Snyergy Moon među 5 timova koji lete na Mjesec (i po 30 milijuna dolara)

Tim Nebojše Stanojevića među 5 projekata koji lete na Mjesec (i po 30 milijuna dolara)

Hoće li letjelica na čijoj izradi sudjeluju i osobe iz Hrvatske, unutar tima Synergy Moon, u prosincu ove godine uspješno sletjeti na Mjesec? I hoće li vozilo koje ona nosi uspješno prijeći barem 500 metara? I poslati video i slike u visokoj rezoluciji na Zemlju?

domjeseca_1naslovna

To ćemo vidjeti za desetak mjeseci, ali za sada znamo da je tim u kojemu se nalazi dosta pojedinaca iz Hrvatske i regije, a koji su osnovali Nebojša Stanojević i Kevin Myrick, Synergy Moon, ušao u završnicu 30 milijuna dolara vrijednog natjecanja Google Lunar XPRIZE kojemu je cilj naveden upravo u uvodu ovog teksta – osmisliti, napraviti i lansirati uređaje koji bi trebali uspješno i sletjeti na Mjesec, istraživati ga, ali i utjecati na budući razvoj robotskog istraživanja svemira, po što povoljnijim cijenama.

16 timova podijelilo nagradu od milijun dolara

Uz Synergy Moon, još su četiri tima verificirala ugovore potrebne za lansiranje, što znači da ova svemirska “utrka” ulazi u svoju završnicu. Inače, 16 timova koji su sudjelovali u natjecanju podijelit će takozvanu Diversity nagradu vrijednu milijun dolara jer su, kako ističu organizatori, “pomaknuli granice kako bi demonstrirali da nije potrebna pozadina kakve moćne vlasti da bi se napravila misija na mjesecu”.

No, sad je sve na pet preostalih timova koji trebaju pokrenuti lansiranje do 31. prosinca 2017., a među njima su, osim Synergy Moona, izraelski SpaceIL, američki Moon Express, indijski Indus i japanski Hakuto.

Synergy Moon i sustav modularnih raketa N8

projektirao i izrađuje Interorbital Systems u njihovoj tvornici i pokusnim lokacijama u Mojave Air and Space Portu
Rakete N8, koje koristi Synergy Moon, projektira i izrađuje Interorbital Systems u tvornici i pokusnim lokacijama u Mojave Air and Space Portu.

Posebno je zanimljiva priča o djelomično “našem” timu koji je uspio doći do završnice ovog natjecanja i koji će, prema predviđanju suosnivača Nebojše Stanojevića, Bosanca koji je dosta godina proveo u Južnoj Africi, a čija je trenutna adresa u okolici Pule, početkom prosinca ove godine lansirati svoju letjelicu.

U timu se nalaze osobe iz petnaestak zemalja, kojima je cilj da svemirska putovanja i lansiranje satelita postaju što povoljniji i dostupniji. Neki od članova ovog tima još su se 2004. natjecali za Ansari XPRIZE, prvo takvo svemirsko natjecanje u kojemu se dijelila nagrada za prvi privatno izvedeni podorbitalni svemirski let. Sada koriste prilagođeni i, kako navode, cjenovno vrlo povoljni i fleksibilni lansirni sustav modularnih raketa N8, koje je projektirao i izrađuje Interorbital Systems u njihovoj tvornici i pokusnim lokacijama u Mojave Air and Space Portu.

Nebojša Stanojević i njegovih nekoliko života

Zanimljiva priča postaje još zanimljivija ako uspijete popričati s Nebojšom. Doznat ćete da je do sada, kako kaže, imao “nekoliko života”. U jednome se bavio računalima, u drugom je adresu u Bosni i Hercegovini zamijenio južnoafričkom dan prije no što je službeno počeo rat. U trećemu je bio filmaš koji je, među ostalim, radio na montaži i na kultnog filma Rane. U četvrtom se je odlučio oploviti svijet, a u petom je brodove zamijenio svemirskima.

Synergy Moon čini internacionalni tim iz 15 zemalja, a dio članova je iz Hrvatske.
Synergy Moon čini internacionalni tim iz 15 zemalja, a dio članova je iz Hrvatske.

Upravo se u tome upoznao s Kevinom i 2008. pokrenuo zajednički tim, danas poznat kao Snyergy Moon, ne bi li sudjelovali u svojevrsnoj revoluciji u industriji svemirskih putovanja i istraživanja, čiji je dio i poznati SpaceX – razvoju privatnih svemirskih letova, odnosno onih koje ne financiraju vlade.

Uz njega u timu će se naći i druga poznata imena, poput Miroslava Ambruša-Kiša, a odnedavno i Vladimir Puškaša, koji je razvio projekt ELA Module, nastambu na napuhavanje namijenjenu dugotrajnom boravku astronauta na Marsu, čiji ste serijal o ljudskom putu do ovog planeta mogli čitati na Netokraciji.

Čekamo prosinac

Jedan od najnovijih članova tima Synergy Moon - Vladimir Puškaš.
Jedan od najnovijih članova tima Synergy Moon – Vladimir Puškaš.

No, prije Marsa – Mjesec. Pred timom je sada nekoliko mjeseci da dovedu sve do završne faze i lansiranja, ne bi li osvojili i neku od nagrada – tako je 20 milijuna dolara namijenjeno timu koji prvi ispuni svoju misiju, a tu je i niz drugih nagrada o kojima će odlučivati suci. No, ne staje sve na tome, otkriva mi Nebojša širu sliku – s obzirom na raznolike članove ovog internacionalnog tima koji su radili na raznim dijelovima projekta, očekuje da će se iz cijelog projekta razviti razni spinoffovi, svojevrsni startupi nastali na temelju inovacija koje su se razvijale za ovo natjecanje.

Samo bi lansiranje moglo biti spektakl samo po sebi, ali do tada možemo samo reći bravo – i nestrpljivo iščekivati let “naših ljudi”, odnosno letjelica na čijem su razvoju oni radili, na Mjesec.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Intervju

Flutter nije “no-code” rješenje ni čarobni štapić, ali je odličan za brz razvoj mobilnih aplikacija

Ako niste developer, možda niste ni čuli za Flutter - a ako jeste, vjerojatno imate snažno mišljenje o njemu. U čemu je tu stvar?

Sponzorirano

WooCommerce koristi 50% hrvatskih online trgovaca, a uz Neuralab dobili su i novu opciju plaćanja – KEKS Pay

Suradnja eCommerce agencija i fintecha mogla bi - i trebala bi - biti sve češća praksa otkako je PSD2 otvorio vrata bankarskim podacima. Dobar primjer realizirao se nedavno u okviru domaćeg KEKS Paya koji je uz pomoć Neuralaba dobio priliku olakšati život tisućama novih korisnika i klijenata.

Startupi i poslovanje

200 studenata saznalo kako pokrenuti karijeru u doba COVID-19 u Nanobitu, ali i Infobipu, Infinumu i Circuitmessu

Na jučerašnjem digitalnom izdanju Digiralne Karijere u organizaciji Netokracije, FOI-ja i Nanobita govorilo se o pandemiji, praksama i prilikama za zaposlenje u digitalnoj industriji unatoč pandemiji.

Kultura 2.0

Kladarić, Šarić i Blagonić: Kako napredovati, biti inovativan i kreativan – dok radite na daljinu!

Iako je rad na daljinu mnogima nametnut, ne znači da je drugima odlično sjeo. Dapače, s Lukom Kladarićem, Marinom Šarićem i Lucijanom Blagonićem otkrivamo dobre prakse temeljene na godinama iskustva!

Mobilno

Ljuti smo na Apple… ali treba li nam još punjača?

Zašto su svi tako ljuti jer neće imati još jednu kocku za punjenje viška i kabel koji će ionako puknuti?

Startupi i poslovanje

Croatia osiguranje prepoznalo je potrebe korisnika u 2020. i u deset mjeseci je nastao LAQO

Usred krize i pandemije Croatia osiguranje napravila je ozbiljan iskorak prema digitalizaciji svojih usluga - okupili su vrhunski tim domaćih stručnjaka s kojima su razvili digitalni proizvod na razini punokrvnog insurtecha. Kako je nastalo LAQO, otkrivamo.