Slavonski osnovnoškolci postaju web detektivi

Slavonski osnovnoškolci postaju web detektivi

Web detektivi su djeca obučena za prepoznavanje i prijavljivanje neprimjerenog sadržaja na internetu, a prvi u njihovim redovima bit će slavonski osnovnoškolci. Projekt koji je u suradnji s Microsoft Hrvatska i Odjelom prevencije PU Osječko-baranjske županije pokrenuo Centar za nestalu i zlostavljanu djecu proći će 100 učenika iz 5 slavonskih županija.

Projekt Web detektivi u slavonskim školama počinje idući tjedan.
Projekt Web detektivi u slavonskim školama počinje idući tjedan.

Polovica hrvatskih učenika barem je jednom bila žrtvom međuvršnjačkog nasilja na internetu, a u takvim situacijama tek 20% se obraća roditeljima, 2% traži pomoć djelatnika škole, a 10% ne traži nikakvu pomoć. Ovi rezultati istraživanja koje je krajem prošle godine u osnovnim i srednjim školama proveo Centar za sigurniji interneta jasno pokazuju nedostatak povjerenja u roditelje i djelatnike škole kod djece. Kako posljedice zloupotrebe interneta i društvenih mreža postaju sve veći problem u školama, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pokrenuo je projekt pod imenom Web detektivi namijenjen osnovnoškolcima.

Cilj projekta je podići svijest o rizicima komunikacije na internetu te doprinijeti općoj sigurnosti djece kao korisnika interneta. Predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak ističe da su digitalne sposobnosti mladih i djece u današnjem društvu iznimno važne, ali još je veća potreba za njihovom edukacijom o prepoznavanju i mogućnosti prijave neprimjerenog sadržaja na internetu.

Projekt Web detektivi namijenjen je educiranju djece o tome koji je to sadržaj neprikladan za internet te kako brzo i anonimno prijaviti takav sadržaj.

Tko su web detektivi?

Polovica hrvatskih učenika je bar jednom doživjelo međuvršnjačko nasilje na internetu, stoga je edukacija o komunikaciji na internetu i društvenim mrežama od velike važnosti.
Polovica hrvatskih učenika je bar jednom doživjela međuvršnjačko nasilje na internetu, stoga je edukacija o komunikaciji na internetu i društvenim mrežama od velike važnosti.

Web detektivi su djeca obučena za prepoznavanje i prijavljivanje neprimjerenog sadržaja na internetu, a prvi u njihovim redovima bit će učenici iz 5 slavonskih županija. U idućih 5 tjedana radionice o pravilima korištenja interneta i koraka koje treba učiniti u slučaju neprimjerenog sadržaja proći će 100 djece u 5 škola: OŠ Dore Pejačević u Našicama, OŠ Ivana Mažuranića u Vinkovcima, OŠ Antuna Mihanovića u Slavonskom Brodu, OŠ Eugena Kumičića u Slatini, te OŠ Dobriše Cesarića u Požegi.

Po završetku radionica web detektivi će dobiti i službenu diplomu i iskaznicu kako bi putem jedinstvenog koda s iskaznice mogli prijaviti neprimjereni sadržaj i time ispuniti svoju zadaću koja uključuje prijavljivanje međuvršnjačkog nasilja putem interneta.

U skorijoj budućnosti se planira proširenje projekta i na ostatak Hrvatske, a važnost ovakvih edukacija naglašava i Ivan Vidaković, direktor Microsofta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini – jednog od partnera na projektu.

Vjerujem da je edukacija mladih u IT-u esencijalna kako za razvoj pojedinca, tako i za razvoj cijelog hrvatskog društva. Unaprjeđivanje digitalne pismenosti, s posebnim fokusom na računalnu sigurnost i ponašanje na internetu treba biti visoko na listi prioriteta u obrazovnom sustavu. Važno je da mladi budu svjesni izazova i rizika koji postoje pri komunikaciji s drugima, a posebno kod ostavljanja podataka i drugih privatnih sadržaja na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.