Video oglasi na Facebooku? Milijarda dolara moguće zarade gotovo to garantira!

Video oglasi na Facebooku? Milijarda dolara moguće zarade gotovo to garantira!

Ako vam se slučajno učinilo da je količina oglasa na Facebooku premala, ne brinite, krajem ove godine mogle bi doći i video verzije. Pretpostavlja se da će cijelu 2014. video-oglasi biti privilegija samo američkih korisnika, pa uživajmo u tom periodu dok ne preplave i europske News Feedove.

Facebook bi na video oglasima mogao zarađivati do milijardu dolara godišnje
Facebook bi na video oglasima mogao zarađivati do milijardu dolara godišnje

Ako vam se slučajno učinilo da je količina oglasa na Facebooku premala, ne brinite, krajem ove godine mogle bi doći  i video verzije. Pretpostavlja se da će cijelu 2014. video-oglasi biti privilegija samo američkih korisnika, pa uživajmo u tom periodu dok ne preplave i europske News Feedove.

Iako korisnici najvjerojatnije neće s pljeskom dočekati vijest o novoj inačici oglasa na voj društvenoj mreži. Facebookovi dioničari trebali bi zadovoljno trljati ruke, objavio je Mashable. Prva predviđanja procjenjuje se kako će ovim načinom oglašavanja samo u 2014. godini Facebook zaraditi milijardu dolara. Do 2020. bi video oglasima mogli skupiti čak 6.5 milijardi dolara, predviđa tvrtka Morgan Stanley. Velikodušna je to procjena za karakteristiku koja još ni ne postoji.

Ovaj su izvještaj prema medijskim izvještajima iz Bloomberga i New York Timesa sastavili analitičari Scott Devitt, Jordan Monahan i John Egbert. Također predviđaju kako će na Američkom tržištu ova vrsta oglašavanja biti dostupna od kraja ove godine, u Europu doći krajem 2014., Aziju 2015, a godinu dana kasnije i u ostatak svijeta.

U studiji stoji kako će se oglasi, s trajanjem do 15 sekundi, najvjerojatnije automatski pokretati bez zvuka, a ako korisnik odluči uključiti zvuk, video će se iznova pokrenuti. Ako korisnik pak nije zainteresiran za pojedini oglas moći će scrollati preko njega.

YouTubeu, koji je već uveo video oglase, procjenjuje se zarada od 4 milijarde dolara u 2013. godini te do 20 milijardi do godine 2020.

Lijepa bi to bila zarada za Facebook, koji doduše ionako dobro stoji. Na oglasima je u drugom kvartalu ova društvena mreža zaradila 1.6 milijardi dolara, što je 61-postotno povećanje u odnosu na isti period prethodne godine, a dionice su porasle u vrijednosti za 45 posto.

Kao korisnici, a ne dioničari, nadajmo se da ove brojke neće potaknuti Facebook na uvođenje i video oglasa i Promoted Trends oglašavanja svojstvenog Twitteru koje bi moglo proizaći iz trenutačno testirane stavke Trending Topics

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Tehnologija

Cenosco: Nizozemska tvrtka koja iz Pule i Zagreba putem softvera, VR-a i AR-a sprječava eksplozije na naftnim platformama

Aplikacije koje kontroliraju rad naftnih platformi i postrojenja za preradu derivata direktno su zaslužne za sigurniji i čišći svijet, a jedna od najboljih stvara se velikim dijelom u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Intervju

Prodekan FERIT-a Topić: “Meke” vještine za inženjere znače veću konkurentnost

Osječki FERIT bit će domaćin Tech Consultant Meetupa ove srijede, na kojem će se govoriti o tome što je potrebno studentima za uspješnu karijeru IT konzultanta. Otkrit ćemo djelić toga - dobro razvijene "meke" vještine.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

MKOP Osijek: Bez gig ekonomije (i paušalnih) nema ni Wolta, Bolta, Ubera…

U Osijeku se proteklog tjedna održalo 13. izdanje Međunarodne konferencije o poduzetništvu kojoj su ovaj put tema bili ljudski resursi.

Startupi i poslovanje

Kako bi Rimac, Bakić, Car i drugi hrvatski poduzetnici uložili 100.000 kuna da imaju startup?

Good Game Liftoff startup natjecanje prošle je godine u žiriju okupilo poznate hrvatske poduzetnike i stručnjake, a koji su tada prepoznali potencijal mladog tima iza društvene igre Mundus. Ususret novom izdanju Lifoffa vraćamo se do Mundusa i žirija po par dobrih savjeta.

Startupi i poslovanje

Primjer za Hrvatsku: Srbija predstavila olakšice za zapošljavanje ‘paušalaca’ i test samostalnosti

Porezne olakšice za zapošljavanje donedavnih paušalaca, jasan test samostalnosti... Što Hrvatska može naučiti iz srpskog primjera, komentiramo u novoj epizodi Netokracijinog podcasta.

Izvještaj

Kako se gradi konzultantska karijera otkrili smo uz prvi Tech Consultant Meetup u Zagrebu

Što ljudi misle da konzultanti rade, a što im je zapravo posao? Zagrebački meetup tražio je odgovor upravo na pitanje kako postati tech konzultant i što očekivati ako se odlučite za konzultantsku karijeru, a dobre primjere čuli smo kroz razgovore i predavanja mStartovih stručnjaka.