Torrent star 12 godina: Zeleni ASCII Matrix i dalje živi

Najstariji ‘živući’ torrent: Zeleni ASCII Matrix aktivan je već 12 godina!

Može li torrent preživjeti i imati nova preuzimanja poslije više od 10 godina? Takvi slučajevi nisu česti, ali ipak ih ima, kako će pokazati priča o zelenom Matrixu. Više od 12 godina nakon što je objavljen prvi puta, filmski hit prerađen u verziji u ASCII kodu i dalje je aktualan na internetu.

Izvor: TorrentFreak
Izvor: TorrentFreak

Ako želimo doznati odgovor na pitanje o najstarijem živućem torrentu, džoker za pomoć u ovom je slučaju priča na TorrentFreaku koja otkriva tko je taj časni starac. S prvim objavljivanjem u prosincu 2003. godine, riječ je o filmskom hitu Matrix prerađenom u ASCII verziji, u kojoj ga je obožavatelj filma učinio zelenim – i ne pretjerano ugodnim za oko.

Kako je TorrentFreak preračunao, torrent sa zelenim ASCII Matrixom se prvi puta pojavio na internetu prije 4419 dana, a živi i dalje, bez obzira na to što su u međuvremenu postale popularne brojne druge, puno modernije stvari. Matrix u zelenom je prvi put postao dostupnim prije toliko puno vremena da adresa na internetu na kojoj je izvorno bio objavljen više nije aktivna, a pogled na to kako je izgledala pruža nam WayBack Machine.

Recept za dugovječnost je…

Zeleni ASCII Matrix je toliko star da je TorrentFreak prije više od 10 godina pisao da je jako star, ali unatoč poodmakloj dobi, gura dalje. U međuvremenu su se izgubili puno mlađi torrenti, no ovaj je i dalje zanimljiv ljudima, s preuzimanjem više puta tjedno, što ga drži na životu. Šansu za preživljavanje pruža to što ga ljudi i dalje žele, a neće smetati ni što stvaratelji onog pravog Matrixa neće biti u lovu na zeleni ASCII Matrix zbog kršenja autorskih prava.

Pravi Matrix nastao je u studiju Warner Bros, a zeleni je djelo ljubitelja filma i opstaje uz ogradu da je uradak u ASCII kodu isključivo parodija koja ni na koji način ne želi konkurirati izvorniku (tu smo temu vezanu uz autorsko pravo već pretresli u slučaju “umjetnika” koji je zaradio popriličnu svotu novca prodajom tuđih slika s Instagrama). DVD sa zelenim Matrixom dostupan je samo za besplatno preuzimanje, nije za prodaju, pa Warner Bros neće morati strahovati da netko na tržištu ubire novac oslanjajući se na njihov film.

Uostalom, zar bi bilo lijepo da veliki i moćni filmski studio stolcem nasrne na “starca”, makar bio i torrent?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.