Tooway: Kome je namijenjen širokopojasni satelitski internet?

Kome je namijenjen i koliko košta širokopojasni internet putem satelita?

Iako navodno više kućanstava u Hrvatskoj ima pristup internetu no tekućoj vodi, njih oko dvjesto tisuća ili nije pokriveno nikakvom uslugom ili je brzina širokopojasnog interneta manja od 4 mbps. Upravo su oni ciljano tržište nove usluge Tooway koju odsad pružaju Hrvatska pošta, Intersat Telecom i Eutelsat Broadband.

Marko Janković i Anastasios Nikoyiannis
Marko Janković i Anastasios Nikoyiannis

Internet putem satelita trebao bi omogućiti dobru pokrivenost na mjestima koja su izvan dosega postojeće zemaljske infrastrukture različitih davatelja usluga. Trošak provođenja zemaljske infrastrukture do ruralnih i nepristupačnih područja viši je za 10, odnosno 18 posto no što je provođenje iste u gradovima, napomenuo je Anastasios Nikoyiannis, regionalni direktor Eutelsat Broadbanda za Grčku i Balkan.

Za korištenje ove usluge nužan je najam satelitske antene i modema, koji je uključen u mjesečnu pretplatu, a maksimalna omogućena brzina je do 22 Mbps preuzimanja i do 6 Mbps učitavanja.

Cijene i brzine

Nekoliko je ponuđenih paketa – najmanji od njih nudi 8 GB prometa po maksimalnoj brzini od 10 Mbps, za 149,99 kuna mjesečno, što otprilike odgovara i cijenama paketa mobilnog interneta domaćih operatera. U većim paketima, međutim, osjeti se da je riječ o satelitu i usluzi koja doseže na mjestima gdje nema konkurencije, jer se za neograničen promet po 22 Mbps mjesečno ipak treba izdvojiti 849 kuna uz ugovornu obvezu na 24 mjeseca.

Anastasios je pak zaključio kako 8 gigabajta zadovoljava više od 90 posto korisnika i kako je paket s neograničenim prometom namijenjen prvenstveno malim tvrtkama. Sve pakete i njihove cijene možete naći na stranicama Intersata.

Usluga pristupa širokopojasnog pristupa internetu premostit će takozvani “digitalni jaz” između područja s dobrom pokrivenošću i onih bez nje, zaključio je Nikoyiannis.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Što ste propustili

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.

Startupi i poslovanje

Identyum – digitalna osobna iskaznica iz Hrvatske za 21. stoljeće?

Na krilima suradnje s Finom, IDENTYUM bi trebao omogućiti dokazivanje identiteta putem aplikacije, bez papirologije, pokazivanja osobnih iskaznica i sličnih koraka.

Digitalni mediji

Kako napisati dobar članak za svoj ili tvrtkin blog (kad baš morate)

Je li vam teško napisati članak za blog tvrtke, objavu na LinkedInu ili 'microcopy' za digitalni projekt? Urednički i praktični savjeti slijede u novoj epizodi Netokracija podcasta!

Startupi i poslovanje

David Bizer: Direktor mora biti ambasador kulture tvrtke pa makar to značilo razgovor i sa 150. zaposlenikom!

Ususret nadolazećoj konferenciji Employer Branding na kojem gostuje kao keynote predavač, razgovarali smo s Davidom Bizerom oko gorućeg pitanja digitalne industrije za sve male i velike tvrtke: kako privući nove ljude?