Apple Music došao do korisnika - što nam donosi?

Apple Music: ‘Streamanje’ još personaliziranije, usluga stiže i na Android uređaje

Na kraju lipnja, Apple Music postao je dostupan korisnicima na iOS-u i u 'desktop' verziji na iTunesu. U Hrvatskoj ćemo još neko vrijeme morati pričekati, usluga za 'streamanje' glazbe za sada je od država regije ponuđena samo u Sloveniji, a po prvim recenzijama, glavne prednosti onoga što nudi su još veća mogućnost usklađivanja osobnom okusu i ponuda za koju se brinu ljudi, a ne strojevi. Ako na takvo što gledate kao na prednost.

Apple Music

Apple se uključio u lov na ljubitelje ‘streamanja’ glazbe. U utorak je korisnicima u više od 100 svjetskih država postao dostupan Apple Music, koji će za mjesečnu pretplatu nuditi nekoliko opcija. Svi koji su preuzeli aplikaciju moći će preslušavati bogatu galeriju, stvarati vlastite popise za slušanje, doći do radijskih postaja, uključujući za aplikaciju posebno osmišljeni Beats 1, a ima i drugih novosti.

Za mjesečnu pretplatu koja na američkom tržištu iznosi 9,99 dolara, korisnicima će biti dostupne sve opcije, a za razliku od nekih drugih servisa za ‘streamanje’ glazbe, poput Spotifya, ne postoji razina ponude koja bi bila besplatna. Plaćat će se sve, ali cijena će biti prilagođena za različita tržišta, što bi moglo biti zanimljivo jednom kada Appleov novitet dođe u Hrvatsku i cijelu regiju.

Kako bi troškovi bili što manji, ponuđena je opcija obiteljske pretplate, za najviše šestero ljudi, s cijenom od 15 dolara mjesečno na američkom tržištu.

Za sve koji nisu sigurni je li nova opcija za ‘streamanje’ vrijedna postavljene cijene, postoji mogućnost tromjesečnog besplatnog isprobavanja. Apple Music postao je dostupan u novoj verziji iOS-a 8, s ponuđenom nadogradnjom iOS 8.4, a ‘desktop’ verzija servisa za ‘streamanje’ pridodana je i ponuđena u novom iTunesu 12.2.

Po čemu je Music nov i drugačiji?

Apple Music 2

Kako nema besplatnoga, osim u tromjesečnom probnom razdoblju, Apple je morao osmisliti nešto drugačije i više nego nude konkurenti poput Spotifya ili Google Play Musica. Glavni plus za korisnike, koji se u svemu tome još moraju snaći, bit će različite opcije za slušanje glazbe koja im je najdraža ili slaganje popisa za preslušavanje po osobnom ukusu.

Okej, reći ćete, sve to možemo naći i drugdje, ali što je specifično za novi servis? Po prvim recenzijama, plus je što osobno više nije samo osobno, već osobno na desetu. Prijedlozi za slušanje i moguće otkrivanje nekog novog pjevača, pjevačice i benda bit će prilagođeno svakom novom korisniku – na način da to neće ići automatizmom, već će se za ponudu brinuti ljudi, Appleovi zaposlenici i ljubitelji glazbe koji pišu za časopise poput Rolling Stonea, Downbeata i Pitchforka.

Među pet glavnih opcija na Apple Musicu, svima koji ga preuzmu ili su to već napravili zanimljiv bi mogao biti Connect, koji autorima daje mogućnost da se povežu sa svojim ‘fanovima’. Korisnicima su ponuđene sugestije za praćenje nekog njima potencijalno intrigantnog pjevača, pjevačice ili benda, a popis onih koji ćete pratiti možete složiti i bez toga prijedloga, prilagođavajući ga kako vam je najdraže.

Beats 1

Posebni dodatak jest radio Beats 1, koji je za sada sa sjedištima u Londonu, Los Angelesu i New Yorku, a korisnicima Appleova noviteta 24 sata dnevno sedam dana u tjednu nudi sadržaje o kojima se brinu DJ-evi iz različitih krajeva svijeta. Za razliku od većine drugih radijskih postaja koje ćete slušati, nema reklama, što se nekima posebno svidjelo.

Ipak, kako noviteti ponekada ne funkcioniraju bez zastoja barem na početku, bilo je tako i u ovom slučaju. Beats 1 je nekoliko sati poslije pokretanja bio nedostupan, ali zastoj nije trajao dugo.

Sve što se ‘streama’ na Apple Musicu moći će se uskladiti s knjižnicom koju korisnik već ima na iTunesu, a pjesme, najdraži autori i popisi za slušanje moći će se preslušavati i ako u tom trenutku niste spojeni na internet.

Glavna novost tek bi trebala ugledati svjetlo dana. Apple Music najavljen je i na Androidu, što će biti korak kakvoga do sada još nismo vidjeli. Kako je najavljeno u Re/Codeovoj recenziji, taj korak dogodit će se ove jeseni.

Drugi dodaci u iOS-u 8.4

Nova opcija za ‘streamanje’ glazbe glavni je dodatak nove prilagodbe iOS-a, ali to nije sve što postoji u verziji 8.4, koja funkcionira na iPhoneovima 4S i novijima, iPadevima 2 i novijima i na iPod Touchu pete generacije. Ispravljen je ‘bug’ koji je izazivao probleme poslije primanja poruka s nekim riječima ili kombinacijama znakova, uključeni su novi dodaci u aplikaciju iBooks, a korak koji je pratio predstavljanje Apple Musica poslužio je i za uklanjanje još nekih problema.

Nova verzija operativnog sustava Appleovih mobilnih platformi trebala bi poslužiti kao most prema iOS-u 9, koji će, po najavama, biti dostupan ove jeseni.

Dodatak, 14:18. Obratili smo se i ZAMP-u vezano uz upite zbog čega Apple Music (još) nije dostupan u Hrvatskoj. Slijedi odgovor:

Predstavnici HDS ZAMP-a pristupili su Appleu još prije nekoliko godina, spremni da se u legalnu ponudu digitalnih glazbenih servisa u Hrvatskoj uvrsti i iTunes. Kontakt je ostvaren, međutim, Apple još uvijek ne nalazi interes za plasmanom te vrste usluge na naše, očito premalo tržište. To je stvar njihove poslovne politike, a kad se jednom Apple odluči na dolazak, HDS ZAMP je na raspolaganju za reguliranje prava i obaveza glazbenog servisa prema autorima koji će biti obeštećeni za korištenje njihovih glazbenih djela online. Dakle, prisutnost Apple Musica na hrvatskom tržištu u interesu je svih, pa i ZAMP-a!

Slično kao i Appleu, HDS ZAMP pristupio je i ostalim glazbenim servisima, pa tako danas u Hrvatskoj imamo ponudu glazbe s Deezera, Google Play Musica i Rdioa, na zadovoljstvo konzumenata, ali i autora glazbe!

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Startupi i poslovanje

Trebate li pokrenuti svoj startup u krizna vremena? Ako da… možete li osigurati investiciju?

Krize sa sobom donose velike izazove, ali kako znamo - i značajne prilike. Mnogi se slažu da će nadolazeća kriza otvoriti još veće poslovne prilike nego prethodne. U ovotjednoj epizodi raspravljamo stoga kako i u kriznim vremenima razmišljati o stvaranju novih vrijednosti u tehnološkoj industriji.