Aplikacije za učenje - i povratak u školske dane

Došli su jesen i nostalgija za školskim klupama? Vratite se u prošlost s aplikacijama za učenje

Miris jeseni ne donosi samo kišu i padanje lišća koje će podsjetiti da smo se oprostili od ljeta. Prolazak ljetnih mjeseci je vrijeme za povratak u školu, a ako vas je uhvatila žal za vremenima kada ste s torbom na leđima kretali iz kuće, nema brige. Možete se barem virtualno vratiti u razdoblje kada ste otkrivali do tada nepoznate stvari, s aplikacijama koje pomažu da naučimo nešto novo.

Kretanje u potragu na internetu otvorit će velik broj mogućnosti da u bogatoj riznici znanja pronađemo nešto za sebe. Zanima nas što više različitoga na istom mjestu? Jezik s kojim se još nismo upoznali ili kojega bismo se voljeli prisjetiti? Osnove programiranja? Ili nešto drugo?

Mogao bi pomoći mali putokaz za snalaženje.

Zaplivajmo s Courserom

Coursera

Virtualna zbirka lekcija iz raznolikih područja koja će podsjetiti na dane provedene u školi – u nekoliko riječi, takav sadržaj nudi Coursera, s približavanjem tema o kojima do tada nismo puno znali, a djeluju nam zanimljivo. Na jednom mjestu nećemo dobiti baš sve, nećemo ni na Courseri, ali njezin katalog nudi dovoljno široki spektar za pronalazak nečega zanimljivog.

Od prirodnih do društvenih znanosti, preko osnova programiranja, do praktičnih znanja poput boljeg razumijevanja našeg kućnog ljubimca, Coursera će nam približiti odabranu temu u seriji videa u kojima glavni riječ ima predavač. Odabrani tečaj odvija se kroz niz lekcija čiji su autori Courserini brojni partneri, sa suradnjom sa sveučilištima iz različitih krajeva svijeta.

Ako vam je kroz glavu prošlo da ono što se nudi nekako treba platiti, odgovor na pitanje koje ste si možda postavili jest da postoje i sadržaji koji imaju svoju cijenu. Početna ideja bila je da sve bude otvoreno svima, međutim, kako je Coursera rasla, svi tečajevi nisu ostali besplatni. Plaća se i stjecanje verificiranog certifikata do kojega se dolazi testiranjem koliko smo naučili prolazeći kroz lekcije o odabranoj temi.

Hoćemo li dobiti vrijednost za novac? Coursera se može pohvaliti suradnjom s uglednim partnerima ili s popularnošću koju je do sada stekla, ali pravi odgovor možemo dobiti sami. Za početak, ako krenemo s nečime besplatnim.

Naučite i podijelite s drugima

Learnist

Coursera ima bogatstvo sadržaja, a ako nas zanima nešto društvenije, sličnu raznolikost pruža Learnist. Osmišljen je kao društvena mreža namijenjena učenju, a s obzirom na to, nećemo upijati samo ono što su pružili drugi, već u ponudi znanja možemo sudjelovati i sami. Ako imamo zanimljivu temu koju ne želimo zadržati samo za sebe, poslužit ćemo se vlastitom novom Pločom na koju ćemo postaviti sadržaj za podjelu s ostalim Learnistovim korisnicima.

Ipak, prije nego se bacimo na pokretanje vlastite teme služeći se principom na koji, primjerice, funkcionira Pinterest, mogli bismo provjeriti što se na Learnistu može naći. Kako smo došli ponajprije zbog učenja, nove stvari možemo saznati krstareći sadržajem koji se ondje nudi i otvaranjem linkova na kojima se može pročitati nešto više o temi koja nas zanima.

Kao što je slučaj s dijelom Courserinih tečajeva i stjecanjem certifikata, ni na Learnistu nije sve besplatno. Postoji i Premium sadržaj, s Pločama za koje se plaća i na kojima će kuratori probati dati dodatnu vrijednost oslanjajući se na vlastito znanje i iskustvo. Ipak, kako je za provjeravanje svega što se nudi na Learnistu potrebno dosta vremena, ne bi nas trebali preplašiti Premium sadržaji. Postoji i jako puno besplatnih stvari.

Još jedan član revolucije koja donosi znanje

Ako bismo voljeli naći bogatstvo različitoga na jednom mjestu, još jedna adresa za ljude željne učenja bit će edX. S ponudom besplatnih lekcija iz 31 različitog područja, od arhitekture preko etike i prava do fizike, s edX-om ćemo se moći upoznati sa stvarima o kojima do tada nismo puno znali, a zbog toga nam je žao i voljeli bismo to promijeniti. U slučaju da smo prošli ono što se tražilo na području koje smo odabrali, na kraju lekcije moći ćemo se pohvaliti verificiranim certifikatom za položenu lekciju, a u stjecanju znanja pomoći će edX-ovi partneri među sveučilištima i drugim obrazovnim institucijama ili tvrtkama s kojima surađuju. Kvalitetu programa edX dokazuje i ovogodišnja nagrada MasterCard ISIC koju je edX primio za doprinos i inovacije u obrazovanju.

Početni korak i usavršavanje u jeziku

Duolingo

Zanima vas učenje stranog jezika, a još niste probali Duolingo? Ako se dobro snalazite s engleskim, vrata kroz koja želite proći otvorit će se brzo, s prilikom da krenete otpočetka s drugim jezikom ili da se bacite na nešto naprednije ako vam odabrani jezik nije sasvim nov.

Za početak, upoznat ćemo se s riječima, frazama i rečenicama, moći ćemo poslušati kako se riječi izgovaraju i probati ih izgovoriti sami, a kada ostavimo za sobom prve korake, moći ćemo se baciti na gramatiku. Što znači pojedino vrijeme ili oblik riječi i kako se njime služimo? Duolingo će dati odgovor i na takva pitanja, a dat će priliku i da provjerimo koliko smo naučili.

S prolaskom lekcija, stječemo iskustvene bodove, a ako nam krene jako dobro, prikupljat ćemo lingote, virtualni novac za kupnju dodatne pogodnosti ili stjecanje korisne vještine. Primjerice, s prikupljenim lingotima moći ćemo doći do fraza za situaciju kada nam se netko svidio i želimo mu/joj prići, a ne znamo što reći. Zašto ispasti bedast/a ako Duolingo nudi rješenje za takav problem?

No, ni Duolingo nije svemoćan, barem ne još. Postoje različite zanimljive opcije, poput uranjanja u jezik s prevođenjem tekstova za interneta, ali i dalje nema najavljenog klingonskog, koji bi trebao biti priključen jezičnoj obitelji za nešto manje od dvije godine. Zavođenje na klingonskom, kako vam se to čini?

Virtualni priručnik kodiranja

Codecademy

Za razliku od postojećih i dolazećih (van)zemaljskih jezičnih lekcija, na internetu se možemo snaći i u učenju onoga drugačijeg, programskog jezika. Ako i ne znate puno, nema razloga da se preplašite izraza poput HTML, CSS, SQL ili PHP. Manje poznatome možemo se približiti s Codecademyjem, koji će pomoći da pokrenemo novu ‘web’ stranicu ili uljepšamo stranicu kojom se već bavimo, upoznamo se s izradom aplikacija, a poslužit će i za druge jednostavne i zahtjevnije stvari.

Gdjegod krenuli, Codecademy će biti dovoljno pažljiv i neće vikati na nas. Korak po korak, u lekcijama kojima prolazimo imat ćemo upute što trebamo napraviti i sugestiju za rješenje problema ako nam zadatak nije dovoljno jasan. Ono što radimo pritom neće biti vidljivo samo u nizu kodova koji ubacujemo, već će se istovremeno prikazati i što smo napravili s pojedinim kodom. Primjerice, ako smo se bacili na lekciju stvaranja vlastite ‘web’ stranice, imat ćemo prozor na kojem ćemo vidjeti kako se naša stranica mijenja sa svakom novom uputom koju ubacujemo dok kodiramo.

Codecademy je strpljiv s nama i daje nam upute što trebamo napraviti na svakom koraku, a ako svejedno negdje zalutamo, dobro je da i sami budemo strpljivi. Uvijek se možemo vratiti na staro brisanjem koda koji nismo unijeli kako je trebalo i pokušati ponovno.

Dođemo li do cilja u lekciji koju smo odabrali, imat ćemo uvid što znači skup slova, brojeva i drugih znakova u jeziku kojim se do tada nismo služili. Pored toga, sa svakom novom lekcijom bit će nam jasnije kako nastaje ono što gledamo na internetu i moći ćemo izbjeći mutni pogled u nepoznato ako nam netko počne objašnjavati kako je stvorio vlastitu ‘web’ stranicu.

Kako spojevi funkcioniraju u stvarnom svijetu?

Periodički sustav učenje

Sada kada smo vidjeli da programiranje može biti zabavno, možemo se baciti na nešto drugo što na prvi pogled neće djelovati privlačno, osim ako niste Walter White i volite kemiju.

(Pravna ograda radi (samo)zaštite: Ovaj portal ne podržava niti propagira način na koji je Walter White iskoristio znanje kemije u priči iz popularne serije)

Učenje kemijskih elemenata bit će manje suhoparno ako s njima povežemo dočaravanje kako se ponašaju u prirodi, što možemo saznati u aplikaciji britanskog Kraljevskog društva za kemiju s kojom prolazimo kroz periodički sustav elemenata. Ako vas zamara čitanje o pojedinom elementu, s aplikacijom se može doći i do ‘podcasta‘ o elementima i video isječaka koji ih predstavljaju.

Kutak za geografiju i matematičke operacije

Koliko dobro poznajemo vlastiti planet? Testiranje znanja geografije možemo obaviti prolazeći Sporcle kvizove, ali postoje i drugi putevi za provjeravanje koliko znamo i učenje onoga što još ne znamo. Upoznavanje s državama, gradovima, zastavama i drugim toponimima bit će nekoliko klikova daleko ako odaberemo poneku od aplikacija za uređaje na Androidu ili iOS-u koje nude pitanja i odgovore o svjetskoj geografiji.

Ako nas, pak, zanima nešto više, ali sa sadržajem koji nije potpuno besplatan, ruku pruža Brainscapeova aplikacija za učenje geografije koja nudi kartice s informacijama o geografskim pojmovima u različitim krajevima svijeta. Pregled kartica mogao bi biti dobra priprema prije nego krenemo na Sporcle, a poslužit će i ako se želimo razmetati stečenim znanjem o svjetskoj geografiji.

Dva plus tri je pet, to svi znamo, ali kako brzo izračunati koliko je šest posto od 350 ili nešto još složenije? Ako u tom trenutku kalkulator nije nadohvat ruke, matematički trikovi za Android ili za iOS pomoći će da operaciju obavimo u glavi nudeći nam prijedloge za brzo i lako računanje.

Torbu na leđa… pardon, tipkovnicu ili pametni telefon/tablet u ruke – i krenimo u potragu za znanjem koje nije tako daleko!

geekwebshopkultura_mastercard

Naučite nešto novo uz MasterCard. Čak i ako vam školske klupe nisu bile omiljene, lakše je učiti iz udobnosti vlastite fotelje. 😉

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Što ste propustili

Kultura 2.0

Spotify je od danas službeno dostupan u Hrvatskoj!

Neka me netko uštipne. Stigao je i ovaj dan, Spotify je u Hrvatskoj.

Digitalni marketing

Od srijede stiže Spotify? Što će sad Deezer, ali i oglašivači, telekomi i podcasteri

Ako Spotify ovaj tjedan dođe u Hrvatsku u 'paketu' s drugim zemljama regije i Rusijom, mogao bi dobro doći hrvatskim glazbenicima i izvođačima koji su u doba koronavirusa morali otkazati koncerte. Oglašivači i podcasteri bi također mogli okrenuti glave...

Video

Hoće li vam deepfakeom ukrasti lice pa ući u bankovni račun (i staviti vas u pornić)

Ako poslije ove epizode ne obrišete sve selfije s interneta, niste napravili ništa.

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Startupi i poslovanje

Ovo je potpuni plan za sav sadržaj koji uspješan webshop mora imati!

Sadržaj je ključni faktor zbog kojeg korisnici dolaze interaktirati s vašim brendom. Sadržaj je kralj, a eCommerce tu nije iznimka. Od poslovnog plana, općeg sadržaja i opisa proizvoda, ovo su stavke koje svaki uspješan webshop mora pokriti.

Tehnologija

Tenisice, ruž, naočale… Kad ih već ne možemo isprobati u trgovini, zašto ne bismo virtualno?

Unatoč razvoju online prodaje, fizičke trgovine zadržale su svoju glavnu prednost - mogućnost da kupac sam isproba željene proizvode. No, nakon što su se trgovine diljem svijeta zatvorile zbog pandemije, porasla je popularnost virtualnog isprobavanja proizvoda koje pokušava donekle nadomjestiti korisničko iskustvo na kakvo smo navikli u tradicionalnim trgovinama.