Klonove Snapchata možda nećemo koristiti, ali na njima možemo učiti

Klonove Snapchata možda nećemo koristiti, ali na njima možemo učiti

Kevin Rose, suonsnivač društvenog agregatora vijesti Digg i partner u Google Venturesu, radi na novoj aplikaciji Tiiny koja se bavi potpuno novim i nimalo izjahanim konceptom nestajućih slikovnih poruka. Točnije, riječ je o "malim" slikama, što je jednako nezanimljivo kao i svi ostali klonovi Snapchata, no iskoristimo na trenutak ovaj simptom prenategnutog trenda kojem je vrijeme za mirovinu da bismo se pozabavili većom boljkom startup svijeta.

Klonovi koji unatoč očajnom streljanju služe svrsi.
Klonovi unatoč očajnom streljanju služe svrsi.

Kevin Rose, suonsnivač društvenog agregatora vijesti Digg i partner u Google Venturesu, radi na novoj aplikaciji Tiiny koja se bavi potpuno novim i nimalo izjahanim konceptom nestajućih slikovnih poruka. Točnije, riječ je o “malim” slikama, što je jednako nezanimljivo kao i svi ostali klonovi Snapchata, no iskoristimo na trenutak ovaj simptom prenategnutog trenda kojem je vrijeme za mirovinu da bismo se pozabavili većom boljkom startup svijeta.

Kud svi, tud i mali Mujo

Dvijeitrinaesta zapamćena je po Snowdenu te novoprobuđenoj brizi za privatnost, no kada je cijeli hype zamro s prelaskom u novu godinu, sva ta osviještenost o sigurnosti informacija atrofirala je u pomamu za nestajućim porukama koje, usput budi rečeno, uglavnom brzo nestaju s telefona, ne i servera.

Tu je led probio Snapchat, a uslijedili su Facebookov Slingshot, BlinkHash koji isti princip primjenjuje na kratke videe, Wicker i Ansa za samouništavajuće tekstualne poruke, a tu je sad i Tiiny s malim nestajućim slikama. Nemojmo zaboraviti ni na nestajuće Twitove Facebook postove te sve ostale iteracije zbog kojih mi se ne da prosipati slova iz tipkovnice.

"Vau, male nestajuće poruke, to apsolutno moram imat!", reče nitko, nikada.
“Vau, male nestajuće poruke, to apsolutno moram imati!”, reče nitko, nikada.

Nije neuobičajeno da se neki trend zarola kao snježna kugla kada jedan servis postigne značajan uspjeh, kao što su Snapchatovi milijuni korisnika i nekoliko milijardi dolara teške ponude za akvizicijom. Slično se dogodilo i kada je Facebook kupio WhatsApp – Rakuten je pratio njegov primjer kupivši Viber, a preko noći je niknula tisuću i jedna aplikacija za dopisivanje.

Ovdje je ipak bila riječ o široj niši u kojoj je više prostora za istraživanje i gdje je dio njih mogao naći svoje mjesto pod suncem zahvaljujući različitim profilima korisnika – neki su se zaljubili u jednostavnost sučelja Telegrama, drugi u mnoge (šarene) opcije koje nudi Line, trećima su bili bitni kvalitetni video pozivi pa su se odlučili za Skype.

Što smo iz ovoga naučili?

Ponovimo svi zajedno:
Ponovimo svi zajedno.

Pa ipak, trend aplikacija s nestajućim porukama drukčiji je od onog s aplikacijama za dopisivanje. Jednu od gore navedenih sigurno i dalje imate na svojim uređajima, ako ne i više njih. No koliko još uvijek imate aplikacija za nestajuće poruke? Koliko se od gore navedenih imena uopće sjećate? Poigrajmo se doktora i postavimo anamnezu da vidimo što nije u redu s aplikacijama koje slijepo naskaču na ovaj trend:

  1. Rješava li ova aplikacije neki problem? Problem na koji se aplikacije s nestajućim porukama provlače je panika oko privatnosti, a nju smo kolektivno kao društvo sami riješili tako da smo više-manje zaboravili što se događalo prošle godine i nastavili dijeliti svoje podatke šakom i kapom. Ukratko, ne.
  2. Nudi li inovativan pristup problemu za koji već postoje rješenja? Konkurencija nije loša stvar i malo je potpuno novih ideja, no ako se već bacate na tržište na kojem je više rješenja, vaše mora donijeti nešto novo, nešto bolje ili atraktivnije kako bi privuklo korisnike. Jesu li male slike koje nestaju nešto što se efektivno razlikuje od uobičajenih slika koje nestaju? Bit ću tako hrabra da i to ocijenim s jednim “ne”.
  3. Postoji li (dovoljno veliko) tržište za to? Dok su aplikacije za dopisivanje imale široko tržište i različite profile korisnika koje su mogle privlačiti, servisi za poruke koje nestaju jedan su minijaturan fragment te niše, u kojem uistinu nema prostora za toliko iteracija jednog te istog ograničenog koncepta. Skupina korisnika koju privlače “male” nestajuće slike je ista koju privlače i one drugog formata, kao i nestajući video uradci i tekstualne poruke. Ukratko, mjesta ima za Snapchat i teško je da će ga neka druga aplikacija svaliti s trona. Kratki odgovor na postavljeno pitanje opet je dakle – ne.

Sad kad smo to prošli, krenimo raditi inovativnija i promišljenija rješenja.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.

Što ste propustili

Intervju

Hrvatski studio Tanais Games usred razvoja igre Saint Kotar rebrandirao se u Red Martyr Entertainment

Razviti igru u Hrvatskoj samo po sebi je teško, ali napraviti potpun rebrend studija usred razvoja posve je nov izazov.

Kultura 2.0

Sextortion mailovi kruže Hrvatskom: Ucjenjivač je već ugrabio 49 tisuća kuna

Nacionalni CERT (eng. Computer Emergency Response Team) danas je zabilježio povećani broj lažnih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od žrtve, a prema posljednjim informacijama na račun je stiglo najmanje sedam uplata od po 7 tisuća kuna.

Startupi i poslovanje

Porezna prognoza za freelancere: Strože kontrole, nove minimalne plaće, zdravstveno…

Godina iza nas započela je pretežno vedrom prognozom, no s izmjenama Općeg poreznog zakona vrijeme se krajem 2020. značajno pogoršalo za nezavisne izvođače te mikro i male poduzetnike. Što nas još čeka u novoj (fiskalnoj) godini?

Društvene mreže

Nana Nadarević, Mija Dropuljić, Natko Beck: Influenceri koji zdravlje – a možda i život – znače

Razgovarala sam s tri influencera, Nanom Nadarević, Mijom Dropuljić i Natkom Beckom, koji su svoj utjecaj iskoristili za poticanje važnih tema - od podizanja svijesti o uznemiravanju do boljeg komuniciranja u zdravstvu.

Kultura 2.0

Ne smijemo dozvoliti da nam se djeca pogube u virtualnoj stvarnosti igara

Prije nekoliko godina dala sam intervju za Netokraciju na temu virtualne (VR) i proširene stvarnosti (AR). Koju sam tada vrlo naivno zagovarala. Sad ju više ne zagovaram. Dapače, povlačim se iz profesionalnog djelovanja u polju digitalnih medija i filma. Ali prije nego se povučem, želim opozvati svoje previše olako dane osvrte.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.