Twitter aplikacije za Android koje morate isprobati: Twitter, Twidroyd, Seesmic, HootSuite, Tweetdeck i Peep

Twitter aplikacije za Android koje morate isprobati: Twitter, Twidroyd, Seesmic, HootSuite, Tweetdeck i Peep

Popularnost Twittera ne može se više nijekati, a sveprisutnost Androida olakšava pristup toj brzorastućoj društvenoj mreži. Ukoliko se do sada niste susreli s Twitterom i mikroblogiranjem, valja reći da se radi o drugoj najvećom i svakako najbržoj društvenom servisu na Internetu. Prije nego što su Facebook i Google+ uopće pokušavali izraditi kvalitetne mobilne aplikacije, Twitter je korisnike osvajao SMS-om, a potom i pregrštom mobilnih aplikacija koje su izradili mnogi developeri. Danas Twitter ima niz službenih mobilnih aplikacija, ali koju ćete vi odabrati za svoj Android?

Popularnost Twittera ne može se više nijekati, a sveprisutnost Androida olakšava pristup toj brzorastućoj društvenoj mreži. Ukoliko se do sada niste susreli s Twitterom i mikroblogiranjem, valja reći da se radi o drugoj najvećom i svakako najbržoj društvenom servisu na Internetu.

Prije nego što su Facebook i Google+ uopće pokušavali izraditi kvalitetne mobilne aplikacije, Twitter je korisnike osvajao SMS-om, a potom i pregrštom mobilnih aplikacija koje su izradili mnogi developeri. Danas Twitter ima niz službenih mobilnih aplikacija, ali koju ćete vi odabrati za svoj Android?

Najbolje Twitter aplikacije za Android otkrivate uz Sony Ericsson koji je omogućio ovaj opis i s čijih Android telefona ćete lako tvitati . Prvo biste svakako trebali isprobati novi, već dostupan Sony Ericsson Xperia arc koji možete osvojiti u Xperia Challengeovima, Xperia arc je Android uređaj s Mobile BRAVIA engineom i s njime možete snimati HD video. Ako vas zanima još nešto o njemu, pitajte ih na Twitter profilu Sony Ericssona ili službenoj Sony Ericssonovoj Facebook fan stranici.

Twitter je nastao još 2006. godine u ožujku, no s radom je počela u srpnju iste godine. Korijeni usluge sežu u mogućnosti slanja kratkih tekstualnih poruka korisnički kreiranim grupama, pa otuda i ograničenje na samo 140 znakova. Iako su se s vremenom pojavile usluge poput TwitLonger, velika većina korisnika se i dalje drži ograničenja u broju znakova. Ako slučajno koristite iPhone,  možete pročitati naš vodič kroz Twitter aplikacije za iPhone!

Prije opisa mobilnih aplikacija i njihovih funkcionalnost nije na odmet podsjetiti se:

 • Tviteraš – osoba koja koristi Twitter;
 • Tvit (tweet) – poruka;
 • Sljedbenik (follower) – osoba koja vas “prati” i čita vaše tvitove;
 • RT (retweet) – ponavljanje poruke; često se koristi u kombinaciji s kratkim odgovorom ispred RT; dijeli se na “stari” RT gdje je moguće dodavati komentare, i “novi”, gdje nije moguće komentirati;
 • @ – obraćanje korisniku čije ime slijedi nakon znaka @;
 • . @ – nalazi se na početku tvita kako bi svi sljedbenici mogli vidjeti poruku; umjesto točke može se koristiti bilo koji drugi znak osim razmaka;
 • TL (timeline) – slijed poruka svih tviteraša koje pratimo;
 • Spominjanje (mention) – poruka u kojoj se nalazi i naše ime, poruka koja se tiče nas;
 • DM (direct message) – izravna privatna poruka jednog tviteraša namijenjena samo nama;
 • Fail Whale – nedostupnost Twittera ili nekih njegovih modula/komponenti;
 • Favorite – označavanje poruke kao omiljene;
 • Liste – odvojen popis tviteraša koje želimo imati na jednom mjestu; omogućuje grupiranje i tematiziranje.

Jednostavno dostupno

Mobilni dio Twitterove web stranice dostupan je na adresi mobile.twitter.com i funkcionalnošću gotovo da ne zaostaje za punokrvnom web inačicom. Vrlo lako je pregledati svoj timeline, spominjanja i poruke, no, ukoliko je Twitter u Fail Whale modu, nećete moći pročitati već poslane poruke. Odabirom pojedinog tvita vidi se povijest odgovora do tog tvita, a ikone za odgovor, RT i favorite su lako dostupne.

Twitterova mobilna web stranica mogla bi vam poslužiti.

Za pisanje novog tvita potrebno je odabrati vlastiti avatar. Otvoriti će se izbornik za pisanje novog tvita, pristup do listi, te postavkama profila. Prilikom upisa novog tvita, aplikacija će zatražiti vašu lokaciju kako bi je pridružila samoj poruci. Kod upisa imena tviteraša (s obveznim početnim @) otvoriti će se izbornik s listom osoba koje pratite. Kod pisanja izravne poruke također se prikazuje izbornik popisa osoba.

Peep

Na nekim Android uređajima dostupna je i aplikacija Peep. Radi se o rudimentarnoj aplikaciji koja naprednim mogućnostima zaostaje čak i za mobilnom web aplikaciom. Naime, nije podržano automatsko nadopunjavanje imena tviteraša, što uvelike otežava korištenje.

Peep za Android.

Nećete moći pregledati povijest tvitova na određenoj poruci te tako imati detaljan uvid u konverzaciju. Pregled privatnih poruka je apsolutno neupotrebljiv. Jedina prednost pred web aplikacijom je mogućnost prilaganja fotografija uz poruku. No, ostatak aplikacije je nedovoljno dobar da bi opravdao njeno korištenje.

Službena Twitter aplikacija

Službena Twitter aplikacija dizajnerskim smjernicama slijedi obje web inačice. Ikona za novi tvit lako je dostupna, a postoji mogućnost i automatskog završavanja imena tviteraša. Vrlo često se neće prikazati ime traženog tviteraša, što vas može frustrirati pa nam je na raspolaganju odabir tviterša iz abecednog popisa.

Twitterova službena aplikacija za Android.

Kao što se od punokrvne aplikacije i očekuje, možete priložiti i fotografiju i lokaciju uz tvit. Odabirom pojedine poruke moguće je vidjeti povijest koverzacije, odgovoriti na nju, RT-ati je, dodati u omiljene poruke ili iskoristiti mogućnost dijeljenja kroz ostale Android aplikacije.

Peer omogućuje korištenje više od jednog Twitter korisničkog računa, što će zasigurno pomoći ukoliko pored osobnog održavate i poslovni korisnički račun. U opcijama aplikacije moguće je namjestiti javljanje na nadolazeće poruke te sam način javljanja (vibracija, zvučna poruka, obavijesna lampica). Odlična opcija aplikacije je mogućnost prolaska kroz imenik i traženje kontakata koji koriste Twitter.

Seesmic

Seesmic je popularna aplikacija koja će vam omogućiti baratanje višestrukim Twitter i Facebook korisničkim računima. Za razliku od većine Twitter aplikacija, Seesmic ne traži korisničko ime i lozinku, već se na Twitter spaja pomoću OAuth metode štiteći našu privatnost. Korisničko sučelje je oku ugodno i ne zahtjeva posebno privikavanje. Automatsko nadopunjavanje imena tviteraša prisutno je i ovdje, no ne kroz listu već kroz horizontalnu traku. Iako nije upotrebljivo kao lista, bolje je od ničega.

Seesmic za Android.

Uz poruku možete priložiti i fotografiju i lokaciju te automatski smanjiti URL te tako uštediti na broju znakova. Odabirom pojedinog tvita dosupan je prikaz konverzacije i vrlo je lako odgovoriti na poruku, RT-ati ili podijeliti s ostalim Android aplikacijama. Naravno, dodavanje u favorite je i ovdje dostupno. Pozadinsko osvježavanje podataka lako se namješta, pa će nas aplikacija obavještavati o pristiglim porukama zvukom, lampicom, vibracijom ili bilo kojom kombinacijom.

Tweetdeck

Tweetdeck je aplikacija kojom također možete baratati Twitter i Facebook korisničkim računima. S jedinstvenim korisničkim sučeljem na koje se potrebno privikavati nudi pregršt mogućnosti koje su lako dostupne. Osim mobilne, postoji i web te desktop aplikacija. Prilikom pisanja tvita nije dostupno automatska nadopuna imena tviteraša, no zaobilazna opcija traženja po abecednoj listi donekle će ublažiti spomenuti nedostatak.

Tweetdeck za Android.

Uz poruku je moguće priložiti i fotografiju i lokaciju na vrlo jednostavan način. Tvitovi se mogu RT-ati na “stari” način gdje je omogućeno komentiranje i na “novi” način kada nećemo moći komentirati poruku. Kako je očiti uzor punokrvna desktop aplikacija, tako je i mobilna inačica Tweetdecka podijeljena na kolone – TL, mention, DM. Svakoj koloni je moguće odrediti hoće li nas aplikacija obavještavati o pristiglim novostima pomoću zvuka, lampice ili vibracije. Korištenje više korisničkih računa je prisutno i u ovoj aplikaciji, a posebno su korisne kolone koje vam prikazuju spominjanja svih profila, tako da se uz njih još lakše snalazite.

HootSuite

HootSuite mobilna aplikacija također ne sprema vaše korisničke podatke već se pomoću OAuth metode spaja na Twitter i pristupa vašim podacima. No, za potpuno korištenje morati ćete napraviti korisnički profil u HootSuiteovoj web aplikaciji. Poput ostalih popularnih Twitter aplikacija, i ovdje ćete moći koristiti nekoliko Twitter ili Facebook korisničih računa istovremeno. Korisničko sučelje donekle se razlikuje od ostalih aplikacija, no, ne zahtjeva privikavanje poput Tweetdecka.

HootSuite za Android nudi vam zakazivanje tvitova.

Za slanje novog tvita potrebno je odabrati ikonu koja sliči iPhoneovoj, što bi moglo zasmetati okorjelim Androidašima. Na žalost, nije dostupno automatsko završavanje imena tviteraša, no dodana je mogućnost zakazivanja slanja poruke u točno određeno vrijeme na točno određeni dan. Naravno, i ovdje je moguće prilaganje fotografije ili lokacije uz tvit. Pregled razgovora odlično je riješen i lako dostupan. Odgovaranje na poruku ili RT također je dobro riješeno. Treba napomenuti da je dostupno “klasično” RT-anje s mogućnošću pisanja komentara i “novo” RT-anje gdje nije moguće upisati komentar.

Twidroyd

Twidroyd je iznimno popularna Android aplikacija. Za autorizaciju koristi OAuth metodu te pripada grupi aplikacija koje na taj način štite vašu privatnost. Na jednostavan dizajn lako se priviknete, a alatnu traku na dnu ekrana moguće je prilagoditi s opcijama i mogućnostima koje vam najviše odgovaraju (TL, mentions, DM, RT, najbliži tvitovi).

Twidroyd za Android.

Prilikom pisanja tvita automatsko nadopunjavanje radi izvrsno, a pored uobičajenog priloga u obliku fotografije ili lokacije moguće je priložiti i video sadržaj. Upisane URL-ove moguće je skratiti te tako smanjiti broj znakova u poruci.

Odabirom tvita otvorit će se kontekstualni izbornik s mnoštvom opcija poput odgovora pošiljatelju, RT (i stari i novi način), pregleda konverzacije te dijeljenja poruke s ostalim Android aplikacijama. Naravno, dostupne su i ostale opcije poput favoriziranja poruke ili kopiranja u međuspremnik. Podešavanje pozadinskog osvježavanja podataka odlično je riješeno, pa nam novi tvitovi neće promaći.

…i tvitat ćete s:

Velika popularnost Twittera donijela je popriličan broj kvalitetnih mobilnih aplikacija za Android platformu. Svaka posjeduje i prednosti i mane, no osim opisanog Peepa, niti jedna nije loša. U prilog tome govori i veliki broj preuzimanja, vrlo dobre i odlične ocjene te mnogi komentari na Android marketu.

Sve Twitter aplikacije možete skinuti na svoj novi Sony Ericsson Xperia arc.

S obzirom da se radi o punokrvnim mobilnim aplikacijama, pozadinsko osvježavanje podataka izvrsno radi i na taj način nas drži u toku s mislima i djelovanjima tviteraša koje pratimo.

U svakom slučaju ne zaboravite pratiti Netokraciju na Twitteru te tako biti među više od 2,600 tviteraša koji prvi doznaju bitne vijesti i preglede iz IT svijeta. Koju ćete aplikaciju koristiti, ovisi isključivo o vašim potrebama i željama. HootSuite će vam primjerice omogućiti zakazivanje tvitova, a TweetDeck jednostavnije korištenje više profila. Koju Twitter aplikaciju koristite?

Komentari

 1. Ivan

  Ivan

  03. 08. 2011. u 2:25 pm Odgovori

  Svida mi se clanak. Ipak mogli ste napraviti bar anketu gdje bi korisnici glasali za svoje android, iphone i symbian.

  Za symbian koristim aplikaciju Gravity koji moze pratiti Fb, Twitter, google reader itd. Za web mi posebno svidio Hootsuite gdje mozes saznati od kada nisam u toku pa mozes vidjeti gdje si stao sve do najnovije.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.

Što ste propustili

Tehnologija

Hrvatska pošta u zraku: Dostava dronom u Hrvatskoj sve nam je bliža

Nakon eksperimentiranja s kriptovalutama, Hrvatska pošta poletjela je i u istraživanje bespilotnih letjelica koje bi mogle dostavljati pakete u udaljenim dijelovima Hrvatske.

Tehnologija

Gradionica – gdje zagrebački klinci grade LEGO robote i zajednicu spremnu za svijet budućnosti

Marljivi polaznici udruge Gradionica svoje zimske praznike nisu provodili pred računalima, mobitelima i konzolama. Nadvijeni nad LEGO kockicama, motorima, kabelima i senzorima planirali su što s novim zadatkom FIRST LEGO lige, na čijoj je svjetskoj završnici u Houstonu prošle godine bio upravo robot iz hrvatske (G)radionice.

Intervju

Hrvatski studio Tanais Games usred razvoja igre Saint Kotar rebrandirao se u Red Martyr Entertainment

Razviti igru u Hrvatskoj samo po sebi je teško, ali napraviti potpun rebrend studija usred razvoja posve je nov izazov.

Kultura 2.0

Sextortion mailovi kruže Hrvatskom: Ucjenjivač je već ugrabio 49 tisuća kuna

Nacionalni CERT (eng. Computer Emergency Response Team) danas je zabilježio povećani broj lažnih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od žrtve, a prema posljednjim informacijama na račun je stiglo najmanje sedam uplata od po 7 tisuća kuna.

Startupi i poslovanje

Porezna prognoza za freelancere: Strože kontrole, nove minimalne plaće, zdravstveno…

Godina iza nas započela je pretežno vedrom prognozom, no s izmjenama Općeg poreznog zakona vrijeme se krajem 2020. značajno pogoršalo za nezavisne izvođače te mikro i male poduzetnike. Što nas još čeka u novoj (fiskalnoj) godini?

Društvene mreže

Nana Nadarević, Mija Dropuljić, Natko Beck: Influenceri koji zdravlje – a možda i život – znače

Razgovarala sam s tri influencera, Nanom Nadarević, Mijom Dropuljić i Natkom Beckom, koji su svoj utjecaj iskoristili za poticanje važnih tema - od podizanja svijesti o uznemiravanju do boljeg komuniciranja u zdravstvu.