Indiegogo kampanja za tisak Wikipedije: Imate li na policama mjesta za tisuću svezaka?

Indiegogo kampanja za tisak Wikipedije: Imate li na policama mjesta za tisuću svezaka?

Koliko bi tomova imala Wikipedia kada bi se ispisala? Više od tisuću, tvrdi startup PediaPress u svojoj indiegogo kampanji kojom želi prikupiti sredstva za tisak preko milijun stranica informacija koje se mogu naći na ovoj otvorenoj enciklopediji.

Tiskana Wikipedia imala bi 1000 tomova
Tiskana Wikipedia imala bi 1000 tomova (slike: The Wikipedia Books Project)

Koliko bi tomova imala Wikipedia kada bi se ispisala? Više od tisuću, tvrdi startup PediaPress u svojoj Indiegogo kampanji kojom želi prikupiti sredstva za tisak preko milijun stranica informacija koje se mogu naći na ovoj otvorenoj enciklopediji.

U ovom tiskanom izdanju moglo bi se naći više od 4 milijuna članaka engleske verzije Wikipedije, koje je pisalo i uređivalo više od dvadeset milijuna volontera, a za ovaj pothvat Pedia Press traži potporu od 50 tisuća dolara. Uspije li kampanja, prva tiskana verzija Wikipedije u tisuću tomova trebala bi se predstaviti na Wikimania konferenciji 2014. godine u Londonu, a potom biti donirana nekoj knjižnici. Da bi pokazao kako bi tomovi izgledali, Pedia Press je izdao prvu knjigu (od tisuću), u kojoj se pokrivaju pojmovi od „A“ do „A76 Motorway“.

Usporedbe radi, Encyclopaedia Britannica je u posljednjem tiskanom izdanju brojala 32 toma, pola milijuna obrađenih tema, preko 4000 suradnika i stotinjak urednika (kaže Wikipedia).

Altruističan projekt ili kreativan marketing?

Inspiraciju za ovaj pothvat tim Pedia Pressa dobio je kada im se javio korisnik koji je želio ispisati cijelu njemačku verziji Wikipedije – isti je odustao od svog nauma kada su izračunali broj stranica i cijenu, no ideja je ostala. Prikupe li dovoljno sredstava, planiraju od svoje kolekcije Wiki knjiga napraviti i putujuću izložbu.

Finalna verzija bi izgledala otprilike ovako.
Finalna verzija izgledala bi otprilike ovako.

Kakve koristi od toga može imati Pedia Press, pitate se? Za početak, riječ je o startupu koji se bavi ispisom članaka s Wikipedije po narudžbi. Bacite li oko na lijevi stupac na stranicama otvorene enciklopedije, možda primijetite mogućnost tiskanja knjige koju sami sastavljate od odabranih članaka.

S jedne strane motivacija za ovakav pothvat može biti altruistični homage Wiki zajednici, no također i vrlo kreativna marketinška kampanja koja će odjeknuti u svim medijima.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Mobilno

Zašto aplikacije za praćenje COVID-19 ne uspijevaju? Najbolji primjer nalazi se i u našoj regiji

Od Sjeverne Makedonije i Mađarske, do Norveške, Velike Britanije i Irske vidimo različite aplikacije, različite implementacije i prakse korištenja. Koliko uspjeh aplikacije ovisi o angažiranosti ključnih aktera, koliko o dobroj volji korisnika, a koliko o nadležnim institucijama?

Vodič

Iz vlastitog iskustva: Kako dobiti novac od Europske unije za razvoj video igara

Europska unija kroz svoj potprogram Creative Europe - MEDIA, od 2013./2014. dodjeljuje bespovratna sredstva europskim game dev studijima za razvoj video igara. Evo kako izgleda proces prijave i na što trebate obratiti pozornost da biste dobili novac.

Kolumna

Na 16. rođendan Ruby on Railsa odgovaramo na pitanje: Je li mrtav, i u svijetu i u Hrvatskoj?

Početkom kolovoza slavimo 16 godina od prve pojave Ruby on Railsa, web development frameworka koji je “promijenio svijet”. S tom činjenicom volim početi ovu priču jer mislim da je ključna za odgovor na pitanje koje mi se često postavlja: Nije li Ruby on Rails mrtav?

Video

Kako dati otkaz? Pravni savjeti za radnike i poslodavce!

Neki od najpopularnijih tekstova na Netokraciji u posljednjih nekoliko mjeseci su – kako dati otkaz, kako zatvoriti paušalni obrt...

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.