Hoćete li ikada moći predavati o 'techu' koji znate?

Hoćete li ikada moći predavati o ‘techu’ koji znate?

Koliko je teško prenijeti znanje drugima? Ne, to nije nimalo lagan posao, čak i ako ste završili studij nakon kojega ste trebali biti profesor, učitelj, nastavnik, mentor. Teorija je jedno, praksa je sasvim drugo i sasvim je razumljivo što pojedini zaziru od izlaska pred klupe ili čak, nedajbože, kamere. No jednom kad se zagazi u bespuća edukacije, virusa zvanog strast za predavanjem teško ćete se riješiti.

Algebra predavaci

Prenijeti znanje drugima, educirati ih, učiniti im nešto razumljivijim i jasnijim uvijek je tražena roba. Da, na internetu postoji hrpa “How to” videa, stranica i svega ostalog, no mi smo društvena bića i jednostavno smo ovisni o potvrdama, pohvalama i pokudama drugih društvenih bića. I zato, ako imate određena znanja i vještine, u potrazi ste za poslom ili dodatnim izvorom zarade uz postojeći, možda bi vam opcija prenošenja tih znanja i vještina trebala biti vječno prisutna “bubica u uhu”.

Ako ste i sami pohađali edukacije, znate jasno razlučiti tko je dobar, a tko loš predavač. A nitko od nas ne želi biti ovaj drugi. Kako je Algebra oko sebe okupila kvalitetan kadar predavača, a upravo traži mnoštvo novih i to čak u 9 gradova diljem Hrvatske – Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli, Zadru, Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Karlovcu – provjerili smo kako to izgleda gospodin ili gospođa(ica) savršeni predavač.

Savršenstvo nije nužda, ali težnja prema njemu jest

Ivan Jurišić, koordinator za razvoj i kvalitetu nastave Otvorenog učilišta Algebra i objašnjava da se i edukator može i treba educirati:

Čim nogom kroči u Algebru, počinjemo se brinuti o predavaču i razvijamo dalje njegovu karijeru. Ako je netko izvrstan u segmentu kojim se bavi, na raspolaganju mu je čitav niz edukacija dok zajednički radimo na njegovom planu stjecanja dodatnih industrijskih certifikata. Pružamo mu priliku da razvije svoje prezentacijske i komunikacijske vještine kroz naše radionice za trenere ili proširi svoja znanja i prikupi ECTS bodove besplatno sudjelujući u kolegijima Visokog učilišta Algebra. Tako da je jedna od glavnih karakteristika naših predavača da su i sami vječni učenici.

U Algebri se trenutno traži čak 12 različitih zanimanja – specijaliste internetskog marketinga, Web dizajnere,  CAD specijaliste, PHP i ASP.NET programere, grafičke, 3D dizajnere, knjigovođe i brojne druge. Svakog od njih očekuje edukacija iz područja koje će predavati, ali i šire. Primjerice, budući predavač programa obrazovanja 3D dizajna dobit će mogućnost stjecanja relevantnog Autodesk industrijskog certifikata, PHP programera će se uključiti u realizaciju komercijalnih WEB projekata, a CCNA predavaču dati mogućnost da postane Cisco Certified Academy Instructor, otkriva Ivan.

Imaš znanje. Sve 5, ali znaš li ga prenijeti?

Alegbra voli “tehnološke društvenjake”, kaže naš sugovornik:

Primjerice, kao potencijalni predavač na Algebrinom programu Grafički dizajn, sjajno poznaješ Adobe CS alate, principe tiska, grafičke pripreme i digitalnog izdavaštva, imaš iskustvo u izradi raznih grafičkih proizvoda. Ili kao ASP.NET programer razumiješ .NET platformu i imaš iskustvo rada u SQL, C#, ASP.NET, XML, ADO.NET? Šanse da si naš novi predavač su ti jako velike. Ipak, uz to još tražimo da naš potencijalni predavač dokaže da voli ljude i da oni vole njega, da je komunikativan, fleksibilan i da mu ne nedostaje energije kada drugima prenosi znanje. I tada mu pružamo ruku dobrodošlice. Zaključak bi bio – mi volimo tehnološke društvenjake.

Znate onu čaroliju koja se dogodi na pozornici (ili bilo kojem drugom prostoru) kada vidite u očima predavača sjaj – sjaj jer govori o onome što voli, ono što živi? Odmah je i slušateljima lakše “zapaliti” se za tu temu, koliko god ona kompleksna ili komplicirana bila. Ako ste se prepoznali u navedenom, možda je vrijeme došlo da predajete o ‘techu’ koji znate. Detalje o Algebrinoj potrazi pronađite na službenoj stranici – i odvažite se prenijeti sve ono znanje koje ste prikupljali drugima.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Tehnologija

Cenosco: Nizozemska tvrtka koja iz Pule i Zagreba putem softvera, VR-a i AR-a sprječava eksplozije na naftnim platformama

Aplikacije koje kontroliraju rad naftnih platformi i postrojenja za preradu derivata direktno su zaslužne za sigurniji i čišći svijet, a jedna od najboljih stvara se velikim dijelom u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

MKOP Osijek: Bez gig ekonomije (i paušalnih) nema ni Wolta, Bolta, Ubera…

U Osijeku se proteklog tjedna održalo 13. izdanje Međunarodne konferencije o poduzetništvu kojoj su ovaj put tema bili ljudski resursi.

Startupi i poslovanje

Kako bi Rimac, Bakić, Car i drugi hrvatski poduzetnici uložili 100.000 kuna da imaju startup?

Good Game Liftoff startup natjecanje prošle je godine u žiriju okupilo poznate hrvatske poduzetnike i stručnjake, a koji su tada prepoznali potencijal mladog tima iza društvene igre Mundus. Ususret novom izdanju Lifoffa vraćamo se do Mundusa i žirija po par dobrih savjeta.

Startupi i poslovanje

Primjer za Hrvatsku: Srbija predstavila olakšice za zapošljavanje ‘paušalaca’ i test samostalnosti

Porezne olakšice za zapošljavanje donedavnih paušalaca, jasan test samostalnosti... Što Hrvatska može naučiti iz srpskog primjera, komentiramo u novoj epizodi Netokracijinog podcasta.

Izvještaj

Kako se gradi konzultantska karijera otkrili smo uz prvi Tech Consultant Meetup u Zagrebu

Što ljudi misle da konzultanti rade, a što im je zapravo posao? Zagrebački meetup tražio je odgovor upravo na pitanje kako postati tech konzultant i što očekivati ako se odlučite za konzultantsku karijeru, a dobre primjere čuli smo kroz razgovore i predavanja mStartovih stručnjaka.

Najava

EBZG otvara David Bizer koji je vodio Googleovu strategiju regrutiranja na društvenim mrežama

Kako iskoristiti blog, društvene mreže, nativno oglašavanje, ali i direktora svoje tvrtke za 'employer branding'? Otkrijte na regionalnoj konferenciji Employer Branding Zagreb koju će 15. 11. otvoriti David Bizer, osoba koja je postavila strategiju regrutiranja putem društvenih mreža za Google!