YouTube potpuni vodič: Od zamjene za televiziju do vašeg osobnog ili poslovnog video kanala

YouTube potpuni vodič: Od zamjene za televiziju do vašeg osobnog ili poslovnog video kanala

YouTube je bez pogovora najpopularnije mjesto za konzumaciju video sadržaja na internetu. No YouTube je i puno više od toga. YouTube je punokrvna društvena mreža. Iako je ovaj vodič isprva trebao biti korisnički, YouTube je poput bilo kojeg društvenog servisa - dvosmjerni medij. Inače nam je sasvim dobra i televizija (naravno kada bi na njoj još uvijek bilo kvalitetnog programa). YouTube ne samo da vam nudi da s prijateljima podijelite videe, već i priliku da stvorite svoj YouTube kanal...

Youtube - televizija budućnosti

YouTube je bez pogovora najpopularnije mjesto za konzumaciju video sadržaja na internetu. No YouTube je i puno više od toga. YouTube je punokrvna društvena mreža. Iako je ovaj vodič isprva trebao biti korisnički, YouTube je poput bilo kojeg društvenog servisa – dvosmjerni medij.

Inače nam je sasvim dobra i televizija (naravno kada bi na njoj još uvijek bilo kvalitetnog programa). YouTube ne samo da vam nudi mogućnost da s prijateljima dijelite svoje videe – on to od vas zahtjeva.

Za početak će vam trebati korisnički profila. Naravno da video zapise možete gledati i bez profila, ali posjedovanje istog donosi vam cijeli niz prednosti od kojih su one najveće zasigurno posjedovanje liste prijatelja i drugih računa na koji ste vi pretplaćeni, te općenito sustav u kojem se svaki vaš korak bilježi i na temelju kojeg vam se onda i predlažu isječci koje ćete gledati.

Potpuni vodič kroz najveću internetsku video platformu, YouTube, omogućio je Iskon te njihov brend Iskon.TV koji vam kroz Iskon.TV Player omogućava gledanje televizijskog programa putem iPhonea, Androida, iPada i dakako – vašeg računala. Iskon.TV Player možete već danas isprobati besplatno na 24 sata, a prijavom putem interneta na Iskonove DUO i TRIO pakete dobivate Iskon.Snimalicu ili Iskon.Norton za samo jednu kunu godišnje.

YouTube + Google

Zadnjim izmjenama pravila korištenja svih Google servisa precizirano je kako će se podaci odsad međusobno prelijevati s jednog servisa na drugi. Drugim riječima, vaša prisutnost na svim Google servisima biti će bilježena te će na temelju tih podataka, korisničko iskustvo na svim Google servisima biti unaprijeđeno. Ovo konkretno znači da će vam Google, ukoliko primjerice koristite Google Plus, u vaš ‘timeline’ ubaciti i videe koje su s vama podijelili i prijatelji s te društvene mreže. Spomenutu opciju, ukoliko vam se pokaže jednostavno prenaporna, uvijek možete ugasiti.

Kad jednom otvorite račun (za koji vam po novim pravilima treba gmail račun) ili jednostavno spojite već postojeći mail na gmailu, gledanje, ali i snimanje može početi.

Samo gledam

Ukoliko ste ulogirani na YouTube, na sredini početne stranice pojaviti će se svojevrstan ‘timeline’ u kojemu ćete vidjeti sve aktivnosti svih vaših prijatelja koji su na bilokoji način imali interakciju s video zapisima na YouTubeu. Vidjeti ćete doslovno sve: kad je netko nešto ‘lajkao’, komentirao, uploudao, pretplatio se na neki račun… itd.

No budite oprezni, jer naravno da i vaše radnje vide vaši prijatelji. Meni se tako jednom dogodilo da sam se (kako Ameri vele just for the fun of it) pretplatio na YouTube kanal HDZ-a, za što sam za nepunih 5 minuta bio prozvan i popljuvan na Twitteru. Takve jeftine greške vam ne trebaju. Spomenuti timeline možda će vam se tako činiti prenapadan, zbog jednostavnog razloga što i jest, no sva sreća, moguće ga je filtrirati.

Početna strana YouTubea

S lijeve strane dočekati će vas glavni izbornik, u kojemu ćete moći pristupiti stvarima koje su više namijenjene segmentu konzumiranja sadržaja. Tu ćete, između ostaloga, moći naći stvari koje ste ranije ‘lajkali’, komentirali, pregledali; kao i stvari koje ste spremili za kasnije gledanje. YouTube je naime relativno nedavno uveo opciju Watch Later koja predstavlja svojevrstan Instapaper za video zapise.

Kada vam netko tijekom dana pošalje neki zabavan video, pod pretpostavkom da nemate vremena taj tren gledati spomenuti video, možete  jednostavno na njega kliknuti Watch Later, što će ga spremiti u Watch Later folder u vašem glavnom izborniku.

Isto tako, videe možete dodavati u playliste koje možete gledati bilo kada, bilo da su one namjenjene i vašim prijateljima, ili samo vama. YouTube snimke možete gledati i putem Iskon.TV-a koji ih podržava.

Osim vaših prijatelja i kanala na koje ste pretplaćeni, YouTube vam poput Twittera prikazuje i trending videe (popularne u tom trenutku), te popularne videe (mogu biti stari i nekoliko dana, no odlikuju se popularnošću, odnosno velikim brojem pregleda).

U desnoj koloni početne stranice, Youtube će vam predlagati videe koje on misli da biste na temelju vaših dosadašnjih preferencija trebali pogledati. Ukoliko vam se ne sviđaju njegovi prijedlozi, uvijek možete ‘prebrowsati’ između desetak kategorija, i naći nešto za sebe.

Ton, kamera, akcija ili kako dodati vlastiti video

Budući da se trenutno na tržištu mobilnih telefona, modeli koji nemaju mogućnost snimanja videa mogu nabrojati na prste jedne ruke, postavlja se pravo pitanje – a zašto ne i snimati? Iz vlastitog iskustva znam da je uglavnom glavna prepreka kod snimanja i objavljivanja sadržaja činjenica da vam se video koji ste snimili jednostavno ne da prebaciti na računalo, a nakon toga ga,  ponekad i satima, uploudati na YouTube. Ovaj dio oko inertnosti korisnika već su riješile aplikacije za pametne telefone, pa tako donekle još ostaje samo problem brzine mreže, no i on će se riješiti skorim dolaskom LTE mreže.

Vaš YouTube kanal (zapravo moj, ali svi su slični...)

Kada jednom snimite svoje video sadržaje, morat ćete ih na neki način prezentirati. Tada u igru ulazi vaš kanal. U novoj verziji YouTubea on je sasvim jednostavan, s jednim featured videom koji će se pojavljivati u prvom planu (s mogučnošću automatskog puštanja) te ostalim videima koji će se pojavljivati u još jednom timelineu. Iako YouTube nudi četiri rasporeda modula na stranici vašeg kanala, svi su manje više isti, a šansa da se na neki način istaknete od ostalih, svodi se tek na odabir pozadinske slike. Sve to zapravo naglašava da su u prvom planu videi koje ćete uploudati.

Postupak uploudanja videa je iznimno jednostavan, a svodi se tek na odabir naslova, katogorije, detalja o videu, te ključnih riječi. Te podatke ležerno stignete ispuniti za vrijeme dok se video uplouda, a možete ih dopuniti i kasnije. Iako sve od vas traži tek mali stupanj interakcije i pažnje, iznimno velika količina videa ove podatke nema ispunjene upravo zbog ljenosti njihovih autora, no to zapravo samo pogoduje vama, jer će tada vaši videi imati veću šansu za plijenjenje pažnje gledatelja.

Sve se zapravo svodi na isti princi kao SEO: odabir ‘pametnog’ naslova koji govori o tome što se na videu nalazi je ključan, isto kao i raspored riječi u naslovu. Opis naravno pomaže, a ključne riječi dopunjuju cijelu sliku. Zaista me srce boli kada vidim odlične video uratke, koji bi mogli dobiti doslovno 10 puta više pregleda samo da imaju imalo kvalitetnije naslove.

Također za svaki video možete odrediti status privatnosti, gdje imate tri mogućnosti:

  • Public – svi mogu vidjeti vaš video;
  • Unleashed – mogu ga vidjeti samo oni kojima pošaljete link;
  • Private – mogu ga vidjeti samo ljudi koje specificirate.

Na ovaj način ne trebate svaki vaš video staviti u vašu video galeriju dostupnu svima.

Postupak uploada

Zgodne sitnice koje život znače

No možda i najbolje na YouTubeu, kao i Googleu općenito, jest konstantna želja programera da vam korisničko iskustvo učine što boljim. Kao što google konstantno unaprijeđuje sve svoje servise, unaprijeđuje i YouTbue, pa ćete svako malo saznati za neku zgodnu sitnicu koja će vam zaista olakšati život. Primjerice, nakon što je vaš video uploudan, YouTube će vas pitati želite li sinkronizirati video sa zvukom (ukoliko je uočio da se dvoje ne poklapaju, a nedavno me zaista iznenadila i mogućnost svojevrsnog shake reductiona, odnosno smirivanja slike ukoliko primjerice snimate iz ruke mobilnim telefonom.

Ovu tehnologiju sam prvi puta vidio na Adobe After Effectsima, gdje se zapravo prilično jednostavnom metodom određivanja referentnih točaka u videu, on cropa, te naknadno rotira uzimajući u obzir te točke, ne bi li video učinio glađim. Ostatak slike do pune veličine se automatski interpolira. Za ovaj proces vam u After Effectsima ne treba pretjerano puno vremena, no YouTube to radi automatski. Iako ne ispada baš dobro na videima iz blizine, u većini slučajeva je zaista koristan dodatak.

Kada ste video uploudali, ostaje vam još samo po želji urediti nekoliko stvari. Prva od njih su anotacije, koje se mogu sastojati od teksta (speech bubble, note ili title), te linkova, koji mogu voditi na neki drugi video, playlistu, ili kanal na YouTubeu (ne i eksternu web stranicu). Jedna od popularnijih stvari je stavljanje subscribe buttona na kraj videa, što će, ukoliko je video kvalitetan, davati prilično dobre rezultate.

Vrijeme za YouTube efekte

No možda najzanimljivija stvar na youtubeu je dodavanje raznih efekata videima. Ako volite Instagram, neće vas razočarati ni ovih par filtera koje možete dodati na vaše videe. No kao i kod Instagrama, filtere ne možete dodavati kao layere kojima bi namještali propusnost, pa je krajnji rezultat često suviše ekstreman.

Ukoliko pak želite da se u pozadini vašeg videa vrti neka pjesma, i nju možete naknadno dodati iz kataloga, i to s opcijom naštimavanja glasnoće originalnog, odnosno dodatnog videa. Valja istaknuti da je ovo legalan način dodavanja glazbe. Ukoliko na YouTube uploudate video gdje ste sami umontirali neku glazbu, budite sigurni da će ju on prepoznati, te će je ovisno o pozadini autorskih prava vezanih za dotičnu pjesmu, ostaviti (vrlo često uz oglase), video učiniti nedostupnim u nekim zemljama, ili pak u potpunosti maknuti. 

Youtube vas za svaku 'povredu' autorskih prava lijepo upozori mailom.

5 savjeta za kraj

YouTube ima nebrojeno mnogo caka kojima svojim korisnicima olakšava provođenje sata i sata na njihovom webu. Ovo su neke od onih za koje smatram da ih valja spomenuti:

Uključite HTML5

Svi ste vjerojatno čuli za HTML5. Što on točno donosi, ne znaju ni social media eksperti (a oni znaju sve), no to u ovoj priči uopće nije bitno. Bitno je samo da kažete zbogom Flashu stavljajući kvačicu ispred HTML-a na posebnoj stranici na YouTubeu.

Počnite gledati video od određenog dijela

Na društvenim mrežama se često javlja problem kada želite s nekim podjeliti zanimljiv video, koji baš i nije toliko zanimljiv u svojih prvih xy minuta. Tada možete jednostavno poslati link koji će specificirati na kojoj će se vremenskoj točci video početi vrtjeti. Primjerice, ukoliko želite preskočiti prvih 5 minuta i 43 sekunde videa, na postojeći link samo dodajte “#t=05m43s”

Pretražujte pametnije

Tražeći neki video, YouTube će vam pokazati rezultate po relevantnosti, odnosno popularnosti, što u većini slučajeva i nije baš najidealnije rješenje. Ovo su neke od stvari koje bi vam mogle pomoći.

  • Izbacivanje termina – ukoliko želite neki pojam izbaciti iz rezultata, samo upišite “-pojam”. Primjerice, želite iz rezultata Fizzy drink izbaciti Pepsi, upisat ćete “Fizzy drink -pepsi”
  • Najnoviji rezultati – rezultate možete filtrirati prema vremenu. Primjerice, ukoliko želite vidjeti što je zabavno ovoga tjedna napravio goran Šprajc, u tražilicu ćete unjeti 2Goran Šprajc, this week”. Isto vrijedi i za this month, odnosno today.
  • Odredite kvalitetu – ako želite samo HD video zapise, nakon termina koji tražite samo dodajte “hd”
  • Želite video zapise dulje od 20 minuta – samo nakon termina koji tražite dodajte “long”

Budite lukavi

Želite više pregleda vaših videa? Reći ću vam samo da termini u naslovu poput “leaked video”, “Best version”, “hq”, “exclusive”, “original”… bolje prolaze.

Postavite video zapise u 3D-u

Samo dodajte “yt3d:enable=true” kao tag vašeg videa. Za gledanje će vam naravno trebati i 3D naočale.

Youtube u 3D-u? zašto ne?

Televizija novog doba

YouTube je golema društvena mreža s mnoštvom fukcionalnosti koje, vjerojatno i u trenutku pisanja ovog teksta, radišni developeri pokušavaju podići na novu, još bolju razinu. Nadam se da sam vas ovim člankom barem malo inspirirao da i sami počnete snimati videe. Kakve? Uopće nije bitno. Žanrova ima na pretek, i siguran sam da ćete se u nećemu naćija jesam.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Prikaz

Native Teams u Hrvatskoj: Kako olakšavaju brigu o porezima, doprinosima i zapošljavanju u inozemstvu?

Native Teams, platforma za freelancere i digitalno plaćanje koju globalno koristi gotovo sto tisuća ljudi, u Hrvatsku je stigla prije dvije godine. Otkrivamo kako im je izgledalo širenje na regiju te što su u međuvremenu nova uveli.

Zabava i zanimljivosti

Hrvati napokon mogu glasati elektronski, i to zahvaljujući Samu Altmanu (i botovima)

Već niz godina naklapa se i navija za uvođenje elektronskog glasanja u Hrvatskoj. Ako nismo tijekom pandemije koronavirusa, kad ćemo, pitaju se mnogi. Ova superizborna godina, u kojoj nas čekaju parlamentarni, europski i predsjednički izbori jedina je još sila (ne)prilika koja bi mogla nagnati Državno izborno povjerenstvo da poduzmu mjere po tom pitanju.

Tvrtke i poslovanje

Znate li koristiti svoj “mozak izvan mozga”?

Proces u kojem naš mozak prati samog sebe i procjenjuje koliko mu dobro ide radimo svakodnevno, s više ili manje uspjeha. Riječ je o metakogniciji koja utječe na svaki aspekt našeg ponašanja - od definiranja životnih ciljeva i kako do njih doći do procjenjivanja vlastitih osjetila.

Što ste propustili

Digitalni marketing

Gen Z ima pažnju od 8 sekundi, kako ih zainteresirati?

Odrasli su uz internet i igre, važna im je održivost i transparentnost, zanima ih umjetna inteligencija, o ulaganju i financijama znaju više nego ijedna generacija te žele poruke skrojene samo za njih...

Tvrtke i poslovanje

Nagrađeni su najbolji domaći web trgovci – najbolji webshop Volim Ljuto

Ukupno 92 hrvatska web trgovca prijavili su se na šesto natjecanje eCommAwards powered by FAVI, a natjecali su se u šest kategorija: korisničkoj podršci, analitici, SEO optimizaciji, putovanju kupca, pravnoj usklađenosti i sadržaju.

Tvrtke i poslovanje

Otvorene prijave za Europsko natjecanje u društevnoj inovaciji: Glavna nagrada 75.000 eura

Nagrada promiče društvene inovacije koje pružaju rješenja za društvene izazove i potiču održivi i inkluzivni rast u Europi.

Tvrtke i poslovanje

Pomozite nam doznati tko su, kako rade i što muči hrvatske SaaS tvrtke

Netokracija i SaaStanak udružili su se u istraživanju kako bismo prvi put u Hrvatskoj dobili pregled domaćeg "Software as a Service" ekosustava.

Startupi

Tim MediBoost pobjednik je inovacijskog natjecanja AI4Health.Cro

U natjecanju je sudjelovalo 28 timova, od kojih je 10 ušlo u veliku završnicu te dobilo priliku natjecati se za prve tri nagrade, a pobjedu je odnio tim MediBoost.

Intervju

Moran Cerf: Vrijeme je da marketinška industrija uporabi alate koje su neuroznanstvenici stvorili!

Moran Cerf znanstvenik je koji je revidirao protokol lansiranja nuklearnog oružja, a na Danima komunikacija najavio je marketing budućnosti – marketing u našim snovima. I nije riječ o sanjarenju!