Klonove Snapchata možda nećemo koristiti, ali na njima možemo učiti

Klonove Snapchata možda nećemo koristiti, ali na njima možemo učiti

Kevin Rose, suonsnivač društvenog agregatora vijesti Digg i partner u Google Venturesu, radi na novoj aplikaciji Tiiny koja se bavi potpuno novim i nimalo izjahanim konceptom nestajućih slikovnih poruka. Točnije, riječ je o "malim" slikama, što je jednako nezanimljivo kao i svi ostali klonovi Snapchata, no iskoristimo na trenutak ovaj simptom prenategnutog trenda kojem je vrijeme za mirovinu da bismo se pozabavili većom boljkom startup svijeta.

Klonovi koji unatoč očajnom streljanju služe svrsi.
Klonovi unatoč očajnom streljanju služe svrsi.

Kevin Rose, suonsnivač društvenog agregatora vijesti Digg i partner u Google Venturesu, radi na novoj aplikaciji Tiiny koja se bavi potpuno novim i nimalo izjahanim konceptom nestajućih slikovnih poruka. Točnije, riječ je o “malim” slikama, što je jednako nezanimljivo kao i svi ostali klonovi Snapchata, no iskoristimo na trenutak ovaj simptom prenategnutog trenda kojem je vrijeme za mirovinu da bismo se pozabavili većom boljkom startup svijeta.

Kud svi, tud i mali Mujo

Dvijeitrinaesta zapamćena je po Snowdenu te novoprobuđenoj brizi za privatnost, no kada je cijeli hype zamro s prelaskom u novu godinu, sva ta osviještenost o sigurnosti informacija atrofirala je u pomamu za nestajućim porukama koje, usput budi rečeno, uglavnom brzo nestaju s telefona, ne i servera.

Tu je led probio Snapchat, a uslijedili su Facebookov Slingshot, BlinkHash koji isti princip primjenjuje na kratke videe, Wicker i Ansa za samouništavajuće tekstualne poruke, a tu je sad i Tiiny s malim nestajućim slikama. Nemojmo zaboraviti ni na nestajuće Twitove Facebook postove te sve ostale iteracije zbog kojih mi se ne da prosipati slova iz tipkovnice.

"Vau, male nestajuće poruke, to apsolutno moram imat!", reče nitko, nikada.
“Vau, male nestajuće poruke, to apsolutno moram imati!”, reče nitko, nikada.

Nije neuobičajeno da se neki trend zarola kao snježna kugla kada jedan servis postigne značajan uspjeh, kao što su Snapchatovi milijuni korisnika i nekoliko milijardi dolara teške ponude za akvizicijom. Slično se dogodilo i kada je Facebook kupio WhatsApp – Rakuten je pratio njegov primjer kupivši Viber, a preko noći je niknula tisuću i jedna aplikacija za dopisivanje.

Ovdje je ipak bila riječ o široj niši u kojoj je više prostora za istraživanje i gdje je dio njih mogao naći svoje mjesto pod suncem zahvaljujući različitim profilima korisnika – neki su se zaljubili u jednostavnost sučelja Telegrama, drugi u mnoge (šarene) opcije koje nudi Line, trećima su bili bitni kvalitetni video pozivi pa su se odlučili za Skype.

Što smo iz ovoga naučili?

Ponovimo svi zajedno:
Ponovimo svi zajedno.

Pa ipak, trend aplikacija s nestajućim porukama drukčiji je od onog s aplikacijama za dopisivanje. Jednu od gore navedenih sigurno i dalje imate na svojim uređajima, ako ne i više njih. No koliko još uvijek imate aplikacija za nestajuće poruke? Koliko se od gore navedenih imena uopće sjećate? Poigrajmo se doktora i postavimo anamnezu da vidimo što nije u redu s aplikacijama koje slijepo naskaču na ovaj trend:

  1. Rješava li ova aplikacije neki problem? Problem na koji se aplikacije s nestajućim porukama provlače je panika oko privatnosti, a nju smo kolektivno kao društvo sami riješili tako da smo više-manje zaboravili što se događalo prošle godine i nastavili dijeliti svoje podatke šakom i kapom. Ukratko, ne.
  2. Nudi li inovativan pristup problemu za koji već postoje rješenja? Konkurencija nije loša stvar i malo je potpuno novih ideja, no ako se već bacate na tržište na kojem je više rješenja, vaše mora donijeti nešto novo, nešto bolje ili atraktivnije kako bi privuklo korisnike. Jesu li male slike koje nestaju nešto što se efektivno razlikuje od uobičajenih slika koje nestaju? Bit ću tako hrabra da i to ocijenim s jednim “ne”.
  3. Postoji li (dovoljno veliko) tržište za to? Dok su aplikacije za dopisivanje imale široko tržište i različite profile korisnika koje su mogle privlačiti, servisi za poruke koje nestaju jedan su minijaturan fragment te niše, u kojem uistinu nema prostora za toliko iteracija jednog te istog ograničenog koncepta. Skupina korisnika koju privlače “male” nestajuće slike je ista koju privlače i one drugog formata, kao i nestajući video uradci i tekstualne poruke. Ukratko, mjesta ima za Snapchat i teško je da će ga neka druga aplikacija svaliti s trona. Kratki odgovor na postavljeno pitanje opet je dakle – ne.

Sad kad smo to prošli, krenimo raditi inovativnija i promišljenija rješenja.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Što ste propustili

Sponzorirano

Pravi ‘white hat’ haker otkriva kako mu izgleda radni dan (i kako je Twitter hakiran)

Ako ste se pitali kako su hakeri nedavno uspjeli ući u Twitter profile Jeffa Bezosa i Elona Muska, ali i kako izgleda radni dan jednog profesionalnog hrvatskog hakera, ne pitajte se više! Razgovarali smo sa 'cyber security' konzultantom Danijelom Teslićem.

Startupi i poslovanje

Tvoj plinomjer je upravo postao gadget, zahvaljujući ByteLabu i partnerima

HEP Plin predvodnik je najvećeg IoT projekta u Hrvatskoj na kojem radi s nekoliko startupa.

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Unatoč pandemiji, AMPnet osigurao 400.000 eura za platformu za energetske “zadruge”

Hrvatski startup AMPnet osigurao je investiciju od 400 tisuća dolara, ali i vrlo važno strateško partnerstvo s velikim Greenpeaceom.

Kultura 2.0

Hashtag #zeneujavnomprostoru odjeknuo preko 1000 puta u Hrvatskoj i regiji, uz njega se najviše veže pojam “strah”

Ova je inicijativa za vikend okupila tisuće žena koje su iznijele svoje priče o verbalnom i fizičkom zlostavljanju kojeg su doživjele na javnim mjestima.

Mobilno

Hoćemo li koristiti ‘Stop COVID-19’ aplikaciju čak i ako čuva našu privatnost? Ne znam baš.

Kako točno radi hrvatska Stop COVID-19 aplikacija, bazirana na Googleovoj i Appleovoj zajedničkoj anonimiziranoj platformi i hoćemo li je koristiti? Detalje otkrivamo u razgovoru s Tomislavom Grubišićem, direktorom Bornfighta koji je donirao izradu korisničkog sučelja.