Zatišje na internetskim stranicama američkih agencija, ministarstava i vladinih programa

Zatišje na internetskim stranicama američkih agencija, ministarstava i vladinih programa

Nakon što američki kongres nije uspio postići kompromis oko proračuna prije ponoći po tamošnjem vremenu, Bijela je kuća naredila američkim vladinim agencijama - zatvaranje. Gašenje vlade odrazilo se i na internetska prostranstva gdje su odjednom utihnule stranice američke vlade, agencija te programa koje ta ista vlada sponzorira.

Obavijest na stranici justice.gov
Obavijest na stranici justice.gov

Nakon što američki kongres nije uspio postići kompromis oko proračuna prije ponoći po tamošnjem vremenu, Bijela je kuća naredila američkim vladinim agencijama – zatvaranje. Gašenje vlade odrazilo se i na internetska prostranstva gdje su odjednom utihnule stranice američke vlade, agencija te programa koje ta ista vlada sponzorira.

Zahvaljujući sporu oko proračuna, uvelike izazvanom Obamacare programom, američki kongres ispunjen republikancima zagasio je privremeno gašenje vladinih agencija koje prenosi The Verge. Zahvaljujući zakonu iz 1884. godine, poznatom kao Antideficiency Act, koji zabranjuje da vlada troši novac kojim ne barata (u ovom slučaju zbog nepostignutog kompromisa o proračunu), ali i volontersko obnašanje dužnosti u takvoj situaciji, zaposlenici vladinih agencija danas ne smiju raditi svoj posao, pa čak ni provjeriti elektronsku poštu ili održavati web stranice.

Stranice agencija FTC, USDA, NASA te Kongresne knjižnice su stoga potpuno isključene, dok se neke tek periodično obnavljaju. Na adresama koje su jednom krasile različite mogućnosti, informacije i drugi sadržaj, sada se nalaze tek kratke poruke koje objašnjavaju situaciju neupućenima. Američka ministarstva obrane i pravosuđa trenutačno su u hibernaciji, s tek pokojom sporadičnom obavijesti, a čak ni zloglasna NSA nije izbjegla ovu budžetnu krizu.

Neke stranice i dalje su dostupne, iako je obnavljanje informacija na njima ograničeno
Neke stranice i dalje su dostupne, iako je obnavljanje informacija na njima ograničeno.

Američki geološki institut koji prati mogućnost potresa u raznim dijelovima zemlje nastaviti će nadzirati svoja mjerenja, ali upozorava kako će zbog manjka radne snage uslijed ove “pauze” patiti točnost podataka i njihovo pravovremeno javljanje, kao i neke druge funkcije njihovih stranica. Agencije su pauzirale i rad svojih računa na društvenim medijima, iako će se i dalje dijeliti bitna upozorenja.

Korisnicima izvan Amerike najvjerojatnije će najviše nedostajati stranice NASA-e, popularnog internetskog odredišta mnogih zaljubljenika u svemir i znanost. Otkazani su i razni događaji koje jedna od rijetkih popularnih američkih agencija inače organizira.

Popularne stranice NASA-e potpuo su nedostupne
Popularne stranice NASA-e potpuno su nedostupne.

Obama je u međuvremenu pokušao obraniti sporni Obamacare program ističući kako svaki program, zakon i proizvod kada prvi put izađu u javnost imaju neke manje probleme koje treba popraviti. Povukao je paralelu pritom s Appleovim novim sustavom iOS 7, kojem je u prvom tjednu nađena sigurnosna zamjerka, a ista je ubrzo i ispravljena.

Nitko nije rekao kako bi Apple trebao prestati prodavati iPhone ili iPad uređaje, niti prijetio da će zbog toga zatvoriti cijelu tvrtku.

Zaključio je tako Obama.

Na Marsu se sve odvija po starom (slika preuzeta s theverge.com)
Na Marsu se sve odvija po starom (slika preuzeta s theverge.com)

S pozitivne strane, čini se kako američka trenutačna kriza ne utječe na događaje izvan planeta Zemlje. Mars Curiosity Rover i dalje neumorno istražuje krajolik Marsa, unatoč prestanku rada NASA-e i generalnom zatišju američke vlade.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.