Savjeti danskog ‘meeting designera’: Kako na događajima možemo potaknuti sudjelovanje?

RSVP festival posebno je obilježio strani predavač, danac Bo Krüger. Stručnjak za organizaciju evenata, autor, govornik i osnivač konzultantske tvrtke koji je povrh svega zadržao onaj danski način o kojem toliko u zadnje vrijeme slušamo. Njegovo predavanje je bilo i pravi dokaz tome, jer dok smo učili o izazovima i rješenjima o organizaciji događaja u budućnosti, i sami smo postali dio primjera.

Iza nas je treće izdanje RSVP festivala koje je i ove godine event industriju uvelo u aktualne teme iz prodaje, marketinga i tehnologija. Uz 47 domaćih i stranih predavača zbilja nije bilo područja kojeg se stručnjaci nisu dotaknuli.

Posebno zanimljiv predavač koji je zaključio prvi dan festivala bio je Bo Krüger, takozvani meeting designer, event stručnjak, autor i vlasnik konzultantske tvrtke Moving Minds.

Krüger se inače najviše bavi kreativnim pristupom eventima, a najbolji dokaz tomu je Meeting Design, igra s kartama koju je kreirao kako bi olakšao proces odlučivanja na sastancima. Ništa manje kreativno nije bilo ni njegovo predavanje pod nazivom 3 event trends, that will change the way we meet.

Danske event mudrosti

Foto: VisitDenmark.com

Kroz dobar presjek promjena društvenog života u 21. stoljeću Bo Krüger je u svom predavanju publiku uveo u izazove koji stoje pred nama u skoro svim sferama života, pa tako i našim sastancima, simpozijima i seminarima.

Iako je u srijedu bio zadnji predavač na programu, Krüger nije imao problema s umornom i nezainteresiranom publikom. Svi su htjeli malo čarolije danskog entuzijasta i eksperta u organiziranju događaja. Svojim pristupom pokazao se kao ambasador danskog stila života, koji se po svijetu popularizirao, kroz mnogima poznatu – filozofiju uživanja u malim stvarimahyggea.

Energičan čovjek u srednjim godinama, na pozornici je bio već 15 minuta ranije, a publiku je uvukao u priču kao da je 9 ujutru. Njegov recept? Upravo 3 trenda o kojima je i govorio – offline susret, zajedničko kreiranje i gamifikacija.

Izazovi VUCA svijeta

Foto: The People Side

Krüger ističe da živimo u promjenjivom, neizvjesnom, kompleksnom i višeznačnom svijetu odnosno VUCA svijetu. Tehnologije su itekako utjecale na način kako percipiramo stvarnost i kako se odnosimo prema ljudima, što naravno donosi nove izazove. Krüger tvrdi da su ti izazovi evidentni unutar svake sfere života, pa tako i organizacije događaja odnosno sastanaka:

  • Kako uz sve distrakcije danas zadržati fokus publike i kolega?
  • Možemo li kroz susrete razvijati vještine koje će nam koristiti u budućnosti?
  • Kako događaji i susreti mogu postati izazov koji nas motivira?

To su izazovi kojima je Krüger pokušao naći rješenje, mogu zaključiti – uspješnom primjenom tri naizgled vrlo nezahtjevna faktora.

Isključite se s mreže…

Vrlo je lako izgubiti pozornost publike, to svi znamo, bilo sa seminara ili konferencija. Nakon prve tri minute tko nije uhvatio interes okupljenih, može očekivati niz upaljenih ekrana u naručjima svojih (ne)slušatelja.

Stoga se trebamo osvrnuti na faktore koji utječu na našu i tuđu koncentraciju.

Krüger je to dobro povezao u omjeru izazova i kompetencija koji se nalaze na dva spektra našeg fokusa. Što je neki zadatak zahtjevniji i mi ujedno manje kompetentni da ga izvršimo, rezultat će biti sve veći stres i anksioznost. Nasuprot tome, što smo dorasliji nekom zadatku, a što je on manje zahtjevan, rezultat će biti manjak motivacije i dosada.

Idealan omjer kompetencija i izazova, ističe Krüger, bi bio negdje u sredini.

Prema tome, naša je koncentracija izravno povezana s time što trenutno znamo i što želimo saznati. Stoga motiviranje i privlačenje pozornosti mora stimulirati naše kognitivne sposobnosti kroz različite načine.

Jedan od načina za sastanke može biti i stimulacija putem hodanja. Prema istraživanju Stanforda, walk&talk potiče 60 posto više kreativnosti i novih ideja nego sjedenje.

Krüger zaključuje da je rješenje za održavanje pozornosti (očito) više engagementa, ali u dozama. Poticanje aktivnosti i korištenje vizualno atraktivnih primjera na svakoj će prezentaciji potaknut dinamiku, ali potrebno je balansirati ritam s pauzama kako ne bi došlo do preopterećenja. Osim toga, distrakcije današnjeg doba najlakše se rješavaju Offline načinom.

… i stvarajte jedni s drugima…

Inače smo navikli da u prezentacijama, konferencijama i sastancima samo jedna osoba priča, a dijalog je rezerviran samo u okviru Q&A… Pita se Krüger onda: Kako na događajima možemo potaknuti sudjelovanje?

Kritičko mišljenje, rješavanje kompleksnih problema i kreativnost, vještine su koje neovisno o specijalizaciji, čine temeljne strukture svakog sposobnog stručnjaka u 21. stoljeću. Jedan način da se one potaknu su i zajedničko stvaranje.

Krüger nas ovdje upućuje da iskoristimo mehanizme hackhatona kako bismo potaknuli stvaranje, interakciju i usvajanje tih vještina.

Koristeći nove formate, pomičemo granice – preuzimamo i rizik da neki od njih neće uspjeti – no svaki novi pokušaj je nova riznica iskustava i znanja iz koje možemo posegnuti u budućim aktivnostima.

Dijeljenje i usvajanje novih znanja najučinkovitije je kroz kreativnu primjenu, a kreativnost se najbolje razvija upravo u međusobnoj interakciji. Krüger zato poziva sve da iskoriste mogućnosti zajedničkog stvaranja putem svojevrsnih hackathona jer se previše toga odvija jednosmjerno u susretima kakve trenutno poznajemo.

…kroz igru!

Na kraju, događaji moraju biti izazovni jer svakodnevica je najčešće rutinska i dosadna. Zato nije loše nekada pobjeći u neku drugu stvarnost, a igre su najbolji primjer kako izazove možemo rješavati na zabavan način.

Nakon što imamo pozornost, ljude koji su spremni u zajedničkoj interakciji graditi kreativna i inovativna rješenja – kako im omogućiti da i ostanu motivirani?

Motivacija, kao što je Krüger naveo, uglavnom proizlazi iz toga koliko nas nešto zanima i koliko o tome već znamo. Pošto naše kompetencije rastu sa svakim novim izazovom, naši susreti moraju pratiti razvoj kompetencija s jednako dinamičnim postavljanjem zadataka koji će poticati međusobnu kreativnost.

Nova znanja i vještine nikada ne dosade

Ova rješenja čine tek dio slagalice kako ćemo u budućnosti mijenjati svoj pristup susretima i događajima. Kako metaforično objašnjava Krüger, verzija operativnog sustava na kojem se trenutno nalazimo ne odgovara izazovima 21. stoljeća. Stoga je event industriji potreban novi update kojim će pristup eventima biti u skladu s načinom kako danas učimo, stvaramo i dijelimo iskustva s drugima.

Osoba će pozorno slušati dok joj nije dosadno, a kako će joj biti manje dosadno? – Tako što će joj se ponuditi nešto što već ne zna. Osoba će aktivno sudjelovati u susretu dok ima motivacije i dok je koncentrirana, a kako ćemo je zadržati u fokusu? – Izazovima koji zahtijevaju kreativnost i interakciju.

Za takve pothvate ne postoji par taktika. Navedena tri trenda odnosno strategije, najviše odgovaraju tim izazovima, ali tek ćemo unutar njih vidjeti razvoj nekolicine specifičnih rješenja koja će se primjenjivati u budućnosti.

Krügerov pristup je lako primjenjiv na mnogo toga i izvan sastanaka, pa sam sigurna da će svima dobro doći da razmisle kako svojim kolegama, partnerima ili članovima obitelji u svakom susretu mogu ponuditi nešto novo i ostaviti ih za jedno iskustvo bogatije nego smo ih našli.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Vodič za e-Vozačku da ne čekaš (kao mi) u redu u MUP-u

Sustav e-Vozačka, za predaju zahtjeva za novu vozačku dozvolu putem interneta, radi pristojno, ali i pokazuje da korisničko iskustvo i komunikacija mogu i moraju biti bolji. U suprotnom - šalter!

Tehnologija

Apple je pokazao kako više nema ništa za pokazati – čeka li ga Nokijin scenarij?

Sjednite, djeco, da vam ispričam priču o vremenu prije mog vremena. Bijaše to godina 1998., četvrtaste kutije protetičkih boja vrtjele su Windowse 95 ili 98, bilo je to vrijeme disketa, telefonskih slušalica koje se dižu i dial-up interneta koji puca kada se to dogodi.

Internet marketing

Ella Dvornik i Charles Pearce pokreću platformu za europske influencere – Manijak

Porazgovarala sam s Ellom Dvornik i Charlesom Pearceom o njihovom zajedničkom projektu, platformi za influencere i brendove koji s njima žele surađivati - Manijak.

Što ste propustili

Internet marketing

Poznati su dobitnici najvećeg SoMo Borca do sada

Weekend Media Festival jučer je završio dodjelom SoMo nagrada za najbolje digitalne projekte i kampanje.

Nesortirano

Može li igranje igara od nas napraviti bolje kolege, partnere i prijatelje?

Developer, filmaš i umjetnik Onat Hekimoglu na Weekend Media Festivalu govorio je o temi o kojoj ne slušamo često - ozbiljnim igrama.

Mobilno

Zašto zaključavate kućna vrata, ako nećete zaštititi svoje podatke online?

Na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu od Alana Delića iz Diverta dobili smo pet savjeta o tome kako se zaštititi online.

Startupi i poslovanje

Poznati timovi koji će se na Idea Knockoutu natjecati za mjesto na CES-u

Sve je spremno za ovogodišnji Idea Knockout, a za put u Vegas borit će se 20 timova.

Startupi i poslovanje

Domaća aplikacija Beyond Seen Screen postala ExRey i stigla na Android uređaje

Nakon rebrandinga, Beyond Seen Screen postaje ExRey, a beta verzija aplikacije koja pretvara pasivno gledanje videa u aktivno dostupna je na Google Playu.

Intervju

Splitski Locastic otvoreno o povratku u esport nakon pauze (i naučenih lekcija)

Locastic je mrtav, živio Locastic? Splitska tvrtka iz drugog pokušaja nastoji postati regionalna sila u igri CS:GO.