Iskreno – kada ste posljednji puta provjeravali tko sve ima pristup vašem sadržaju i podatcima koje dijelite putem ove društvene mreže? I sam Facebook zna da ste aljkavi, stoga uvodi novi alat putem kojeg će se postavkama privatnosti lakše upravljati, Privacy Checkup.

Iskreno – kada ste posljednji puta provjeravali tko sve ima pristup vašem sadržaju i podatcima koje dijelite putem ove društvene mreže? I sam Facebook zna da ste aljkavi, stoga uvodi novi alat putem kojeg će se postavkama privatnosti lakše upravljati, Privacy Checkup.
Dio korisnika ovu je opciju vidjelo još prije nekoliko mjeseci, u sklopu testnog perioda, a uskoro će se svim korisnicima prikazati plavi dinosaur koji želi biti siguran da vašim postovima, slikama ili broju telefona pristup imaju samo oni za koje vi to želite. Kad se dinosaur pojavi, samo je potrebno prihvatiti provjeru u tri jednostavna koraka. U sklopu prvoga, provjerit će se dijelite li svoje statuse s pravim osobama – samo s prijateljima, s javnosti ili s tek uskim krugom ljudi koje ste odabrali. Nakon toga se prelazi na onaj dio koji rijetko provjeravamo – koje su aplikacije povezane s vašim Facebook profilom te tko vidi sadržaj koji aplikacija postavlja u vaše ime (predviđam kako ćete se ovdje najviše zadržati). Tu se mogu i obrisati aplikacije koje se više ne koriste, a i sadržaj koji je aplikacija do sada dijelila na vaš timeline. Zadnji dio se odnosi na osobne informacije, poput mjesta rođenja ili tvrtke u kojoj radite, kako biste mogli odrediti kome je to vidljivo. Opcijama uvijek možete pristupiti klikom na prečace za privatnost, odnosno na ikonu u obliku lokota u gornjem desnom uglu.
[vimeo]http://vimeo.com/105198517[/vimeo]
Naravno, sve su ove opcije i ranije bile dostupne korisnicima, ali sada su skupljene na jedno mjesto te bolje privlače pažnju korisnika. Facebook je do sada upozoravao korisnike ako su njihovi postovi vidljivi javnosti, ali nije ih obavještavao da bi možda trebali provjeriti i tko ima pristup informacijama o njima ili što su dopustili kojoj aplikaciji, rekao je za Re/Code Paddy Underwood, Product Manager u Facebookovom timu za privatnost.
Veće povjerenje – više dijeljenja sadržaja
Facebookov set pravila o privatnosti je kompliciran, čak i ako se čini drugačije – osim što se pravila neprestano mijenjaju, nikad niste u potpunosti sigurni što je drugim korisnicima vidljivo, a što ne, čak i ako smatrate da ste se dobro zaštitili. Primjerice, ako ne želite, drugi korisnici ne mogu vidjeti popis vaših prijatelja, osim ako vaši prijatelji nemaju drugačije postavke – da bi se to dokazalo, prošle je godine “hakirana” lista prijatelja samog Marka Zuckerberga. To je nešto što ne mogu spriječiti niti napredni korisnici ovoga servisa, a oni koji manje obraćaju pažnju na postavke privatnosti iznenadit će i manje stvari – a nitko ne voli takva iznenađenja, svjestan je i Underwood.

Dakle, Facebook nas potiče da dijelimo sadržaj i informacije prema manjem broju ljudi – kad imamo kontrolu nad onime tko ima pristup našim postovima (ili barem mislimo da imamo kontrolu), veća je vjerojatnost da ćemo nešto i podijeliti. Isto se odnosi i na aplikacije – prije nekoliko mjeseci na konferenciji namijenjenoj developerima, F8, najavilo se da će korisnici imati veću kontrolu nad aplikacijama u koje se logiraju putem svog Facebook profila, odnosno lakše će kontrolirati čemu ta aplikacija ima pristup i što može raditi u njihovo ime. Logika iza toga je također ista – što korisnici više vjeruju u Facebook Login, više će ga koristiti.
Što se tiče alata Privacy Checkup, on će prvo biti vidljiv korisnicima web verzije Facebooka, a potom i mobilnim korisnicima – čak 30% Facebookovih korisnika, od njih 1,3 milijarde mjesečno aktivnih, posjećuje ovaj servis isključivo putem mobilnih uređaja.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.
Pravila ponašanja
Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:
Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.
Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.
Komentari
mare
28. 10. 2014. u 10:21 am
Mene zanima kako ukloniti privacy checkup jer ne zelim da moje slike s mob odmah poveze s facebookom.hvala
Mia Biberović
28. 10. 2014. u 10:30 am
Hej, Mare. Privacy Checkup nema veze sa sinkroniziranjem slika s mobitela na Facebook. Ako je ta opacija uključena i ako želiš da se slike prestanu sinkronizirati, potrebno je to isključiti u mobilnoj aplikaciji: https://www.facebook.com/help/274634689307648
Edita Rod Putar
17. 08. 2016. u 8:43 pm
Mene zanima kako sinkronizirati slike s mobitela na facebook. Imala sam tu opciju, pa sam ju izbrisala na računalu i sad ju ne mogu vratiti. Hvala