Klonove Snapchata možda nećemo koristiti, ali na njima možemo učiti

Klonove Snapchata možda nećemo koristiti, ali na njima možemo učiti

Kevin Rose, suonsnivač društvenog agregatora vijesti Digg i partner u Google Venturesu, radi na novoj aplikaciji Tiiny koja se bavi potpuno novim i nimalo izjahanim konceptom nestajućih slikovnih poruka. Točnije, riječ je o "malim" slikama, što je jednako nezanimljivo kao i svi ostali klonovi Snapchata, no iskoristimo na trenutak ovaj simptom prenategnutog trenda kojem je vrijeme za mirovinu da bismo se pozabavili većom boljkom startup svijeta.

Klonovi koji unatoč očajnom streljanju služe svrsi.
Klonovi unatoč očajnom streljanju služe svrsi.

Kevin Rose, suonsnivač društvenog agregatora vijesti Digg i partner u Google Venturesu, radi na novoj aplikaciji Tiiny koja se bavi potpuno novim i nimalo izjahanim konceptom nestajućih slikovnih poruka. Točnije, riječ je o “malim” slikama, što je jednako nezanimljivo kao i svi ostali klonovi Snapchata, no iskoristimo na trenutak ovaj simptom prenategnutog trenda kojem je vrijeme za mirovinu da bismo se pozabavili većom boljkom startup svijeta.

Kud svi, tud i mali Mujo

Dvijeitrinaesta zapamćena je po Snowdenu te novoprobuđenoj brizi za privatnost, no kada je cijeli hype zamro s prelaskom u novu godinu, sva ta osviještenost o sigurnosti informacija atrofirala je u pomamu za nestajućim porukama koje, usput budi rečeno, uglavnom brzo nestaju s telefona, ne i servera.

Tu je led probio Snapchat, a uslijedili su Facebookov Slingshot, BlinkHash koji isti princip primjenjuje na kratke videe, Wicker i Ansa za samouništavajuće tekstualne poruke, a tu je sad i Tiiny s malim nestajućim slikama. Nemojmo zaboraviti ni na nestajuće Twitove Facebook postove te sve ostale iteracije zbog kojih mi se ne da prosipati slova iz tipkovnice.

"Vau, male nestajuće poruke, to apsolutno moram imat!", reče nitko, nikada.
“Vau, male nestajuće poruke, to apsolutno moram imati!”, reče nitko, nikada.

Nije neuobičajeno da se neki trend zarola kao snježna kugla kada jedan servis postigne značajan uspjeh, kao što su Snapchatovi milijuni korisnika i nekoliko milijardi dolara teške ponude za akvizicijom. Slično se dogodilo i kada je Facebook kupio WhatsApp – Rakuten je pratio njegov primjer kupivši Viber, a preko noći je niknula tisuću i jedna aplikacija za dopisivanje.

Ovdje je ipak bila riječ o široj niši u kojoj je više prostora za istraživanje i gdje je dio njih mogao naći svoje mjesto pod suncem zahvaljujući različitim profilima korisnika – neki su se zaljubili u jednostavnost sučelja Telegrama, drugi u mnoge (šarene) opcije koje nudi Line, trećima su bili bitni kvalitetni video pozivi pa su se odlučili za Skype.

Što smo iz ovoga naučili?

Ponovimo svi zajedno:
Ponovimo svi zajedno.

Pa ipak, trend aplikacija s nestajućim porukama drukčiji je od onog s aplikacijama za dopisivanje. Jednu od gore navedenih sigurno i dalje imate na svojim uređajima, ako ne i više njih. No koliko još uvijek imate aplikacija za nestajuće poruke? Koliko se od gore navedenih imena uopće sjećate? Poigrajmo se doktora i postavimo anamnezu da vidimo što nije u redu s aplikacijama koje slijepo naskaču na ovaj trend:

  1. Rješava li ova aplikacije neki problem? Problem na koji se aplikacije s nestajućim porukama provlače je panika oko privatnosti, a nju smo kolektivno kao društvo sami riješili tako da smo više-manje zaboravili što se događalo prošle godine i nastavili dijeliti svoje podatke šakom i kapom. Ukratko, ne.
  2. Nudi li inovativan pristup problemu za koji već postoje rješenja? Konkurencija nije loša stvar i malo je potpuno novih ideja, no ako se već bacate na tržište na kojem je više rješenja, vaše mora donijeti nešto novo, nešto bolje ili atraktivnije kako bi privuklo korisnike. Jesu li male slike koje nestaju nešto što se efektivno razlikuje od uobičajenih slika koje nestaju? Bit ću tako hrabra da i to ocijenim s jednim “ne”.
  3. Postoji li (dovoljno veliko) tržište za to? Dok su aplikacije za dopisivanje imale široko tržište i različite profile korisnika koje su mogle privlačiti, servisi za poruke koje nestaju jedan su minijaturan fragment te niše, u kojem uistinu nema prostora za toliko iteracija jednog te istog ograničenog koncepta. Skupina korisnika koju privlače “male” nestajuće slike je ista koju privlače i one drugog formata, kao i nestajući video uradci i tekstualne poruke. Ukratko, mjesta ima za Snapchat i teško je da će ga neka druga aplikacija svaliti s trona. Kratki odgovor na postavljeno pitanje opet je dakle – ne.

Sad kad smo to prošli, krenimo raditi inovativnija i promišljenija rješenja.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Internet marketing

Hrvatski brendovi boje se zauzeti stav u marketingu (i upravo time gube!)

U najnovijoj epizodi Netokracija podcasta bavimo se brendovima koji se ne boje zauzeti stav. Takvih je u hrvatskoj vrlo malo, rijetki se odluče na taj rizik, a ne shvaćaju da je zapravo upravo to najriskantniji potez.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Gen Ashley i Christina Richter na 8. #LadiesZG: bez uzora i edukacije nema jednakosti u tehnološkoj industriji

Kako bismo privukli više žena u tehnologiju trebamo podržati i trenutne žene u industriji koje će svojim primjerom pokazati da ovaj sektor nije "muški svijet".

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.

Startupi i poslovanje

Indienogo – kako će izuzimanje Hrvatske s ove platforme utjecati na domaće projekte?

Indiegogo više nije službeno podržan u Hrvatskoj, što znači da ne možete više na njega postavljati kampanje ako ste tvrtka registrirana u Lijepoj našoj. Istražili smo kako je do toga došlo, a i kako će to utjecati na domaće projekte koji platformu aktivno koriste.

Najava

Ulazite li u digitalnu industriju, krenite s razvojem digitalnih proizvoda

Nekada smo u digitalnoj industriji radili isključivo na tuđim projektima, jer nismo mogli birati. Danas možete razvijati vlastite digitalne proizvode i raditi na svim njihovim aspektima. Počnite s besplatnom radionicom Netokracije i Raiffeisen banke o tome kako krenuti u 'product'!

Startupi i poslovanje

Realno stanje startupa iliti kako mi je u dva tjedna američka tech scena skinula ružičaste naočale osnivača

Što vas može naučiti samo nekoliko dana u Seattleu, jednom od najpoznatijih startup i tech gradova na svijetu? Možda kako ste na svoje poslovanje do sada gledali malo previše "romantično".

Startupi i poslovanje

Rukoplastika, gaming kontroler za osobe s fizičkim invaliditetom, pobjednik je Good Game Liftoffa!

Startup Rukoplastika, koji nastoji razviti personalizirane igraće kontrolere i sustave za osobe s fizičkim nedostacima i invalidnostima pobjednik je Good Game Liftoffa 2019.