5 načina da se 'umilite' žiriju koji odlučuje tko dobiva SoMo borac nagrade

5 načina da se ‘umilite’ žiriju koji odlučuje tko dobiva SoMo borac nagrade

Jeste li se već prijavili za nagradu SoMo borac? To je moguće učiniti još danas i sutra, a ukoliko ste, kao što to mnogi rade, čekali zadnji tren za prijavu, savjetujemo da prije no što kliknete na gumb "Pošalji" svakako da pročitate posljednje savjete žirija.

Somo Borac
Prijave za SoMo borca moguće su još sutra!

Jeste li se već prijavili za nagradu SoMo borac? To je moguće učiniti još danas i sutra, a ukoliko ste, kao što to mnogi rade, čekali zadnji tren za prijavu, savjetujemo da prije no što kliknete na gumb “Pošalji” svakako da pročitate posljednje savjete žirija.

Bez obzira natječete li se u kategorijama povezanima s društvenim mrežama ili mobilnim aplikacijama, ovi savjeti žirija odnose se na sve koji prijavljuju studije slučaja na bilo koje natjecanje, stoga pozorno čitajte.

1. Napravite genijalnu prezentaciju

Kako kaže Tin Kadoić iz Brloga, za slične se nagrade vrlo često se prijavljuju kvalitetni projekti s neadekvatnom prezentacijom, koja može biti nejasna, preduga ili jednostavno nedovoljno zanimljiva. Ukoliko šaljete video, imajte na umu iduće:

Video idealno treba trajati između minute i pol i tri minute. Treba objasniti kontekst rada – izazov, klijenta, lokaciju, konkurenciju te u drugoj polovici videa prezentirati projekt. Kao i kod svih prezentacija, nije poželjno koristiti previše teksta. Ukoliko uzimate engleskog spikera, pobrinite se da je izvorni govornik – to uvelike utječe na ozbiljnost prezentacije. Sve u svemu – izdvojite vrijeme, izdvojite resurse, i pobrinite se da vaš video bude najbolji. Žiri će to cijeniti.

2. Nagrada je pitch, žiri su klijenti!

Boris Ličina iz Jasno i Glasno, smatra da prijavu treba shvatiti kao pitch koji treba osvojiti, a u žiriju su klijenti koje treba oduševiti.

Prezentaciju ili video uvijek možete napraviti školski, po svim pisanim pravilima, ali uvijek je dobro imati i nešto malo više, trenutak kreativnosti u samoj prezentaciji. Jasno je da nekad nema dovoljno vremena, ali u slučaju SoMo Borca ne prezentirate samo žiriju nego, ako budete među najboljima, i publici na Weekend media festivalu.

Blog? Aplikacija? Twiter profil? Svi ulaze u konkurenciju!
Blog? Aplikacija? Twiter profil? Svi ulaze u konkurenciju!

3. KISS pravilo

Ida Pandur želi da se koncentrirate na priču koja stoji iza svega, odnosno, da podijelite na koji ste način došli na ideju koju prezentirate, koji ste problem ili izazov htjeli riješiti te kako ste pri tome  razmišljali. Naravno, iznesite i ciljeve koje ste htjeli postići, kao i rezultate.

Što su konkretniji rezultati, to bolje. Primjerice, možete izdvojiti povećanje prodaje za 50%, ili koliko je ciljanog targeta u dobi od 20 do25 godina koristilo aplikaciju ili 200 preuzimanja aplikacije samo u prvome tjednu.

Ida dodaje da se treba držati KISS pravila – Keep it simple, stupid! Dakle, iako bi sve trebalo biti vizualno atraktivno, ne morate raditi 50 stranica prezentacije ili film od pet minuta, nego budite sažeti i fokusirajte se odmah najbitnija postignuća kako biste ostavili što jači utisak na žiri.

4. Postavite prava pitanja – i odgovorite na njih!

Kada prijavljujete birate koju ćete kampanju prijaviti, Edin Saračević savjetuje da si postavite pitanja: Zašto? Zašto baš sada? Kome je namijenjena? Naravno, žiri bi volio vidjeti i zanimljive te konkretne odgovore na ta pitanja. Edin ima i poseban savjet za one koji prijavljuju mobilne aplikacije za nagradu SoMo borac:

Ono što bih volio vidjeti jesu aplikacije koje rješavaju konkretne probleme naše svakodnevnice, olakšavaju komunikaciju i povećavaju produktivnost.

Dakle, kako mislite da baš vaša aplikacija to radi – znate čiji glas imate! 😉

5. Kratko i slatko

Maja Bilić iz iStudija upozorava da se poštuje zadana strukturu prijave, jer, kako kaže, manje je više.

Iz prijave mora biti jasno zašto je baš vaš rad najbolji. Svakako pokažite relevantne rezultate, odnosno, dobro naglasite što ste postigli sa svojim radom i zašto su ti rezultati bitni. Također, budite i kreativni, odnosno, pokušajte ideju dočarati tekstom, slikom ili videom.

Sve ste pročitali? Odlično, onda bacite posljednji pogled na vašu prezentaciju, popravite ju, ukoliko je to potrebno, i prijavite se!

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech tehnologija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.