Basecamp: Potpuni vodič kroz potpuno redizajniran web alat za vođenje projekata koji ćete, čudom, koristiti

Basecamp: Potpuni vodič kroz potpuno redizajniran web alat za vođenje projekata koji ćete, čudom, koristiti

Basecamp, jedan od najpopularnijih alata za vođenje projekata nedavno je doživio značajnu nadogradnju koja uz postavljanje nekih novih i micanje starih funkcionalnosti donosi i potpuno novi dizajn. Ekipa iz 37signalsa, tvrtke koja je razvila Basecamp se svojski potrudila i obratila pažnju na detalje, što je u konačnici dalo izuzetno kvalitetan proizvod i alat koji ćete zaista koristiti. Snagu Basecampa osjetit ćete u većim timovima, ili barem onim malim sa 5-6 članova koji rade na nekoliko projekata. Netokracijin tim je isprobao novi Basecamp u razvoju projekata, od razmjene ideja za tekstove, raznih dogovora do FFA (Free For All/Anything) razgovora u kojima... mah, neke stvari se s razlogom zovu interne ;)

Basecamp Next

Basecamp, jedan od najpopularnijih alata za vođenje projekata nedavno je doživio značajnu nadogradnju koja uz postavljanje nekih novih i micanje starih funkcionalnosti donosi i potpuno novi dizajn. Ekipa iz 37signalsa, tvrtke koja je razvila Basecamp se svojski potrudila i obratila pažnju na detalje, što je u konačnici dalo izuzetno kvalitetan proizvod i alat koji ćete zaista koristiti.

Snagu Basecampa osjetit ćete u većim timovima, ili barem onim malim sa 5-6 članova koji rade na nekoliko projekata. Netokracijin tim je isprobao novi Basecamp u razvoju projekata, od razmjene ideja za tekstove, raznih dogovora do FFA (Free For All/Anything) razgovora u kojima… mah, neke stvari se s razlogom zovu interne 😉

Što donosi novi Basecamp?

Zapravo, pitanje nije na mjestu. Novi Basecamp je u potpuno nov alat i koja god mišljenja i iskustva imali sa starom verzijom, odbacite ih i krenite na novi Basecamp. Čak je i URL promijenjen; dok ste na staroj verziji imali URL oblika imetvrtke.basecamphq.com, sada su se riješili poddomene i sve se obavlja pod basecamp.com domenom. Jednostavno se logirajte s vašim korisničkim podacima i to je to.

Isprike na bluru, nije fora ako vam sve kažemo 😉 (klik za punu sliku)

Krenimo redom, odnosno najvažnijim dijelom Basecampa: projektima i suradnicima…

Projekti i suradnici koji ih stvaraju

Novi Basecamp ljude s kojima radite više ne slaže u tvrtke, već u projekte. Prijašnji raspored tražio je od vas (voditelja projekta) da u projekt uključite tvrtke i ljude iz tih tvrtki, što može unesti pomutnju pri većim projektima, a i nepotreban je korak – surađujete s ljudima, a ne s pravnim osobama.

Tako pri kreiranju novog projekta sada jednostavno pozovite ljude koji rade na tom projektu. Osobe koje pozivate mogu imati i vlastiti Basecamp, no nije nužno – upisivanjem njihove e-mail adrese dobivaju pozivnicu i uključeni su u taj projekt. Doduše, i dalje možete napraviti tvrtke, unutar tvrtke grupe i u njih ubacivati ljude – no izbor je na vama.

Jednostavno pozovite ljude u raspravu ili projekt (klik za punu sliku)

Rasprave (diskusije, forum, chat) također dozvoljavaju pozivanje (tzv. loop-in) osoba u raspravu. Tako pozvana osoba će vidjeti cijelu raspravu (topic, što bi rekli forumaši), moći će odgovarati putem e-mail obavijesti (o njima nešto kasnije), ali neće moći vidjeti niti jednu drugu raspravu kao niti išta drugo u projektu. Korisno ako trebate nekakvo mišljenje sa strane.

Prikaz

Prikaz projekata, rasprava, to-do zadataka i svega ostalog u Basecampu se temelji na listovima. Kada otvorite neki aktivni projekt, posljednje diskusije, todo liste, datoteke i događanja pojavit će se na jednom listu. Otvorite li jednu od diskusija (ili sve diskusije), ona se otvara na novom listu koji se postavlja iznad ovog. Ovakav sustav omogućuje vrlo brzo prebacivanje s jednog dijela projekta na drugi, a i puno je intuitivnije nego prije.

"Sheet" prikaz (klik za punu sliku)

Poboljšan je i prostor za unos poruka, pa je tako sada moguće drag’n’drop metodom odvući datoteke u poruku. Ukoliko se radi o slikovnim datotekama, odmah će vam se prikazati njen preview, a nakon uploada, prilozima možete presložiti redoslijed kako bi bili prikazani točno onim redom kojim želite.

Pisanje poruke u Basecampu (klik za punu sliku)

Kao što vidite, radi se o potpuno novom sučelju koje će vam olakšati rad, a vjerojatno i poboljšati iskustvo rada s Basecampom. U videu pogledajte što donosi novo sučelje:

[vimeo width=”600″ height=”338″]http://vimeo.com/36917486[/vimeo]

Kalendar napokon ima smisla

Kalendar je jedan od jačih aduta u Basecampovom rukavu, kako u staroj verziji, tako i u novoj. Novi kalendar ima neke funkcionalnosti Googleovog kalendara pa tako sada možete kreirati kalendare koji nisu vezani za projekte i u te kalendare (kao i u projekte) pozivati suradnike. Prilikom izrade novog događaja u kalendaru određujete hoćete li poslati e-mailom obavijest o tome vašim suradnicima, i ako da – kojima (ili svima).

Projekti također imaju svoje kalendare koji se pojavljuju tek kad postoji barem jedan kalendarski događaj u tom projektu. Projektni kalendari dozvoljavaju pristup svima onima koji imaju pristup i projektu, dakle, nasljeđuju se prava. Ukoliko želite dodati nekoga u taj kalendar, morat ćete mu dati i pristup projektu, što može biti nepovoljno za vas. U takvim slučajevima je možda bolje jednostavno napraviti poseban kalendar i pozvati osobu na njega.

[vimeo width=”600″ height=”338″]http://vimeo.com/37217566[/vimeo]

Po uzoru na Googleov kalendar, u Basecampovom kalendaru možete isključivati i uključivati kalendare kako vam neki ne bi smetali, a događaje možete drag’n’drop metodom premještati sa jednog dana na drugi. Nažalost, još ne postoje ponavljajući zadaci, pa ćete za sada svoje tjedne ili mjesečne podsjetnike za izvještaje morati unositi ručno, no srećom, potvrđeno je kako će i ova funkcionalnost uskoro biti dodana. Ono zbog čega sam osobno sretan je i što postoje šanse da se u kalendaru prikazuju i todo zadaci koji imaju određen datum izvršavanja.

Praćenje rada kao timeline projekata

Basecamp ima odličan sustav obavijesti putem e-maila; većinu svoje komunikacije s ostalim članovima Netokracije obavljam upravo kroz e-mail obavijesti koje Basecamp šalje – jednostavnim odgovorom na tu obavijest. Oni koji pak prate raspravu unutar Basecampa ne moraju osvježavati stranicu jer se nove poruke prikazuju automatski.

No ono što novi Basecamp nudi jest Daily Progress – kronološki (reklo bi se – Timeline) pregled svih aktivnosti u svim projektima u koje ste uključeni. Nova poruka, zatvoren ili otvoren todo, postavljena ova ili ona datoteka, započeta ova ili ona diskusija – sve je tu.

I Basecamp ima Timeline 🙂 (klik za punu sliku)

Ovo je iznimno korisno u situacijama kada ste bili odsutni od računala cijeli dan, pa vrlo lako možete popratiti što se događalo.

Što treba raditi?

Znate one trenutke kada vas baš “pere” želja za radom i odlučno krećete u rat s vašim obvezama? Ni meni to nije poznato 😉 No ipak (!), Basecamp se pripremio i za takve trenutke. “Me” u izborniku otvara vaš profil koji prikazuje vaše posljednje aktivnosti, ali i sve otvorene todo zadatke koje možete dodatno filtrirati po roku kada trebaju biti obavljeni.

Tko ima što za napraviti? (klik za punu sliku)

Slično tome je i “Everyone” u kojem vidite profile svih vaših suradnika i otvaranjem jednog od njih možete vidjeti njihovu aktivnost i eventualne otvorene zadatke. Raj za šefove 🙂

Upravljanje projektima – like a boss!

Basecamp je, bez sumnje, jedan od najkvalitetnijih internetskih alata koje sam upotrebljavao u posljednje vrijeme, i to prvenstveno, jer ga kolege i ja zaista aktivno koristimo. Detalji koji su dovedeni gotovo do savršenstva u izradi se itekako osjete u korištenju, a o kojim se sve finesama radi objašnjava Jason Fried, osnivač 37Signalsa:

[vimeo width=”600″ height=”338″]http://vimeo.com/37570916[/vimeo]

Bez obzira jeste li stari korisnik Basecampa ili još niste radili u njemu, imate pravo na probni rok od 45 danaisprobajte Basecamp! Imajte na umu da kao korisnik dosadašnje verzije Basecampa možete obje koristiti istovremeno, prebacujući jedan po jedan projekt u novu kako vam bude odgovaralo. Čak i ukoliko vam novi Basecamp ne odgovara, 37Signals se obavezao na održavanje starog sustava još nekoliko goidna

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

Kako je Njuškalo uz pomoć foto-prepoznavanja za 70% ubrzao predaju oglasa u mobilnoj aplikaciji

Foto-prepoznavanje predmeta u samom je vrhu svjetskih trendova i primjene umjetne inteligencije, a mi smo odlučili upravo tu tehnologiju uvrstiti u Njuškalovu aplikaciju prilikom predavanja oglasa. Kako je proces izgledao u praksi, na koje smo izazove naišli i što su planovi za budućnost, otkrivamo.

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Startupi i poslovanje

Komentiramo kriterije nesamostalnog rada: Hoće li ih i vaš paušalni obrt zadovoljiti?

Ministarstvo financija objavilo je kriterije po kojima se određuje je li nešto nesamostalni rad i trebaju li za njega biti plaćeni svi doprinosi i porezi kao na plaću. No, koliko su ti kriteriji jasni i primjenjivi na IT?

Što ste propustili

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Startupi i poslovanje

Christina Calje, od direktorske pozicije u Goldman Sachsu do vlastitog AI startupa

Prije nešto više od četiri godine, Christina je iz financijske posve prešla u tehnološku industriju. Danas kao osnivačica startupa Autheos, koji uz pomoć AI optimizira video kampanje, sudjeluje i u projektima za definiranje pravnih okvira odgovornosti AI sustava, a upravo ju je to, kao vrsnu stručnjakinju i uspješnu ženu dovelo na LEAP Women konferenciju nakon koje sam s njom pričala o AI-u, marketinškim strategijama, društvenim mrežama, GDPR-u i video trendovima.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.

Startupi i poslovanje

Komentiramo kriterije nesamostalnog rada: Hoće li ih i vaš paušalni obrt zadovoljiti?

Ministarstvo financija objavilo je kriterije po kojima se određuje je li nešto nesamostalni rad i trebaju li za njega biti plaćeni svi doprinosi i porezi kao na plaću. No, koliko su ti kriteriji jasni i primjenjivi na IT?

Startupi i poslovanje

Alan Sumina: U 11 godina Nanobit je izdao više od 20 igara, a živi od samo njih tri

CEO Nanobita Alan Sumina jedan je od najpoznatijih domaćih poduzetnika, a mi smo provjerili kako danas gleda na 11 godina njegove tvrtke te izazove na koje se nailazilo putem.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.