Slavonski osnovnoškolci postaju web detektivi

Slavonski osnovnoškolci postaju web detektivi

Web detektivi su djeca obučena za prepoznavanje i prijavljivanje neprimjerenog sadržaja na internetu, a prvi u njihovim redovima bit će slavonski osnovnoškolci. Projekt koji je u suradnji s Microsoft Hrvatska i Odjelom prevencije PU Osječko-baranjske županije pokrenuo Centar za nestalu i zlostavljanu djecu proći će 100 učenika iz 5 slavonskih županija.

Projekt Web detektivi u slavonskim školama počinje idući tjedan.
Projekt Web detektivi u slavonskim školama počinje idući tjedan.

Polovica hrvatskih učenika barem je jednom bila žrtvom međuvršnjačkog nasilja na internetu, a u takvim situacijama tek 20% se obraća roditeljima, 2% traži pomoć djelatnika škole, a 10% ne traži nikakvu pomoć. Ovi rezultati istraživanja koje je krajem prošle godine u osnovnim i srednjim školama proveo Centar za sigurniji interneta jasno pokazuju nedostatak povjerenja u roditelje i djelatnike škole kod djece. Kako posljedice zloupotrebe interneta i društvenih mreža postaju sve veći problem u školama, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pokrenuo je projekt pod imenom Web detektivi namijenjen osnovnoškolcima.

Cilj projekta je podići svijest o rizicima komunikacije na internetu te doprinijeti općoj sigurnosti djece kao korisnika interneta. Predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak ističe da su digitalne sposobnosti mladih i djece u današnjem društvu iznimno važne, ali još je veća potreba za njihovom edukacijom o prepoznavanju i mogućnosti prijave neprimjerenog sadržaja na internetu.

Projekt Web detektivi namijenjen je educiranju djece o tome koji je to sadržaj neprikladan za internet te kako brzo i anonimno prijaviti takav sadržaj.

Tko su web detektivi?

Polovica hrvatskih učenika je bar jednom doživjelo međuvršnjačko nasilje na internetu, stoga je edukacija o komunikaciji na internetu i društvenim mrežama od velike važnosti.
Polovica hrvatskih učenika je bar jednom doživjela međuvršnjačko nasilje na internetu, stoga je edukacija o komunikaciji na internetu i društvenim mrežama od velike važnosti.

Web detektivi su djeca obučena za prepoznavanje i prijavljivanje neprimjerenog sadržaja na internetu, a prvi u njihovim redovima bit će učenici iz 5 slavonskih županija. U idućih 5 tjedana radionice o pravilima korištenja interneta i koraka koje treba učiniti u slučaju neprimjerenog sadržaja proći će 100 djece u 5 škola: OŠ Dore Pejačević u Našicama, OŠ Ivana Mažuranića u Vinkovcima, OŠ Antuna Mihanovića u Slavonskom Brodu, OŠ Eugena Kumičića u Slatini, te OŠ Dobriše Cesarića u Požegi.

Po završetku radionica web detektivi će dobiti i službenu diplomu i iskaznicu kako bi putem jedinstvenog koda s iskaznice mogli prijaviti neprimjereni sadržaj i time ispuniti svoju zadaću koja uključuje prijavljivanje međuvršnjačkog nasilja putem interneta.

U skorijoj budućnosti se planira proširenje projekta i na ostatak Hrvatske, a važnost ovakvih edukacija naglašava i Ivan Vidaković, direktor Microsofta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini – jednog od partnera na projektu.

Vjerujem da je edukacija mladih u IT-u esencijalna kako za razvoj pojedinca, tako i za razvoj cijelog hrvatskog društva. Unaprjeđivanje digitalne pismenosti, s posebnim fokusom na računalnu sigurnost i ponašanje na internetu treba biti visoko na listi prioriteta u obrazovnom sustavu. Važno je da mladi budu svjesni izazova i rizika koji postoje pri komunikaciji s drugima, a posebno kod ostavljanja podataka i drugih privatnih sadržaja na internetu.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Što znate o 30 milijuna vrijednom inkubatoru koji će 2020. postati zagorsko ICT središte?

U proljeće 2020. otvara se poslovno-tehnološki prostor Krapinsko-zagorske županije vrijedan 30 milijuna, a koji ima cilj postati centar inovacija te baza za daljnji razvoj poduzetništva u Zagorju.

Istraživanje

Veliko CX istraživanje: Za korisničko iskustvo banke, retail i bezalkoholna pića u Hrvatskoj zaslužile tek ocjenu – 3!

Peekator je hrvatski startup koji se bavi istraživanjem korisničkog iskustva, a nedavno obrađeni podaci više od 3000 anketiranih osoba, 13 tisuća komentara i 60 dubinskih intervjua bacili su potpuno novo svjetlo na uobičajene prakse na području tri značajna tržišta, a ovo je okvirna slika trenutnog stanja.

Izvještaj

Inchoo, Infinum i Hooloovoo do developera dopiru blogom, modnim brendom i “napuhanim” influencerima

Kako se brendirati kao dobro mjesto za posao prema developerima koji nisu impresionirani stolovima za stolni tenis ili igraćim konzolama? Otkrile su nam tri developerske tvrtke na konferenciji Employer Branding Zagreb.

Gaming

Razumjeti gamere, game dev i esport – otkud početi?

Pa možda najbolje od osnova: što je to tako dobro u igrama, ne potiču li one nasilje; zar razvoj video igara nije super zabavan posao i zašto esport još muku muči da postane punopravni sport? Kao dežurni gameri Netokracije, Ivan i ja preuzeli smo ovotjednu epizodu ne bi li vam odgovorima na ta pitanja približili svijet gaminga.

Izvještaj

Znate li otkud vam dolaze najbolji kandidati i kako se prijavljuju na vaše oglase?

O kandidatima, načinu kako se prijavljuju na poslove i kako uspješno doći do onih najkvalificiranijih otkrili smo više na Employer Branding konferenciji uz domaći regrutacijski alat TalentLyft.

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.