Poruka agencijašima: 'Pitchajte' kao startup, ne kao agencija!

Poruka agencijašima: ‘Pitchajte’ kao startup, ne kao agencija!

Nakon pauze za ručak, na konferenciji RockPaperStartups usledili su pitchevi tri startupa: RentaShopper, Dvoboj.hr i Bizzmeet.me. Njihovi osnivači predstavili su panelu investitora svoje ideje, te dobili važan feedback na osnovu koga će dalje nastaviti sa razvojem svojih proizvoda.

"Oni koji imaju vreme, često nemaju novca. Oni koji imaju novca, često nemaju vreme" - Željko RIha (Foto: Luka Travaš)
“Oni koji imaju vreme, često nemaju novca. Oni koji imaju novca, često nemaju vreme” – Željko Riha (Foto: Luka Travaš)

RentaShopper – vaš ‘online’ šoping asistent

Prvi pitch koji je usledio održao je Željko Riha, osnivač servisa RentaShopper. Panelu sudija koji su činili Dan Lupu (Earlybird), Jure Mikuž (RSG Capital), Nebojša Lazić (Startlabs), Dilyan Dimitrov (Eleven) i Andraž Logar (3fs) predstavljena je ideja o ličnom šoping asistentu koji putem Google Glass tehnologije savetuje kupce o proizvodima direktno iz njihove fotelje. Servis nastoji da omogući uslugu kupovine na daljinu onim korisnicima koji su u potrazi za retkim i luksuznim stvarima koje se ne mogu naći ni na najpoznatijim web shopovima poput eBay-a ili Amazona.

Vreme je novac. Oni koji imaju vreme, često nemaju novca. Oni koji imaju novca, često nemaju vreme.

Izjavivši da vreme danas predstavlja stvar koja se izuzetno teško kupuje, Željko je izjavio da je RentaShopper okrenut korisnicima i partnerima, te da u tom smislu predstavlja B2C i B2B startup. Tržište jeste veliko – sa time su se složile i sudije, ali ističu da je u pitanju servis koji targetuje izuzetno nišnu i ciljanu publiku koja se ne nalazi na svakom ćošku. Riha i njegov tim, koji se sastoji od iskusnih internet marketara, za sada ima 100 prijavljenih beta testera, a kada se proizvod lansira, oni će nastojati da privuku što veći broj potencijalnih korisnika koji imaju dovoljno novca na raspolaganju za ovakvu uslugu, tehnički su upoznati sa prednostima online kupovine, ali i dalje žele da uživaju u luksuznim stvarima koje se ne mogu naći kod njih u gradu.

Može li se Dvoboj.hr ‘izboriti’ za poziciju?

Hrvoje Jurec pitchuje Dvoboj.hr (Foto: Luka Travaš)
Hrvoje Jugec prezentuje Dvoboj.hr

Ispred servisa Dvoboj, koji smo nedavno predstavili na Netokraciji, Odinov Hrvoje Jugec ispričao je panelu investitora više o ovom proizvodu koji nastoji da klijentima omogući drugačiji vid oglašavanja zasnovan na glasanju tj. izboru. Jugec je izjavio da je u pitanju unikatan i nov način oglašavanja koji se bazira na SEM metodi – SEO, AdWords i Facebook. Servis je namenjen uskoj publici koju klijent cilja – publici koja na portalima i drugim sajtovima želi da izglasa koji je sportista bolji, koji je proizvod bolji, čiju bi uslugu pre koristili.

Hrvoje je istakao da je Dvoboj.hr optimizovan za sve uređaje (od desktopa do pametnog telefona), te da je oglašavanje u potpunosti prilagođeno klijentu i mesečnim kampanjama koje se u tom slučaju oglašavaju. Ovaj proizvod u svojoj osnovu podržava suptilno oglašavanje, nasuprot pop-upima i drugim formatima koji ometaju korisnički iskustvo. Inicijalnu tremu prekinuli su investitori koji su Jugecu savetovali da izbegne klasično agencijsko prezentovanje projekta, te naglasi da servis u ovom trenutku već ima 20 klijenata koji koriste (i plaćaju!) njegove usluge.

Često putujete? Hajde da se upoznamo

ida
“Svake godine održi se preko 53.000 konferencija” – Ida Pandur

Poslednji od tri pitcha koje smo danas čuli na konferenciji RockPaperStartups bio je Bizmeet.me. Aplikaciju za poslovno upoznavanje predstavila je Ida Pandur, idejni tvorac, koja je investitore upoznala sa problemima i prilikama kada je upoznavanje poslovnih kontakata na putu u pitanju. Izjavivši da je aplikacija prevashodno namenjena lead generaciji koja insistira na novim kontaktima u svakoj prilici, Ida je rekla da servisi poput LinkedIna, Tindera, Bizzaboa i drugih jednostavno ne zadovoljavaju sve potrebe sa kojima se korisnici danas susreću.

Bizmeet.me nastoji da zadovolji upravo te potrebe omogućujući korisnicima da naprave specijalan poziv na upoznavanje koje će se dogoditi na određenom mestu ili konferenciji. Zahvaljujući primeni hashtagova moguće je pretraživanje lokacija i samih događaja, a kako Ida dodaje, u 2011. godini obavilo se preko 145 miliona poslovnih puteva. Ova broja jasan je pokazatelj da tržište zaista postoji, no kako su istakli investitori, visok trošak akvizicije novih korisnika mogao bi naškoditi poslovnom modelu. Servis se u ovom trenutku nalazi u privatnoj beti, a više od 500 prijavljenih korisnika uskoro će moći da uživa u Bizmeet.me aplikaciji koja će u narednim mesecima biti lansirana na App Store prodavnici.

Agencijski pitchevi ne privlače investitore

Dylian Dimitrov, Eleven, Jure Mikuž, RSG Capital, Dan Lupu, Earlybird, Nebojša Lazić, StartLabs - dio žirija.
Dylian Dimitrov, Eleven, Jure Mikuž, RSG Capital, Dan Lupu, Earlybird, Nebojša Lazić, StartLabs – dio žirija.

Inostrani investitori, iako zadovoljni idejama, nisu štedeli reči kada su prezentiranja u pitanju. Kao glavnu zamerku oni su istakli upravo “agencijski” pristup prezentovanju ideja koji objašnjava rešenje, ali ne i problem koji se rešava. Investitori, koji već poznaju neke od startupa, upitali su njihove osnivače šta su naučili za vreme od kada su se poslednji put videli, a uzmemo li u obzir ozbiljnost sa kojom se danas pristupa pitchevanju i razvoju ideja, možemo sa sigurnošću reći da se agencijski startupi polako ali sigurno razvijaju, te da ćemo ih u budućnosti sve ćešće viđati.

Komentari

  1. Nenad

    Nenad

    16. 11. 2014. u 7:17 pm Odgovori

    Zar nije ovaj Bizmeet trebao biti lansiran još prije godinu dana. Očito im se ne da završiti sajt nego čekaju da li će neki investitor ponuditi lovu prvo. Domaća posla

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Startupi i poslovanje

Josipa Majić vraća se na hrvatsku startup scenu kao CEO fintecha Revuto

Pametni medvjedić, Teddy the Guardian, bio je jedan od omiljenih proizvoda ovdašnje startup scene. No, posljednjih nekoliko godina, njegova suosnivačica, Josipa Majić, odmaknula se od ovdašnje scene i medija. Sada se vraća, kao CEO i suosnivačica Revuta, fintech proizvoda za lakše upravljanje digitalnim pretplatama.

Što ste propustili

Najava

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.

Startupi i poslovanje

Lekcije 10 godina tehnološke scene su jasne: B2B i profitabilnost prvo, a investicija tek kasnije!

Silicijska dolina je hrvatsku tehnološku scenu učila da bez investicija neće nigdje stići. Deset godina kasnije; Infobip, Nanobit, Infinum i mnogi drugi dokaz su da postoji drugačiji način.

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?