Pregled top freelancing platformi: Koju odabrati i na kojoj se zadržati?

Pregled top freelancing platformi: Koju odabrati i na kojoj se zadržati?

Kako se snaći u freelance vodama i što prije isplivati na površinu, otkrivamo u pregledu najpopularnijih freelance platformi.

Nezavisni profesionalci na hrvatskom jeziku zvuče kao vukovi samotnjaci, no oni najbolje znaju da, što gradiš veći čopor veza i kontakata oko sebe, to ćeš biti i uspješniji. Svi od nekud moraju početi, bila to preporuka kolega ili prijatelja, vaše mame njezinoj prijateljici ili trećeg rođaka njegovom kumu – bliže okruženje svakako donosi prilike za freelancera.

No, ne i dugoročno održive. Zato s jednim prstom na kliku miša možete biti spojeni s čitavim svijetom nečijih rođaka, kolega i poznanika. Za svakog veterana ili amatera u freelancingu, platforme su manje ili više poznata stvar, no koju odabrati?

Netko od rada na freelance platformama uspješno živi, netko ih koristi da “popuni rupe” između drugih gaža, a netko odustane čim napravi profil i vidi koliko (sposobnih i/ili jeftinih) drugih freelancera ima. Znate onu floskulu: opcije su bezbrojne. No nije otkriće Amerike da se za status treba boriti.

Prije nego što za 2019. čvrsto odlučite raditi na svom portfoliju, odnosno osobnom brendu (jer, ne možete bez toga), idemo vas upoznati s platformama na kojima možete ostvariti puni potencijal kada jednom ispeglate svoju profesionalnu prezentaciju.

U ovom pregledu s par komentara nam se javio i Tomislav Kozačinski, hrvatski freelance dizajner s londonskom adresom i 12 godina iskustva, kojeg mnogi u zajednici dobro znaju, ali i Lucijan Blagonić, web dizajner i WordPress master. Njihovi uvidi vam možda neće toliko značiti u preporuci platforme (iako obojica ističu Toptal), ali vam mogu pojasniti situaciju zašto je onaj čopor od maloprije itekako bitan.

Krenimo od najjačih.

Top platforme

Upwork

Upwork je nastao kao spoj bivšeg Elancea i oDeska, a danas je jedna od najpoznatijih svjetskih platformi s više od 12 milijuna registriranih freelancera i više od 5 milijuna registriranih klijenata. Ističu i da godišnje ugovore 1 milijardu dolara vrijednosti poslova.

Klijenti su svojedobno mogli besplatno poslovati s freelancerima, no sada će po transakciji morati izdvojiti proviziju od 2,75 posto. Za korisnike, postotci rastu od 5 do 20 posto, ovisno o prethodnoj povijesti rada s klijentom. U osnovi, što više poslova radite s jednim klijentom, to je manja naknada koju plaćate dugoročno. Za detaljne informacije provjerite način obračuna i naplata.

Ono što možda mnogi prvo zanemaruju u potrazi platforme koja će njima najviše odgovarati su opcije pretplatničkih planova. Upwork je kao mnoge top platforme besplatan, ali bez plaćanja možete se prijaviti na ograničeno 60 poslova mjesečno. Naravno, imate Plus kategoriju pretplate koja vam omogućuje veći broj prijava, širi spektar usluga, ali i veću vidljivost među ostalim ponuđačima poslova odnosno freelancerima, što sigurno neće odmoći s obzirom na milijunsku konkurenciju.

Freelancer

Platformu Freelancer nikad nije teško naći, možda i zato broji preko 25 milijuna nezavisnih profesionalaca. Ova platforma se ipak morala nekako ograničiti. Iako je besplatna, kao korisnik besplatnog paketa možete se prijaviti samo na 8 poslova mjesečno. S pretplatničkim paketom tu brojku možete podići na 100 do 300 prijava.

Prednost Freelancera sigurno jest u brojkama, u ostalim aspektima se nose jednako dobro kao konkurencija, pogotovo kada je u pitanju traženje najboljih talenata i najisplativijih poslova. Detaljan pregled, kako freelance, tako i klijentskih profila, korisnicima omogućuju uvid u sve vještine, razine, ali i količinu novca koje ponuđivači imaju rezervirano za određenu gažu.

Osim njihove aplikacije, dobro će vas poslužiti i time tracker ilitiga alat za praćenje vremena i procesa izvršenja projekata.

Guru

S preko 3 milijuna traženih usluga, freelanceri iz različitih industrija na platformi Guru sigurno će naći nešto za sebe. Platforma inače funkcionira na sustavu bidova, odnosno licitiranja na ponude. Freelanceri prilažu svoju cijenu na objavljeni zadatak. Iako još neke platforme koriste ovakav sustav, Guru je jedini uspio uz pomoć obvezujućeg dokumenta riješiti da freelancer nikada ne bude zakinut u procesu isplate.

Osim toga, Guru ima jedan od preciznijih sustava filtriranja freelancera, odnosno klijenata baš po potrebama jedne ili druge strane. Naravno, uz preduvjete koji same stranke određuju i stavljaju na svoje profile.

Toptal

Za razliku od nabrojanih, Toptal je platforma koja pažljivo bira svoje korisnike, a potvrdio mi je to i Tomislav:

Toptal, za razliku od ostalih platformi, nema klasični pristup “svi daju ponudu pa biramo najjeftinijeg”, već iza vas stoji prodajni predstavnik, odnosno recruiter koji napravi usku selekciju za klijenta i onda je na vama da odradite intervju i “prodate” se. Ono što je bila bitna razlika, u Toptal ulazi mali broj kvalitetnih ljudi i ne natječete se sa “svima”.

Ako se želite prijaviti na njihovu platformu, proći ćete kroz proces testiranja jer Toptal prihvaća samo 3 posto najboljih od prijavljenih. Iako je selekcija uvijek prijeporna stvar, takav pristup je ono što ih ističe među masom platformi s masom freelancera i projekata upitne kvalitete.

Poslodavci su sigurni da mogu očekivati vrhunske pružatelje usluga, a freelanceri imaju sigurnost da će poslovati s najboljima u industriji (npr. JPMorganom, Zendeskom, Airbnbom) koji će prema tome i davati bolje kompenzacije. Ako ste iznimno sposobni stručnjaci, bilo u dizajnu, financijama ili developmentu, ovo je prava opcija za vas.

Alternativa top platformama

Fiverr

Razlikovni faktor između drugih platformi Fiverr je stvorio gradeći ideju platforme na nuđenju pojedinačnih poslova za 5 dolara. Svatko tko je imaš što za ponuditi, sitne ili veće poslove za tu cijenu, mogao je. Naravno, s vremenom se taj format “bagatele” razvodnio pa su se cijene mogle slobodno dizati (i spuštati) prema obimu i zahtjevnosti zadataka, no princip objavljivanja gigova je ostao.

Svakako jedna od boljih opcija za početnike s obzirom na to da lako možete nudeći poslove doći do većeg broja odrađenih zadataka nego kada ih sami tražite i na njih se prijavljujete.

PeoplePerHour

Ova platforma spaja funkcionalnosti Fiverra, gdje možete objavljivati svoje gigove, te izravno prijavljivanje na projekte kao na Upworku.

Platforma PeoplePerHour opremljena je nekolicinom alata i usluga kao što su fakturiranje, upravljanje računima, recenziranje prijedloga i primanja poruka te obavljanja video poziva unutar aplikacije. Osim toga, hvale se i sustavom AI-ja kojim uspješno spajaju klijente i freelancere baš po kriterijima koji njima odgovaraju, a koje unose prilikom objave gigova/poslova.

Kao i mnogi, PeoplePerHour nudi različite vrste (plaćenih) planova ovisno o vašim potrebama, a ne škodi prvo provjeriti i provizije.

Envato Studio

Dobar model također ima Envato, inače poznatiji kao stock baza, ali velik dio digitalnih materijala koje nude dolazi upravo od freelancera. Web i mobilni developeri, ali i kreativni profesionalci u audio-vizualnoj industriji, na Envatu će lako pronaći kvalitetne klijente i materijale.

Jednom kada freelancer bude primljen na platformu, može objavljivati poslove prema svojoj cijeni, stavljati primjere radova, recenzije, ali i kriterije s kakvim bi klijentima preferirali raditi. Klijenti mogu birati između prijedloga za svoje projekte, ali i pretraživati bazu neovisno o tome od koga materijali dolaze.

TruLancer

TruLancer ističem zbog jednog razloga – pristupačan je za freelance početnike. Konkretno, TruLancer se dodatno posvetio tome da pomogne početnicima, na što rijetko koja platforma želi trošiti vrijeme i resurse. U prilog tome ide i što nije zakrčena korisnicima, čitaj: velikom konkurencijom.

Upravo je broj prisutnih freelancera na platformama jedna od najvećih boljki sustava, ističe i Tomislav:

Kada sam počinjao prije gotovo 10 godina, mislim da sam probao sve platforme koje su tada do unazad 5 godina bile dostupne. Problem je uvijek bio isti – bio bih jedan u masi, a masa ruši cijenu preko granice isplativosti.

Malo “specijalnije” platforme

Već smo nabrojali platforme bez kojih nijedna lista freelance platformi nije potpuna. Bez obzira na to jeste li montažer, SEO specijalist, web developer ili marketingaš, veći dio nabrojanih platformi imat će kategorije koje i vas konkretno zanimaju.

Ipak, kao što smo već istaknuli, najpopularnije i najmasovnije platforme često nisu i najbolja opcija ako vam freelance gigovi nisu tek usputna stvar nakon drugog posla, već način rada kojemu se u potpunosti želite posvetiti.

Za one koji su tek krenuli u freelancing, konkurencija može biti zastrašujuća, a put do stabilnog priljeva novca nedostižan cilj. Stoga pogledajmo i manje popularne, specijalizirane platforme koje bi vam omogućile da pomalo gradite portfolio s kojim se možete odvažiti za veće korake u budućnosti.

Za programere sigurno je zgodno provjeriti opcije koje nude ukrajinski Lemon.io, danski Codeable i na Europu fokusiran IT Freelancer. Naravno, ništa od vaše prezentacije online dok ne složite kakav takav GitHub profil.

Za dizajnere to su 99Designs, Design Crowd, ali i poznata portfolio platforma Behance koja i sama ima stranicu s listom poslova.

Ako ne spadate u nijednu od dvije najzastupljenije kategorije, top platforme su još jedna od najboljih opcija. Ipak, za copywritere i autore zgodno je pokušati i s Freelance Writing Gigs ili čak Mediumom (ali, o njihovom algoritmu isplaćivanja da se raspravljati).

Kada su u pitanju audio-vizualni stručnjaci, poput snimatelja, video grafičara ili montažera, opcije su dosta lokacijski ograničene zato je najbolje da sami provjerite ovakve popise web stranica i zajednica. Jedna od platformi koja je ipak uspjela povezati globalnu bazu takvih stručnjaka jest StoryHunter s nekolicinom hrvatskih freelancera u multimedijskoj industriji.

Vama treba ipak netko pred kamerom? Platforma Duart izvorno je hrvatska opcija koja ima pozamašan portfolio glumaca iz Hrvatske i regije.

Kako ‘preživjeti’ na platformama?

“Počeci sakaju” by Tomislav Kozačinski.

Platforme se hvale obiljem freelancera, što može biti manje zanimljivo za novodolazeće kolege na neku platformu. Posebno za one bez prethodnog iskustva koji će se među masom teško probiti. Zanimalo me stoga, koji savjet bi Tomislav imao na to kako osigurati da oni koji tek počinju s platformama uspješno uhvate prve poslove?

Kod registracije je bitno dobro naglasiti svoje iskustvo i prijašnje radove. Početnik u remote/freelance radu ne znači nužno i da vam je to prvi projekt. No ako do sada niste radili ništa, šanse da će se netko kockati s vama, odnosno vašim neiskustvom su ravne nuli. Bez par konkretnih projekata iza sebe nema smisla se natjecati s drugima koji to imaju, i neće proći ma koliko srušili cijenu. Prvi projekti neka budu za udrugu koju znate, frizerku Jadranku iz kvarta, ili izmišljeni projekt na kojem možete pokazati što znate, a usput je i dobra prilika za učenje.

Kada komentira situaciju na platformama, Tomislav ističe kako danas sve platforme u većoj ili manjoj mjeri garantiraju isplatu i štite, u njegovom slučaju, dizajnera. No napominje kako svaki freelancer treba biti spreman na kulturne i jezične barijere koje mogu biti velika prepreka:

Pogotovo za nas Balkance koji komuniciramo direktno i ne okolišamo, dok zapadnjaci sve rade jako upakirano i u rukavicama i teško je dobiti direktan feedback. Treba biti spreman na detaljne i iscrpljujuće pozive i sastanke i imati strpljenja s klijentom komunicirati često i opširno, jer ako radite “od doma”, odnosno remote za velike novce i ne komunicirate, ljudi lako dobiju dojam “da vas plaćaju za ništa”. Bolje izvještavati na kraju dana što ste radili, nego se zatvoriti na 10 dana i isporučiti gotovu stvar.

Takve stvari dolaze s iskustvom, ali ne nužno samo vašim osobnim. Tomislav objašnjava kako je i njemu bilo teško kad je tek ulazio u freelancing vode, ali dodaje kako dobar savjet zlata vrijedi, no za savjet treba pitati:

Nemaju svi vremena pomagati individualno svima koji počinju, ali postoje mjesta i zajednice gdje su (smo) aktivni i gdje se znanje dijeli u želji da mladi ljudi napreduju u ovoj karijeri. Pitajte, najgore što možete dobiti je “nemam vremena”. I to je OK. Ja sam dostupan u svojoj grupi FreelanceTalks.com – koja služi točno tome – pomaganju ljudima da započnu freelance karijeru.

Što ako platforme NISU opcija za vas?

Ako i nisu, niste jedini.

Tomislav mi priča kako nikada nije bio pretjerano aktivan na “masovnim platformama” za dizajnere. Dodaje kako posla za kvalitetne freelancere ima, no ističe i da ima više ljudi koji će probati iskoristiti njihov rad. Možda je i zato odlučio ići drugim smjerom:

Uvijek sam tražio put do klijenata kroz preporuke ili preko recruitera. Tako da je zapravo najduže vrijeme koje sam proveo na nekoj platformi bilo u firmi Toptal, koji nije tipična platforma.

No kaže, i to je sada iza njega.

Slično iskustvo ima i Lucijan Blagonić, dio dvojca Blagonić Brothers i jedan od zaslužnih za novo ruho Netokracije. Lucijanu su platforme također dio mogućnosti koje je prokušao, ali zaključio da ipak nisu za njega:

Nisam nikad primarno radio preko tih platformi, već sam ih koristio da popunim “rupe” između drugih poslova. Koristio sam jedino platformu Toptal i svidjelo mi se mnogo toga, no s vremenom sam imao osjećaj da rast platforme nije pratio kvalitetu poslova u ponudi.

Jednako kao i Tomislavu, većina drugog dijela posla dolazi mu preko preporuka (u tom čoporu leži zec), a u dogledno vrijeme prestao se i prijavljivati na poslove na platformama:

S time da bih htio napomenuti da dizajn i development poslovi poprilično variraju u obliku. Dizajneri najčešće imaju kraće angažmane pa je i protok poslova veći, što je ponekad iscrpljujuće. Meni osobno takve platforme ne nude velike benefite, jer se ovim poslom bavim preko 10 godina i stvorio sam bazu klijenata te biram specijalizirane poslove koji odgovaraju mom setu vještina i afinitetima.

Imajući na umu da mogućnosti koje vam nudi umreženo društvo prilagodite sebi, želim naglasiti i koliko je freelancing način rada modularniji nego se na prvu čini.

I to u smislu da ćete prve projekte kombinirati s vezama iz bliže okoline da bi s bogatijim portfoliom sigurnije krenuli u konkurencijom prepune platforme. Na kraju, iskustvo u radu, ali i usput stečene vještine s platformi možete iskoristiti za direktan kontakt s klijentima koje ćete nastojati pridobiti organski.

Bili mi startuperi, freelanceri ili online mediji, svi želimo izbjeći platforme koje nam diktiraju posao (bio to Kickstarter, UpWork ili Facebook), ali u mnogim razinama razvoja posla, zbilja bez njih ne možemo.

S tim zaključkom, završavamo i ovaj pregled, ali slobodno ga sa svojim prijedlozima nastavite u komentarima, od čega ćemo bitne alternative top platformama sigurno nadopuniti.

Pregled platformi za freelancere nastao je uz podršku A1. Planirate proširiti svoj tim digitalnih nomada? Provjerite ponudu za poslovne korisnike i mobilne tarife krojene po vašoj mjeri, fiskalizirajte račune bez komplikacija i pronađite najnovije uređaje kako biste još jednostavnije poslovali, u coworkingu ili uredu!

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. Denis

  Denis

  18. 12. 2018. u 2:03 pm Odgovori

  To je teorija a praksa je kudikamo drugačija. Velika većina tih platformi je jednaka radu u McDonaldsu, sretan si ako dobiješ ikakav posao koji odrađuješ jeftino.

  Frelancer je samo dno i ‘gori’ je i od vožnje Ubera (no pun intended). Tamo se mase ljudi bore za ponižavajuće jeftine jeftine projekte za koje se javi i po 100 ljudi. Svakako zaobići.

  Fiver i ostali imaju sličan status. Upwork je teoretski bio bolji ali i tamo odavno više ne valja. Prvo kao novoga neće te ni primiti jer ih ima previše, ako si već unutra teško je dobiti posao jer se na posao javlja po 50 ljudi. Još je lošije što će te Upwork trajno banirati ako vidi da se javljaš na poslove a ne dobivaš ih redovito. Kvaka 22 i apsurd, tamo je programer u lošijem statusu nego u spomenutom lancu prehrane. Osim ako nisi član elite koja je odavno tamo i ima reputaciju. Ali taj mali broj ljudi sa njihovim znanjem i reputacijom ionako se mogu zaposliti u najboljim firmama po puno boljim uvjetima.

  Guru i ostali nisu vrijedni spomena. Jedan od rijetkih koji nešto valja je Toptal ali tamo je gotovo nemoguće proći jer koriste priliku i traže znanje sve sile algoritama u razgovoru za posao, koje ako sve znaš i ako prođeš možeš slobodno raditi i u Google-u ili FB za 3x veće novce. Zato se i hvale da imaju 3% najboljih, ali to je zapravo ponižavajuće jer iskorištavaju svoj položaj i činjenicu da ljudi iz siromašnijih zemalja nemaju izbora.

  Zaključak, freelance platforme su sve loše jer obezvređuju rad i ljude tjeraju na bjesomučni rad i snižavanje cijene. Kao što su neki sugovornici naveli, najbolje je steći krug ljudi koji će ti naručivati poslove. Te platforme su zapravo uberizacija IT-a.

 2. Marko Jukić

  Marko Jukić

  13. 06. 2023. u 4:10 pm Odgovori

  Zanimljiv i informativan članak! Slažem se s Tomislavom da su kulturne i jezične barijere često velika prepreka za freelancere. No, mislim da bi bilo važno spomenuti da postoje i platforme koje se fokusiraju na rješavanje ovih problema.

  Primjerice, naša domaća platforma, https://www.trazim.hr, dizajnirana je s ciljem olakšavanja ovih izazova za freelancere u Hrvatskoj. Omogućava freelancerima da se povežu s lokalnim klijentima, pružajući tako bolje razumijevanje kulture i jezika na kojemu se poslovi obavljaju.

  Također bih volio naglasiti da je bitno podržavati domaće platforme kao što je trazim.hr jer one igraju ključnu ulogu u jačanju našeg lokalnog ekonomskog ekosustava.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Prikaz

Native Teams u Hrvatskoj: Kako olakšavaju brigu o porezima, doprinosima i zapošljavanju u inozemstvu?

Native Teams, platforma za freelancere i digitalno plaćanje koju globalno koristi gotovo sto tisuća ljudi, u Hrvatsku je stigla prije dvije godine. Otkrivamo kako im je izgledalo širenje na regiju te što su u međuvremenu nova uveli.

Zabava i zanimljivosti

Hrvati napokon mogu glasati elektronski, i to zahvaljujući Samu Altmanu (i botovima)

Već niz godina naklapa se i navija za uvođenje elektronskog glasanja u Hrvatskoj. Ako nismo tijekom pandemije koronavirusa, kad ćemo, pitaju se mnogi. Ova superizborna godina, u kojoj nas čekaju parlamentarni, europski i predsjednički izbori jedina je još sila (ne)prilika koja bi mogla nagnati Državno izborno povjerenstvo da poduzmu mjere po tom pitanju.

Tvrtke i poslovanje

Znate li koristiti svoj “mozak izvan mozga”?

Proces u kojem naš mozak prati samog sebe i procjenjuje koliko mu dobro ide radimo svakodnevno, s više ili manje uspjeha. Riječ je o metakogniciji koja utječe na svaki aspekt našeg ponašanja - od definiranja životnih ciljeva i kako do njih doći do procjenjivanja vlastitih osjetila.

Što ste propustili

Digitalni marketing

Gen Z ima pažnju od 8 sekundi, kako ih zainteresirati?

Odrasli su uz internet i igre, važna im je održivost i transparentnost, zanima ih umjetna inteligencija, o ulaganju i financijama znaju više nego ijedna generacija te žele poruke skrojene samo za njih...

Tvrtke i poslovanje

Nagrađeni su najbolji domaći web trgovci – najbolji webshop Volim Ljuto

Ukupno 92 hrvatska web trgovca prijavili su se na šesto natjecanje eCommAwards powered by FAVI, a natjecali su se u šest kategorija: korisničkoj podršci, analitici, SEO optimizaciji, putovanju kupca, pravnoj usklađenosti i sadržaju.

Tvrtke i poslovanje

Otvorene prijave za Europsko natjecanje u društevnoj inovaciji: Glavna nagrada 75.000 eura

Nagrada promiče društvene inovacije koje pružaju rješenja za društvene izazove i potiču održivi i inkluzivni rast u Europi.

Tvrtke i poslovanje

Pomozite nam doznati tko su, kako rade i što muči hrvatske SaaS tvrtke

Netokracija i SaaStanak udružili su se u istraživanju kako bismo prvi put u Hrvatskoj dobili pregled domaćeg "Software as a Service" ekosustava.

Startupi

Tim MediBoost pobjednik je inovacijskog natjecanja AI4Health.Cro

U natjecanju je sudjelovalo 28 timova, od kojih je 10 ušlo u veliku završnicu te dobilo priliku natjecati se za prve tri nagrade, a pobjedu je odnio tim MediBoost.

Intervju

Moran Cerf: Vrijeme je da marketinška industrija uporabi alate koje su neuroznanstvenici stvorili!

Moran Cerf znanstvenik je koji je revidirao protokol lansiranja nuklearnog oružja, a na Danima komunikacija najavio je marketing budućnosti – marketing u našim snovima. I nije riječ o sanjarenju!