Anonymousova poruka Obami poslana i Josipoviću, pa povučena: neutemeljena zezancija koja ruši kredibilitet Anonymousa?

Anonymousova poruka Obami poslana i Josipoviću, pa povučena: neutemeljena zezancija koja ruši kredibilitet Anonymousa?

Jučer je na YouTubeu osvanula snimka u kojoj se Anonymous obraća predsjedniku Republike Hrvaske, Ivi Josipoviću, a vezana je na način na koji je djelovao do sada. Poruka započinje pitanjem Predsjeniku: Jeste li sretni onime što je Hrvatska postala; građani se bore s policijom za svoja prava... Imali ste viziju o promjeni, ali ste se očito prodali korporacijama protiv kojih se bore svi građani kao dio "Occupy" pokreta. No, iako se na prvi pogled čini ozbiljnom, ova poruka je sve samo ne ozbiljna, a niti originalna:

Netko se zaigrao

Jučer je na YouTubeu osvanula snimka u kojoj se Anonymous obraća predsjedniku Republike Hrvaske, Ivi Josipoviću, a vezana je na način na koji je djelovao do sada.

Napomena: u trenutku objave ove vijesti, video je postavljen na private – no poruka autoru i dalje vrijedi.

Poruka započinje pitanjem Predsjeniku:

Jeste li sretni onime što je Hrvatska postala; građani se bore s policijom za svoja prava… Imali ste viziju o promjeni, ali ste se očito prodali korporacijama protiv kojih se bore svi građani kao dio “Occupy” pokreta.

No, iako se na prvi pogled čini ozbiljnom, ova poruka je sve samo ne ozbiljna, a niti originalna:

  • Logotip Anonymousa sa crvenom zvijezdom, što je očita politička provokacija, a ne znak pravih pripadnika pokreta;
  • Autor je iskoristio poruku predsjedniku SAD-a Baracku Obami i samo dodao “Croatia” na mjesta gdje se spominje ime države;
  • U poruci (Obami) se govori o tzv. Indefinite Detention – zakonu koji američkoj vladi daje pravo da zatvori građane bez suđenja;
  • YouTube profil, a i komentari ispod videa potvrđuju kako se radi o očitoj sprdanciji na temelju prave Anonymous grupe;
  • Video je naknadno zatvoren za javnost, što dodatno ruši “ozbiljnost” cijele priče.

Ne treba čuditi što se netko dosjetio i poruku preradio za predsjednika Josipovića, no iako je očito kako se radi o nečemu nebitnom, mnogi će ovu poruku shvatiti kao stvarnu, što bi uskoro moglo dovesti do naslova poput “Anonymous prijeti Josipoviću” i slično. Iako je anonimnost i sam pokret Anonymousa privlačan, trebalo bi ipak voditi računa o održavanju nekakve razine uvjerljivosti. Stoga, ako se netko i smatra Anonymousom, potrudite se barem i postavite autentičnu snimku u kojoj se fokusirajte na probleme u Hrvatskoj, umjesto iskorištavanja SAD-a i Obami namijenjenih poruka.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.