Slovenska Zemanta dobila novih 3 milijuna dolara za blogerski alat

Slovenska Zemanta dobila novih 3 milijuna dolara za blogerski alat

Zemanta, slovenska tvrtka koja razvija dodatak koji pomaže blogerima u traženju slikovnih i drugih materijala, dobila je investiciju od 3 milijuna dolara od američkog Square Ventures i britanskog Eden Ventures. Zemanta je u nekoliko rundi dobila ukupno 6 milijuna dolara za svoj dodatak koji u međuvremenu integriran i na jedan od većih blogerskih servisa Blogger. Dodatak vam predlaže sadržaje povezane za vaš članak koje možete slobodno koristiti, a dostupan je za Internet Explorer, Firefox, WordPress, Drupal, MovableType i Joomlu. Što će napraviti s novih 3 milijuna dolara investicije?

Zemanta, slovenska tvrtka koja razvija dodatak koji pomaže blogerima u traženju slikovnih i drugih materijala, dobila je investiciju od 3 milijuna dolara od američkog Square Ventures i britanskog Eden Ventures.

Zemanta je u nekoliko rundi dobila ukupno 6 milijuna dolara za svoj dodatak koji u međuvremenu integriran i na jedan od većih blogerskih servisa Blogger. Dodatak vam predlaže sadržaje povezane za vaš članak koje možete slobodno koristiti, a dostupan je za Internet Explorer, Firefox, WordPress, Drupal, MovableType i Joomlu. Što će napraviti s novih 3 milijuna dolara investicije?

Zemantu možete besplatno koristiti, a većim tvrtkama prodaju svoju tehnologiju za kontekstualno povezivanje. Bošjan Špetič, direktor Zemante, naglasio je kako su mnogi blogeri, među njima i poznati investitor Fred Wilson, vrlo brzo otkrili koristi Zemante.

Zemantu koristimo, iako rijetko, na Netokraciji. Radi se o sustavu idealnom za blogere koji nemaju vremena tražiti i smanjivati slike ili otkrivati izvore. Zemanta vuče sadržaje iz više izvora poput Wikipedije, Flickra i Techcrunchovog Crunchbasea.

Zemanta se integrira u popularne preglednike te sustave za upravljanje sadržajem.

Ovisno o tekstu koji pišete Zemanta će vam naći sadržaje koje možete slobodno upotrijebiti, poput slika s Creative Commons licencom. Zemanta će vam slike u tom slučaju automatski i potpisati, čime vam štedi minute, a ponekad i sate.

Tehnologija bitnija od proizvoda

Square Ventures i Eden Ventures su iskusni fondovi rizičnog kapitala na internetskom tržištu. Square je dosad investirao u tvrtke poput Foursquarea, Twittera i Zynge, a Eden u Huddle i UberVu.

Zemanta je prije 3 godine pobijedila na Seedcampu, startup inkubatoru pomoću kojeg su razvili prvu inačicu svog proizvoda. Ove godine su na Seedcampu pobijedili hrvatski GISCloud te bosanska Albia. Prvo su od Seedcampa dobili 100 tisuća dolara u angel investiciji, a kasnije još dvije runde koje su sveukupno dale Zemantinom timu 3 milijuna za daljnji razvoj.

[vimeo width=”600″ height=”450″]7074476[/vimeo]

Prvotni poslovni plan predviđao je da će tvrtke koje stvaraju sadržaje plaćati kako bi se pojavile u Zemanti. Zemanta je dosad zainteresirala mnogo blogera, ali i dalje mora razvijati svoj brend među korisnicima kako bi postala dodatak koji će se uvijek spominjati kad se govori o blogovima ili o sustavima za upravljanje sadržaja poput WordPressa i Drupala.

Ne znamo još ništa o profitabilnosti Zemante, ali investitori očito smatraju kako se radi barem o izuzetno korisnoj tehnologiji. Zemantin sustav za kontekstualnu analizu sadržaja mogao bi biti koristan mnogim većim internetskim tvrtkama.

Kao bloger biste svakako trebali isprobati besplatnu Zemantu. Čestitke na investiciji uz želju da se Zemanta nastavi kvalitetno razvijati. Kako vam izgleda Zemanta i jeste li je koristili?

Komentari

 1. Berislav Lopac

  Berislav Lopac

  19. 11. 2010. u 4:37 pm Odgovori

  S obzirom na činjenicu da je Netokracija praktično jedino mjesto u Hrvatskoj na kojem se piše o startupima, imam jednu molbu — bilo bi jako lijepo kad bi se prestao koristiti termini “dobiti” za osiguravanje investicije, jer ta riječ kod laičke publike (koja ipak čini 90% posto čitatelja) stvara jedan sasvim krivi dojam.

  “Dobiti” obično znači da je nekome nešto palo s nema, u obliku poklona, donacije ili na neki slični način — a posebno u hrvatskim okvirima najčešće za sobom vuče vrlo negativne konotacije zakulisnih i sumnjivih igara, kao što smo nedavno vidjeli u slučaju Računi.hr. Međutim, osiguravanje financijske investicije predstavlja vrlo naporan i dugotrajan posao, a čak i ako ne računamo utrošeno vrijeme tvrtka nikad novac ne “dobije”, već uvijek mora nešto dati zauzvrat — bile to kamate i hipoteke u slučaju pozajmice ili kredita, pa do često i povelikog udjela u vlasništvu nad tvrtkom.

  Konkretno, predlažem da se umjesto termina “dobiti” koristi “osigurati investiciju” ili nešto slično; nažalost ne možemo izravno prevesti engleski termin “raise funding”, jer “podići investiciju” nema adekvatnu težinu.

 2. www.ucenik.info

  www.ucenik.info

  22. 11. 2010. u 4:18 pm Odgovori

  slovenci znaju kako koristit europu na pravi način… mi smo još zeleni po tom pitanje (osim najboljeg grada u HRV, dakako Varaždina) ali doći će i naše vrijeme…ili možda i ne 🙂

 3. Damir 2

  Damir 2

  24. 11. 2010. u 2:57 pm Odgovori

  svaka cast Zemanti sto su uspjeli pronaci nisu i ubaciti se. Nije to lako. A i drago mi je sto vidim da se i za relativno uske nise moze ‘osigurati’ (prema B. Lopcu) respektabilan kapital koji je dovoljan za pokusaj nastupa na medjunarodnom trzistu. A jos mi je draze da je Zemanta izborila suradnju sa poznatim medjunarodnim fondovima umjesto da luta u maglovitom i neperspektivnom domacem okruzenju venture kapitala (no hard feelings Lopac nije namijenjeno tebi). To je primjer kako treba i za sve nase startupe.

  Ostaje nada da ce i kod nas sve vise startupa smoci samopouzdanja i krenuti tim putem. Osobno nisam uspio naci pretjerane koristi od te usluge ali ja i nisam njihova ciljna skupina pa se i ne razumijem previse.

  I jedno pitanje Berislavu Lopcu. Postujem tvoje zalaganje i trud u etabliranju povoljnog startup/venture okruzenja. Zar se ne bi moglo ovamo privuci neke investitore koji su podesni nasim potrebama tj od angel i seed do A faze ulaganja? Da nasi ne lutaju svijetom vec da im se pomogne. Cudi me da je izostala pomoc vlade u tom vaznom segmentu.

 4. Berislav Lopac

  Berislav Lopac

  24. 11. 2010. u 3:09 pm Odgovori

  @Damir 2: Ma kakvi “hard feelings”, ja već godinama govorim da se treba ići vani i da su tek malobrojni slučajevi u kojima se isplati nešto raditi na domaćem tržištu. A što se tiče “domaćeg venture okruženja”, ono ne da je maglovito i neperspektivno, već niti ne postoji — u Hrvatskoj nema niti jednog VC fonda, a najbliži je RSG Capital u Ljubljani.

  A što se tiče tvog pitanja, ono ima odgovor u dva dijela. Kao prvo, može ih se privući, i privlači ih se u skladu s mogućnostima. Zato smo organizirali nekoliko konferencija u 2007 i 2008 (nažalost poslije više ne, jer ja nisam mogao zbog osobnih razloga, a nitko nije nastavio, iako je bilo nekih ideja), osnovali CRANE, doveli Seedcamp u Zagreb i još koješta drugo.

  Međutim s druge strane, investitore je prilično teško negdje dovući, jer je situacija takva da im je dovoljno sjediti u jednom od svjetskih središta za startupe (u SAD-u to je prije svega Silicon Valley, te još neki gradovi poput poput Bostona, Seattlea i u zadnje vrijeme New Yorka; u Europi apsolutno dominira London, a poslije njega Pariz i Berlin) i čekati da im zanimljivi projekti sami dođu. Zato je domaćim startupima apsolutno isplativije ne čekati, već bar s nekim prototipom sjesti na Wizzair i dogovoriti predstavljanje pred investitorima. Na jednoj od budućih Startup srijeda planiramo popričati malo i o opcijama financiranja za startupe…

 5. Berislav Lopac

  Berislav Lopac

  24. 11. 2010. u 3:14 pm Odgovori

  Ah da, zaboravih — pomoć vlade srećom nije sasvim izostala, iako se slažem da bi se na tom segmentu moglo još podosta poraditi. Konkretno, postoji opcija financiranja kroz BICRO, o kojem se može svašta misliti ali činjenica je da je to jedina državna institucija u Hrvatskoj kojoj se može prići s nekim zanimljivim startup projektom i tražiti financije.

  A kad smo kod BICRO-a, danas (24.11.2010.) u 17 sati će na Startup srijedi tu instituciju predstaviti njen direktor, Dalibor Marijanović.

 6. Damir 2

  Damir 2

  25. 11. 2010. u 11:16 am Odgovori

  evo taman se požalih da kod nas nema venture capital inicijative, kad dobih info kako je vlada dala inicijativu za osnivanje pet fondova rizičnog kapitala što će se realizirati do kraja ove godine. Ukupna vrijednost raspoloživog novca 170-200 mil EUR plus vlada će dati jos toliko.

  Što reći nego svaka čast, ipak se nešto kreće. Valjda su prepoznali potrebu za onim što je očito već dugo.

 7. Berislav Lopac

  Berislav Lopac

  25. 11. 2010. u 12:54 pm Odgovori

  @Damir 2: Bilo bi to lijepo, ali moram priznati da sam jako skeptičan prema toj inicijativi. To je još jedna od klasičnih vladinih PR inicijativa koje zvuče fantastično na papiru ali su nažalost u stvarnosti totalno neprovedive.

  Prije svega, u Hrvatskoj nije baš moguće pronaći ulagače za takve fondove, a posebice ne u tom iznosu — oni koji već imaju taj kapital imaju i svoje fondove, poput Quaestusa i Nexusa. Drugo, sjetimo se samo neuspjelog projekta VENCRO, u kojeg je država isto tako trebala uložiti znatan udio — ako se ne varam, u četiri pokušaja je više različitih fond managera neuspješno pokušavalo skupiti sredstva da zatvore fond od svega 40 milijuna eura, i na kraju se od projekta odustalo. Otkud ikome ideja da će moći skupiti pet puta više; a ne smijemo zaboraviti ni iskustvo Poteza venture fonda, koji je kolabirao kad mu je bankrotirao glavni ulagač, Istrabenz. I treće, stvarno ne znam otkud ideja da hrvatska vlada može u tako nešto uložiti 200 milijuna eura kad vidimo kako im propadaju svi budžeti?

 8. Damir 2

  Damir 2

  25. 11. 2010. u 10:52 pm Odgovori

  a eto mislio sam da je konačno krenulo na bolje i da se netko od odgovornih osvijestio. Znači ostaje i dalje tražiti kapital vani. No to i nije tako nemoguće više danas sa tim jeftinim air prijevoznicima. Jedini problem su te preporuke koje mnogi fondovi traže od nekog koga znaju. Kada bi bar ovdje bilo nekih ‘namjesnika’ koji bi preporučivali perspektivne projekte vanjskim VC-ima

 9. Berislav Lopac

  Berislav Lopac

  26. 11. 2010. u 2:32 am Odgovori

  @Damir 2: O ne, nije to ni najveći, a kamoli jedini problem, ni blizu. Puno veći problemi su npr. krivo ciljanje investitora (vrlo malo VC fondova ulaže ispod €500.000), nepoznavanje problematike investicija (npr. što su to valuation, vesting, cliff ili option pool) i slično, a ponajprije loš(e osmišljen) projekt i nekvalitetan tim. Preporuke su korisne, ali nikako nisu preduvjet niti obaveza — uvijek će najviše interesa privući kvalitetni projekti s jasnim poslovnim modelom i po mogućnosti funkcionalnim demom.

 10. Damir 2

  Damir 2

  26. 11. 2010. u 11:12 am Odgovori

  @Berislav nešto si mislim pa zašto ti ne organiziraš taj posao pomaganja domaćih startupa savjetima, cakama kod pregovora itd, pa i spajanja sa relevantnim investitorima vani. Naravno uz novčanu naknadu ili manji udjel u vlasništvu, jer posao je posao.

  Osobno mislim da je to vrlo važna stvar za budućnost domaćeg društva i ekonomije, da se pomogne domaćim startupima u pokušaju da nastupe vani i privuku kapital i ostvare evtl. zaradu i zapošljavanje ovdje, jer dosadašnja strana ulaganja bila su samo u svrhu izvlačenja kapitala (banke, trg. centri itd).

 11. Berislav Lopac

  Berislav Lopac

  26. 11. 2010. u 12:11 pm Odgovori

  @Damir 2: A tko kaže da nisam? 😉

  Evo za početak imaš Startup srijedu jednom mjesečno (jesi li bio prekjučer?), a drugo tu je bio niz konferencija i drugih evenata: Web.Start, BarCamp Zagreb, MoMo, svašta nešto.

  Radio sam i kao savjetnik s nizom domaćih startupa, ali uglavnom sam prestao (osim na vrlo neslužbenoj razini) jer tu postoji probem kokoši i jajeta: startupi po definiciji nemaju novca, pa me ne mogu platiti unaprijed, te su jedine opcije ili da me plate kad dobiju sredstva ili udjelom u vlasništvu. Problem s prvom opcijom je da može i ne mora se dogoditi, a s drugom da mi taj udio ne znači ništa ako firma ne uspije (a i iz drugih razloga kao savjetnik ne mogu predložiti tvrtki da na taj način plaća ljudima, jer im to nije u interesu). U svakom slučaju ja moram odraditi puno posla, dijelim rizik plaćanja sa startupima, a na kraju oni su ti koji odlučuju što će zaista napraviti te hoće li biti uspješni. A od nečeg se mora kupiti kruh i mlijeko, tako da sam se prestao time baviti.

  Postoje neke varijante da se osiguraju sredstva iz EU, pa bi i bilo moguće organizirati taj tip edukacije, ali zasad je to sve sajens fikšn.

  Zato su poslovni anđeli idealni u ovoj fazi, jer oni imaju za kruh i mlijeko, a vlastitim ulaganjem također dijele interes startupa da uspije, te iz istog razloga imaju i utjecaja na odluke, a znaju sve ako ne i više kao i neki poslovni savjetnik.

  Samo da se dotaknem i tvog zadnjeg paragrafa: batali to, to je politički PR bulšit, od kojega u praksi nema nikakve vajde. Startupi imaju svoj interes i trebaju inzistirati na njemu, pa čak i ako to znači otići van i prestati biti dio “domaćeg društva i ekonomije”. A trenutno je to jedini način koji ima smisla, sve ostalo su nepotrebne prepone.

 12. Damir 2

  Damir 2

  27. 11. 2010. u 4:25 pm Odgovori

  @Berislav, ok onda ja vidim slijedeće. Možda bi trebao stvari okrenuti naopačke i vani naći nekolicinu kvalitetnih fondova iz seed/startup faze i sa njima dogovorini da radiš kao Investment manager za naše područje. Tj ti za njih tražiš i filtriraš projekte u Adriatic regiji, a ako se nešto nađe, bivaš plaćen ili fiksno ili kao postotak uloga ili kako to već ide. Na pamet mi pada npr Index fond koji je naglašeno EU orjentiran.

  To ne mora biti 8h radni dan nego part-time a plaćeno bi bilo po učinku. Meni drži vodu

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Kultura 2.0

Kako igrifikacijom poboljšati izlaznost na hrvatskim parlamentarnim izborima?

Čak i prekrižiti listić je bolje nego uopće ne izaći na izbore, a opet, mnogim hrvatskim građanima se za naredne 4 godine ne da izdvojiti ni tih 20-ak minuta na biračkim mjestima. I to je posve razumljivo ako pogledamo da biračima izbori ne nude nikakvu opipljivu nagradu... ako ne potporom za stranke koje će voditi državu u budućnosti, čime nas se onda može motivirati?

Što ste propustili

Digitalni marketing

Od srijede stiže Spotify? Što će sad Deezer, ali i oglašivači, telekomi i podcasteri

Ako Spotify ovaj tjedan dođe u Hrvatsku u 'paketu' s drugim zemljama regije i Rusijom, mogao bi dobro doći hrvatskim glazbenicima i izvođačima koji su u doba koronavirusa morali otkazati koncerte. Oglašivači i podcasteri bi također mogli okrenuti glave...

Video

Hoće li vam deepfakeom ukrasti lice pa ući u bankovni račun (i staviti vas u pornić)

Ako poslije ove epizode ne obrišete sve selfije s interneta, niste napravili ništa.

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Startupi i poslovanje

Ovo je potpuni plan za sav sadržaj koji uspješan webshop mora imati!

Sadržaj je ključni faktor zbog kojeg korisnici dolaze interaktirati s vašim brendom. Sadržaj je kralj, a eCommerce tu nije iznimka. Od poslovnog plana, općeg sadržaja i opisa proizvoda, ovo su stavke koje svaki uspješan webshop mora pokriti.

Tehnologija

Tenisice, ruž, naočale… Kad ih već ne možemo isprobati u trgovini, zašto ne bismo virtualno?

Unatoč razvoju online prodaje, fizičke trgovine zadržale su svoju glavnu prednost - mogućnost da kupac sam isproba željene proizvode. No, nakon što su se trgovine diljem svijeta zatvorile zbog pandemije, porasla je popularnost virtualnog isprobavanja proizvoda koje pokušava donekle nadomjestiti korisničko iskustvo na kakvo smo navikli u tradicionalnim trgovinama.

Intervju

Nakon investicije od više od 50.000 eura, najveća regionalna CS:GO zajednica, CSadria, postala Esport Adria

Ovaj novi brend okupit će gamere i fanove ne samo esport igara, već i mobilnih i drugih igara koje igra mnogo veći broj ljudi.