Zašto bi Twitch odbio Googleovih milijardu dolara zbog Amazonovih 970 milijuna?

Zašto bi Twitch odbio Googleovih milijardu dolara zbog Amazonovih 970 milijuna?

O platformi Twitch, specijaliziranoj za prijenos video igara uživo i projektu Justina Kana, partnera u Y Combinatoru, kojega smo ove prilike imali gledati na konferenciji Shift u Splitu, pisali su prije nekoliko mjeseci svi mediji predviđajući da će je Google kupiti za milijardu dolara. Sve je iznenadilo kada se na drugom kraju akvizicije umjesto Googlea pojavio Amazon, koji je za ovaj relativno mladi startup u naizgled potpuno nepovezanoj branši izdvojio pozamašnu cifru od 970 milijuna dolara.

Justin Kan, jedan od začetnika platforme, na konferenciji Shift Split (slika: Janez Klemenčić)
Justin Kan, jedan od začetnika platforme, na konferenciji Shift Split (slika: Janez Klemenčič)

O platformi Twitch, specijaliziranoj za prijenos video igara uživo i projektu Justina Kana, partnera u Y Combinatoru, kojega smo ove prilike imali gledati na konferenciji Shift u Splitu, pisali su prije nekoliko mjeseci svi mediji predviđajući da će je Google kupiti za milijardu dolara. Sve je iznenadilo kada se na drugom kraju akvizicije umjesto Googlea pojavio Amazon, koji je za ovaj relativno mladi startup u naizgled potpuno nepovezanoj branši izdvojio pozamašnu cifru od 970 milijuna dolara.

Svaki internetski div ima svoju filozofiju iza akvizicija – Yahoo pod Marissom Mayer pokušava postati centralno mjesto za sve internetske aktivnosti pa kupuje startupe iz različitih područja šakom i kapom, japanski Rakuten kupuje što god je aktualno, a Googleovo područje djelovanja već odavno seže preko svih domena i djelatnosti na internetu, pa akvizicija ni jednog startupa koji iza sebe ima dobre brojke i rezultate nije neočekivana. Dodamo li tome da se velik naglasak stavlja na YouTube i streaming sadržaja te da se razgovaralo o milijardu dolara teškoj akviziciji za trogodišnji startup, nitko nije ni sumnjao da se Twitch neće pridružiti Googleovoj obitelji.

O Amazonu je kao kupcu Twitcha pak malo tko razmišljao – uz sve svoje izlete u dostavne dronove i dalje je čvrsto fokusiran na internetsku trgovinu, pa je tako cijela priča o kupovini platforme za prijenos video igara, koja s tom djelatnosti nije izravno povezana, podigla nekoliko obrva.

Veliki brojevi, relevantna publika

Pa ipak, Twitch se može pohvaliti s 55 milijuna jedinstvenih posjeta samo u srpnju, tijekom kojih je pregledano 15 milijardi minuta sadržaja, a taj je sadržaj pak generiralo oko milijun korisnika, amatera i profesionalnih gamera te svih ostalih sudionika u eSportu, piše The Times. Ovaj srpanjski podatak treba ipak uzeti sa zrnom soli, jer se upravo tad odvijalo najveće natjecanje u eSportu dosad, u igri Dota 2, s nagradnim fondom od deset milijuna dolara.

No ni u ostalim mjesecima Twitch nije podbacio – u veljači je ova platforma bila zaslužna za 2 posto porasta u internetskom prometu na području SAD-a, što ga je smjestilo odmah ispod Applea, Googlea i Netflixa te iznad Facebooka. Prisjetimo se sad da je riječ o tvrtki koja je svjetlo dana ugledala tek 2011. godine.

Te su brojke savršeno dovoljne da Twitch učine zanimljivim dodatkom svakom portfelju, no Amazon je za kupnju imao i dodatnu motivaciju. Amazon voli ljude koji preko njega kupuju igre, jer je riječ o klijenteli koja se redovito vraća i kupuje druge stvari preko iste platforme, objasnio je Mike Frazzini, VP za igre na Amazonu. Kupnjom Twitcha Amazon im se dodatno približio, ne samo kao ecommerce platforma gdje kupuju sadržaj koji je stvorila neka treća strana, već i kao mjesto koje okuplja zajednicu ljubitelja igara.

Igre su bitne i za razvoj poslovanja kada je riječ o prodaji uređaja, dodao je Frazzini, u koji se Amazon bacio s Fire TV-om i vlastitim pametnim telefonom:

Mislim da mogu sa sigurnošću reći da su na svemu što ima zaslon igre primarna ili sekundarna aktivnost. Ako ćemo se se baviti uređajima, moramo ući i u domenu igara. A u središtu toga je korisničko iskustvo, što nam je zanimljivo kod Twitcha. Twitch ima isto stajalište kao i mi. Razmišljaju dugoročmo. Mnogo promišljaju o inovacijama.

Zajednička filozofija, odvojeni identiteti

Nakon ove akvizicije sam Twitch dobiva pristup širokoj bazi Amazonovih korisnika, koja je vrlo bitna za skalabilnost tvrtke, a s druge strane neće izgubiti svoju autonomiju i identitet. CEO Emmett Shear i dalje će ostati na njenom čelu, a sam Twitch funkcionirat će kao svojevrsna podružnica, a ne bezimeni dio Amazonove mašinerije.

Dugoročno gledano, Amazon i Twitch dijele iste ciljeve pa je ova akvizicija savršeno logična, dodao je Shear:

U razgovoru s Mikeom postalo je jasno da imamo istu viziju budućnosti gaming industrije. Vidimo iste trendove u istom prostoru. Amazon razmišlja o problemima i rješavanju istih na isti način kao mi u Twitchu. Razmišljaju o tome kako izgraditi proizvode oko korisnika i kako to činiti dugoročno.

Na kraju krajeva, ne treba zaboraviti da Twitch nikako nije loše prošao u ovom dogovoru – iako je cifra nešto manja no što bi bila da ga je kupio Google, i dalje je riječ o vrlo visokom iznosu za startup star tek tri godine.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Izvještaj

Inchoo, Infinum i Hooloovoo do developera dopiru blogom, modnim brendom i “napuhanim” influencerima

Kako se brendirati kao dobro mjesto za posao prema developerima koji nisu impresionirani stolovima za stolni tenis ili igraćim konzolama? Otkrile su nam tri developerske tvrtke na konferenciji Employer Branding Zagreb.

Gaming

Razumjeti gamere, game dev i esport – otkud početi?

Pa možda najbolje od osnova: što je to tako dobro u igrama, ne potiču li one nasilje; zar razvoj video igara nije super zabavan posao i zašto esport još muku muči da postane punopravni sport? Kao dežurni gameri Netokracije, Ivan i ja preuzeli smo ovotjednu epizodu ne bi li vam odgovorima na ta pitanja približili svijet gaminga.

Izvještaj

Znate li otkud vam dolaze najbolji kandidati i kako se prijavljuju na vaše oglase?

O kandidatima, načinu kako se prijavljuju na poslove i kako uspješno doći do onih najkvalificiranijih otkrili smo više na Employer Branding konferenciji uz domaći regrutacijski alat TalentLyft.

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.

Startupi i poslovanje

TransferWise: Klijentima štedimo više od milijardu funti bankarskih naknada godišnje, ali preostaje nam još 199 milijardi

Svojim jedinstvenim rješenjem za plaćanje u stranim valutama diljem svijeta, TransferWise bio je sreća za mnoge potrošače, ali godinama trn u oku mnogih banaka. Danas su upravo banke i druge velike korporacije poslovanja kojima se okreću u želji da do 2025. postanu vodeće infrastrukturno rješenje za međunarodna plaćanja. Kako planiraju u tome uspjeti, saznala sam od njihovog Alastaira Thompsona.