Stroži europski zakoni o zaštiti podataka: Kazne za nepridržavanje sto milijuna eura i veće

Stroži europski zakoni o zaštiti podataka: Kazne za nepridržavanje sto milijuna eura i veće

Prihvate li se novi predloženi europski zakoni o zaštiti podataka na internetu, za web divove poput Googlea, Facebooka i Yahooa pravila igre će se znatno postrožiti. Korisnici bi uvođenjem ovih zakona dobili veću kontrolu nad svojim podatcima, a nepoštivanje njihovih prava rezultiralo bi visokim kaznama za web servise i stranice.

Budu li novi zakoni prihvaćeni, korisnici će dobiti natrag kontrolu nad svojim podacima
Budu li novi zakoni prihvaćeni, korisnici će dobiti natrag kontrolu nad svojim podacima

Prihvate li se novi predloženi europski zakoni o zaštiti podataka na internetu, za web divove poput Googlea, Facebooka i Yahooa pravila  igre će se znatno postrožiti. Korisnici bi uvođenjem ovih zakona dobili veću kontrolu nad svojim podatcima, a nepoštivanje njihovih prava rezultiralo bi visokim kaznama za web servise i stranice.

Nove regulative trebale bi nadopuniti one iz 1995. godine, kako bi išle ukorak s društvenim i tehnološkim promjenama koje su se u međuvremenu odigrale. Tako bi pokrivale procesuiranje podataka na internetu, pogotovo društvene mreže, e-banking servise i servise za kupnju preko interneta.

Među ostalim, tvrtke koje barataju osobnim podacima korisnika trebale bi ponuditi mogućnost brisanja istih, no isto tako proslijediti zahtjev za uklanjanjem informacija drugim tvrtkama kojima su podatke proslijedile, prenosi The Next Web. Da, to uostalom znači da biste trebali moći i u potpunosti izbrisati Facebook profil.

Visoke novčane kazne

Druge mjere uključuju i kontrolu prometa podataka prema ne-europskim zemljama, pa bi tako, primjerice, treća strana koja zatraži od neke tvrtke podatke procesuirane u Europskoj uniji trebala i tražiti autorizaciju toga od nadležnih institucija za sigurnost podataka u nekoj zemlji EU, a morali bi i informirati o tome osobu o čijim je podacima riječ.

Tvrtke koje se ovih regulativa ne bi pridržavale, mogle bi platiti kazne u visini do 100 milijuna eura ili 5 posto svojih prihoda, ovisno o tome koja je cifra veća.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Novost

Ni WiFi pojačivači vam ne pomažu? MESHtar pokriva svaki kut stana ili kuće, bez po muke.

Stabilan Wi-Fi je nevjerojatno teško postići, pogotovo ako imate nezgodan tlocrt prostorija ili više kvadrata. Srećom, postoje sustavi koji te probleme mogu zaobići.

Kultura 2.0

Treba li vam teta u Pošti pretvoriti Bitcoin u kune?

Hrvatska Pošta pokrenula je projekt mjenjačnica za kriptovalute u suradnji s tvrtkom Electrocoin i time može postati jedna od najprogresivnijih tvrtki u Hrvatskoj. Pitanje je - hoće li?

Tehnologija

Više od 100 inženjera Instituta RT-RK u Osijeku razvija softver za BMW, Audi i Mercedes

Tvrtka Institut RT-RK Osijek broji više od stotinu zaposlenika, a stalno su u potrazi za novim kadrom do kojeg uspješno dolaze stipendiranjem studenata u Osijeku.

Što ste propustili

Društvene mreže

Zašto neki i dalje dijele lančane statuse očito lažnog sadržaja na Facebooku?

Zašto su neki od nas brzoprsti, skloni dijeljenju lančanih Facebook statusa i poruka koje sadrže lažne informacije, kao što je to nedavno napravio direktor Hrvatske turističke zajednice? Iza svega stoji fenomen star koliko i čovječanstvo - iskonski strah.

Kultura 2.0

Što je za vas Instagram bez (broja) lajkova? Manji pritisak, bolji sadržaj

Instagram pomalo po svijetu povlači zavjesu svoje verzije bez lajkova, a dojmovi su i par mjeseci nakon još podijeljeni. Pa iako influenceri plaču jače – korisnici će biti oni na koje će promjena utjecati najviše.

Kultura 2.0

Jesu li video igre – u svijetu i u Hrvatskoj – umjetnost?

Ako je i limenka umjetnikovog izmeta umjetnost, zašto ne bi umjetnost bile i linije kodova uz prateću računalnu grafiku? Razmatrajući odabrane teorije umjetnosti istražujem mogu li se videoigre smatrati umjetnošću.

Startupi i poslovanje

Od Yahoove milijarde do Automatticovih par milijuna: Tumblr i WordPress pod istim krovom

Tumblr, svojedobno pionir microblogginga, a danas samo blijeda slika stare slave, ipak nalazi svog spasioca u nekada glavnom blogerskom konkurentu.

Internet marketing

Sve više brendova u komunikaciji bira nesavršenost, autentičnost, ljudskost – a vi?

Današnji korisnici u reklamama žele vidjeti “prave” modele, žele inkluzivnost, žele autentičnost. Prolazi li vrijeme savršenosti, dosadašnjeg marketinškog ideala?

Startupi i poslovanje

Imate rješenje za fintech ili banke? Zadnji vam je rok za prijavu na regionalni Elevator Lab Challenge!

Žele li ubrzati svoj razvoj poput švedske Klarne koja je osigurala skoro pola milijarde dolara investicije za svoje 'Buy now, pay later' rješenje, hrvatski fintech startupi mogu se prijaviti na Elevator Lab program do 10. kolovoza.