Tooway: Kome je namijenjen širokopojasni satelitski internet?

Kome je namijenjen i koliko košta širokopojasni internet putem satelita?

Iako navodno više kućanstava u Hrvatskoj ima pristup internetu no tekućoj vodi, njih oko dvjesto tisuća ili nije pokriveno nikakvom uslugom ili je brzina širokopojasnog interneta manja od 4 mbps. Upravo su oni ciljano tržište nove usluge Tooway koju odsad pružaju Hrvatska pošta, Intersat Telecom i Eutelsat Broadband.

Marko Janković i Anastasios Nikoyiannis
Marko Janković i Anastasios Nikoyiannis

Internet putem satelita trebao bi omogućiti dobru pokrivenost na mjestima koja su izvan dosega postojeće zemaljske infrastrukture različitih davatelja usluga. Trošak provođenja zemaljske infrastrukture do ruralnih i nepristupačnih područja viši je za 10, odnosno 18 posto no što je provođenje iste u gradovima, napomenuo je Anastasios Nikoyiannis, regionalni direktor Eutelsat Broadbanda za Grčku i Balkan.

Za korištenje ove usluge nužan je najam satelitske antene i modema, koji je uključen u mjesečnu pretplatu, a maksimalna omogućena brzina je do 22 Mbps preuzimanja i do 6 Mbps učitavanja.

Cijene i brzine

Nekoliko je ponuđenih paketa – najmanji od njih nudi 8 GB prometa po maksimalnoj brzini od 10 Mbps, za 149,99 kuna mjesečno, što otprilike odgovara i cijenama paketa mobilnog interneta domaćih operatera. U većim paketima, međutim, osjeti se da je riječ o satelitu i usluzi koja doseže na mjestima gdje nema konkurencije, jer se za neograničen promet po 22 Mbps mjesečno ipak treba izdvojiti 849 kuna uz ugovornu obvezu na 24 mjeseca.

Anastasios je pak zaključio kako 8 gigabajta zadovoljava više od 90 posto korisnika i kako je paket s neograničenim prometom namijenjen prvenstveno malim tvrtkama. Sve pakete i njihove cijene možete naći na stranicama Intersata.

Usluga pristupa širokopojasnog pristupa internetu premostit će takozvani “digitalni jaz” između područja s dobrom pokrivenošću i onih bez nje, zaključio je Nikoyiannis.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.