Što je slavni Googleov 'analytics' evangelist otkrio domaćim marketingašima na Superweeku?

Što je slavni Googleov ‘analytics’ evangelist otkrio domaćim marketingašima na Superweeku?

Još jedna prilika za upoznavanje, umrežavanje i minglanje ukazala se svi SEM-ovcima, digitalnim analitičarima, SEO entuzijastima i onima koji se tako osjećaju. Na najvišoj točki u Mađarskoj, u Galyatetőu, prošloga tjedna okupila se sama krema europske digitalne marketinške scene u sklopu Superweeka. 33 predavanja, 24 predavača, 4 panela i 1 AMA (Ask Me Anything) glavni su aduti ove konferencije na kojoj smo osim odličnih ideja i rješenja imali priliku rukovati se i slikati sa celebrityem svijeta digitalne analitike - Avinashem Kaushikom.

Ekipa iz Escape Studija uspjela se, među ostalima, na Superweeku družiti s Avinashem Kaushikom.
Ekipa iz Escape Studija uspjela se, među ostalima, na Superweeku družiti s Avinashem Kaushikom.

Još jedna prilika za upoznavanje, umrežavanje i minglanje ukazala se svi SEM-ovcima, digitalnim analitičarima, SEO entuzijastima i onima koji se tako osjećaju. Na najvišoj točki u Mađarskoj, u Galyatetőu, prošloga tjedna okupila se sama krema europske digitalne marketinške scene u sklopu Superweeka. 33 predavanja, 24 predavača, 4 panela i 1 AMA (Ask Me Anything)  glavni su aduti ove konferencije na kojoj smo osim odličnih ideja i rješenja imali priliku rukovati se i slikati sa celebrityem svijeta digitalne analitike – Avinashem Kaushikom.

Sama su predavanja su bila raspoređena u tri dana i završavala su u večernjim satima, što je znalo biti pomalo naporno, ali teme koje su izvrsni predavači obrađivali držale su publiku budnu do samog kraja. Neke od njih su bile i toliko provokativno interesante da su se nakon predavanja na hodnicima mogle čuti burne rasprave.

Zvijezda Superweeka: Avinash Kaushik

Zvijezda predavanja je bio Avinash Kaushik, broj jedan u svijetu digitalne analitike, osoba koja ima titulu Google Analytics evangelista, pisac nekoliko knjiga o web analitici, vlasnik bloga Occam’s Razoy te pokretač online akademije za digitalnu analitiku Market Motive. Svestran momak, svjetski poznati stručnjak u svom području, ali (moram priznati) vrlo neobičan predavač. Naime, publiku je znao s vremena na vrijeme “probuditi” vrlo glasnim povicima određenog pojma kako bi naglasio bitno. Svoje predavanje je učinio još zanimljivijim korištenjem “stručnih” izraza poput crap ili sucks kada nečime nije bio zadovoljan. Na svojim predavanjima (ukupno je održao dva key note predavanja) govorio je o važnosti digitalne analitike i poduzimanju akcija temeljenih na prikupljenim podacima. Također, konstantno je naglašavao važnost razumijevanja analitičkih izvještaja kako se ne bi napravile pogreške prilikom donošenja odluka. Osim svojih predavanja, Avinash je napravio i Q&A session koji je nazvao AMA (Ask Me Anything) na kojem je publika mogla postaviti pitanja koja nisu vezana samo za analitiku.

Kaushik se pokazao kao vrlo neobičan predavač.
Kaushik se pokazao kao vrlo neobičan predavač.

Miroslav Varga je iskoristio jednu dužu pauzu između predavanja i Avinashu postavio nekoliko pitanja. Kako je Avinash odgovorio na njih, možete pročitati na blogu Escapea.

Povezivanje online i offline svijeta

Iako je Avinash Kaushik definitivno bio zvijezda konferencije, preostala 23 predavača vrlo su uspješno obavili svoju ne tako jednostavnu zadaću. Cilj konferencije bio je pokazati trendove i nove ideje u svijetu digitalne analitike. Tema je bilo raznih, od toga kako u masi podataka prepoznati uzorke, kako monetizirati prikupljenje informacije pa sve do toga kako prepoznati određene anomalije u mjerenjima. Čak dva predavanja su se bavila temom kako povezati online i offline svijet, odnosno kako mjeriti utjecaj offline na online te kako mjeriti promjene u offlineu pomoću Google Analyticsa. Svakako je najviše govora bilo o novom Google Analyticsu, Universal Analyticsu, novostima koje donosi te njegovim mogućim budućim primjenama.

Vrlo zanimljivo predavanje je bilo i o prikupljanju podataka o posjetiteljima web stranica i privatnosti (ili, kako se to stručno zove, personal data protection). Vrlo je zanimljiv podatak da je za 80% odredbi vezano za privatnost online podataka koje primjenjuje EU, “kriva” Španjolska (između ostalog i za Cookie Directive).

Od svega bih još pohvalio organizatore konferencije. Organizacija trodnevne konferencije vjerovatno nije lagan posao (primjerice, Avinasha se mora pozvati godinu do godinu i pol unaprijed) i uz sitnije propuste konferencija je bilo odlično organizirana. I pohvalio bih hranu. Ako ikada budete u Mađarskoj, svakako probajte nešto od njihovih jela. Izvrsna su.

Sve u svemu, topla preporuka za Superweek 2014., nadam se da će i idući biti jednako odličan!

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Internet marketing

Hrvatski brendovi boje se zauzeti stav u marketingu (i upravo time gube!)

U najnovijoj epizodi Netokracija podcasta bavimo se brendovima koji se ne boje zauzeti stav. Takvih je u hrvatskoj vrlo malo, rijetki se odluče na taj rizik, a ne shvaćaju da je zapravo upravo to najriskantniji potez.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Dragi svi, budite podrška koju želite i sebi; drage žene, nemojte prihvatiti ništa manje

Ladies of New Business Tech edition okupio je domaće i strane IT rukovoditelje, stručnjake i organizatore IT konferencija kako bi raspravili što kao kolege, šefovi i organizatori možemo učiniti kako bi pomogli IT-jevkama da napreduju u industriji te da se osjećaju kao njezin važan dio.

Kultura 2.0

Gen Ashley i Christina Richter na 8. #LadiesZG: bez uzora i edukacije nema jednakosti u tehnološkoj industriji

Kako bismo privukli više žena u tehnologiju trebamo podržati i trenutne žene u industriji koje će svojim primjerom pokazati da ovaj sektor nije "muški svijet".

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.

Startupi i poslovanje

Indienogo – kako će izuzimanje Hrvatske s ove platforme utjecati na domaće projekte?

Indiegogo više nije službeno podržan u Hrvatskoj, što znači da ne možete više na njega postavljati kampanje ako ste tvrtka registrirana u Lijepoj našoj. Istražili smo kako je do toga došlo, a i kako će to utjecati na domaće projekte koji platformu aktivno koriste.

Najava

Ulazite li u digitalnu industriju, krenite s razvojem digitalnih proizvoda

Nekada smo u digitalnoj industriji radili isključivo na tuđim projektima, jer nismo mogli birati. Danas možete razvijati vlastite digitalne proizvode i raditi na svim njihovim aspektima. Počnite s besplatnom radionicom Netokracije i Raiffeisen banke o tome kako krenuti u 'product'!

Startupi i poslovanje

Realno stanje startupa iliti kako mi je u dva tjedna američka tech scena skinula ružičaste naočale osnivača

Što vas može naučiti samo nekoliko dana u Seattleu, jednom od najpoznatijih startup i tech gradova na svijetu? Možda kako ste na svoje poslovanje do sada gledali malo previše "romantično".