Je li prihvatljivo pozivati na tweetup putem Facebook događaja?

Je li društveno(mrežno) prihvatljivo pozivati na tweetup putem Facebook događaja?

Već danima pratim poprilično upornu raspravu na nekoliko društvenih mreža o tome zašto su organizatori jednog lokalnog tweetupa, uz uobičajene alate za pozivanje sudionika na ovakav događaj, napravili i Facebook event. Rasprava se, unatoč svojemu obimu, nije makla s mrtve točke, stoga smo odlučili pokušati to riješiti jednom za svagda. Sudjelujte u anketi i recite: Je li društveno(mrežno) prihvatljivo pozivati posjetitelje na tweetup putem Facebook događaja?

socialmediafrankenstein

Prije no što odgovorite, slijedi nekoliko misli o tweetupu. Ako ste bili na ijednom do sada, a nadam se da jeste, onda znate da je riječ o neformalnim i nekad napola formalnim okupljanjima na kojima se druže korisnici društvene mreže Twitter. Ponekad su tematski organizirani, ponekad u organizaciju uskoče i sponzori koji počaste tviteraše kakvom cugom i klopom, a ponekad su spontani. U svakom slučaju, riječ je o prilici da avatare s društvene mreže upoznamo i uživo te ono virtualno brbljanje proširimo i na stvarni svijet.

Sama sam bila na brojnim tvitapima, od onih prvih pokušaja u Osijeku, na kojima brojka posjetitelja najčešće nije bila ni dvoznamenkasta, do onih većih i formalnijih u Zagrebu, na kojima se okupio značajan broj ljudi te koji su imali i čak poseban protokol. :O

Svima je bila zajednička jedna stvar – na jednom su se mjestu okupljali tviteraši. Neki su se uživo poznavali, drugi su pomno motrili nadimke napisane na naljepnice i pokušavali povezati lica s avatarima. A potom su bili zbunjeni pitajući se trebaju li se formalno upoznati s nekime koga već mjesecima, a možda i godinama, znaju s timelinea.

I većina se organizirala putem alata kao što je Tweetvite.

Što kažu suprostavljene strane?

Animozitet između tviteraša i fejsbukaša nije nova stvar, ali u posljednje je vrijeme nekako postao blaži, pa možda ovaj društveno-mrežni frankenštajn i nije nešto što bi nas trebalo iznenaditi.

No, neke je starosjedioce na ovim društvenim mrežama pozivanje i promoviranje tweetupa putem Facebook događaja ipak iznenadilo, stoga se povukla rasprava. Ne rasprava, nego trakavica. Koja traje danima. Obje su strane čvrsto zauzele svoje pozicije i ne popuštaju.

Dok jedna strana tvrdi da ovim potezom prevelik broj posjetitelja događaja neće biti korisnici Twittera te da se time gubi bit tweetupa (a i pravo da se događaj tako naziva), drugima je svejedno – zagovaraju druženje i opuštenu atmosferu, manje su opterećeni formalnostima.

Što kažu drugi?

Ponukalo me to da istražim što drugi savjetuju o ovoj temi. Čak sam na nekoliko mjesta našla i savjete za organizatore tweetupa da promoviraju svoj događaj putem raznih kanala, uključujući i Facebook. S druge strane, sama definicija tweetupa označava okupljanje korisnika Twittera, a glavni argument koji ima prva strana u ovoj raspravi jest da dobar dio prijavljenih posjetitelja nema Twitter profil.

Što kažete vi?

Eto, sad kad ste izgubili nekoliko minuta vremena na ovaj tekst, izgubite još koji trenutak na glasovanje. Zaustavimo ovu raspravu jednom zauvijek!

Anketa traje do petka uvečer. I vidimo se na tweetupu, meetupu, čemugodupu. 😉

Dodatak, 12. lipnja.

Stigli su i rezultati ankete. Bilo je ukupno 138 odgovora, od čega je njih 45 (32,61%) glasilo “da”, a 93 (67,39%) “ne”. Nadam se da ovo zaključuje raspravu. 😉 

Tweetup rezultati

Create your own user feedback survey

Komentari

  1. Alla Zejnilovic

    Alla Zejnilovic

    24. 06. 2015. u 8:16 am Odgovori

    Nisam zadovoljna radom facebook
    Ja neznam sta je ovo pokoja mi nova poruka dodje i svi se vrte po sedmicu dana one koje stigle Nemam Sta procitati i lose se otvaraju Pravise neki pometni Bila bi vam zahvalna Alla

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Tehnologija

Kako dobiti najbolju moguću kvalitetu slike na Zoomu, Meetu, Skypeu?

2020. je godina prijenosa uživo! A ako još uvijek ne znate što i kako raditi, ne brinite: stiže pomoć!

Što ste propustili

Društvene mreže

Kako je bilo biti Pipi usred “hajke” na brend, otkriva CM godine – Antea Franjić!

Antea ni ne pokušava pričati o broju mjehurića u bočici Pipija, ni koliko je narančasta njihova narančada, ali zato zna uzburkati online vode. Što se krije iza dovitljivog upravljanja društvenim mrežama koje joj je osvojilo nagradu za CM-a godine?

Tehnologija

Evo kako su Combisova cloud rješenja omogućila Rimac Automobilima da nastave razvijati C_Two i od kuće

Mislim da vam ni ne moramo govoriti koliko je dizajniranje automobila zahtjevan posao, ali što se dogodi kada ne možete do svog računala u uredu, a razvijate modele veličine desetak gigabajta?

Startupi i poslovanje

Lora Pleško: Kako voditi tim i tvrtku u doba krize?

Lora Pleško je CEO Mašinerije, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i web rješenja. Ususret Ladies of New Business konferenciji Lora nam je prenijela iskustva o slaganju internih procesa za vrijeme remote rada.

Intervju

Stručnjaci: Zbog “pada” Štita privatnosti razmislite hoćete li koristiti američke servise kao što je Mailchimp 

Dok se čeka razjašnjenje odnosa između SAD-a i EU u kontekstu prijenosa podataka, tvrtke koje prenose podatke van Europske unije moraju dokazati da su poduzele dovoljne mjere zaštite. Konzultantica za zaštitu podataka, Vlatka Vuković, smatra da su pojedini servisi prešutjeli bitne informacije.

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?