YouTube potpuni vodič: Od zamjene za televiziju do vašeg osobnog ili poslovnog video kanala

YouTube potpuni vodič: Od zamjene za televiziju do vašeg osobnog ili poslovnog video kanala

YouTube je bez pogovora najpopularnije mjesto za konzumaciju video sadržaja na internetu. No YouTube je i puno više od toga. YouTube je punokrvna društvena mreža. Iako je ovaj vodič isprva trebao biti korisnički, YouTube je poput bilo kojeg društvenog servisa - dvosmjerni medij. Inače nam je sasvim dobra i televizija (naravno kada bi na njoj još uvijek bilo kvalitetnog programa). YouTube ne samo da vam nudi da s prijateljima podijelite videe, već i priliku da stvorite svoj YouTube kanal...

Youtube - televizija budućnosti

YouTube je bez pogovora najpopularnije mjesto za konzumaciju video sadržaja na internetu. No YouTube je i puno više od toga. YouTube je punokrvna društvena mreža. Iako je ovaj vodič isprva trebao biti korisnički, YouTube je poput bilo kojeg društvenog servisa – dvosmjerni medij.

Inače nam je sasvim dobra i televizija (naravno kada bi na njoj još uvijek bilo kvalitetnog programa). YouTube ne samo da vam nudi mogućnost da s prijateljima dijelite svoje videe – on to od vas zahtjeva.

Za početak će vam trebati korisnički profila. Naravno da video zapise možete gledati i bez profila, ali posjedovanje istog donosi vam cijeli niz prednosti od kojih su one najveće zasigurno posjedovanje liste prijatelja i drugih računa na koji ste vi pretplaćeni, te općenito sustav u kojem se svaki vaš korak bilježi i na temelju kojeg vam se onda i predlažu isječci koje ćete gledati.

Potpuni vodič kroz najveću internetsku video platformu, YouTube, omogućio je Iskon te njihov brend Iskon.TV koji vam kroz Iskon.TV Player omogućava gledanje televizijskog programa putem iPhonea, Androida, iPada i dakako – vašeg računala. Iskon.TV Player možete već danas isprobati besplatno na 24 sata, a prijavom putem interneta na Iskonove DUO i TRIO pakete dobivate Iskon.Snimalicu ili Iskon.Norton za samo jednu kunu godišnje.

YouTube + Google

Zadnjim izmjenama pravila korištenja svih Google servisa precizirano je kako će se podaci odsad međusobno prelijevati s jednog servisa na drugi. Drugim riječima, vaša prisutnost na svim Google servisima biti će bilježena te će na temelju tih podataka, korisničko iskustvo na svim Google servisima biti unaprijeđeno. Ovo konkretno znači da će vam Google, ukoliko primjerice koristite Google Plus, u vaš ‘timeline’ ubaciti i videe koje su s vama podijelili i prijatelji s te društvene mreže. Spomenutu opciju, ukoliko vam se pokaže jednostavno prenaporna, uvijek možete ugasiti.

Kad jednom otvorite račun (za koji vam po novim pravilima treba gmail račun) ili jednostavno spojite već postojeći mail na gmailu, gledanje, ali i snimanje može početi.

Samo gledam

Ukoliko ste ulogirani na YouTube, na sredini početne stranice pojaviti će se svojevrstan ‘timeline’ u kojemu ćete vidjeti sve aktivnosti svih vaših prijatelja koji su na bilokoji način imali interakciju s video zapisima na YouTubeu. Vidjeti ćete doslovno sve: kad je netko nešto ‘lajkao’, komentirao, uploudao, pretplatio se na neki račun… itd.

No budite oprezni, jer naravno da i vaše radnje vide vaši prijatelji. Meni se tako jednom dogodilo da sam se (kako Ameri vele just for the fun of it) pretplatio na YouTube kanal HDZ-a, za što sam za nepunih 5 minuta bio prozvan i popljuvan na Twitteru. Takve jeftine greške vam ne trebaju. Spomenuti timeline možda će vam se tako činiti prenapadan, zbog jednostavnog razloga što i jest, no sva sreća, moguće ga je filtrirati.

Početna strana YouTubea

S lijeve strane dočekati će vas glavni izbornik, u kojemu ćete moći pristupiti stvarima koje su više namijenjene segmentu konzumiranja sadržaja. Tu ćete, između ostaloga, moći naći stvari koje ste ranije ‘lajkali’, komentirali, pregledali; kao i stvari koje ste spremili za kasnije gledanje. YouTube je naime relativno nedavno uveo opciju Watch Later koja predstavlja svojevrstan Instapaper za video zapise.

Kada vam netko tijekom dana pošalje neki zabavan video, pod pretpostavkom da nemate vremena taj tren gledati spomenuti video, možete  jednostavno na njega kliknuti Watch Later, što će ga spremiti u Watch Later folder u vašem glavnom izborniku.

Isto tako, videe možete dodavati u playliste koje možete gledati bilo kada, bilo da su one namjenjene i vašim prijateljima, ili samo vama. YouTube snimke možete gledati i putem Iskon.TV-a koji ih podržava.

Osim vaših prijatelja i kanala na koje ste pretplaćeni, YouTube vam poput Twittera prikazuje i trending videe (popularne u tom trenutku), te popularne videe (mogu biti stari i nekoliko dana, no odlikuju se popularnošću, odnosno velikim brojem pregleda).

U desnoj koloni početne stranice, Youtube će vam predlagati videe koje on misli da biste na temelju vaših dosadašnjih preferencija trebali pogledati. Ukoliko vam se ne sviđaju njegovi prijedlozi, uvijek možete ‘prebrowsati’ između desetak kategorija, i naći nešto za sebe.

Ton, kamera, akcija ili kako dodati vlastiti video

Budući da se trenutno na tržištu mobilnih telefona, modeli koji nemaju mogućnost snimanja videa mogu nabrojati na prste jedne ruke, postavlja se pravo pitanje – a zašto ne i snimati? Iz vlastitog iskustva znam da je uglavnom glavna prepreka kod snimanja i objavljivanja sadržaja činjenica da vam se video koji ste snimili jednostavno ne da prebaciti na računalo, a nakon toga ga,  ponekad i satima, uploudati na YouTube. Ovaj dio oko inertnosti korisnika već su riješile aplikacije za pametne telefone, pa tako donekle još ostaje samo problem brzine mreže, no i on će se riješiti skorim dolaskom LTE mreže.

Vaš YouTube kanal (zapravo moj, ali svi su slični...)

Kada jednom snimite svoje video sadržaje, morat ćete ih na neki način prezentirati. Tada u igru ulazi vaš kanal. U novoj verziji YouTubea on je sasvim jednostavan, s jednim featured videom koji će se pojavljivati u prvom planu (s mogučnošću automatskog puštanja) te ostalim videima koji će se pojavljivati u još jednom timelineu. Iako YouTube nudi četiri rasporeda modula na stranici vašeg kanala, svi su manje više isti, a šansa da se na neki način istaknete od ostalih, svodi se tek na odabir pozadinske slike. Sve to zapravo naglašava da su u prvom planu videi koje ćete uploudati.

Postupak uploudanja videa je iznimno jednostavan, a svodi se tek na odabir naslova, katogorije, detalja o videu, te ključnih riječi. Te podatke ležerno stignete ispuniti za vrijeme dok se video uplouda, a možete ih dopuniti i kasnije. Iako sve od vas traži tek mali stupanj interakcije i pažnje, iznimno velika količina videa ove podatke nema ispunjene upravo zbog ljenosti njihovih autora, no to zapravo samo pogoduje vama, jer će tada vaši videi imati veću šansu za plijenjenje pažnje gledatelja.

Sve se zapravo svodi na isti princi kao SEO: odabir ‘pametnog’ naslova koji govori o tome što se na videu nalazi je ključan, isto kao i raspored riječi u naslovu. Opis naravno pomaže, a ključne riječi dopunjuju cijelu sliku. Zaista me srce boli kada vidim odlične video uratke, koji bi mogli dobiti doslovno 10 puta više pregleda samo da imaju imalo kvalitetnije naslove.

Također za svaki video možete odrediti status privatnosti, gdje imate tri mogućnosti:

  • Public – svi mogu vidjeti vaš video;
  • Unleashed – mogu ga vidjeti samo oni kojima pošaljete link;
  • Private – mogu ga vidjeti samo ljudi koje specificirate.

Na ovaj način ne trebate svaki vaš video staviti u vašu video galeriju dostupnu svima.

Postupak uploada

Zgodne sitnice koje život znače

No možda i najbolje na YouTubeu, kao i Googleu općenito, jest konstantna želja programera da vam korisničko iskustvo učine što boljim. Kao što google konstantno unaprijeđuje sve svoje servise, unaprijeđuje i YouTbue, pa ćete svako malo saznati za neku zgodnu sitnicu koja će vam zaista olakšati život. Primjerice, nakon što je vaš video uploudan, YouTube će vas pitati želite li sinkronizirati video sa zvukom (ukoliko je uočio da se dvoje ne poklapaju, a nedavno me zaista iznenadila i mogućnost svojevrsnog shake reductiona, odnosno smirivanja slike ukoliko primjerice snimate iz ruke mobilnim telefonom.

Ovu tehnologiju sam prvi puta vidio na Adobe After Effectsima, gdje se zapravo prilično jednostavnom metodom određivanja referentnih točaka u videu, on cropa, te naknadno rotira uzimajući u obzir te točke, ne bi li video učinio glađim. Ostatak slike do pune veličine se automatski interpolira. Za ovaj proces vam u After Effectsima ne treba pretjerano puno vremena, no YouTube to radi automatski. Iako ne ispada baš dobro na videima iz blizine, u većini slučajeva je zaista koristan dodatak.

Kada ste video uploudali, ostaje vam još samo po želji urediti nekoliko stvari. Prva od njih su anotacije, koje se mogu sastojati od teksta (speech bubble, note ili title), te linkova, koji mogu voditi na neki drugi video, playlistu, ili kanal na YouTubeu (ne i eksternu web stranicu). Jedna od popularnijih stvari je stavljanje subscribe buttona na kraj videa, što će, ukoliko je video kvalitetan, davati prilično dobre rezultate.

Vrijeme za YouTube efekte

No možda najzanimljivija stvar na youtubeu je dodavanje raznih efekata videima. Ako volite Instagram, neće vas razočarati ni ovih par filtera koje možete dodati na vaše videe. No kao i kod Instagrama, filtere ne možete dodavati kao layere kojima bi namještali propusnost, pa je krajnji rezultat često suviše ekstreman.

Ukoliko pak želite da se u pozadini vašeg videa vrti neka pjesma, i nju možete naknadno dodati iz kataloga, i to s opcijom naštimavanja glasnoće originalnog, odnosno dodatnog videa. Valja istaknuti da je ovo legalan način dodavanja glazbe. Ukoliko na YouTube uploudate video gdje ste sami umontirali neku glazbu, budite sigurni da će ju on prepoznati, te će je ovisno o pozadini autorskih prava vezanih za dotičnu pjesmu, ostaviti (vrlo često uz oglase), video učiniti nedostupnim u nekim zemljama, ili pak u potpunosti maknuti. 

Youtube vas za svaku 'povredu' autorskih prava lijepo upozori mailom.

5 savjeta za kraj

YouTube ima nebrojeno mnogo caka kojima svojim korisnicima olakšava provođenje sata i sata na njihovom webu. Ovo su neke od onih za koje smatram da ih valja spomenuti:

Uključite HTML5

Svi ste vjerojatno čuli za HTML5. Što on točno donosi, ne znaju ni social media eksperti (a oni znaju sve), no to u ovoj priči uopće nije bitno. Bitno je samo da kažete zbogom Flashu stavljajući kvačicu ispred HTML-a na posebnoj stranici na YouTubeu.

Počnite gledati video od određenog dijela

Na društvenim mrežama se često javlja problem kada želite s nekim podjeliti zanimljiv video, koji baš i nije toliko zanimljiv u svojih prvih xy minuta. Tada možete jednostavno poslati link koji će specificirati na kojoj će se vremenskoj točci video početi vrtjeti. Primjerice, ukoliko želite preskočiti prvih 5 minuta i 43 sekunde videa, na postojeći link samo dodajte “#t=05m43s”

Pretražujte pametnije

Tražeći neki video, YouTube će vam pokazati rezultate po relevantnosti, odnosno popularnosti, što u većini slučajeva i nije baš najidealnije rješenje. Ovo su neke od stvari koje bi vam mogle pomoći.

  • Izbacivanje termina – ukoliko želite neki pojam izbaciti iz rezultata, samo upišite “-pojam”. Primjerice, želite iz rezultata Fizzy drink izbaciti Pepsi, upisat ćete “Fizzy drink -pepsi”
  • Najnoviji rezultati – rezultate možete filtrirati prema vremenu. Primjerice, ukoliko želite vidjeti što je zabavno ovoga tjedna napravio goran Šprajc, u tražilicu ćete unjeti 2Goran Šprajc, this week”. Isto vrijedi i za this month, odnosno today.
  • Odredite kvalitetu – ako želite samo HD video zapise, nakon termina koji tražite samo dodajte “hd”
  • Želite video zapise dulje od 20 minuta – samo nakon termina koji tražite dodajte “long”

Budite lukavi

Želite više pregleda vaših videa? Reći ću vam samo da termini u naslovu poput “leaked video”, “Best version”, “hq”, “exclusive”, “original”… bolje prolaze.

Postavite video zapise u 3D-u

Samo dodajte “yt3d:enable=true” kao tag vašeg videa. Za gledanje će vam naravno trebati i 3D naočale.

Youtube u 3D-u? zašto ne?

Televizija novog doba

YouTube je golema društvena mreža s mnoštvom fukcionalnosti koje, vjerojatno i u trenutku pisanja ovog teksta, radišni developeri pokušavaju podići na novu, još bolju razinu. Nadam se da sam vas ovim člankom barem malo inspirirao da i sami počnete snimati videe. Kakve? Uopće nije bitno. Žanrova ima na pretek, i siguran sam da ćete se u nećemu naćija jesam.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome)
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime (Hrvoje Lončar) ili barem ime i inicijala (Hrvoje L.) te pravu email adresu. Kako koristimo podatke koje tamo ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Dinamo je prvi hrvatski sportski ICO, kupite njihov $DZG token za 2 eura – i uključite se u klupske odluke!

Nakon brojnih drugih velikih klubova hrvatski nogometni prvak odlučio se na iskorak u blockchain svijet kroz novi model članstva. U "inicijalnoj ponudi tokena” od 29. rujna moći ćete postati vlasnik fan tokena Dinama s kojima ćete moći trgovati i sudjelovati u određenim odlukama kluba. Što to znači za kripto dioničare, koja je motivacija kluba za ovaj projekt i tko stoji iza Sociosa istražili smo iz prve ruke.

Intervju

Splitski Blank s partnerima uskoro lansira hrvatski NFT marketplace na Ethereumu!

Uz bok nekolicine renomiranih umjetnika suvremene umjetničke scene, a pod vodstvom splitske agencije Blank, stiže nam Endemic platforma za trgovanje NFT umjetninama. Više o projektu otkrivamo od samih pokretača.

Digitalni marketing

Prima se rebrendirala: Što (i tko) stoji iza prepoznatljivog, a inovativanog vizualnog identiteta?

Od obiteljske tvrtke do poslovnog sustava s više od 2000 zaposlenih. Prima je u posljednjih 25 godina poprilično odmaknula od svojih početaka, stoga je bilo krajnje vrijeme za vizualni identitet koji bi odražavao takvu promjenu.

Što ste propustili

Novost

HAVC prvi put raspisao natječaj za poticanje razvoja i proizvodnje videoigara

Hrvatski gaming studiji dobili su još jednu priliku za financiranje svojih projekata i to u Hrvatskoj!

Intervju

Photomath ima tim specijaliziran za animirane instrukcije koje se programiraju? I to bez pisanja koda?

Jeste li znali da čak 60% učenika koristi video za pomoć pri učenju matematike? Photomath danas nudi i vizualni način učenja matematike pomoću animiranih instrukcija. Uz njih korisnik ima dojam kao da pred sobom ima instruktora matematike, a mi smo provjerili kako se takve animacije uopće kreiraju uz Andriju Ražnatovića i Janu Čičko.

Startupi i poslovanje

Omega software postaje dio M SAN grupacije

I službeno je potvrđeno, drugi najveći sistemski integrator u Hrvatskoj, King ICT u sastavu grupacije M SAN, preuzeo je Omega software.

Kultura 2.0

Naš mozak nije poput ladica koje možemo neprestano puniti informacijama, kako mu pomoći da pamti bitno?

Svi smo se u jednom trenutku zapitali zašto ne mogu bolje pamtiti, odgovor na to pitanje otkrili smo na zagrebačkom TEDx-u!

Startupi i poslovanje

“Pristup top-down, gdje menadžment sam, ili skupa s HR-om osmisli vrijednosti tvrtke, je passé”

Nakon što se hrvatskom SofaScoreu u samo godinu i pol dana udvostručio broj zaposlenika, bilo je sigurno kako treba transformirati i internu kulturu koja će pratiti takav strelovit rast - a to je značilo ispitati vrijednosti sa svim ljudima u tvrtki.

Startupi i poslovanje

AI2FUTURE: “Odgovornost za izgradnju ekosustava prebačena je na tvrtke poput Infobipa i Photomatha”

Unatoč novim nadama koji su pitchali na AI2FUTURE konferenciji, izgradnju AI ekosustava u Hrvatskoj uvelike otežava što sve veći broj domaćih AI stručnjaka radi na daljinu za strane kompanije, a suradnja sa stručnjacima iz akademije je otežana...