Tomislav Tipurić: Velike tvrtke poput Microsofta mogu štošta naučiti od startupa

Tomislav Tipurić: Velike tvrtke poput Microsofta mogu štošta naučiti od startupa

Na ovogodišnjoj WinDays konferenciji imali smo priliku porazgovarati s Microsoftovim Tomislavom Tipurićem, čije će se predavanje temeljiti na tome što je zapravo inovativnost. Pritom smo ga priupitali imaju li velike korporacije poput Microsofta još prostora za velike inovacije ili je to sada igra za startupe.

Tomislav Tipurić
Tomislav Tipurić fan je ‘intrapreneurshipa’, poduzetništva unutar korporacija.

Na ovogodišnjoj WinDays konferenciji imali smo priliku porazgovarati s Microsoftovim Tomislavom Tipurićem, čije će se predavanje temeljiti na tome što je zapravo inovativnost. Pritom smo ga priupitali imaju li velike korporacije poput Microsofta još prostora za velike inovacije ili je to sada igra za startupe.

Prije tridesetak godina kada su tvrtke kao Microsoft i krenule, IT nije bio mainstream već je bio “u garaži”, objašnjava Tipurić. U međuvremenu je najvećih deset inovacija koje su promijenile svijet došlo upravo iz IT sektora, počevši s World Wide Webom pa sve do laparoskopskih operacija. Upravo zbog tog naglog razvoja i stope inovacije tvrtke sada dolaze u fazu transformacije:

S jedne strane imamo  lijepu priču, poplavu startupa gdje ljudi nešto pokreću, koje testiraju i tehnologiju i poslovne ideje. Startupi su eksperimenti, uspiju li ili ne uspiju – to nije toliko bitno. Ta ista priča se pak može primijeniti unutar velikih korporacija.

Više je načina da se to primijeni unutar korporacija, objašnjava Tipurić, a njemu najdraža je intrapreneurship – poduzetništvo unutar korporacije. Treba pritom razlikovati dva tipa inovacija, naglašava:

Kad govorimo u smislu inkrementalnih inovacija, za to je poslovni proces koji postoji u Microsoftu savršeno dovoljan. Poznajemo proizvod koji moramo unaprijediti, proces kojim ćemo to postići i poznajemo kome ćemo to na kraju prodati. Kada govorimo o konceptualnim inovacijama, stvaranju nečeg potpuno novog – to do tad nismo radili, ne znamo kako to napraviti i kome to prodati. To je velika razlika i zato je ‘startup mindset’ unutar korporacije ključan.

Microsoft i slične korporacije imaju mnogo toga za naučiti od startupa kada je riječ o inovacijama, tvrdi Tipurić,  i trebale bi od njih učiti i žele li u budućnosti biti inovativne i kompetitivne.

Poticanje startup ekosustava

I to je jedan od razloga zašto Microsoft ulaže u razvoj startup ekosustava, kako u regiji tako i globalno. BizSpark, globalni Microsoftov program namijenjen poticanju startupa, prisutan je već godinama i u Hrvatskoj

BizSpark je jednostavna priča – dajemo veliku količinu softvera na korištenje na tri godine, a motivacija iza toga jest da imamo što više startupa na našoj platformi. U zemljama kao što je Hrvatska, uglavnom je riječ samo o softveru zbog ograničenih budžeta, no često je i to dovoljno.

Otvorenje WinDaysa.
Otvorenje WinDaysa.

Pritom se pokušavaju povezati i raditi s državom kako bi potaknuli takvu vrstu poduzetništva, no sve je to dosta sporo, priznaje Tipurić, dodajući kako u Americi BizSpark funkcionira mnogo drukčije te kako iza njega stoji velika marketinška mašinerija i mnogo dodatnih aktivnosti. U Hrvatskoj su te dodatne aktivnosti tek u nastajanju – jedan od primjera je Startup Akademija čiji je ovogodišnji pobjednik Guest Request. Kroz nju se pokušava potaknuti studente na djelovanje, dovesti ih do korisnika koji bi mogli testirati njihove ideje ili rješenja.

Unatoč nekim ograničenjima, i hrvatski BizSpark ima svoje uspješnice: Pet minuta je jedan od prvih startupa u Hrvatskoj koji je ušao u program, a tu su i SalesPod i Farmeron te Relago – tvrtka koja se bavi cloud businessom. Projekt CodeAnywhere dobio je i donaciju 20 tisuća dolara zahvaljujući posebnom odobrenju iz Redmonda.

WinDaysi su inovacija sami po sebi

Ove se godine održavaju 14. WinDaysi.
Ove se godine održavaju 14. WinDaysi.

Sama konferencija održava se već četrnaestu godinu za redom.U svojim počecima bila je hard core tehnološka konferencija, s dvjesto različitih računala pospojenih svuda, još u doba CRT monitora, prisjeća se Tipurić, a na nju su dolazili tehničari, inženjeri, geekovi. IT je otada sazrio kao industrijska grana i danas na WinDayse dolazi jako široka populacija ljudi.

Windaysi su inovacija za sebe i kreće svakoga puta od nule – svake je godine nova tema i prostor se planira na drukčiji način, a cilj  je uistinu povezati tehnologiju i poslovanje jer jedno bez drugog ne mogu, objašnjava:

Ova bi konferencija trebala biti poticaj, nešto što će vratiti nadu ljudima koji su došli prilično deprimirani ekonomskom situacijom i svime što nas muči u državi, i vjerujem da će WinDaysi na temelju povezanosti s tehnologijom i emocija koje bude tijekom posebnih događanja podići ljude iz sivila i motivirati ih.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Startupi i poslovanje

Porezna zahtijeva da i fizičke osobe prijave svaki zakup Facebook oglasa ili Upwork angažman!

Bez obzira jeste li fizička ili pravna osoba - ako poslujete s tvrtkama iz inozemstva, možda biste trebali naći računovođu već danas.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Lora Pleško: Kako voditi tim i tvrtku u doba krize?

Lora Pleško je CEO Mašinerije, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i web rješenja. Ususret Ladies of New Business konferenciji Lora nam je prenijela iskustva o slaganju internih procesa za vrijeme remote rada.

Intervju

Stručnjaci: Zbog “pada” Štita privatnosti razmislite hoćete li koristiti američke servise kao što je Mailchimp 

Dok se čeka razjašnjenje odnosa između SAD-a i EU u kontekstu prijenosa podataka, tvrtke koje prenose podatke van Europske unije moraju dokazati da su poduzele dovoljne mjere zaštite. Konzultantica za zaštitu podataka, Vlatka Vuković, smatra da su pojedini servisi prešutjeli bitne informacije.

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?

Startupi i poslovanje

I ove godine na Ladies of New Business, ali online! 5. i 6. studenog bavimo se temama o vodstvu

Kako osigurati kapital i u krizi, kako vođenjem drugih ne zaboraviti na sebe, koji su to izazovi upravljanja timovima i resursima u "novom normalnom" - pokrivamo sve bitne teme o ženskom vodstvu i poduzetništvu u doba krize na Ladies of New Business konferenciji.

Kultura 2.0

Ravnateljica preloške knjižnice okupila igrače Harry Potter igre od Las Vegasa do Hong Konga i napravila izložbu njihovih knjižnica

Maja Lesinger četiri je mjeseca radila na virtualnoj međunarodnoj izložbi Harry Potter: Wizards Unite the Libraries u koju su se uključili igrači, a posebice knjižničari diljem svijeta. No, baš njena knjižnica iz Preloga nije mogla završiti u izložbi jer nije mjesto od interesa u samoj igri.