Na YouTubeu objavljen video u 8K rezoluciji

Na YouTubeu objavljen video u 8K rezoluciji – jeste li ga mogli pogledati?

Prvi video koji se može gledati u Full Ultra HD-u je Ghost Towns. Radnja videa govori o napuštenom rudarskom gradu, a sniman je RED Epic Dragon 6K kamerom. Nažalost, vjerojatno će ga malobrojni moći gledati u punoj Full Ultra HD rezoluciji.

Jeste li vi mogli gledati video u Ultra HD rezoluciji?
Jeste li vi mogli gledati video u Ultra HD rezoluciji?

Projekt s videima ovako visokih rezolucija najavljen je još 2010. godine, ali ostvario se tek nedavno, jer rijetko koja kamera snima videe ovakve rezolucije, a nema i mnogo uređaja koji omogućavaju reprodukciju sadržaja ovakve kvalitete.

Problem nije u samom videu, nego u računalu i internetu koji trebaju “konjsku” snagu da bi učitali i pokrenuli ovakve video uratke.

Zanimljiva je tehnika kojom je sniman Ghost Towns. Video je snimljen u više manjih sekvenci, a kamera je bila orijentirana uspravno. Efekt pejzaža postignut je lijepljenjem sekvenci u programu Adobe After Effects, prenosi Engadget.

8K uskoro na svakom zaslonu? Vjerojatno ne.

Pravo je pitanje kada će 8K video rezolucija postati širom dostupna? Ne tako skoro, čini se. HEVC, novi standard za kodiranje, može smanjiti zahtjeve bandwidtha za razliku od sveprisutnog H.264 formata. Isto tako, HEVC-ova primarna funkcija je da 4K i 1080p filmove efektnije prikaže gledateljima.

Mnogi korisnici komentirali su da se zbog ovakve kvalitete videa ne isplati kupovati novi televizor ili monitor, tako da je i to jedna od prepreka širenju 8K videa.

YouTube je trenutno ponovo dokazao da je u prednosti pred konkurencijom, no zasad je to samo tehnološki prestiž, ne nešto uistinu zanimljivo za njegove korisnike.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Data science u sportu: prof. dr. sc. Marina Ivašić-Kos analizira rukometne akcije uz strojno učenje

Automatsko prepoznavanje događanja na rukometnom terenu može uvelike pomoći trenerima i profesorima.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Startupi i poslovanje

Hrvatske ekološke tenisice MIRET na Kickstarteru preko noći prešle cilj i skupile 20 tisuća dolara

Nakon nekoliko godina razvoja i usavršavanja, hrvatski brend ekoloških tenisica MIRET zadovoljan svojim inovacijama i certifikatima pokreće Kickstarter kampanju ne bi li što prije proširio dobar glas i osvojio srca ekološki osviještenih kupaca diljem svijeta. U razgovoru s osnivačima otkrivamo i kako...

Što ste propustili

Kultura 2.0

Kreativci Brukete&Žinić&Grey i Brigade inspirirani radom od doma počeli tiskati ružičasti toaletni papir

Krizna vremena zahtijevaju krizne mjere, a koronavirus nikoga nije ostavio ravnodušnim. Absolut Vodka okrenula se sanitetskom alkoholu, Airbus i Jaguar proizvodnji respiratora, a hrvatske kreativne agencije Bruketa&Žinić&Grey i Brigada - toaletnom papiru!

Kultura 2.0

MUP licencirao tehnologiju Pokemon GO-a za praćenje kršitelja samoizolacije!

U doba krize uzrokovane virusom COVID-19, mnoge institucije okreću se nekonvencionalnim rješenjima za suzbijanje širenja pandemije.

Kultura 2.0

Zbog prisilne digitalizacije gospodarstva i društva u izolaciji, Hrvatska prvi put prvak DESI indeksa!

Europska komisija ove godine odlučila je nešto ranije objaviti Indeks gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) za 2020. godinu ne bi li oraspoložila građane Europske unije u ovim tmurnim danima - naime, indeksi država članica EU otišli su značajno u vis, a Hrvatska među njima prednjači!

Kultura 2.0

“Niste bili kod kuće” poruke od poštara omogućile Hrvatskoj osvajanje Guinnessa za najduži red na svijetu

Zahvaljujući velikim naporima jako male skupine poštara Hrvatska je postavila novi rekord impresivnim redom u jednom zagrebačkom naselju.

Kultura 2.0

Osnovana crkva Presvetog Rada na Daljinu, već potpisan “Zoomovski ugovor” s Republikom Hrvatskom

Ekskluzivno otkrivamo da je u Zagrebu prije nekoliko dana putem novodigitaliziranih servisa hrvatske javne uprave registrirana nova crkva - Prva crkva "Presvetog 'Remote' Rada'.

Intervju

U iščekivanju drugog paketa mjera: Hoće li se freelancerima i malim poduzetnicima ponuditi slamka spasa?

Vladajući ne shvaćaju problematiku samozaposlenih, malih i mikro poduzetnika. Glasno im to poručuju njihovi predstavnici svakog dana od kada je Vlada predstavila prvi paket mjera za suzbijanje ogromnih posljedica koje za privatni sektor donosi pandemija virusa COVID-19.