Zeus više ne pustoši bankovne račune, nego generira lažne lajkove na Instagramu

Zeus više ne pustoši bankovne račune, nego generira lažne lajkove na Instagramu

Procjenjuje se kako je ovaj virus prije tri godine oštetio američke banke za 70 milijuna dolara, a sada je poznat kao prvi virus koji koji je namijenjen stvaranju lažnih lajkova na društvenim mrežama, javlja Reuters. Glavni posao Zeusa je sada stvarati lajkove i sljedbenike kako bi pokrenuo medijske kampanje ili učinio neki hashtag popularnim.

Poznati virus Zeus sada stvara lažne lajkove i sljedbenike na Instagramu
Poznati virus Zeus sada stvara lažne lajkove i sljedbenike na Instagramu

Ako ste na Instagramu uspjeli izbjeći spam i lažne korisnike, tu je novi virus koji će vam to nadoknaditi. Zeus, malver koji je jednom služio prikupljanju podataka s kreditnih kartica, sada je našao novu svrhu u kreiranju lažnih računa i lajkanju na Instagramu.

Procjenjuje se kako je ovaj virus prije tri godine oštetio američke banke za 70 milijuna dolara, a sada je poznat kao prvi virus koji koji je namijenjen stvaranju lažnih lajkova na društvenim mrežama, javlja Reuters. Glavni posao Zeusa je sada stvarati lajkove i sljedbenike kako bi pokrenuo medijske kampanje ili učinio neki hashtag popularnim. Modificirana verzija Zeusa preko središnjeg servera kontrolira zaražena računala i naređuje im da lajkaju određene Instagram korisnike, a prema podacima RSA, zaražena bi računala mogla i po naredbi preuzimati druge viruse.

Tisuću lajkova za 30 dolara

Lajkovi i sljedbenici prodaju se na hakerskim forumima, a cijena tisuću lajkova je 30 dolara, dok isti broj sljedbenika možete dobiti za samo 15. Na istim stranicama mogu se kupiti i brojevi kreditnih kartica, a usporedbe radi, spomenut ćemo da tisuću istih dođe tek šest dolara.

U Facebooku, vlasniku Instagrama, izjavili su kako Instagram ima svoje sustave rješavanja problema spama i lažnih korisničkih računa, ali i kako će nadograditi sigurnosne sustave kako bi bili na istoj razini s Facebookovim.

Pa iako se Facebook, kako tvrdi, uspješno nosi s automatizirnim lajkovima, suočava se s problemom lažnih računa poteklih s farmi klikova. Činjenica da lajk postiže veću cijenu od podataka s kreditne kartice jasan je pokazatelj koliko je ugled na društvenim mrežama danas bitan. Neki stručnjaci za digitalni marketing, poput Willa Mitchella čak potiču svoje klijente na kupnju lažnih lajkova. Što se tiče moralnog aspekta kupovanja lažnih lajkova i poticanja razvoja štetnog softvera i farmi klikova, Mitchell je samo izjavio kako je to savršeno u redu za prvih sto lajkova. Ni poslovna etika nije što je bila.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.