Riječki Shark Team: Izazovi i lekcije koje mladi game dev tim nauči lansiranjem prve igre

Kako promovirati prvu igru, zašto hrvatski game developeri ne mogu zarađivati na mikrotransakcijama i koji sve izazovi čekaju mladi studio za razvoj igara? Razgovarali smo o tome s tri brata koja stoje iza Shark Team studija.

Kako izgleda kada se tri brata okupe oko stvaranja igra ponajbolje znaju u riječkom studiju Shark Team, koji čine Paulo, Bruno i Niko Šimac. Njihov prvi projekt je igra Colby koja je dostupna za iOS i Android, a osim ove zanimljive arkade u planu imaju još nekoliko projekata.

Uvijek je zanimljivo istražiti što je potaknulo mlade ljude da se bace u gaming vode, iako je ova industrija i kod nas u konstantnom rastu. Paulo i ja razgovarali smo o prošlosti i budućnosti studija, ali i specifičnostima koje odvajaju Colby od ostalih igara na tržištu. Paulo kaže kako je Shark Team nastao 2016. godine u njihovoj sobi, a nakon godinu i pol dana sada možete preuzeti njihov prvi proizvod – igru Colby.

Paulo kaže kako je Colby nastao nakon podosta intenzivnog razmišljanja:

Kao prvu igru zamisao je bila ponuditi nešto novo i zanimljivo na tržištu uz dinamičnost pokreta. Tako smo krenuli s podlogom koja je osjetljiva na pomicanje uređaja. S vremenom smo ideju nadograđivali i na kraju dobili našu prvu igru. Ispala je točno onako kako smo ju zamislili, te smatramo da smo ponudili dobru igru tržištu.

Izrada prve igre sa sobom donosi specifične izazove, ali i lekcije.

Više sadržaja nego što se čini

Colby je jednostavna arkadna igra u kojoj je jedina kontrola pomicanje vašeg uređaja. Koristeći senzore vašeg mobilnog telefona, u Colbyju “naginjete” ploču na kojoj se nalazi vaš lik, i tako izbjegavate razne predmete koji vas s iste žele srušiti. Jednostavno i dosta zabavno.

Kako je Colby prva igra ovog mladog studija ne bi bilo u redu očekivati neke AAA mehanike ili poliranje kakvim se mogu pohvaliti tvrtke od nekoliko desetaka zaposlenih, ali Colby izgleda vrlo simpatično i dobro osmišljeno. Paulo kaže kako je glavna razlika između Colbyja i drugih igara u tome što se ovdje radi o kontroliranju nivoa a ne lika, ali i u mnogo drugih značajki:

U današnjem svijetu gdje je ponuđeno puno pucačina i horora naša arkada odvaja se od većine igara. Dinamična izmjena vremenskih uvjeta, te prelazak tijekom same igre u svemir, pridonosi dodatnom uzbuđenju. Nježna grafika, mogućnost uređivanja lika, prolazak zadataka, međusobno natjecanje, otežani gameplay čini igru jako zanimljivom te svojim bogatim sadržajem odvaja se od ostalih malih igara.

Naravno, dobar sadržaj ne znači previše ako od istog ne možete živjeti. Iako je ekipa iz
Shark Teama u Colby već “ugradila” mehanike koje omogućavaju takozvane kupnje unutar igre (mikrotransakcije), problemi leže u tome što je izuzetno teško zarađivati putem mikrotransakcija ako je vaša tvrtka registrirana u Hrvatskoj:

Nažalost trenutno developeri iz Hrvatske nemaju mogućnost “in app pay” sustava u svojim igrama koje se nalaze na Google play-u IiApp Stor-u što je nekoliko naših većih studija natjeralo na prijenos poslovanja u neke druge zemlje. U našu igru trenutno su ubačene reklame koje nam nude zaradu tek pri velikom broju igranja naše igre.

Marketing kao najveći izazov

Iz studija se nadaju kako će uskoro uspjeti riješiti ovaj problem i tako si otvoriti još poneki kanal zarade, budući da su svaki dolar ili kuna za ovakav mali studio dobrodošli. U studiju kažu kako ne ciljaju ni na jednu posebnu skupinu, a kroz istraživanja i ispitivanja tržišta zaključili su kako sve dobne skupine na igru reagiraju pozitivno.

Jasno, široko ciljanje nije loša taktika, ali svakako nosi posebne izazove, pogotovo kada je riječ o tome kako uopće dosegnuti ljude na tržištu koje je prilično zasićeno ogromnim brojem igara. Upravo je to jedan od glavnih izazova za ekipu iz Shark Teama, koji kažu da je pred njima ogroman trud kako bi se uopće “stavili na kartu” i približili potencijalnim korisnicima.

Ovo samo pokazuje kako je marketing i dalje jedna od najvećih boljki domaćih malih studija, jer koliko god se činilo drugačije, relativno je lako napraviti igru, ali istu približiti publici je mnogo teže nego što se čini.

Budući da je Colby bio prva igra ovog mladog studija, Paulo kaže kako su se s problemima i izazovima susretali na svakom koraku:

Kod izrade ove igre izazov nam je bio svaki korak s obzirom na to da nam je to prvi projekt. Svi segmenti igre tražili su od nas učenje i razvijanje što nikako nije bilo lagano, no upornost i međusobna podrška olakšale su nam rad.

Ipak, lekcije naučene tijekom razvoja Colbyja svakako su u momcima potaknule optimizam, te se Paulo i braća pripremaju realizirati još nekoliko projekata u idućim mjesecima i godinama:

Trenutno radimo aktivno na dva projekta, a u glavama imamo ideje i za mnoge druge. Jedan od projekata je igra za naše područje koja će biti humanitarno-edukativnog karaktera, a druga je multiplayer smješten u srednjem vijeku. Borba između dobra i zla, a likovi šumskog karaktera. Prvi projekt je pri kraju te će uskoro ugledati svijetlo dana, dok je drugi u procesu crtanja i pisanja programskog koda.

U dugoročnim planovima ekipe iz Rijeke je rad na novim projektima, ali i unaprjeđivanje postojeće tehnologije kojom raspolažu. Nadam se kako ćemo uskoro govoriti o novim projektima i uspješnim igrama iz ovog mladog studija, a ako još niste probali zaigrati Colby, dostupan je na Androidu i iOS uređajima.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

EU fondovi pozdravljaju startup scenu u Hrvatskoj sa 150 milijuna kuna

Europskim fondom za regionalni razvoj osigurano je 150 milijuna kuna bespovratnih sredstava koja su isključivo namijenjena novoosnovanim mikro, malim i srednjim poduzetnicima.

Kolumna

Zaposli, umreži, zadrži: Novi pristup zadržavanju zaposlenika

Najbolja praksa zadržavanja zaposlenika nije stalna nabava novih igračaka za vaše zaposlenike. Neće vas spasiti novi stol za ping-pong. Spasit će vas strategija "hire & wire": zaposli, umreži i zadrži.

Kultura 2.0

Tonči Huljić, Pitbull i ništavilo osrednjosti iliti zašto Zapad prihvaća promjene, a Balkan ne.

Digital Shapers konferencija iz glazbenog aspekta. Tonči Huljić i Christopher Ludwig o prilikama i neprilikama novih digitalnih promjena u industriji.

Što ste propustili

Izrada web stranica

WordPress 5 i njegov editor Gutenberg podijelili su WordPress zajednicu

WordPress 5 dolazi, bolje se pazi? Prva nadogradnja WordPressovog editora u dugo vremena podijelila je zajednicu, ali što nam on uopće donosi i treba li vam uopće?

Startupi i poslovanje

Nakon 10 godina i više od 100.000 isporučenih ‘capricciosa’, Pauza.hr je doživjela redizajn

Ogladnjeli ste i u tražilicu ovih dana ukucali pauza.hr, a dočekalo vas je iznenađenje?

Startupi i poslovanje

Autonomni roboti Gideon Brothersa za blagdane će pomagati radnicima Atlantica, Orbica i Tokića

Tvrtka Gideon Brothers predstavila je u Zagrebu svoj prvi komercijalni proizvod, ali i partnerstva te investitore.

Kultura 2.0

Budućnost ne mora biti mračna; Red Bull Futur/io nastoji pronaći njezine pozitivne strane

Vladavina megakorporacije, distopijski scenariji, klimatski problemi - što nas čeka za 100 godina i da li postoji pomoć? Živjeti svaki dan kao da je posljednji nije uvijek najbolje rješenje za neizvjesnost budućnosti.

Startupi i poslovanje

Kako osigurati pametan kapital za svoj startup, poput Repslyja, Rimca i Gideona?

U 2019. hrvatski će se tehnološki poduzetnici, na tragu uspješnih kolega iz Rimac Automobila, Gideon Brothersa i Repslyja, morati usredotočiti na osiguranje pametnog kapitala, a ne samo para!

Kultura 2.0

Moguće je da je Facebook motrio vaše pozive i gledao koje aplikacije koristite

250 stranica zaplijenjenih dokumenata govore o tome kako je Facebook namjerno sakrivao informacije, sabotirao konkurenciju i drugo.