#twITupOS - ono što je povezalo osječke tviteraše, IT i mini kebab

#twITupOS – ono što je povezalo osječke tviteraše, IT i mini kebab

Petak, 22. studenoga 2013., bio je poseban dan. Nakon duže stanke, okupilo se više od 80 tviteraša s područja Slavonije i Baranje koji su poslom, hobijem ili entuzijazmom povezani s IT industrijom na #twITupOS. Kafić Uzdravlje, domaćin The Geek Gatheringa i neformalno okupljalište osječkih geekova, ugostio nas je dobrom glazbom i izvrsnom uslugom, dok je osječka kebabdžinica - AbrakebabrA bila zadužena za hranjenje gladnih usta mini kebabima. Izvrsnim, moram dodati!

Twitupos naslovnaPetak, 22. studenoga 2013., bio je poseban dan. Nakon duže stanke, okupilo se više od 80 tviteraša s područja Slavonije i Baranje koji su poslom, hobijem ili entuzijazmom povezani s IT industrijom na #twITupOS. Kafić Uzdravlje, domaćin The Geek Gatheringa i neformalno okupljalište osječkih geekova, ugostio nas je dobrom glazbom i izvrsnom uslugom, dok je osječka kebabdžinica – AbrakebabrA bila zadužena za hranjenje gladnih usta mini kebabima. Izvrsnim, moram dodati!

No krenimo od početka, iliti kako sam se (s)našla u ulozi organizatorice #twITupOS. Nakon faksa i rada u Zagrebu, prije 7 mjeseci vratila sam se u Osijek i zaposlila se u tvrtki Inchoo koja je vrlo aktivna u lokalnoj IT zajednici te sam se uz to uključila i u udrugu Osijek Software City (OSC). Kroz to dvoje, primijetila sam kako ima dosta tviteraša s područja Osijeka koji su aktivni i na neki način povezani s IT-jem, bilo kroz rad, hobi ili interes.

Željko Riha, Ana Pejić Riha i Dario Šuler (slike: Igor Klajo)
Slike: Igor Klajo

Kako je uvijek lijepo povezati lice s tvitovima, mislila sam da bi bilo odlično napraviti ležerno IT okupljanje. Kako drugačije, nego Tweetupom. Puno tviteraša iz te branše već komuniciraju međusobno, znaju se, lako mi ih je bilo direktno kontaktirati, oni su se međusobno nagovarali na dolazak i činili su se puno spremniji na akciju nego da sam im formalno prišla i pozvala ih na druženje.

Kada sam došla pred OSC udrugu s idejom, odmah su ponudili sponzorstvo, riješila sam lokaciju i hranu, a kome god sam u razgovoru spomenula prijedlog, naišla bih na pozitivne reakcije i ispitivanja „Kad će?“. Čim sam krenula s objavama na Twitteru, tviteraši k’o tviteraši, odmah su sve razglasili i malo po malo, došli smo do više od 80 ljudi koji su željeli jesti mini kebab, pijuckati pivo i družiti se sa sebi sličnim ljudima koje većinom znaju samo virtualno.

Tomislav Bilić, Inchoo

Nakon osobnih odlazaka u neke tvrtke i bombardiranja feeda s pozivnicom na #twITupOS, došao je i petak. Svi su na ulazu u Kafić Uzdravlje dobili naljepnice sa svojim Twitter korisničkim imenom (ili imenom i prezimenom za onih par koji nemaju Twitter). Vlasnici osječkih IT tvrtki, frontendaši, bekendaši, dizajneri, marketingaši, studenti, nezaposleni, IT entuzijasti i zalutali pojedinci, ulazili su s osmijehom, znatiželjno gledali koga sve ima, pozdravljali se, upoznavali, zapratili se na Twitteru, plesali, pjevali, smijali. Onih par koji nisu baš nikoga znali, uvela sam u društvo s “Have you met Ted” pristupom i na kraju su se toliko udomaćili i opustili da ih se praktički tjeralo iz kafića kući. 🙂

Zašto Tweetup?

Možda se nekome ovo neće činiti kao velika stvar, ne’š ti okupljanja tviteraša, ali kada ti na kraju večeri dolazi tvrtka ponuditi sponzorstvo za novo okupljanje, student ti zahvaljuje jer je pozvan na razgovor za posao, nezaposleni IT entuzijast se odlučio prijaviti na Software Startup Academy sa zanimljivom idejom, mlada dama ti se pohvali kako je pronašla potencijalnog dečka te ti se mnogi zahvaljuju na pozivu jer su se zabavili i sreli ljude s kojima se nisu vidjeli godinama, shvatiš da to nije bilo samo jedi – pij okupljanje, nego se iskoristio potencijal i proizašlo je nešto pozitivno i vrijedno.

  • Tweetup je simpatičniji od dosadnih konferencija i klasičnih okupljanja.
  • Lakše je doći do ciljane publike.
  • Sudionici jedni druge pozivaju i nagovaraju na dolazak.
  • Stvara se buzz oko samog događaja pa je i marketinški isplativ.
  • Dvosmjerna i brza komunikacija donosi neprocjenjive informacije.
  • Može se održati na raznim lokacijama od kafića, restorana, tvornice do parka, bazena ili nečijeg stana.
  • Stvara i jača zajednicu koja se okuplja oko zajedničkih interesa.
  • Poznanstva se lakše stvaraju u ugodnoj atmosferi.

Twitupos 3

Kao grad softvera i živahne IT zajednice, Osijek je ovim događajem dobio još jednu aktivnost koja ima perspektivu postati tradicijom i učvrstiti njegovu poziciju na softverskoj karti Hrvatske i regije. Sudionici su prepoznali potencijal ovakvog okupljanja, gdje na jednom mjestu mogu razgovarati o zajedničkim interesima, sklapati poslove, širiti vidike, dobiti ideje ili se samo umrežiti sa zanimljivim i potencijalno korisnim osobama. S obzirom koliko je bilo zainteresiranih i zadovoljnih sudionika, idući Tweetup je već u planu. Srdačno vas pozivam da nam se priključite, ako ne tijelom, onda preko Twitter feeda.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Tehnologija

Kako dobiti najbolju moguću kvalitetu slike na Zoomu, Meetu, Skypeu?

2020. je godina prijenosa uživo! A ako još uvijek ne znate što i kako raditi, ne brinite: stiže pomoć!

Što ste propustili

Društvene mreže

Kako je bilo biti Pipi usred “hajke” na brend, otkriva CM godine – Antea Franjić!

Antea ni ne pokušava pričati o broju mjehurića u bočici Pipija, ni koliko je narančasta njihova narančada, ali zato zna uzburkati online vode. Što se krije iza dovitljivog upravljanja društvenim mrežama koje joj je osvojilo nagradu za CM-a godine?

Tehnologija

Evo kako su Combisova cloud rješenja omogućila Rimac Automobilima da nastave razvijati C_Two i od kuće

Mislim da vam ni ne moramo govoriti koliko je dizajniranje automobila zahtjevan posao, ali što se dogodi kada ne možete do svog računala u uredu, a razvijate modele veličine desetak gigabajta?

Startupi i poslovanje

Lora Pleško: Kako voditi tim i tvrtku u doba krize?

Lora Pleško je CEO Mašinerije, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i web rješenja. Ususret Ladies of New Business konferenciji Lora nam je prenijela iskustva o slaganju internih procesa za vrijeme remote rada.

Intervju

Stručnjaci: Zbog “pada” Štita privatnosti razmislite hoćete li koristiti američke servise kao što je Mailchimp 

Dok se čeka razjašnjenje odnosa između SAD-a i EU u kontekstu prijenosa podataka, tvrtke koje prenose podatke van Europske unije moraju dokazati da su poduzele dovoljne mjere zaštite. Konzultantica za zaštitu podataka, Vlatka Vuković, smatra da su pojedini servisi prešutjeli bitne informacije.

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?