Twitterova tajna otkrivena: Posluju s gubitkom, a ni treći direktor još nije uveo red

Twitterova tajna otkrivena: Posluju s gubitkom, a ni treći direktor još nije uveo red

Izvor blizak Twitterovim financijama otkrio je dobit, prihod i ostale informacije vezane uz poslovanje Twittera, piše Gawker, i brojevi nisu ohrabrujući. Twitter kao tehnološka platforma koja okuplja preko 100 milijuna aktivnih korisnika velika je prednost za Twitter kao poslovni model. Imaju preko 100 milijuna aktivnih korisnika, a okupio je brojne poznate ljude, od predsjenika država do filmskih zvijezda. Prikupili su i ogromne količine novaca, a s neto priljevom od oko 760 milijuna dolara, očekivano bi bilo da su u šest godina otkrili kako izvaditi zlato iz ovog rudnika. Ali nisu.

Ilustracija: Jim Cooke (Preuzeto s Gawkera)

Izvor blizak Twitterovim financijama otkrio je dobit, prihod i ostale informacije vezane uz poslovanje Twittera, piše Gawker, i brojevi nisu ohrabrujući. Twitter kao društvena mreža koja okuplja preko 100 milijuna aktivnih korisnika velika je prednost Twitteru.

Twitter je okupio i brojne poznate ljude, od predsjednika država do filmskih zvijezda. Prikupili su i ogromne količine novaca, a s neto priljevom od oko 760 milijuna dolara, očekivano bi bilo da su u šest godina otkrili kako izvaditi zlato iz ovog rudnika.

Ali nisu.

Gubitak za gubitkom

Da bi u 2010. skupili zaradu od 28.5 milijuna dolara, tvrtka je morala potrošiti trostruko toliko novaca, što je dovelo do neto gubitka od 67,8 milijuna dolara. 2011. godina bila je nešto bolja, no opet se poslovalo s gubitkom: na prihod od 23,8 milijuna dolara Twitter je imao neto gubitak od 25,8 milijuna dolara do kraja travnja te godine.

Za usporedbu, Facebook je u kraćem periodu (do kraja ožujka 2011.) ostvario 26 puta više prihoda, od čega je gotovo trećina pretvorena u profit. Teško da je Twitteru krenulo puno bolje nakon toga, jer Gawkerov izvor otkriva kako im raste i potrošnja: broj zaposlenika skočio je sa 450 ljudi sredinom 2011. na gotovo 900!

Twitter je odbio komentirati ove podatke.

Hoće li treći CEO uvesti reda?

Nakon promjene tri CEO-a u tri godine, Dick Costolo je na vodećoj poziciji već 17 mjeseci. Kad je preuzeo tu funkciju napisao je: “Spremni smo ostvariti više u sljedeće dvije godine nego što smo postigli u posljednje četiri“. Ostalo mu je još osam mjeseci da to i ostvari.

Mogao bi i uspjeti. U kolovozu, Twitter je procijenjen na 8.4 milijarde dolara, a od investitora je dobio 400 milijuna dolara. Uz to, investitori su kupili još 400 milijuna dolara u dionicama, a naknadno je prodano još 300 milijuna dolara u dionicama. Uz toliko gotovine u banci, Twitter zaista ne ovisi o povećanju svog prihoda.

Twitter ima puno prednosti: tu su velika korisnička baza i uloga koju Twitter igra u raznim protestima i pokretima. Zvijezde na Twitteru besplatno objavljuju svoje komentare i fotografije. U zadnjih šest godina Twitter nije doživio pravu konkurenciju. Činjenica da na Twitteru korisnici javno dijele svoje komentare, interese i komunikaciju nešto je na čemu je Facebook zasigurno zavidan, kaže Ryan Tate.

Bilo koji start up ili medijska tvrtka mogu biti zavidni Twitteru na tim prednostima. Ostaje im samo da ih iskoriste i osmisle poslovnu strategiju, i minusi u poslovanju sigurno će nestati. Ako je suditi po nedavnoj prodaji tvitova, počeli su raditi na tome.

Komentari

 1. Damir2

  Damir2

  11. 03. 2012. u 3:21 pm Odgovori

  čini se da će Twitter doživjeti sudbinu MySpace, Gowalle i uskoro Foursquare-a. Po mojem mišljenju to je prilično izvjesno. Iako ima nekih prednosti, žrtva je činjenice da su u ranoj fazi entuzijase istisnuli biznismeni željni para čim prije. To je bio početak lutanja Twittera koji uglavnom služi za pumpanje ega poznatih kao i za besplatni PR kompanijama. Oboje sasvim beskorisno.

  Za razliku od njega Google i FB (kojega osobno ne obozavam) imaju sasvim solidne poslovne i upotrebne osnove.

  Twitter, hmmm what to do with it… sell

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.