Testirali smo Facebook news feed i moramo vam priznati: Slike nikad nisu bile bitnije!
Facebook news feed

Testirali smo Facebook news feed i moramo vam priznati: Slike nikad nisu bile bitnije!

Facebook news feedSvakom novom promjenom Facebook uzrokuje brojne reakcije svojih korisnika pa tako niti posljednja promjena news Feeda nije prošla nezapaženo. Od kada je davne 2006. godine Facebook uveo news feed (koji je, inače, inicijalno smatran velikim napadom na privatnost), on je postao centralno mjesto konzumiranja informacija svakog prosječnog korisnika ove mreže. 

Velike slike prijatelja, različiti news feed s desne strane, bar s chatom s lijeve strane
Velike slike prijatelja, različiti news feed s desne strane, bar s chatom s lijeve strane

Pogledom na stari izgled Facebooka, prvo što zamijetimo su velike i neiskorištene bijele površine. Kako je Facebookov poslovni model vrlo jednostavan, prodati što više mjesta za oglašavanje, te se površine moraju nekako iskoristiti kako bi Facebook donio što bolje iskustvo svojim korisnicima i što veći prinos svojim dioničarima. Sada Facebookom dominiraju velike slike, uploadane od korisnika i različitih stranica, a koje su smještene centralno na news feed. Ovdje se vidi jasan trend pomicanja fokusa s tekstualnih statusa na fotografije i video materijale korisnika.

Galerije slika korisnika u stilu mozaika.
Galerije slika korisnika u stilu mozaika.

Također, problem koji, na više manje uspješan način, Facebook pokušava riješiti jest jednako iskustvo korištenja, odnosno, konzistentnost na svim platformama. Sam trend pokazivanja velikih fotografija nam dolazi s mobilne platforme te je ovaj novi dizajn inspiriran onime što je Facebook naučio na mobilnom polju – ipak su oni sada mobile first kompanija, zar ne? Tako je sada glavni korisnički meni premješten na lijevu stranu te se u njemu nalaze sve vaše grupe, stranice, prostor za chat te, zavisno o veličini ekrana koji koristite, tu će vam se prikazivati jedan ili više redova notifikacija korisnika. Thumbs up!

Check in, fokus na slike
Check in, fokus na slike

Jedna od novosti koju Facebook unosi su različiti feedovi. Tako se sada možete fokusirati na fotografije, glazbu ili određenu grupu prijatelja unutar posebnog feeda. Ono što je tu Facebook mogao napraviti jest ponuditi news feed s vijestima od različitih izvora, ali ovako ćete se morati potruditi i sami napraviti popis stranica koje pratite.

Poseban news feed - glazba
Poseban news feed – glazba

Ako su vas oduševile velike slike koje dominiraju Facebookom, pogodite što slijedi? Točno, veliki plaćeni oglasi i sponzorirane vijesti. Kako smo se svi više-manje uspjeli naviknuti da ignoriramo oglase koji nam se prikazuju sa strane, Facebook je postupno uvodio oglase u samom news feedu te im na ovaj način želi podići vrijednost, odnosno, povećati šanse da zapravo i pogledate to što vam se nudi. Tako da ako sada želite izbjeći oglas od neke Facebook stranice, odnosno, ako želite konzumirati jednaku količinu sadržaja koji ste prije konzumirali, morat ćete uložiti dosta vremena u scrolanje. Not cool!

Sponzorirane vijesti
Sponzorirane vijesti

Jedna od stvari koje ne štimaju s novim news feedom jest upravo taj trend koji Facebook slijedi. Vidi se jasan utjecaj drugih društvenih mreža kao što su Google+, Tumblr i drugih. Facebook trenutno ne posjeduje taj zamah i agilnost (luksuz?) kojim se može boriti protiv malih startupova, koji na totalno drugačiji način prilaze istome “problemu”. Ono što Facebook sada ima jest novac ($$$) te može kupovati te startupe (Instagram) ili jednostavno kopirati ono čime se oni bave (Snapchat).

Poveznice su izraženije, s velikim tekstom i većom slikom
Poveznice su izraženije, s velikim tekstom i većom slikom

Facebook je sa redizajnom želio biti što više clean i prebaciti fokus na fotografije, što je sigurno korak u dobrom smjeru, ali ne mogu se oteti dojmu da je ovo što nam je prezentirano zapravo manje korisno nego što je bilo – ili je to možda zasićenost Facebookom?

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Internet marketing

Kako su OPG-ovci postali najtraženiji ljudi (i zašto je nužno njihovo digitalno opismenjavanje)

U jeku pandemije koronavirusa (COVID-19) zatvorene su i tržnice. Uz zabranu kretanja van mjesta prebivališta, ova mjera navela je brojne OPG-ovce koji su svoje proizvode do jučer nudili na placu da posegnu za nekim drugim kanalima jer voće i povrće bez hladnjače ne može dugo stajati, a plastenici su puni zahvaljujući blagoj zimi i proljetnom suncu koje se pojavilo u par navrata.

Intervju

Poznati hrvatski rally vozač Juraj Šebalj i bez kacige nastavlja plijeniti pažnju publike

On je višestruki pobjednik rally utrka, a odnedavno ima i novu karijeru - influencersku. Iako je YouTuber bez vlastitog YouTube kanala, Jurja na različitim emisijama prati i po nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Što ste propustili

Sponzorirano

Epidemija COVID-19 pomogla je digitalizaciji Hrvatske više nego ijedna inicijativa do sada

Kriza je svakako tu, ali možda iz nje izvučemo neke korisne lekcije i konačno počnemo razmišljati digitalnije.

Kultura 2.0

Škola programiranja SmartNinja dokaz je da krizna situacija može donijeti i neprilike i – prilike

Iako je škola programiranja SmartNinja, prisutna i u Hrvatskoj tri godine, do sada održavala tečajeve isključivo uživo, na fizičkim lokacijama, pandemija koronavirusa preselila je nastavu online, gdje će dio tečajeva vjerojatno i ostati, što nudi nove prilike na tržištu edukacija.

Startupi i poslovanje

Igrom kroz matematiku, platforma Matific pomaže 58 tisuća naših učenika i učitelja u nastavi na daljinu

Učitelji diljem Hrvatske našli su se prije nešto više od 20 dana u izvanrednim okolnostima. Sav svoj nastavnički proces trebali su prilagoditi online okruženju, srećom, odrađeni pilot projekti sada zlata vrijede - a suradnja s Matificom upravo je tome dokaz.

Intervju

WhatsApp kao komunikacijski kanal za vaš biznis u krizi? Pomoći će hrvatski Sendbee

Imamo Koronavirus.hr na Viberu, no treba li nam podrška i putem WhatsAppa? Što uopće nudi WhatsApp Business, a što hrvatski startup Sendbee koji se njime bavi? Otkrili su nam suosnivači Domagoj Krpan i Ivan Arar.

Startupi i poslovanje

Mali ste offline biznis? Ovladati online prodajom možete i s ograničenim budžetom

Ugostiteljski objekti prvi su osjetili posljedice pandemije pa tako i naš specialty coffee shop Kavantura. Srećom, pozabavili smo se web trgovinom i digitalnim alatima tik prije svega... evo što je nama olakšalo posao.

Startupi i poslovanje

Ponovimo lekcije iz 2008. Kriza nije vrijeme da svojim klijentima budete daleko

Ovo je priča koju vrlo često pričam, to je priča o krizi zvanoj 2008. Jedni su se hvalili, drugi žalili, a evo što se meni događalo...