Apple Music došao do korisnika - što nam donosi?

Apple Music: ‘Streamanje’ još personaliziranije, usluga stiže i na Android uređaje

Na kraju lipnja, Apple Music postao je dostupan korisnicima na iOS-u i u 'desktop' verziji na iTunesu. U Hrvatskoj ćemo još neko vrijeme morati pričekati, usluga za 'streamanje' glazbe za sada je od država regije ponuđena samo u Sloveniji, a po prvim recenzijama, glavne prednosti onoga što nudi su još veća mogućnost usklađivanja osobnom okusu i ponuda za koju se brinu ljudi, a ne strojevi. Ako na takvo što gledate kao na prednost.

Apple Music

Apple se uključio u lov na ljubitelje ‘streamanja’ glazbe. U utorak je korisnicima u više od 100 svjetskih država postao dostupan Apple Music, koji će za mjesečnu pretplatu nuditi nekoliko opcija. Svi koji su preuzeli aplikaciju moći će preslušavati bogatu galeriju, stvarati vlastite popise za slušanje, doći do radijskih postaja, uključujući za aplikaciju posebno osmišljeni Beats 1, a ima i drugih novosti.

Za mjesečnu pretplatu koja na američkom tržištu iznosi 9,99 dolara, korisnicima će biti dostupne sve opcije, a za razliku od nekih drugih servisa za ‘streamanje’ glazbe, poput Spotifya, ne postoji razina ponude koja bi bila besplatna. Plaćat će se sve, ali cijena će biti prilagođena za različita tržišta, što bi moglo biti zanimljivo jednom kada Appleov novitet dođe u Hrvatsku i cijelu regiju.

Kako bi troškovi bili što manji, ponuđena je opcija obiteljske pretplate, za najviše šestero ljudi, s cijenom od 15 dolara mjesečno na američkom tržištu.

Za sve koji nisu sigurni je li nova opcija za ‘streamanje’ vrijedna postavljene cijene, postoji mogućnost tromjesečnog besplatnog isprobavanja. Apple Music postao je dostupan u novoj verziji iOS-a 8, s ponuđenom nadogradnjom iOS 8.4, a ‘desktop’ verzija servisa za ‘streamanje’ pridodana je i ponuđena u novom iTunesu 12.2.

Po čemu je Music nov i drugačiji?

Apple Music 2

Kako nema besplatnoga, osim u tromjesečnom probnom razdoblju, Apple je morao osmisliti nešto drugačije i više nego nude konkurenti poput Spotifya ili Google Play Musica. Glavni plus za korisnike, koji se u svemu tome još moraju snaći, bit će različite opcije za slušanje glazbe koja im je najdraža ili slaganje popisa za preslušavanje po osobnom ukusu.

Okej, reći ćete, sve to možemo naći i drugdje, ali što je specifično za novi servis? Po prvim recenzijama, plus je što osobno više nije samo osobno, već osobno na desetu. Prijedlozi za slušanje i moguće otkrivanje nekog novog pjevača, pjevačice i benda bit će prilagođeno svakom novom korisniku – na način da to neće ići automatizmom, već će se za ponudu brinuti ljudi, Appleovi zaposlenici i ljubitelji glazbe koji pišu za časopise poput Rolling Stonea, Downbeata i Pitchforka.

Među pet glavnih opcija na Apple Musicu, svima koji ga preuzmu ili su to već napravili zanimljiv bi mogao biti Connect, koji autorima daje mogućnost da se povežu sa svojim ‘fanovima’. Korisnicima su ponuđene sugestije za praćenje nekog njima potencijalno intrigantnog pjevača, pjevačice ili benda, a popis onih koji ćete pratiti možete složiti i bez toga prijedloga, prilagođavajući ga kako vam je najdraže.

Beats 1

Posebni dodatak jest radio Beats 1, koji je za sada sa sjedištima u Londonu, Los Angelesu i New Yorku, a korisnicima Appleova noviteta 24 sata dnevno sedam dana u tjednu nudi sadržaje o kojima se brinu DJ-evi iz različitih krajeva svijeta. Za razliku od većine drugih radijskih postaja koje ćete slušati, nema reklama, što se nekima posebno svidjelo.

Ipak, kako noviteti ponekada ne funkcioniraju bez zastoja barem na početku, bilo je tako i u ovom slučaju. Beats 1 je nekoliko sati poslije pokretanja bio nedostupan, ali zastoj nije trajao dugo.

Sve što se ‘streama’ na Apple Musicu moći će se uskladiti s knjižnicom koju korisnik već ima na iTunesu, a pjesme, najdraži autori i popisi za slušanje moći će se preslušavati i ako u tom trenutku niste spojeni na internet.

Glavna novost tek bi trebala ugledati svjetlo dana. Apple Music najavljen je i na Androidu, što će biti korak kakvoga do sada još nismo vidjeli. Kako je najavljeno u Re/Codeovoj recenziji, taj korak dogodit će se ove jeseni.

Drugi dodaci u iOS-u 8.4

Nova opcija za ‘streamanje’ glazbe glavni je dodatak nove prilagodbe iOS-a, ali to nije sve što postoji u verziji 8.4, koja funkcionira na iPhoneovima 4S i novijima, iPadevima 2 i novijima i na iPod Touchu pete generacije. Ispravljen je ‘bug’ koji je izazivao probleme poslije primanja poruka s nekim riječima ili kombinacijama znakova, uključeni su novi dodaci u aplikaciju iBooks, a korak koji je pratio predstavljanje Apple Musica poslužio je i za uklanjanje još nekih problema.

Nova verzija operativnog sustava Appleovih mobilnih platformi trebala bi poslužiti kao most prema iOS-u 9, koji će, po najavama, biti dostupan ove jeseni.

Dodatak, 14:18. Obratili smo se i ZAMP-u vezano uz upite zbog čega Apple Music (još) nije dostupan u Hrvatskoj. Slijedi odgovor:

Predstavnici HDS ZAMP-a pristupili su Appleu još prije nekoliko godina, spremni da se u legalnu ponudu digitalnih glazbenih servisa u Hrvatskoj uvrsti i iTunes. Kontakt je ostvaren, međutim, Apple još uvijek ne nalazi interes za plasmanom te vrste usluge na naše, očito premalo tržište. To je stvar njihove poslovne politike, a kad se jednom Apple odluči na dolazak, HDS ZAMP je na raspolaganju za reguliranje prava i obaveza glazbenog servisa prema autorima koji će biti obeštećeni za korištenje njihovih glazbenih djela online. Dakle, prisutnost Apple Musica na hrvatskom tržištu u interesu je svih, pa i ZAMP-a!

Slično kao i Appleu, HDS ZAMP pristupio je i ostalim glazbenim servisima, pa tako danas u Hrvatskoj imamo ponudu glazbe s Deezera, Google Play Musica i Rdioa, na zadovoljstvo konzumenata, ali i autora glazbe!

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.