Basecamp: Potpuni vodič kroz potpuno redizajniran web alat za vođenje projekata koji ćete, čudom, koristiti

Basecamp: Potpuni vodič kroz potpuno redizajniran web alat za vođenje projekata koji ćete, čudom, koristiti

Basecamp, jedan od najpopularnijih alata za vođenje projekata nedavno je doživio značajnu nadogradnju koja uz postavljanje nekih novih i micanje starih funkcionalnosti donosi i potpuno novi dizajn. Ekipa iz 37signalsa, tvrtke koja je razvila Basecamp se svojski potrudila i obratila pažnju na detalje, što je u konačnici dalo izuzetno kvalitetan proizvod i alat koji ćete zaista koristiti. Snagu Basecampa osjetit ćete u većim timovima, ili barem onim malim sa 5-6 članova koji rade na nekoliko projekata. Netokracijin tim je isprobao novi Basecamp u razvoju projekata, od razmjene ideja za tekstove, raznih dogovora do FFA (Free For All/Anything) razgovora u kojima... mah, neke stvari se s razlogom zovu interne ;)

Basecamp Next

Basecamp, jedan od najpopularnijih alata za vođenje projekata nedavno je doživio značajnu nadogradnju koja uz postavljanje nekih novih i micanje starih funkcionalnosti donosi i potpuno novi dizajn. Ekipa iz 37signalsa, tvrtke koja je razvila Basecamp se svojski potrudila i obratila pažnju na detalje, što je u konačnici dalo izuzetno kvalitetan proizvod i alat koji ćete zaista koristiti.

Snagu Basecampa osjetit ćete u većim timovima, ili barem onim malim sa 5-6 članova koji rade na nekoliko projekata. Netokracijin tim je isprobao novi Basecamp u razvoju projekata, od razmjene ideja za tekstove, raznih dogovora do FFA (Free For All/Anything) razgovora u kojima… mah, neke stvari se s razlogom zovu interne 😉

Što donosi novi Basecamp?

Zapravo, pitanje nije na mjestu. Novi Basecamp je u potpuno nov alat i koja god mišljenja i iskustva imali sa starom verzijom, odbacite ih i krenite na novi Basecamp. Čak je i URL promijenjen; dok ste na staroj verziji imali URL oblika imetvrtke.basecamphq.com, sada su se riješili poddomene i sve se obavlja pod basecamp.com domenom. Jednostavno se logirajte s vašim korisničkim podacima i to je to.

Isprike na bluru, nije fora ako vam sve kažemo 😉 (klik za punu sliku)

Krenimo redom, odnosno najvažnijim dijelom Basecampa: projektima i suradnicima…

Projekti i suradnici koji ih stvaraju

Novi Basecamp ljude s kojima radite više ne slaže u tvrtke, već u projekte. Prijašnji raspored tražio je od vas (voditelja projekta) da u projekt uključite tvrtke i ljude iz tih tvrtki, što može unesti pomutnju pri većim projektima, a i nepotreban je korak – surađujete s ljudima, a ne s pravnim osobama.

Tako pri kreiranju novog projekta sada jednostavno pozovite ljude koji rade na tom projektu. Osobe koje pozivate mogu imati i vlastiti Basecamp, no nije nužno – upisivanjem njihove e-mail adrese dobivaju pozivnicu i uključeni su u taj projekt. Doduše, i dalje možete napraviti tvrtke, unutar tvrtke grupe i u njih ubacivati ljude – no izbor je na vama.

Jednostavno pozovite ljude u raspravu ili projekt (klik za punu sliku)

Rasprave (diskusije, forum, chat) također dozvoljavaju pozivanje (tzv. loop-in) osoba u raspravu. Tako pozvana osoba će vidjeti cijelu raspravu (topic, što bi rekli forumaši), moći će odgovarati putem e-mail obavijesti (o njima nešto kasnije), ali neće moći vidjeti niti jednu drugu raspravu kao niti išta drugo u projektu. Korisno ako trebate nekakvo mišljenje sa strane.

Prikaz

Prikaz projekata, rasprava, to-do zadataka i svega ostalog u Basecampu se temelji na listovima. Kada otvorite neki aktivni projekt, posljednje diskusije, todo liste, datoteke i događanja pojavit će se na jednom listu. Otvorite li jednu od diskusija (ili sve diskusije), ona se otvara na novom listu koji se postavlja iznad ovog. Ovakav sustav omogućuje vrlo brzo prebacivanje s jednog dijela projekta na drugi, a i puno je intuitivnije nego prije.

"Sheet" prikaz (klik za punu sliku)

Poboljšan je i prostor za unos poruka, pa je tako sada moguće drag’n’drop metodom odvući datoteke u poruku. Ukoliko se radi o slikovnim datotekama, odmah će vam se prikazati njen preview, a nakon uploada, prilozima možete presložiti redoslijed kako bi bili prikazani točno onim redom kojim želite.

Pisanje poruke u Basecampu (klik za punu sliku)

Kao što vidite, radi se o potpuno novom sučelju koje će vam olakšati rad, a vjerojatno i poboljšati iskustvo rada s Basecampom. U videu pogledajte što donosi novo sučelje:

[vimeo width=”600″ height=”338″]http://vimeo.com/36917486[/vimeo]

Kalendar napokon ima smisla

Kalendar je jedan od jačih aduta u Basecampovom rukavu, kako u staroj verziji, tako i u novoj. Novi kalendar ima neke funkcionalnosti Googleovog kalendara pa tako sada možete kreirati kalendare koji nisu vezani za projekte i u te kalendare (kao i u projekte) pozivati suradnike. Prilikom izrade novog događaja u kalendaru određujete hoćete li poslati e-mailom obavijest o tome vašim suradnicima, i ako da – kojima (ili svima).

Projekti također imaju svoje kalendare koji se pojavljuju tek kad postoji barem jedan kalendarski događaj u tom projektu. Projektni kalendari dozvoljavaju pristup svima onima koji imaju pristup i projektu, dakle, nasljeđuju se prava. Ukoliko želite dodati nekoga u taj kalendar, morat ćete mu dati i pristup projektu, što može biti nepovoljno za vas. U takvim slučajevima je možda bolje jednostavno napraviti poseban kalendar i pozvati osobu na njega.

[vimeo width=”600″ height=”338″]http://vimeo.com/37217566[/vimeo]

Po uzoru na Googleov kalendar, u Basecampovom kalendaru možete isključivati i uključivati kalendare kako vam neki ne bi smetali, a događaje možete drag’n’drop metodom premještati sa jednog dana na drugi. Nažalost, još ne postoje ponavljajući zadaci, pa ćete za sada svoje tjedne ili mjesečne podsjetnike za izvještaje morati unositi ručno, no srećom, potvrđeno je kako će i ova funkcionalnost uskoro biti dodana. Ono zbog čega sam osobno sretan je i što postoje šanse da se u kalendaru prikazuju i todo zadaci koji imaju određen datum izvršavanja.

Praćenje rada kao timeline projekata

Basecamp ima odličan sustav obavijesti putem e-maila; većinu svoje komunikacije s ostalim članovima Netokracije obavljam upravo kroz e-mail obavijesti koje Basecamp šalje – jednostavnim odgovorom na tu obavijest. Oni koji pak prate raspravu unutar Basecampa ne moraju osvježavati stranicu jer se nove poruke prikazuju automatski.

No ono što novi Basecamp nudi jest Daily Progress – kronološki (reklo bi se – Timeline) pregled svih aktivnosti u svim projektima u koje ste uključeni. Nova poruka, zatvoren ili otvoren todo, postavljena ova ili ona datoteka, započeta ova ili ona diskusija – sve je tu.

I Basecamp ima Timeline 🙂 (klik za punu sliku)

Ovo je iznimno korisno u situacijama kada ste bili odsutni od računala cijeli dan, pa vrlo lako možete popratiti što se događalo.

Što treba raditi?

Znate one trenutke kada vas baš “pere” želja za radom i odlučno krećete u rat s vašim obvezama? Ni meni to nije poznato 😉 No ipak (!), Basecamp se pripremio i za takve trenutke. “Me” u izborniku otvara vaš profil koji prikazuje vaše posljednje aktivnosti, ali i sve otvorene todo zadatke koje možete dodatno filtrirati po roku kada trebaju biti obavljeni.

Tko ima što za napraviti? (klik za punu sliku)

Slično tome je i “Everyone” u kojem vidite profile svih vaših suradnika i otvaranjem jednog od njih možete vidjeti njihovu aktivnost i eventualne otvorene zadatke. Raj za šefove 🙂

Upravljanje projektima – like a boss!

Basecamp je, bez sumnje, jedan od najkvalitetnijih internetskih alata koje sam upotrebljavao u posljednje vrijeme, i to prvenstveno, jer ga kolege i ja zaista aktivno koristimo. Detalji koji su dovedeni gotovo do savršenstva u izradi se itekako osjete u korištenju, a o kojim se sve finesama radi objašnjava Jason Fried, osnivač 37Signalsa:

[vimeo width=”600″ height=”338″]http://vimeo.com/37570916[/vimeo]

Bez obzira jeste li stari korisnik Basecampa ili još niste radili u njemu, imate pravo na probni rok od 45 danaisprobajte Basecamp! Imajte na umu da kao korisnik dosadašnje verzije Basecampa možete obje koristiti istovremeno, prebacujući jedan po jedan projekt u novu kako vam bude odgovaralo. Čak i ukoliko vam novi Basecamp ne odgovara, 37Signals se obavezao na održavanje starog sustava još nekoliko goidna

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Tehnologija

Cenosco: Nizozemska tvrtka koja iz Pule i Zagreba putem softvera, VR-a i AR-a sprječava eksplozije na naftnim platformama

Aplikacije koje kontroliraju rad naftnih platformi i postrojenja za preradu derivata direktno su zaslužne za sigurniji i čišći svijet, a jedna od najboljih stvara se velikim dijelom u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

MKOP Osijek: Bez gig ekonomije (i paušalnih) nema ni Wolta, Bolta, Ubera…

U Osijeku se proteklog tjedna održalo 13. izdanje Međunarodne konferencije o poduzetništvu kojoj su ovaj put tema bili ljudski resursi.

Startupi i poslovanje

Kako bi Rimac, Bakić, Car i drugi hrvatski poduzetnici uložili 100.000 kuna da imaju startup?

Good Game Liftoff startup natjecanje prošle je godine u žiriju okupilo poznate hrvatske poduzetnike i stručnjake, a koji su tada prepoznali potencijal mladog tima iza društvene igre Mundus. Ususret novom izdanju Lifoffa vraćamo se do Mundusa i žirija po par dobrih savjeta.

Startupi i poslovanje

Primjer za Hrvatsku: Srbija predstavila olakšice za zapošljavanje ‘paušalaca’ i test samostalnosti

Porezne olakšice za zapošljavanje donedavnih paušalaca, jasan test samostalnosti... Što Hrvatska može naučiti iz srpskog primjera, komentiramo u novoj epizodi Netokracijinog podcasta.

Izvještaj

Kako se gradi konzultantska karijera otkrili smo uz prvi Tech Consultant Meetup u Zagrebu

Što ljudi misle da konzultanti rade, a što im je zapravo posao? Zagrebački meetup tražio je odgovor upravo na pitanje kako postati tech konzultant i što očekivati ako se odlučite za konzultantsku karijeru, a dobre primjere čuli smo kroz razgovore i predavanja mStartovih stručnjaka.

Najava

EBZG otvara David Bizer koji je vodio Googleovu strategiju regrutiranja na društvenim mrežama

Kako iskoristiti blog, društvene mreže, nativno oglašavanje, ali i direktora svoje tvrtke za 'employer branding'? Otkrijte na regionalnoj konferenciji Employer Branding Zagreb koju će 15. 11. otvoriti David Bizer, osoba koja je postavila strategiju regrutiranja putem društvenih mreža za Google!

Vodič

Što je esport i zašto bi vas za njega trebalo biti briga?

Čuli ste za esport, ali samo u prolazu? Ne brinite, na jednom mjestu donosimo sve važne informacije o ovom globalnim fenomenu koji danas prati više od 400 milijuna ljudi.