Tweetopendija - glasujte za budućeg Twitteraša

Tweetopendija – glasujte za budućeg Twitteraša

Jedan po našem izboru, jedan po vašem!
Jedan po našem izboru, jedan po vašem!

Kao što znate, povodom druge Tweetokracije organiziramo prvu Tweetopendiju, stipendiju za buduće Twitter profesionalce. Osvajači dobivaju priliku sudjelovati na Tweetokraciji koju vode Pedja Pušelja Blogowski i moja malenkost. Zadatak stipendista bio je napraviti najbolji koncept. Jedan biraju voditelji Tweetokracije, a za drugog glasaju Twitteraši. Krenimo!

Najbolji Twitter koncept po izboru voditelja Tweetokracije…

Po Pedjinom i mom sudu, najbolji koncept je onaj Nikole Krajačića Blackshtefa, koji možete pročitati u nastavku, promocija palačinkarnice Sladomazo:

Ideja je da se registrira 10ak twitter accountova, i to: nuttela, marelica, višnja, mljeveni keks, rum, i svi ostali namazi i prilozi palačinkama koje SladoMazo nudi. Ti accountovi bi se međusobno followali i naravno, followali bi i ostatak twittosfere, no, glavnina konverzacije bi bila baš između priloga, ne i sa ostalima.

To bi bilo otprilike ovako:

– Nutela: Joj, #mrzimponedjeljak, cijeli vikend sam bila u tegli fino ležala, sad opet radit.  Al dobro, bar su palačinke tople, pa mi ne smeta puno

– Keks: @nutela: ajd ne kukaj, mene svaki dan melju i melju i onda sipaju na tebe, i ko da to nije dosta, na mene onda dođe @rum…

– Rum: arrrr, right you arrrre, @keks!

– palačinka: hehe, možda sam perverzna, ali činjenica je da bi svi htjeli u mene 😛

I tako 😀

Jednom dnevno bi možda bila neka nagradna igra da tko prvi nabroji sastojke određene palačinke dobije dvije besplatno ili tako nešto…

Zašto je pobijedio? Ovako original koncept ne bismo mogli smisliti ni ja i Pedja. Zanimljiv je, ali i izvediv. Dugoročno može biti vrlo dobro izveden, a sastojaka u dobroj palačinki nikada dosta. Blackshtef, vidimo se na Tweetokraciji!

Glasajte za najbolji koncept po vašem izboru!

Sada ste vi, Twitteraši na redu. Kako glasujete? Samo objavite tweet na Twitteru s rednim brojem koncepta i autorovim Twitter nadimkom uz hashtag #Tweetopendija, npr. “x) @blogowski #Tweetopendija” Glasanje traje do ponoći 2. prosinca iliti večeras! Jedan glas po Twitter korisniku, zbrajamo na kraju po hashtagu Koncepti slijede:

1) Zvjeronika:

Kampanja u 9 tweetova za Igru prijestolja: (koristeći @HBOAdria Acc)

1. Tweet!! Nova zanimacija je na twitteru. Ostanite sa nama i saznajte što točno 😉

2. Jeste li znali za nezavidni položaj vitezova u zemlji?

3. Zanimljiva spoznaja: predugo nam traje ljeto … Vrijeme je za jesen ili zimu?

4. Životinje koje lovimo u snovima: lav, jelen, vuk, zmije ili ste morski tip pa ste u lovu na lignje?

5. Sa one strane „zida“ vreba nešto što nitko ne očekuje. (link teasera)

6. Očekuje se dolazak zime na velika vrata uz pahuljice kao nagrade 🙂

7. Koliko Vas je čitalo knjige George R. R. Martina?

8. Nagrade za 3 najbolja komentara koja objavimo osvojite će … (ovo ostavljam blank jer to može ići od majica, kompleta knjiga, čaša, figura, društvenih igara na istu tematiku)

9. Objavljivanje datuma premijere serije, te link trailera sa recimo početkom same serije.

Ovo sve se zasniva kako postoji promotivni materijal za proizvod, u ovom slučaju na Game Of Thrones seriju. Potrebno je pratit acc siteova koji se bave fantasyom, te općenito pisca iste priče i fan sitove, te osoba koje najviše komentiraju. Tweetovi su na hrvatskom i ako je moguće krenut sa takvom kampanjom barem 2 tjedna unaprijed, kako bi se svi nazočni mogli barem dijelom informirati i zainteresirati oko serije.

2) Vampirela69

Kampanja za trgovinu hrane za kucne ljubimce – Pet shop Twitty

Mali pet shop zeli postat konkurentan i privuci dio kupaca, pa osim web stranice otvaraju i svoj twitter account. Za promociju proizvoda iz vlastite proizvodnje i proizvoda na akciji koriste shortcut http://bit.ly/imeproizvoda (s obzirom da Google koristi bit.ly kao default URL forwarder, ovo je i zgodan SEO trik).

Objavljuju redovne twittove sto se dogadja sa zivotinjama u trgovini. Svaki ponedjeljak listaju accounte koji se bave savjetima za zivotinje. Svi followeri dobijaju 10% popusta na kupnju za bilo koju vrstu placanja uz jednokratni popust od 5% kada dovedete jos nekog twitter followera, cime se osigurava sirenje baze korisnika. Organizirati tjedne nagradne igre za followere preko twittera.

3) Eveita

Fitnes studio na Twitteru

Kada bih znala kako bi točno vaš koncept trebao izgledati, ne bi mi trebao tečaj tweetokracije, ali pokušat ću na svoj način pokazati kako bih oglašavala, tj. predstavljala određenog klijenta preko Twitter profila. Svoj koncept sastavit ću na konkretnom primjeru jednog aerobik centra za žene (u daljnjem tekstu: Flexio).

Za početak, profil bi otvorila pod najednostavnijim i upečatljivim nadimkom – samim imenom centra. U ovom slučaju, imam sreće što se radi o kratkom, univerzalnom i zvučnom imenu Flexio. Također, trudila bi se popuniti što više informacijskog prostora koji dozvoljava Twitter, navodeći točnu lokaciju centra, web stranicu, te kraću ponudu sadržaja centra, ali i onoga što će se moći naći na samom profilu (tipa savjeta, novosti i linkova za razne članke povezane sa zdravljem i tjelovježbom), a napravila bi to na sljedeći način:

Sljedeće, iako bi račun bio prvenstveno posvećen već postojećim članovima centra  dodatno bih se koncentrirala na žensku populaciju prisutnu na Twitteru, ali ne zanemarujući i muški dio „tweetosfere“ zainteresiran za sadržaj koji nudimo na profilu. Time bi ostvarila prisutnost u svijesti građana da se u njihovoj blizini nalazi određen proizvod, odnosno da im je na raspolaganju (u ovom slučaju klub za fizičke aktivnosti) što dovodi do određene reklame putem direktnog informiranja preko Twittera ili usmene preporuke korisnika ove društvene mreže.

Postojećim korisnicima/članovima na ovaj bi način bile dostupne aktualne informacije vezane uz centar, novosti, eventualne promjene u rasporedu i ponuda novih sadržaja, te bi ostvarili „živu“ i kontinuiranu komunikaciju s njima. Fotografije i video sadržaj pomogao bi u dočaravanju ponude.

Članovi, ali i ostali dio tweetosfere preko ovog profila dobili bi i dodatne savjete o zdravlju, prehrani, tjelovježbi, aktivnostima u obliku direktnih tweetova ili linkova, te ostale zanimljivosti i zabavne sadržaje, vezane i nevezane uz interes centra.

Tweetovi bi bili informativni, ali i čisto komunikacijski, personalizirani, a ne mehanički kako bi svatko imao osjećaj da se s njime komunicira kao sa osobom koja ima svoje ime i prezime (ili u ovom slučaju, nadimak) i osobnost, a ne kao sa običnim ili potencijalnim članom. Zadatak bi svakako bio informirati, reklamirati, savjetovati, ali i zabaviti zainteresirane korisnike Twittera s ciljem ostavljanja traga na sve popularnijem aspektu svakodnevnog života građana – Internetu/Twitteru.

Pitajući se što bi jedan klijent poput aerobik centra mogao dobiti sudjelovanjem u ovakvom projektu, odgovor nalazimo u povratnoj informaciji koja bi mogla biti ključna za održanje ili proširenje biznisa, te iznimno važnu izravnu komunikaciju sa korisnicima.

4) Palcic

Viralna kampanja za Crkvu u Hrvata

Ideja možda na prvi pogled čini preširokom i besmislenom, ali mislim da u njoj leži veliki potencijal. Svijet i komunikacija na njemu razvijaju se i napreduju iz minute u minutu. Ono što je pred nekoliko godina bilo nezamislivo danas uzimamo zdravo za gotovo. Informacije lete tisućama kilometara brzinom svjetlosti, a svakodnevni život nezamisliv je bez Interneta, YouTube‐a, Facebooka i Twittera. Potvrdu da je tome tako pokazuje još uvijek konzervativna Katolička Crkva.  Papa Benedikt XVI. otkrio je nedavno čari i prednosti društvenih mreža te je pokrenuta web stranica Pope2you.net. Cilj je promicanje vjere i evangelizacija. Stranica je prvenstveno okrenuta mladim naraštajima no činjenica je da i starije generacije polako otkrivaju čari bespuća Interneta. Na stranici se mogu pronaći You Tube kanal, Facebook stranica, Wiki‐Cath i stranica za iPhone aplikacije. Iako službenog Vatikana još nema na Twitteru mislim da ga nećemo dugo čekati.

Ideja primjenjiva u Hrvatskoj

U RHj broj rimokatolika iznimno je visok. Prema popisu iz 2001. godine od  4 437 460 stan. kao
rimokatolici izjasnilo se njih 3 897 332 ili 87,83% (Izvor hbk.hr). Penetracija Interneta u Hrvatskoj u
2009. iznosi  44%(Izvor bug.hr). Ti brojevi sigurno nisu zanemarivi. Zasad je Crkva u Hrvata prisutna
na Internetu samo putem zastarjelih web stranica. Upravo zato u ovoj ideji leži velik potencijal.

Realizacija – otkud početi?

Hrvatska je podijeljena na 4 metropolije ( 4 nadbiskupije +ZD i 9 biskupija). U sklopu Crkve djeluju i
Hrvatska biskupska konferencija, Informativna katolička agencija, Hrvatski katolički radio, Glas
koncila, Caritas, crkvena učilišta i gimnazije, itd. S obzirom da se radi samo o ideji probat ću kroz
natuknice predočit koje bi kanale pojedina ustanova mogla iskoristiti.

‐pojedina metropolija (ili uže nadbiskupija ili biskupija) ‐> uz web, twitter, facebook, flickr
‐ IKA ‐> web‐portal, YouTube kanal, twitter, facebook, iphone app
‐ HKR ‐> twitter, podcast, iphone app
‐ Glas koncila, Mali koncil ‐> twitter, razne flash igre za djecu, iphone app.
‐ Kršćanska sadašnjost ‐> twitter, iphone app Biblija na hrvatskom, ebook Biblija
‐npr. Pazinski kolegij klasična gimnazija ‐> uz web, twitter, facebook, flash pitalice za učenike,
iphone app za roditelje s ocjenama, flickr za slike učenika, itd.Zaključak

Osim promicanja nauka vjere i evangelizacije prvenstveno mladih ljudi, na ovaj način sigurno bi se
pridonijelo popularizaciji školskih i visokoškolskih ustanova,. Također mislim da bi, pro futuro, i
financijski izvještaji pokazali opravdanost ulaganja u ovaj vid marketinga bilo kad je riječ o katoličkim
medijima ili tiskarskoj djelatnosti. Ne treba zaboraviti niti socijalnu dimenziju jer se danas bezbroj
akcija sakupljanja pomoći za zaklade, bolesne i sl. odvija i ovim putem.

Eto. Imate do ponoći da izglasate drugog Twitteraša kojem dajete priliku da sudjeluje na Tweetokraciji! Samo objavite tweet na Twitteru s rednim brojem koncepta i autorovim Twitter nadimkom uz hashtag #Tweetopendija, npr. “x) @blogowski #Tweetopendija” Glasovanje je prošlo, rezultati slijede:

Rezultati glasovanja, Tweetopendiju po izboru Twitteraša osvaja…

Čestitamo svim sudionicima, a Zvjeronici posebno, i očekujemo je na Tweetokraciji u petak!

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Hrvatske B2B tehnološke tvrtke “iskovale” su se u konstantnim krizama, preživjet će i ovu!

Trenutna kriza nije ni prva ni zadnja, a kako su se postavili - i kako će preživjeti - u B2B tehnološkom poslovanju za Netokraciju otkrivaju osnivači Poslovne inteligencije, Microblinka, Agrivija i Airta.

Web aplikacije

E-Predmet na GitHubu: Mogli bismo imati djelotvornije sudstvo, ali ne bez kvalitetnih podataka

Računarac koji je pozornost javnosti privukao tehnologijom za brojanje sudionika javnih skupova uhvatio se u koštac s podacima iz pravosudnog sustava. Usput je razotkrio koliko je to čudan svijet.

Kultura 2.0

Zašto nisam podržala #womensupportingwomen, a jesam #ženeujavnomprostoru

Shvaćam. Lako je. Lako je objaviti selfie, nasmijati se, osjećati taj #girlpower, primiti lajkove, komplimente i otići dalje u dan. No, bojim se da prelako prepuštamo prostor onome što je lako, a preteško onome što je teško.

Sponzorirano

Pravi ‘white hat’ haker otkriva kako mu izgleda radni dan (i kako je Twitter hakiran)

Ako ste se pitali kako su hakeri nedavno uspjeli ući u Twitter profile Jeffa Bezosa i Elona Muska, ali i kako izgleda radni dan jednog profesionalnog hrvatskog hakera, ne pitajte se više! Razgovarali smo sa 'cyber security' konzultantom Danijelom Teslićem.

Startupi i poslovanje

Tvoj plinomjer je upravo postao gadget, zahvaljujući ByteLabu i partnerima

HEP Plin predvodnik je najvećeg IoT projekta u Hrvatskoj na kojem radi s nekoliko startupa.

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!