Spotify i Pandora poručuju: Glazbi je mjesto u oblacima

Spotify i Pandora poručuju: Glazbi je mjesto u oblacima

Rezultati Spotifya i Pandore, dva uspješna servisa za slušanje glazbe na internetu, ukazuju na to da će ove godine digitalna glazba po zaradi nadjačati zaradu od prodaje CD-ova. Za sada se radi o rezultatima na američkom tržištu, međutim i globalni trend definitivno ide u prilog glazbi u oblacima.

Rezultati Spotifya i Pandore, dva uspješna servisa za slušanje glazbe na internetu, ukazuju na to da će digitalna glazba po zaradi nadjačati zaradu od prodaje CD-ova. Za sada se radi o rezultatima na američkom tržištu, međutim i globalni trend definitivno ide u prilog glazbi u oblacima.  

Kako se procjenjuje, prihodi od digitalne prodaje glazbe narasti će na 3,4 milijarde dolara, dok će prihodi od CD-ova i vinila zapeti na 3,38 dolara, javlja Bloomberg. Globalno, predviđa se kako će digitalna glazba po popularnosti prijeći CD-ove 2015. godine.

U međuvremenu, digitalna prodaja će ove godine rasti 6,7 posto, dok će zarada od streaminga rasti čak 28 posto, objavila je analitička tvrtka Strategy Analytics. Zajedno čine 41 posto prodaje u SAD-u, a 22 posto prodaje u svijetu.

Sve svoje u oblaku nosim

Streaming glazbe iz Clouda je definitivno top trend koji jako brzo raste. Naime, streamingom glazba postaje prijenosna i dohvatljiva sa svih ekrana i različitih uređaja, u pokretu i na putovanju,  na poslu ili od doma. Korisnici mogu biti zadovoljni s činjenicom da se  mogu pretplatiti na jednu od usluga u Cloudu i imati sve svoje albume na raspolaganju bez obzira koji uređaj koristili, pametni telefon, računalo ili mp3 player.

Veliku zaslugu u cijeloj ovoj evoluciji ima nesumnjivo Apple lansiranjem iTunes Match usluge koja za otprilike 200 kuna godišnje omogućuje korisnicima da podignu cijelu svoju glazbenu bazu na Apple poslužitelj.  Jednom kad korisnik stvori svoju Cloud glazbenu zbirku, sve pjesme može slušati na iPod-u, iPad-u ili iPhone-u.

Google je počeo s prodajom digitalne glazbe u studenom i također nudi Cloud storage, međutim usluga tek treba postati dostupna u europskim državama.  Amazon nudi odabir od 18 milijuna pjesama koje korisnici mogu puštati preko Kindle Fire uređaja, svih uređaja za Android operativnim sustavom, iPada, osobnog računala ili Mac računala, koristeći Amazon Cloud Player.

Hrvatska na čekanju

Američka Pandora i švedski Spotify predvode trend streaminga glazbe. Spotify svatko može koristiti besplatno, ali za pet eura mjesečno korisnici mogu reproducirati kvalitetnu glazbu bez reklama i bez da se brinu oko sigurnosti i dostupnosti te ukoliko žele, za 10 eura mjesečno, mogu ‘streamati’ glazbu na mobilne uređaje. Danas je ova usluga dostupna u većini zapadnoeuropskih zemalja i u Sjedinjenim državama, međutim još uvijek ne Hrvatskoj.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Startupi i poslovanje

Trebate li pokrenuti svoj startup u krizna vremena? Ako da… možete li osigurati investiciju?

Krize sa sobom donose velike izazove, ali kako znamo - i značajne prilike. Mnogi se slažu da će nadolazeća kriza otvoriti još veće poslovne prilike nego prethodne. U ovotjednoj epizodi raspravljamo stoga kako i u kriznim vremenima razmišljati o stvaranju novih vrijednosti u tehnološkoj industriji.