Kako patentirati inovaciju? Donosimo 9 bitnih koraka

Osmislili ste nešto iznimno, što bi moglo promijeniti svijet na bolje (ili makar njegov dio). Prepuni ste skica, crteža, čak se polako nazire i prototip vašeg rješenja u garaži ili radnoj sobi. Sigurni ste da bi vaš proizvod mogao biti komercijalno eksploatiran, mogli biste se uspješno samozaposliti i uskoro s vremenom razviti pravu proizvodnju. No brine vas jedan problem – želite ideju patentirati kako ne bi došla u tuđe ruke te se netko drugi besramno obogatio na vašoj muci i radnim satima. Što sad?

Patent

Osmislili ste nešto iznimno, što bi moglo promijeniti svijet na bolje (ili makar njegov dio). Prepuni ste skica, crteža, čak se polako nazire i prototip vašeg rješenja u garaži ili radnoj sobi. Sigurni ste da bi vaš proizvod mogao biti komercijalno eksploatiran, mogli biste se uspješno samozaposliti i uskoro s vremenom razviti pravu proizvodnju. No brine vas jedan problem – želite ideju patentirati kako ne bi došla u tuđe ruke te se netko drugi besramno obogatio na vašoj muci i radnim satima. Što sad?

U Razvojnoj agenciji Zagreb često se susrećemo s ovakvim pitanjima, zbog čega smo i okupili stručnjake koji savjetuju o procedurama zaštite. Oni odgovaraju pitanja kao što je ono mogućim oblicima zaštite te koji je najbolje odabrati – žig, industrijski dizajn, patent ili nešto četvrto. No za početak je možda najbolje definirati koji su to koraci koji vode do zaštite patenta kao i rasvijetliti korak na kome se lako spotaknuti, stoga na Netokraciji donosimo sažetak procesa koji je potrebno proći da bi se zaštitio i osigurao vaš izum ili inovacija.

1. Najčešći problem – razumijevanje ideje i izvedbe ideje

Problem kod patentiranja inovacija je što se ideja ne može zaštititi patentom niti bilo kojim drugim oblikom zaštite intelektualnog vlasništva. Zašto? Zato što ideja još nije gotov proizvod, ne smatra se konkretno rečeno proizvodom sve dok se ne otjelovi u proizvodnji ili izvedbi.

Preporuka stoga ide za time da probate napraviti poslovni plan komercijalizacije izuma, s procjenom troškova razvoja, proizvodnje, marketinga i patentne zaštite. Informirajte se gdje god možete kako biste riješili probleme koji se mogu pojavljivati u postupku za priznanje patenta. A itekako mogu. Morate znati da dobar dio patentnih prijava iz prijava, nažalost, nikad ne postane patent, premda ste u cijeli postupak uložili poprilično vremena i sredstava. Prođite stoga sa stručnjacima (to mogu biti oni iz Razvojne agencije Zagreb ili patentni zastupnici) cijeli postupak savjetodavno, prije same prijave.

2. Definiranje ideja

Predlažemo da ideju pokušate na neki način razraditi ili je tehnički pokušati osmisliti da imate skicirano rješenje. Ako ideja uključuje tehničko rješenje, morate sve staviti na papir i napraviti strukturni koncept izvedbe. Ideja mora biti razrađena, jer imati samo ideju – nije dovoljno.

3. Provjera već objavljenih prijava

Preporučujemo da prije odluke o podnošenju prijave svakako provjerite je li se već netko dosjetio istog ili sličnog rješenja. Državni zavod za intelektualno vlasništvo nudi mogućnost besplatne pretrage svih objavljenih prijava i priznatih patenata, žigova i dizajna. Znajte da su podaci ažurni te se osvježavaju svaki drugi petak, nakon izlaska službenog glasila Zavoda, a njime su obuhvaćene su domaće i međunarodne registracije.

Iako su ti podaci isključivo informativne naravi te se ne mogu smatrati potpunim i mjerodavnim izvorom informacija, već u ovoj fazi dobit ćete sliku trenutnog stanja na području kojem pripada vaša inovacija.

4. Podnošenje prijave

Postupak priznanja patenta započinje podnošenjem prijave Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo – DZIV. Iako postupak priznanja samog patenta može potrajati i nekoliko godina, zaštita se uvjetno ostvaruje utvrđivanjem datuma podnošenja prijave patenta. Tim ste korakom na neki način dali legitiman okvir vašem budućem proizvodu.

5. Razdoblje od 18 mjeseci

U razdoblju od 18 mjeseci Zavod za intelektualno vlasništvo provodi formalnu provjeru patentne prijave vas kao podnositelja. U tom periodu provjerava se ispunjava li patent sve zakonske uvjete za prijavu. Ukoliko ne ispunjava, Zavod će pozvati prijavitelja da ukloni nedostatke. Najčešći nedostatci mogu biti nedovoljno precizna razrada samog koncepta, nedovoljno dobar opis svojstava izuma u samoj prijavi, izum nije nov ili predstavlja samo ideju ili metodu bez popratne tehničke izvedbe.

6. Objava prijave

Kada istekne rok od 18 mjeseci i sve je u redu sa vašom prijavom, ista prijava se objavljuje u Hrvatskom glasilu intelektualnog vlasništva i nakon objave je dostupna u bazi podataka na web stranici Zavoda. Time je vaš patent potvrđen, odnosno prijeđen je prvi dio službene procedure kojom dolazite do patenta.

7. Odluka o ostvarivanju zaštite

 • Provedba postupka potpunog ispitivanja – zaštita traje 20 godina
 • Priznanje konsenzualnog patenta – zaštita traje 10 godina

Priznanje konsenzualnog patenta brži je, jednostavniji i jeftiniji način od postupka za dobivanje klasičnog patenta. Ali budite svjesni da konsenzualni patent pruža zaštitu samo tako dugo dok mu se neka zainteresirana strana ne usprotivi. Tijekom cijelog razdoblja zaštite bilo koja zainteresirana osoba može pokrenuti postupak potpunog ispitivanja, u kojem će se utvrditi ispunjava li izum uvjete za zaštitu patentom.

8. Odluka o izdavanju patenta

Postupak u kojem dobivate rješenje i patentnu ispravu. Čestitamo, ovdje ste uspješno patentirali vaš proizvod!

9. U nedoumici ste? Pitajte

U Razvojnoj agenciji Zagreb imamo iza sebe više uspješno provedenih procesa patentiranja, a pomogli smo nekolicini tvrtki našeg Tehnološkog parka da zaštite svoje inovacije sa kojima danas uspješno posluju na domaćem i međunarodnom tržištu. Tijekom ovih godina sedam tvrtki iz TPZ-a je zaštitilo 13 patenata i jedan industrijski dizajn. A ako smatrate da je patentiranje nužno i za vas ili imate kakva pitanja ili nedoumice oko procesa, znate na koja vrata možete pokucati.

ponuda

Komentari

 1. Ivan Ičin

  Ivan Ičin

  18. 06. 2014. u 9:23 pm Odgovori

  Hmmm, s tim da patentna zaštita u Hrvatskoj je beskorisna, baš kao i ona u Srbiji jer svaki patent važi samo na teritoriji zemlje. Realno ako nekog interesuje, prvi korak je da skupite za ovu namenu jedno 20-30.000$ jer toliko koštaju patent i pristojni advokati u USA. Pa ako zaključite da prvi korak nije nemoguć, onda možete malo detaljnije da se informišete i za ostale korake…

 2. Hrvach

  Hrvach

  15. 03. 2015. u 5:29 pm Odgovori

  …mislim da su to neke ne osnovane tvrdnje. Upravu si ako misliš na Kinu jer oni su poznati po kopijama. EU i USA ipak doživljavam kao ozbiljnije podneblje za registraciju patenta.

 3. MARKO POŽGAJ

  MARKO POŽGAJ

  15. 06. 2015. u 9:18 am Odgovori

  Pokušao sam u više firma predstaviti svoj patent i svi su bili oduševljeni idejom jer još nisu nikad vidjeli takvu spravu za vježbanje koja daje vrhunske rezultate plus zabava uz vježbu!samo što je problem što svi traze velike novce da se da ideja ostvari a da imam tolike novce nebi tražio pomoč od investitora več bi sam napravio spravu za vježbanje i lansirao na tržište!svi koji vole vježbati i uz to se zabavljati jako brzo budu ovisni o njoj jer je ta sprava jedinstvena i nema je nigdje na tržištu!uspjeh garantiran!!

 4. Ozren Biškup

  Ozren Biškup

  13. 09. 2018. u 8:11 pm Odgovori

  Vlastitu ideju najbolje je razraditi i dokumentirati pa uvezati i ovjeriti kod javnog bilježnika. Tu je važan datum, kao dokaz da to isto nitko nije već prije napravio. Zatim je moguće razgovarati sa zainteresiranim proizvođačima da ga materijaliziraju jer sam patent je jednostavno, na međunarodnoj sceni preskup. Najbolje ga je kod nas prijaviti kao umirovljenik jer tada dođe nekih desetak eura i to je dokaz da je vlastiti. Tek kada se na njemu uspije dovoljno zaraditi, moguće su druge prijave, ako su potrebne.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Kojem se direktoru isplati visiti na Facebooku? Bakiću, Varteksovom influenceru, itekako!

Nakon što je uložio u svoj Facebook profil kroz Croatian Makerse i stvorio bogatstvo pratitelja, Bakić "isplaćuje" dividende dosega za Varteksov "influencer" marketing.

Intervju

Ida Prester: Nisam se usudila ići na porodiljni dopust zbog specifičnosti svog posla

Idu Prester znamo kao glazbenicu i voditeljicu, a jedan od njenih idućih voditeljskih zadataka bit će Netokracijina konferencija Ladies of New Business. Tema? Izazovi (ali i prilike) koje donosi majčinstvo u dinamičnoj digitalnoj i IT industriji.

Internet marketing

Zabrinjavajuće je (a možda i protuzakonito) što nam domaći ‘influenceri’ promoviraju upitne kredite

“Influencanje” je postao pravi biznis, a pravi znak za to je to što dio njih već mjesecima na Instagramu reklamira - kredite. I to od internetske banke s Malte. Zabrinjavajuće je to, a možda i ne baš u skladu sa zakonima, iz više razloga. Na um mi, na prvu, padaju tri.

Što ste propustili

Kultura 2.0

PewDiePie više nije prvak YouTubea ili?

Prvi put od kada je 2013. dobio titulu najpopularnijeg YouTubera, kanal Šveđanina Felixa Kjellberga izgubio je vodstvo po broju pretplatnika - na par sati.

Kultura 2.0

Napad na Novom Zelandu optimiziran je kako bi se što brže širio društvenim mrežama

Događaji poput nedavnih napada na Novom Zelandu pokazuju tamnu stranu društvenih mreža - kako na to uopće utjecati?

Kultura 2.0

Pinterest i Instagram ‘krivci’ su što nam svi kafići, uredi i stanovi izgledaju – jednako

Craft pivnica u Brooklynu izgleda jednako kao ona u Berlinu, Zagrebu ili Singapuru. Svaki kafić mora imati bakinu fotelju i tepih, a gotovo svi stanovi zadnjih godina prate neki ‘industrijski loft’ stil. Krivci? Instant-dizajneri, Pinterest i Instagram.

Startupi i poslovanje

Vino na pretplatu: Mogu li hrvatske vinarije izvesti poslovni model po uzoru na Flaviar i Vinebox?

Pretplatni paketi postaju sve zanimljiviji način otkrivanja novih proizvoda i usluga, posebno kada su u pitanju različiti okusi svijeta. Može li sličan model zaživjeti u Hrvatskoj i kome bi to uopće bilo isplativo, korisno i zanimljivo?

Društvene mreže

Kriminalistička istraga protiv Facebooka trebala bi biti izvanredna vijest, a ne pad njegovih usluga

Na naslovnicama mnogih portala upravo vrišti vijest da Facebook od jučer doživljava najveći pad u svojoj povijesti, koji je zahvatio korisnike diljem svijeta. Istodobno, jučer je proširena kriminalistička istraga protiv ove društvene mreže zbog odavanja naših podataka raznim tehnološkim tvrtkama kao što su veliki proizvođači mobitela.

Startupi i poslovanje

Blockchain from the Bloc(k) 5: Kako uopće izgleda blockchain (startup) scena na Balkanu?

Jeste li znali da se blockchain tehnologija u regiji primjenjivala i istraživala već 2009. kada se ni regionalna startup scena još nije izgradila?