Facebook zbilja zbilja zbilja želi da koristite Messenger

Facebook zbilja zbilja zbilja želi da koristite Messenger

Facebookova odluka da ukloni mogućnost slanja i primanja poruke iz izvorne Facebook aplikacije nije najbolje odjeknula u javnosti - što zbog činjenice da ih društvena mjera na taj način "tjera" na preuzimanje posebne Messenger aplikacije za stavku koja je dobro funkcionirala i bez nje, a što zbog podugačkog popisa dopuštenja koje aplikacija traži. To je sve za vaše dobro, objašnjava Facebook u posebnoj poruci koju je počeo slati korisnicima.

To je sve za tebe, kaže Facebook
To je sve za tebe, kaže Facebook.

Facebookova odluka da ukloni mogućnost slanja i primanja poruke iz izvorne Facebook aplikacije nije najbolje odjeknula u javnosti – što zbog činjenice da ih društvena mjera na taj način “tjera” na preuzimanje posebne Messenger aplikacije za stavku koja je dobro funkcionirala i bez nje, a što zbog podugačkog popisa dopuštenja koje aplikacija traži. To je sve za vaše dobro, objašnjava Facebook u posebnoj poruci koju je počeo slati korisnicima.

Gašenje mogućnosti slanja poruka iz Facebook aplikacije odmah je prouzročilo val nezadovoljstva, a neki su se mediji i raspisali o tome kako bi aplikaciju zbog previše dopuštenja koja traži trebalo u potpunosti zaobići. 

Među dopuštenjima su mogućnost da aplikacija ima pristup spajanju na mrežu, može koristiti telefon i SMS, snimati slike, video i audio snimke u bilo koje vrijeme, imati pristup vašem popisu poziva kao i kontaktnim podacima, koje usput budi rečeno može i modificirati, kao i vaš kalendar, a želi i pregled nad vašim “povjerljivim informacijama”, koje god one bile, te emailovima, računima i aplikacijama koje koristite preko telefona na kojem je instalirana.

Sve u svemu, podugačak popis zahtjeva na koji pristajete, ali to nije tako strašo, tvrdi Facebook u poruci “Messenger: Myths vs. Facts” (mitovi naspram činjenica) koja se nekim korisnicima počela prikazivati u Facebookovoj aplikaciji.

Nemojte tugovati ako iste dobili Facebookovu poruku, objašnjenje je dostupno svima.
Nemojte tugovati ako iste dobili Facebookovu poruku, objašnjenje je dostupno svima

Svi to rade, kaže Facebook

Kliknete li na “Learn More” kako biste razriješili misteriju svih tih silnih dopuštenja za jednu aplikaciju koja služi dotipkavanju s prijateljima, odvest će vas na ovu stranicu gdje objašnjava kako aplikacija treba dopuštenja kako bi ispunila svoju svetu dužnost:

Kao i većina drugih aplikacija, tražimo dopuštenje za određene funkcionalnosti, kao što je zvanje ili slanje poruka, videa ili glasovnih poruka. Želite li poslati ‘selfie’ prijatelju, aplikacija treba dopuštenje da uključi kameru telefona i snimi tu sliku. Ne uključujemo kameru ili mikrofon kada aplikaciju ne koristimo.

A glede toga zašto promoviraju drugu aplikaciju za mogućnost koja je već ionako bila podržana, vrte istu priču: Ljudi odgovaraju 20 posto brže koristeći Messenger, a obje aplikacije imaju svoju svrhu. Nadaju se pritom da ćete isprobati Messenger i sve uzbudljive mogućnosti koje on nudi, ako što su grupni razgovori i naljepnice. Sreće li prevelike.

Dok ovo službeno objašnjenje nije posebno uzbudljivo niti informativno, a i malo toga zapravo objašnjava što već nismo znali, svakako je zanimljivo da je društvena mreža osjetila nuždu za posebnim opravdanjem svojih postupaka. Pitanje zašto aplikacija s istim funkcijama koje vrši deset drugih na našem telefonu treba i više dopuštenja od ostalih i dalje je otvoreno, no cijela ta priča zbilja nije iznenađujuća.

Jeste li pročitali uvjete korištenja samog Facebooka? Naravno da niste, to je nešto što svi proklikamo bez gledanja, a da pročitamo sve uvjete na servisima koje koristimo u jednoj godini trebalo bi nam otprilike 76 radnih dana, kaže studija. Svjesno, nesvjesno ili ne razmišljajući – svakodnevno pristajemo na to da dijelimo vlastite podatke i odobrenja šakom i kapom, a servisi koje koristimo svoje uvjete korištenja šire kako bi se zaštitili od odgovornosti i pokrili što više mogućnosti. Zašto i ne bi kad mogu? Isto slijepo klikanje prošlo bi i s Messengerom da nas Facebook nije smrtno uvrijedio ultimatumom.

ponuda

Komentari

  1. Zdenko Kolundzic

    Zdenko Kolundzic

    01. 06. 2016. u 2:04 pm Odgovori

    Ne svidja mi se aplikacija jer niko nece privatizirT moj zivot i moju intimu
    Nisam kurva a facebook mi i tako brani komunikaciju mijenja profile kada zazeli a ja pricam sam sa sobom HVALA

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Oradian potvrđuje brz rast u Aziji nagradom na najvećoj japanskoj fintech konferenciji

Domaći Oradian širi se tržištima Azije, a velike uspjehe potvrđuje i nagrada na startup natjecanju FIN/SUM, najveće japanske fintech konferencije.

Intervju

Na Dan programera, četiri žene otkrivaju kako je tekao njihov karijerni put kroz IT industriju

Na Dan programera, predstavljamo četiri žene koje se bave (ili su se bavile) programiranjem. Je li njihov obrazovni i karijerni put bio pravocrtan ili je vrludao po krivuljama, otkrivaju nam sugovornice iz tvrtki Agency04, Five, IN2 i Styria.AI.

Tehnologija

Kako uopće možemo biti sigurni da će autonomna vozila biti – sigurna?

Autonomna vozila kod mnogih i dalje izazivaju osjećaj nesigurnosti. No, ovaj tekst mogao bi pomoći da se rasvijetli proces iza razvoja i testiranja sigurnosno-kritičnih sustava u vozilima budućnosti.

Startupi i poslovanje

Gideonovi roboti dobili pametnu ruku: Samostalno se kreće, sve vidi i popravlja!

Tvrtka Gideon Brothers nastavlja s razvojem prototipova robota, a posljednja verzija ima i robotsku ruku koja prepoznaje svijet oko sebe.

Mobilno

Apple Arcade i Apple TV+ stižu uskoro i u Hrvatsku

Osim novih iPhone modela, jučer smo saznali i novosti o dvije pretplatničke usluge koje nas čekaju iz Applea.