Zeus više ne pustoši bankovne račune, nego generira lažne lajkove na Instagramu

Zeus više ne pustoši bankovne račune, nego generira lažne lajkove na Instagramu

Procjenjuje se kako je ovaj virus prije tri godine oštetio američke banke za 70 milijuna dolara, a sada je poznat kao prvi virus koji koji je namijenjen stvaranju lažnih lajkova na društvenim mrežama, javlja Reuters. Glavni posao Zeusa je sada stvarati lajkove i sljedbenike kako bi pokrenuo medijske kampanje ili učinio neki hashtag popularnim.

Poznati virus Zeus sada stvara lažne lajkove i sljedbenike na Instagramu
Poznati virus Zeus sada stvara lažne lajkove i sljedbenike na Instagramu

Ako ste na Instagramu uspjeli izbjeći spam i lažne korisnike, tu je novi virus koji će vam to nadoknaditi. Zeus, malver koji je jednom služio prikupljanju podataka s kreditnih kartica, sada je našao novu svrhu u kreiranju lažnih računa i lajkanju na Instagramu.

Procjenjuje se kako je ovaj virus prije tri godine oštetio američke banke za 70 milijuna dolara, a sada je poznat kao prvi virus koji koji je namijenjen stvaranju lažnih lajkova na društvenim mrežama, javlja Reuters. Glavni posao Zeusa je sada stvarati lajkove i sljedbenike kako bi pokrenuo medijske kampanje ili učinio neki hashtag popularnim. Modificirana verzija Zeusa preko središnjeg servera kontrolira zaražena računala i naređuje im da lajkaju određene Instagram korisnike, a prema podacima RSA, zaražena bi računala mogla i po naredbi preuzimati druge viruse.

Tisuću lajkova za 30 dolara

Lajkovi i sljedbenici prodaju se na hakerskim forumima, a cijena tisuću lajkova je 30 dolara, dok isti broj sljedbenika možete dobiti za samo 15. Na istim stranicama mogu se kupiti i brojevi kreditnih kartica, a usporedbe radi, spomenut ćemo da tisuću istih dođe tek šest dolara.

U Facebooku, vlasniku Instagrama, izjavili su kako Instagram ima svoje sustave rješavanja problema spama i lažnih korisničkih računa, ali i kako će nadograditi sigurnosne sustave kako bi bili na istoj razini s Facebookovim.

Pa iako se Facebook, kako tvrdi, uspješno nosi s automatizirnim lajkovima, suočava se s problemom lažnih računa poteklih s farmi klikova. Činjenica da lajk postiže veću cijenu od podataka s kreditne kartice jasan je pokazatelj koliko je ugled na društvenim mrežama danas bitan. Neki stručnjaci za digitalni marketing, poput Willa Mitchella čak potiču svoje klijente na kupnju lažnih lajkova. Što se tiče moralnog aspekta kupovanja lažnih lajkova i poticanja razvoja štetnog softvera i farmi klikova, Mitchell je samo izjavio kako je to savršeno u redu za prvih sto lajkova. Ni poslovna etika nije što je bila.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Što ste propustili

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.

Startupi i poslovanje

Identyum – digitalna osobna iskaznica iz Hrvatske za 21. stoljeće?

Na krilima suradnje s Finom, IDENTYUM bi trebao omogućiti dokazivanje identiteta putem aplikacije, bez papirologije, pokazivanja osobnih iskaznica i sličnih koraka.

Digitalni mediji

Kako napisati dobar članak za svoj ili tvrtkin blog (kad baš morate)

Je li vam teško napisati članak za blog tvrtke, objavu na LinkedInu ili 'microcopy' za digitalni projekt? Urednički i praktični savjeti slijede u novoj epizodi Netokracija podcasta!

Startupi i poslovanje

David Bizer: Direktor mora biti ambasador kulture tvrtke pa makar to značilo razgovor i sa 150. zaposlenikom!

Ususret nadolazećoj konferenciji Employer Branding na kojem gostuje kao keynote predavač, razgovarali smo s Davidom Bizerom oko gorućeg pitanja digitalne industrije za sve male i velike tvrtke: kako privući nove ljude?