Kako su Hrvati znanjem o Analyticsu osvojili knjigu, šunku, čokoladu – i Avinasha

Najveći europski specijalizirani skup stručnjaka u području web analitike, Superweek, ove je godine održan u prvom tjednu veljače. Razlog pomicanja (u pravilu se održava u zadnjem tjednu siječnja) bio je slobodni termin kolege Avinasha Kaushika, vodećeg svjetskog Google Analytics stručnjaka i evangelista. A zbog njega se datumi događanja itekako isplate pomicati.

Superweek, čija je glavna zvijezda ponovno bio Avinash Kaushik, ove je godine ugostio predstavnike triju hrvatskih tvrtki - Escape, Degordian i Agrokor (slike: Robert Petković)
Superweek, čija je glavna zvijezda ponovno bio Avinash Kaushik, ove je godine ugostio predstavnike triju hrvatskih tvrtki – Escape, Degordian i Agrokor (slike: Robert Petković)

Za hrvatske tvrtke ovogodišnji Superweek ostat će zapamćen po nekoliko zanimljivih detalja:

  1. Prvi puta od kada dolazim na Superweek neka je tvrtka, kojoj analitika nije core biznis (ne žive od toga kao glavnom djelatnošću), platila svom djelatniku dolazak na svih 5 dana konferencije. Osim nas iz agencija Degordian i Escape, bio je i kolega Robert Petković iz Agrokora. Pohvalno!
  2. Prvi puta je netko iz Hrvatske (odnosno čak cijele Google Adriatics regije) održao predavanje o korištenju Google Analyticsa. To je bio naš kolega Zorin Radovančević koji je održao vrlo zapaženo predavanje “Tracking user intent in travel” gdje je predstavio naš scorecard model procjene namjere i mjerenja efikasnosti ulaganja koji koristimo u oglašavanju ponude u turizmu.
  3. Na predstavljanju najboljih i/ili inovativnih rješenja korištenja Google Analyticsa, moje je rješenje dobilo priznanje struke, a najviše me razveselilo Avinashovo priznanje. Nije mačji kašalj kada te pohvali svjetski broj 1. Uzmete li u obzir da razne starlete i starletice naplaćuju tvit po 1000 eura, meni ovo vrijedi barem 10 puta toliko. 🙂

Vrlo zanimljive su bile sve prezentacije, ali izdvojio bih nekoliko njih jer su po svom utjecaju na mene bile najsnažnije.

Od ‘kuma’ web analitike do povećanja efikasnosti oglašavanja

Jim Sterne ili kum web analitike pokazao je primjerima kako podaci mogu analitičare odvesti u krivom smjeru. Zgodan je bio njegov primjer da porast potrošnje sladoleda korelira s povećanjem utapanja. Ako ne uzmete u obzir kontekst (uzročnost) da je vjerojatno toplo vrijeme uzrok porastu jednog i drugog, možete potpuno krive zaključke donijeti o svojoj kampanji. Svakako preporučujem da pročitate njegovu knjigu The Devil’s Data Dictionary koju smo osvojili (uz čokoladu i šunku) jer smo imali odlična pitanja.

Osvoje
Osvojena knjiga The Devil’s Data Dictionary. Čokolada i šunka nisu na slici.

Damion Brown je prezentirao inovativan pristup mjerenju efikasnosti javnih i državnih web stranica mjerenjem broja rezultata koji se prikazuju nakon site searcha. Ako slučajno neki korisnik traži relevantni pojam, a rezultata pretrage nije bilo, pristupilo se izmjeni sadržaja javnog weba. Kad bi barem i naša administracija tako pristupila.

Fenomenalni Garry Illes, čovjek koji radi hands-on na Google algoritmu organskog redoslijeda prikaza, otkrio nam je, kao i lani, trendove ponašanja korisnika, promjene u navikama i stvari koje Google testira i planira uvesti tijekom ove godine kao ranking faktore. Ekskluzivno mogu najaviti da je pristao biti keynote govornik na konferenciji koju će na proljeće organizirati Escape i zato nemojte propustiti tog fenomenalnog dečka.

Yehoshua Coren nam je pokazao svoj model optimizacije ulaganja u oglašavanje na temelju dobiti (ako ti klijent želi dati te podatke) kojima je značajno povećao efikasnost ulaganja. Nažalost, imamo samo šačicu klijenata u Hrvatskoj gdje to možemo primijeniti jer velik broj njih ne želi ili ne prati dobit po svakoj prodaji.

Treba li nam uz analitičara i psiholog, filolog, matematičar?

Ove je godine prvi put
Ove je godine prvi put netko iz ovdašnje regije održao predavanje na temu Google Analyticsa – Zorin Radovančević.

Matt Gershoff je demonstrirao kako je iskoristio model linearne interpolacije u optimizaciji ponude preko vikenda i radnim danom i time značajno povećao prodaju srećki. Tu smo shvatili da uz stručnjaka za analizu podataka trebamo psihologa, filologa i matematičara.

Peter O’Neill (meni osobno jedan od najdražih analitičara izvan Escapea) pokazao je odličan model normalizacije rezultata Pearsonovom metodom kojom se puno zornije mogu prikazati kvalitativne korelacije podataka. Svakako nešto što usvajamo odmah u naše poslovanje.

Jos Meijerhof & Oliver Borm iz Googlea su pokazali kako real time analytics podaci mogu biti korisni u procjeni utjecaja online oglašavanja na offline kupnju. Bude li sreće i mogućnosti, demonstrirat će taj model i u Zagrebu na Escapeovoj konferenciji. Iznenađujuće inventivna prezentacija za nekog tko je podrijetlom Nijemac i radi u Googleu. 🙂

Simo Ahava i Stephane Humel bili su standardno dobri, a Avinash Kaushik je opet pokazao zašto je najveći i najpriznatiji stručnjak današnjice u području web analitike. Predstavio nam je premijerno rješenje za first minute/last mile problem gdje je svojim genijalnim Care/Do/Impact modelom objasnio važnost uloge analitičara u svakoj tvrtki. Uz to nam je otkrio kako se priprema za sastanak s najvažnijim direktorima u najvažnijim tvrtkama. Neću se razmetati, ali kopira nas u tome. 🙂

Vidimo se i iduće godine!
Vidimo se i iduće godine!

Ukratko rečeno, tko god ima veze s online poslom i može si priuštiti doći na Superweek, neka ne dvoji. Ne samo da je to najveća i najvažnija europska konferencija o analitici, nego su ljudi tamo vrlo pristupačni i prijazni i uz šank ili kavu možete saznati puno detalja o mogućnostima, idejama ili metodama kojih se u rutini svakodnevice naprosto  ne sjetite. Vidimo se dogodine.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Sponzorirano

Provjerili smo je li se nova Pauza.hr dobro ispekla. Evo što smo otkrili!

Pauza.hr u 2019. ulazi s potpunim redizajnom. Zašto smo toliko čekali na novi web i aplikaciju te jesu li uspjeli napraviti dobar posao na kraju? Tražimo odgovore za vas.

Startupi i poslovanje

Znate priču o akceleratorskom programu koji je trebao uložiti u 10 startupa, a na kraju nije ni u jedan?

Kakva čast, kakav ponos, kakvo veselje, opisat će tako Dario Trbović svoj prvi veći susret sa startup svijetom prije četiri godine, kada je njegov projekt Pippion pobijedio na Akceleratorskom poduzetničkom kampu u Osijeku. Njegove su današnje asocijacije na taj događaj potpuno drugačije - neuspjeh, razočarenje, prijevara, gorak okus, teška lekcija, da nabrojim samo neke od njih.

Društvene mreže

Je li 2018. bila dovoljna da shvatimo kako je došao kraj vladavini Facebooka?

Facebook će jedva čekati da 2018. završi, ali pitanje je koliko su ovi skandali trajno utjecali na sliku koju u javnosti ima?

Što ste propustili

Internet marketing

Oglašavanje mobilnih aplikacija u 2019.: Veći troškovi, veći budžeti, veći broj instalacija

Mobilno oglašavanje u SAD-u već je veće od televizije, a postoji tek 11 godina. No, što nas na tom polju čeka u 2019., godini u kojoj se očekuje veće i lakše korištenje aplikacija, zahvaljujući sve boljim mobilnim uređajima, ali i mrežama?

Internet marketing

Koliku je prašinu Gillette zapravo digao spornim videom? Imamo podatke

Suprostavljene reakcije na Gilletteov video The Best Men Can Be, objavljen 13. siječnja, ne prestaju. Dok ga jedni hvale, drugi su pogođeni njegovim sadržajem te reagiraju vrlo glasno i vrlo negativno. No, koliki doseg imaju te reakcije te jesu li one ipak više pozitivne ili negativne, doznali smo uz Mediatoolkit.

Intervju

Kako su FOI-jevci u 24 sata kreirali aplikaciju koja osobama oštećenog sluha olakšava video pozive?

U razgovoru s voditeljem tima otkrivamo kako je spoj društveno odgovorne ideje i video tehnologije studente s varaždinskog FOI-ja doveo do pobjede na HACK IT DAYZ-u!

Startupi i poslovanje

Wolt (i UberEats koji će u Hrvatsku doći za njim) imaju bolji CX od većine hrvatskih restorana

Finski Wolt novi je igrač na tržištu dostave Zagreba, ali donosi li nam on prednosti zbog kojih bismo se trebali odreći drugih servisa?

Startupi i poslovanje

DaiBau, uz investiciju od 700.000 eura, želi pomoći svima u regiji koji muku muče s majstorima

Pronaći dobrog majstora zna biti Sizifov posao, a Daibau, u Hrvatskoj poznat kao eMajstor, uz investiciju fondova South Central Ventures i Vito ONE, želi biti vodeće rješenje.

Sponzorirano

Provjerili smo je li se nova Pauza.hr dobro ispekla. Evo što smo otkrili!

Pauza.hr u 2019. ulazi s potpunim redizajnom. Zašto smo toliko čekali na novi web i aplikaciju te jesu li uspjeli napraviti dobar posao na kraju? Tražimo odgovore za vas.