Tko priprema najbolju kampanju za Uber? Taksisti.
Taksi vs Uber

Tko priprema najbolju kampanju za Uber? Taksisti, i dalje ne shvaćajući što korisnici žele

Iako im je trebalo duže nego što smo očekivali, Udruženje Radio Taxi Zagreb najavilo je kako će tražiti zabranu rada Ubera u Zagrebu ako, po njihovim riječima, nastave s ilegalnim radom. Na žalost, i dalje ne shvaćaju da će svojom reakcijom pokrenuti uspješnu promotivnu kampanju za Uber, čim česti korisnici taksija shvate da se UberX-om voze istim taksistima i automobilima koja bi inače vozila za Radio Taxi Zagreb i slične organizacije, samo po povoljnijoj cijeni, uz jednostavnije plaćanje, 'real time' lokaciju vozila te sve ostalo što je, očito, kao i Uber 'ilegalno' s obzirom na to da ih taksističke tvrtke izbjegavaju!

Taksi vs Uber

Kako navodi Večernji, potpredsjednik Udruženja Radio Taxi Zagreb Ivan Pilko izjavio je kako Uber radi “potpuno ilegalno” te očekuju da ili rade po pravilima kao “mi ostali” ili da im se zabrani rad. Zapravo, zaista žele da im se zabrani rad.

Kvragu, Uber želi raditi u skladu s hrvatskim zakonima

Kao što smo naveli već u našom ekskluzivnom otkrivanju o pokretanju Ubera u Zagrebu, američka je tvrtka odlučila što legalnije krenuti na hrvatsko tržište nakon brojnih (negativnih) iskustava u drugim europskim zemljama. Dok su u Parizu doživjeli masovne prosvjede francuskih taksista, u Njemačkoj je Uber neko vrijeme i zabranjen! Uberov Loic Amado je još tada za Netokraciju naveo kako su u Hrvatskoj svi njihovi vozači profesionalci te da je njihov rad usklađen s hrvatskim propisima.

Iako će očito biti debate o legalnosti Uberove usluge u Zagrebu, njihovi vozači zaista su profesionalci – većinom taksisti koji su za Netokraciju otkrili da Uber koriste kako bi si smanjili prazan hod između vožnji. I upravo iz tog razloga ne mislim replicirati naslov Večernjeg lista u kojem se spominje kako “zagrebački taksisti” traže zabranu rada Ubera. Mnogi taksisti vide Uber kao alternativu koja im olakšava rad, dok zabranu traži Udruženje.

Mnogi su se korisnici iznenadili kad im je nakon narudžbe Uberovog vozila putem njihove službene aplikacije došao – automobil s taksističkim oznakama, koji je zaista vozio profesionalni vozač koji inače vozi za taksističku tvrtku. Zašto je to bitno?

Isti auto, isti vozač, ali bolja usluga?

U razgovoru s direktorom jedne od vodećih zagrebačkih kreativnih agencija, postavljeno mi je pitanje kad će u Zagreb zapravo doći nešto skuplji, ali luksuzniji Uber Black. Iako je upravo s tom uslugom, koja podrazumijeva isključivo vozače u odjelima te ‘limuzine’, Uber dolazio na druga tržišta, odluka da u Hrvatsku uđu s UberX-om čini se da je ne samo dobar način da predstave uslugu dostupnu većini od preko 10 tisuća Zagrepčana koji su i prije dolaska ove tvrtke preuzeli Uberovu aplikaciju, već pomrse i račune lokalnim konkurentima.

Isti taksi. Isti vozači (doduše, oni koji shvaćaju važnost korištenja modernih tehnologija). Jedina prava razlika tada postaje jednostavnog korištenja Ubera zahvaljujući naprednoj mobilnoj aplikaciji koja omogućava plaćanje bez potrebe za gotovinom ili karticom, a uz automatsko izdavanje R1 računa.

Pa u taksiju možete dobiti R1, komentirat će mnogi. Istina, ali nitko ni mene niti jednog drugog korisnika Ubera ne može uvjeriti da je ‘prčkanje’ po onim Android tabletima koje uz izdavanje R1 računa za poslovne korisnike traje 5 do 15 minuta jednostavnije od plaćanja Uberom – u čijem slučaju samo moram izaći iz vozila, jer se plaćanje i izrada računa obavlja bez potrebe za kakvom intervencijom vozača ili putnika.

Iščekivanje vozila također je jedna od boljki taksija općenito, pri čemu je jedna zagrebačka taksi tvrtka poznata po tome da operateri i nakon brojnih poziva njihovoj centrali tvrde da je vozilo “iza ugla”. Prošli sam tjedan u Poljskoj imao priliku također duže vrijeme čekati ne običan taksi, već Uberovo vozilo, ali sam zato putem aplikacije cijelo vrijeme vidio gdje se vozilo nalazi na karti te da se vozač zaista kreće prema meni, samo što je zastao u poslijepodnevnoj gužvi. Za razliku od slučajeva u Zagrebu kad sam zbog uvjeravanja taksističke centrale kasnio na sastanke!

Dok bi taksističkoj tvrtki morao vjerovati na riječ (sve dok ne shvatim da mi govore što god želim čuti), Uber se prema meni ponašao prema osobi koja sama može odlučiti da li pričekati vozilo ili otkazati ga – dajući mi sve potrebne informacije.

Korisnik (nije) na prvom mjestu

U javnim istupima predstavnika Radio Taxi Zagreba u medijima nisam čuo ni riječ o tome brine li ih njihov korisnik, njihova stranka. Neovisno o legalnosti ili ilegalnosti Ubera, činjenica je da se građani odlučuju koristiti taj servis, jer im nudi niz pogodnosti koje drugi prijevoznici jednostavno već godinama ne žele ponuditi.

Mnogi hrvatski pa i regionalni startupi već godinama pokušavaju taksistima ponuditi mobilnu aplikaciju kojom bi se mogli suprotstaviti Uberu, ali sam u razgovorima s pokretačima takvih projekata čuo samo jedan konzistentan komentar: Taksističke tvrtke se jednostavno ne žele prilagoditi i ne žele surađivati. No, ni korisnici neće čekati.

Isti onaj kolega iz agencije koji mi je dao opasku na Uber Black mi je na spomen izbora istaknuo kako hrvatski glasači većinom jednostavno žele nekoga tko će održati status quo, tj. sadašnje stanje.

Ni Uber ni korisnici vas neće čekati

Iako bi i brojni predstavnici taksističkih udruženja i tvrtki, pa i vozači, htjeli da sve ostane kao jučer, prije godinu dana ili deset godina, na žalost morat će se suočiti s činjenicom da se moraju prilagoditi vremenu. U davne dane su se i kočijaši bunili protiv automobila, ali su korisnici shvatili da bi ipak radije koristili “motorne kočije”. Najbolji hrvatski taksisti već koriste Uber kako bi si na njemu osigurali visoke ocjene te budući prihod, ne želeći čekati svoja udruženja da shvate kako korisnici žele još bolju uslugu.

Prije nekoliko godina nismo se toliko često vozili taksijima, jer su cijene bile apsurdne te je bio potreban dolazak Cammeo taksija iz Rijeke kako bi se tržište liberaliziralo, cijene smanjile, a korištenje taksija u konačnici povećalo. Zagrebačke bi se taksističke tvrtke stoga trebale ugledati na svoje dubrovačke kolege te pokušati pobijediti Uber po pitanju bolje usluge, kako to čine brojne tvrtke širom svijeta pa tako i indijska Ola.

Dubrovnik kreće u pravom smjeru, ali je li prekasno?

Iako se i predsjednik Udruženja obrtnika autotaksi prijevoznika Dubrovnik također osvrnuo na pitanje legalnosti Ubera u Hrvatskoj (s konkretnim navođenjem zakona, za razliku od svog zagrebačkog kolege), naglasio je i kako Dubrovčani žele poboljšati svoju uslugu na način da su pripremili mobilnu aplikaciju “Dubrovnik Taxi Client” kojom možemo naručiti taksi u tom gradu. Iako ne nudi većinu mogućnosti koje nudi Uber, barem je korak bliže korisnikovim potrebama.

Ako se taksistička udruženja budu pouzdala isključivo u pokušaje zabrane Ubera, samo će i sebi – i korisnicima – produljiti muke. Korisnici žele bolju uslugu i to je jedini razlog zbog kojeg isprobavaju Uber, servis koji se uz ista vozila te vozače i dalje uspijeva istaknuti, ne čak ni toliko boljim cijenama koliko – boljom uslugom prilagođenom novoj generaciji korisnika koji koriste mobilne telefone. Pilko je za Večernji list zaključio kako samo desetak vozača njihovog udruženja vjerojatno vozi za Uber. Čini se kako je to upravo pravi postotak od ukupno preko tisuću vozača koji shvaćaju da treba isprobati nove tehnologije, dati korisniku dobru uslugu i ne čekati samo da vas vrijeme pregazi.

Zar je tako teško shvatiti?

Plaćanje putem mobilnog telefona, ocjenjivanje vozača te transparentnost vožnje mnogim su korisnicima bitniji čak i od cijene, čak i od vozila koja su ista kao “taksistička”! Nimalo mi nije drago što američka tvrtka mora i može ponuditi bolje usluge od domaćih, ali nama je kao korisnicima vaših usluga dosta. Čini se da će, umjesto bolje usluge koju će ponuditi njihovim strankama, upravo dolazak Ubera na što legalniji način na hrvatsko tržište biti najveći izazov Udruženju Radio Taxi. Šteta. Adapt or drive away.

bonbon

Razmišljanje o odnosu taksista i Ubera donosi vam Bonbon. Za korištenje aplikacije u pokretu pomoći će vam paket od 5 GB za 45 kuna po punoj 4G brzini. I, naravno, kao i Uber, Bonbon nema skrivenih troškova. 

Komentari

 1. Mario

  Mario

  03. 11. 2015. u 5:51 pm Odgovori

  Koliko pompe oko obične aplikacije koju ruku na srce može isprogramirati svaki iole bolji programer. Uber je samo marketing, ništa više. isti vozači, isti auti, isti mentaliteti, skoro iste cijene. Iste borbe spuštanja cijene. Taksiste ne volim ali su u pravu, ne može Uber ne plaćati davanja a rušiti cijenu drugima. To se ne radi više niti na placu. Ako bude plaćao, pa tko je od vozača lud da vozi za budzašto, taj rat cijenama morati će se zaustaviti jer će propasti svi skupa. Jedino Uber će se smijati jer sve troškove prebacuje na vozače. Meni su ti vozači Ubera uglavnom naivci a ne volim da me takvi vozaju.

  IBB ipak pretjeruješ u ovim hvalospjevima

  Uber nije npr ništa bolji od Cammeo taksija. Niti malo. Cammeo može naručiti izradu aplikacije i imati sve isto kao i Uber. No meni je i dalje lakše nazvati ih telefonom nego skidati aplikaciju i petljati po njoj i riskirati da mi netko zloupotrijebi karticu.

  Uber mi jako liči na one nove payment startupe koji izmišljaju toplu vodu a korisnici ih ne šljive jer nisu ništa jednostavniji od plaćanja karticom. Mislim da je Uber novi Groupon, osim ako nagomilanu lovu ne počne ulagati u druge projekte osiguravajući si opstanak, kao što Google lukavo radi.

 2. trolchina

  trolchina

  04. 11. 2015. u 3:24 pm Odgovori

  Dok im vi radite najvecu antikampanju forsirauci obican app kao neznamsto po par puta dnevno i vrijedjajuci ljude koji se ne slazu… Jednog posjetitelja ste izgubili, vjerojatno nisam jedini, svakodnevno nervirate vecinu svojih posjetitelja uberom, sto se vidi i u komentarima. E sad postoji li ovaj portal (namjerno portal) zbog posjetitelja ili Ubera, na vama je da odlucite…

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Osvojili su “Oscara” za industrijski dizajn, a onda sve snage uložili u kreiranje najboljih madraca

Uz mnoge druge domaće i inozemne nagrade, Filip Havranek i Kristina Lugonja dobitnici su Red Dota, najprestižnije svjetske nagrade za industrijski dizajn, a odnedavno su postali i osnivači startupa. Iako su dosad dizajnirali različite namještaje i proizvode - od stolova, stolica, lampi i prijenosnih SSD-ova - njihov prvi startup proizvod je madrac Nimbus koji se ne prodaje u nijednoj fizičkoj trgovini.

Kultura 2.0

Kako iskoristiti advent za employer branding (a da nije samo domjenak)

Važnost dobrog raspoloženja unutar tvrtke ne možemo zanemariti, pogotovo kad je riječ o kraju godine kada se projekti privode kraju dok se istovremeno pripremmo za nadolazeće. Čini se da je A1 otkrio najbolju formulu kako preživjeti zimu: mjesec dana blagdana u uredima.

Startupi i poslovanje

“Kod nas toga nema”: Samo 16% žena u hrvatskoj IT industriji nije doživjelo spolnu diskriminaciju

“Nejednakost je samo u Vašoj glavi, da manje sjedite pred pudijerom, a više pred knjigom nebi vidjeli nejednakost”.

Tehnologija

Klijenti banaka imaju sve manje vremena: Kako banke razvijaju digitalne proizvode za njih?

Digitalna transformacija mijenja iz temelja različite industrije. Koje vještine su vam potrebne ne bi li u jednoj od njih temelje gradili upravo vi, saznali smo od product ownera i managera Raiffeisen banke.

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.