Slavonski osnovnoškolci postaju web detektivi

Slavonski osnovnoškolci postaju web detektivi

Web detektivi su djeca obučena za prepoznavanje i prijavljivanje neprimjerenog sadržaja na internetu, a prvi u njihovim redovima bit će slavonski osnovnoškolci. Projekt koji je u suradnji s Microsoft Hrvatska i Odjelom prevencije PU Osječko-baranjske županije pokrenuo Centar za nestalu i zlostavljanu djecu proći će 100 učenika iz 5 slavonskih županija.

Projekt Web detektivi u slavonskim školama počinje idući tjedan.
Projekt Web detektivi u slavonskim školama počinje idući tjedan.

Polovica hrvatskih učenika barem je jednom bila žrtvom međuvršnjačkog nasilja na internetu, a u takvim situacijama tek 20% se obraća roditeljima, 2% traži pomoć djelatnika škole, a 10% ne traži nikakvu pomoć. Ovi rezultati istraživanja koje je krajem prošle godine u osnovnim i srednjim školama proveo Centar za sigurniji interneta jasno pokazuju nedostatak povjerenja u roditelje i djelatnike škole kod djece. Kako posljedice zloupotrebe interneta i društvenih mreža postaju sve veći problem u školama, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pokrenuo je projekt pod imenom Web detektivi namijenjen osnovnoškolcima.

Cilj projekta je podići svijest o rizicima komunikacije na internetu te doprinijeti općoj sigurnosti djece kao korisnika interneta. Predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak ističe da su digitalne sposobnosti mladih i djece u današnjem društvu iznimno važne, ali još je veća potreba za njihovom edukacijom o prepoznavanju i mogućnosti prijave neprimjerenog sadržaja na internetu.

Projekt Web detektivi namijenjen je educiranju djece o tome koji je to sadržaj neprikladan za internet te kako brzo i anonimno prijaviti takav sadržaj.

Tko su web detektivi?

Polovica hrvatskih učenika je bar jednom doživjelo međuvršnjačko nasilje na internetu, stoga je edukacija o komunikaciji na internetu i društvenim mrežama od velike važnosti.
Polovica hrvatskih učenika je bar jednom doživjela međuvršnjačko nasilje na internetu, stoga je edukacija o komunikaciji na internetu i društvenim mrežama od velike važnosti.

Web detektivi su djeca obučena za prepoznavanje i prijavljivanje neprimjerenog sadržaja na internetu, a prvi u njihovim redovima bit će učenici iz 5 slavonskih županija. U idućih 5 tjedana radionice o pravilima korištenja interneta i koraka koje treba učiniti u slučaju neprimjerenog sadržaja proći će 100 djece u 5 škola: OŠ Dore Pejačević u Našicama, OŠ Ivana Mažuranića u Vinkovcima, OŠ Antuna Mihanovića u Slavonskom Brodu, OŠ Eugena Kumičića u Slatini, te OŠ Dobriše Cesarića u Požegi.

Po završetku radionica web detektivi će dobiti i službenu diplomu i iskaznicu kako bi putem jedinstvenog koda s iskaznice mogli prijaviti neprimjereni sadržaj i time ispuniti svoju zadaću koja uključuje prijavljivanje međuvršnjačkog nasilja putem interneta.

U skorijoj budućnosti se planira proširenje projekta i na ostatak Hrvatske, a važnost ovakvih edukacija naglašava i Ivan Vidaković, direktor Microsofta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini – jednog od partnera na projektu.

Vjerujem da je edukacija mladih u IT-u esencijalna kako za razvoj pojedinca, tako i za razvoj cijelog hrvatskog društva. Unaprjeđivanje digitalne pismenosti, s posebnim fokusom na računalnu sigurnost i ponašanje na internetu treba biti visoko na listi prioriteta u obrazovnom sustavu. Važno je da mladi budu svjesni izazova i rizika koji postoje pri komunikaciji s drugima, a posebno kod ostavljanja podataka i drugih privatnih sadržaja na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.