BankaKrvi.hr olakšat će dobrovoljno davanje krvi SMS-om, e-mailom i tvitanjem

BankaKrvi.hr olakšat će dobrovoljno davanje krvi SMS-om, e-mailom i tvitanjem

Banka Krvi je novi internetski projekt kojom se stvara baza podataka svih darivatelja krvi u gradu Zagrebu. Sigurno ste dosad više puta e-mailom, na Facebooku ili Twitteru dobili poruke da je nekome potrebna krv. Na žalost, takve poruke prečesto su lažne, ali u svakom slučaju nisu učinkovite. Banka Krvi namjerava stvoriti bazu dobrovoljnih darivatelja krvi koje će potom moći ciljano informirati o potrebi za određenom krvnom grupom. Radi se o vrlo jednostavnoj web stranici Crvenog križa Grada Zagreba koja bi uz nekoliko klikova i pokoji SMS mogla spasiti nečiji život...

Banka Krvi je novi internetski projekt kojom se stvara baza podataka svih darivatelja krvi u gradu Zagrebu. Sigurno ste dosad više puta e-mailom, na Facebooku ili Twitteru dobili poruke da je nekome potrebna krv. Na žalost, takve poruke prečesto su lažne, ali u svakom slučaju nisu učinkovite.

Banka Krvi namjerava stvoriti bazu dobrovoljnih darivatelja krvi koje će potom moći ciljano informirati o potrebi za određenom krvnom grupom. Radi se o vrlo jednostavnoj web stranici Crvenog križa Grada Zagreba koja bi uz nekoliko klikova i pokoji SMS mogla spasiti nečiji život.

Projekt Banka Krvi bit će službeno predstavljen danas u podne kada će biti i javno dostupna. Banka Krvi je napokon javno dostupna stoga je pogledajte!

Krv-on-demand

Najveći problem Crvenog križa Grada Zagreba dosad je bio skupljanje krvi u kriznim situacijama. Banka Krvi je zamišljena kao vrlo jednostavna i oku ugodna web stranica na čijoj ćete naslovnici naći kratku formu u kojoj se traži vaše:

 • Ime i prezime, iako možete ostati anonimni;
 • E-mail adresa;
 • Broj mobitela kako biste mogli primati SMS obavijesti;
 • Krvna grupa ukoliko je znate.

U suradnji s Vipnetom Crveni križ će moći SMS porukom i e-mailom obavijestiti samo darivatelje s traženom krvnom grupom, čime se svima, posebice onima kojima treba krv, štedi dragocjeno vrijeme. Također, Crveni križ će slati i obavijesti o akcijama koje organizira s postojećim darivateljima koji krv daju u ciklusima.

Banka Krvi je izuzetno jednostavna... i služi svrsi!

Web stranicu je dizajnirala i razvila zagrebačka web agencija Nivas i zaista je oku ugodna. Osim kao web stranica, Banka Krvi bit će dostupna i na Twitteru. Idejni autor projekta, Martin Birač iz XClaima, navodi kako će projekt omogućiti komunikaciju s novim, ali i starim darivateljima krvi:

Cilj je bio potpuno iskoristiti prednosti doba modernih tehnologija i unaprijediti način rada Crvenog križa kako bi se ostvarili novi kontakti sa postojećim, ali i sa budućim darivateljima krvi putem nekoliko komunikacijskih kanala. Nema plemenitije geste da dio sebe darujete drugoj, u većini slučajeva nepoznatoj osobi, a ako je k tome takva procedura jednostavna i uspješno funkcionira, uvjeren sam da ćemo upravo s Bankom krvi privući mnoge potencijalne darivatelje.

Autori projekta navode kako informacije koje ostavite neće biti upotrijebljene u druge svrhe.  Na web stranici ćete vidjeti citate prošlih darivatelja krvi kao poticaj za sudjelovanje, a možete nešto i naučiti o davanju krvi. Primjerice kako se postaje davatelj ili pak koliko traje davanje krvi. Nivasovci su isto zadovoljni suradnjom, kao što navodi njihov dizajner Goran Peuc:

Izazov je bio jedino pronaći vremena između komercijalnih projekata, ali gdje ima volje ima i načina. Crveni križ se ispostavio kao super klijent koji  spremno nalazi materijale i odgovara na pitanja – ne dramatiziraju oko ničeg. U suštini, najbolji projekt ikad s obzirom da nije bilo stopera, a sam je sajt super jednostavan.

Projekti poput Banke Krvi pokazuju kako ne morate imati kompleksnu web stranicu kako biste imali vrlo učinkovito rješenje za stvarni problem. Kako vam se sviđa Banka Krvi?

Komentari

 1. nixa

  nixa

  10. 02. 2011. u 9:44 am Odgovori

  cini mi se kao dobra inicijativa, samo steta sto nije za cijelu hrvatsku i u suradnji s CK na drzavnoj razini. bilo bi lijepo da imas log darivanja krvi 🙂

 2. Goran Peuc

  Goran Peuc

  10. 02. 2011. u 10:58 am Odgovori

  U teoriji ništa ne sprečava ljude iz drugih gradova da ostave broj mobitela i krvnu grupu. Poanta banke krvi nije da se cijelo vrijeme spamma ljude sa SMSovima, nego zaista u slučaju krajnje potrebe. A to znači da recimo vlak iskoči iz tračnica BILO GDJE U HRVATSKOJ, i nema krvi – šalje se SMS. A samim time, ti ako si u mogućnosti sjesti u auto i otići iz jednog grada u drugi čisto zato da daš krv i nekome spasiš život – učini to.

  Nemoj razmišljati “Eh, to je samo za Zagreb.” Nije. Samo je CK Zagreb pokrenuo priču.

 3. ipopic

  ipopic

  10. 02. 2011. u 6:02 pm Odgovori

  Ja više mislim da je ovo dobra ideja koja počinje iz Zagreba a kasnije će se proširiti. Definitivno je efikasnije nego slati apele preko radija.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Startupi i poslovanje

Josipa Majić vraća se na hrvatsku startup scenu kao CEO fintecha Revuto

Pametni medvjedić, Teddy the Guardian, bio je jedan od omiljenih proizvoda ovdašnje startup scene. No, posljednjih nekoliko godina, njegova suosnivačica, Josipa Majić, odmaknula se od ovdašnje scene i medija. Sada se vraća, kao CEO i suosnivačica Revuta, fintech proizvoda za lakše upravljanje digitalnim pretplatama.

Što ste propustili

Najava

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.

Startupi i poslovanje

Lekcije 10 godina tehnološke scene su jasne: B2B i profitabilnost prvo, a investicija tek kasnije!

Silicijska dolina je hrvatsku tehnološku scenu učila da bez investicija neće nigdje stići. Deset godina kasnije; Infobip, Nanobit, Infinum i mnogi drugi dokaz su da postoji drugačiji način.

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?