Sorm, ruska verzija PRISM-a, vidi sve: Zimske olimpijske igre bit će pod jakim nadzorom

Sorm, ruska verzija PRISM-a, vidi sve: Zimske olimpijske igre bit će pod jakim nadzorom

Soči u Rusiji se priprema za Zimske olimpijske igre 2014. godine, a pripremaju se i ruske obavještajne agencije. Svi korisnici interneta u regiji, kako lokalno stanovništvo tako i posjetitelji igara, bit će podložni provjerama aktivnosti na mreži kroz nadzorni sustav Sorm, rusku verziju sustava PRISM.

Svi posjetitelji Zimskih Olimpijskih igara biti će pod nadzorom kroz sustav Sorm
Svi posjetitelji Zimskih olimpijskih igara bit će pod nadzorom kroz sustav Sorm.

Soči u Rusiji se priprema za Zimske olimpijske igre 2014. godine, a pripremaju se i ruske obavještajne agencije. Svi korisnici interneta u regiji, kako lokalno stanovništvo tako i posjetitelji igara, bit će podložni provjerama aktivnosti na mreži kroz nadzorni sustav Sorm, rusku verziju sustava PRISM.

Povod tome je prosvjed za prava homoseksualaca koji se odigrao ispred sjedišta organizacijskog odbora Zimskih olimpijskih igara u ovom ruskom gradu na Crnom moru. Akteri u ovom protestu su uhićeni,  no čini se kako ruski i strani aktivisti planiraju ponoviti demonstracije tijekom zimskih igara pa je tako ruska vlast odlučila pratiti sve oblike žične i bežične komunikacije kako bi stala na kraj ovakvom aktivizmu, i, očito, ljudskim pravima.

Ruska mreža za nadzor nije nova stvar, niti je stvorena samo zbog “obrane” turista i posjetitelja zimskih igara od aktivista. Na ljeto 2012. godine donesen je zakon o “fitriranju” sadržaja na internetu koji omogućava uklanjanje “štetnih” informacija i blokiranje nepogodnih stranica. Zahvaljujući ovom zakonu, omogućen je nadzor nad komunikacijom preko interneta u državi DPI (deep packet inspection) protokolom.

Novinari Andrei Soldatov i Irina Borogan, stručnjaci za ruske sigurnosne službe, skupili su desetke javne zapise te tehničku dokumentaciju koji jasno pokazuju kako su se u odmaralištu Soči u sklopu priprema za Zimske olimpijske igre napravile velike promjene na telefonskoj i Wi-Fi mreži koje osiguravaju nadzor i filtriranje svih interakcija na mreži, javlja The Guardian. Sve bi se provjere trebale odvijati kroz Sorm, rusku verziju PRISM-a, koji se koristi za presretanje poziva i internetske komunikacije.

Svi telefonski operateri i ISP provideri po zakonu moraju imati instalirane Sormove kutije u svom sustavu, preko kojih FSB može prići podacima kada god zaželi bez znanja samih operatera. Tehnički, obavještajna agencija bi zato trebala imati valjan nalog, no službeno ga nikome ne trebaju predočiti.

U jednom od rijetkih obraćanja javnosti, koje je FSB upriličio, službenik Alexei Lavrishchev izjavio je kako ovo nisu ekstremne mjere te da je nadzor za vrijeme igara u Londonu bio još stroži.

Tamo su stavili nadzorne kamere u – ispričavam se što to uopće spominjem – zahode. Mi ne poduzimamo takve mjere.

Rekao je to Lavrishchev, a posjetitelji Igara mogu odahnuti što barem jednu privatnu radnju mogu obaviti bez nadzora.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Što ste propustili

Novost

Albert Gajšak otkrio zašto je mentoriranje od Cara vrjednije od njegovih para

Mentoriranje nije samo za startupe u akceleratorima, već nam svima može pomoći bilo da smo mentor ili mentorirani kako pokazuje i uspješan primjer osnivača Makerbuina i Infinuma.

Sponzorirano

Privući i zadržati zaposlenike nećete šarenim uredom, ali hoćete agilnom transformacijom

Neki nabavljaju stolni nogomet i šarene vreće za odmaranje, neki organiziraju filmske večeri i zabave petkom, a neki se obraćaju - agilnom treneru.

Intervju

Kako do prakse na kojoj si plaćen i na kojoj učiš, ulažeš u sebe i napreduješ?

Nekima je još u redu pripravnike uzimati na neplaćeno pa ih natovariti kao da su Katica za sve. Pripravništva su se promijenila, barem u nekim tvrtkama, a netom diplomirana ekonomistica i njezin kolega na apsolventskoj godini, otkrit će vam i kako.

Startupi i poslovanje

Dragi svi, budite podrška koju želite i sebi; drage žene, nemojte prihvatiti ništa manje

Ladies of New Business Tech edition okupio je domaće i strane IT rukovoditelje, stručnjake i organizatore IT konferencija kako bi raspravili što kao kolege, šefovi i organizatori možemo učiniti kako bi pomogli IT-jevkama da napreduju u industriji te da se osjećaju kao njezin važan dio.

Kultura 2.0

Gen Ashley i Christina Richter na 8. #LadiesZG: bez uzora i edukacije nema jednakosti u tehnološkoj industriji

Kako bismo privukli više žena u tehnologiju trebamo podržati i trenutne žene u industriji koje će svojim primjerom pokazati da ovaj sektor nije "muški svijet".

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.