SET, studentski esport turnir, ulazi u drugu sezonu s čak 16 tehničkih fakulteta iz svih dijelova Hrvatske!

SET, studentski esport turnir, ulazi u drugu sezonu s čak 16 tehničkih fakulteta iz svih dijelova Hrvatske!

Students Esport Tournament otvara drugu sezonu s novim vrijednim nagradama i čak 16 tehničkih fakulteta. Čuli smo da neki gaje posebnu želju za osvetom!

SET, esports turnir tehničkih fakulteta u organizaciji Good Gamea, dobiva svoju drugu sezonu koja kreće danas, 1. travnja. Ova sezona bit će veća od prve što potvrđuje sudjelovanje čak 8 novih fakulteta koji će biti podijeljeni u dvije lige. Ono što ovo natjecanje čini posebnim je činjenica da se u svim naslovima natjecao isti tim od 6 igrača koji su predstavljali svoj fakultet.

Ovim potezom naglasak turnira stavljen je na povezivanje studenata i promociju esporta u regiji naspram profesionalnog nadmetanja u samo jednom naslovu. Timovi će se natjecati u pet različitih naslova:

 1. Valorant,
 2. Counter Strike: Global Offensive,
 3. Rocket League,
 4. League of Legends i
 5. PUBG: Battlegrounds.

Kako bi bolje predstavili novu sezonu razgovarali smo s Vladimirom Šimovićem, SET Managerom u Good Gameu i koordinatorom TVZ-ove pobjedničke ekipe prošle sezone; Tomislavom Toplakom, kapetanom srebrne ekipe FER-a prošle sezone; Mateom Paladinom, koji je preuzeo kapetansku poziciju FER-ove ekipe i Eugenom Petošićem, predstavnikom Studentskog zbora FOI-ja i kapetanom brončane SET ekipe.

Nova sezona, nova pravila i novi koncepti natjecanja

Prva i najveća novost je kako im se pridružuje čak 8 novih tehničkih fakulteta što znači kako će sve zajedno sudjelovati 16 fakulteta iz svih krajeva Hrvatske, ističe Vladimir.

Također, uveli su novi koncept koji uključuje dvije lige (S i A liga) zbog čega možemo očekivati napetu borbu za prolaz dalje. Prva dva fakulteta iz A lige prelaze u S ligu dok zadnja dva fakulteta ispadaju.

Kako bi bolje znali što očekivati od liga, Vladimir nam objašnjava što njihova imena zapravo znače:

Ti nazivi zapravo potječu iz akademskih krugova u Japanu gdje zapravo S označava superlativ i nešto vrhunsko, dok A označava odlično.

Zatim, novost je kako su odlučili FIFA-u zamijeniti s Valorantom, dok su sitno promijenili koncept natjecanja kod drugih igara. Na primjer Rocket league, u kojem su se natjecali 2 na 2, timovi će se natjecati s 3 igrača.

Komentatori Boran Vuković i MarkoKC.

Možemo očekivati i više streaminga. Tijekom prijašnje sezone svaka je igra bila single elimination, a sada uvode double elimination koji će u kombinaciji s dvije lige utrostručiti broj sati streaminga:

Ove godine će zbilja biti puno, puno sadržaja.

Za drugu sezonu podebljane su i nagrade za osvajanje određene igre. Tijekom prošle sezone, nakon dvije odigrane igre znali su kako neki fakulteti sigurno neće osvojiti cijeli turnir što znači kako ne mogu osvojiti neke od glavnih nagrada i doma se vraćaju praznih ruku. To su odlučili promijeniti s nagradama periferije:

Prošle godine timovi su osvajali nagrade periferije za osvojeno prvo mjesto u određenoj igri, a ove godine nagrađujemo prva 3 mjesta u određenoj igri. Ne mora fakultet biti kompetitivan da se studenti zabave i da osvoje nagrade te da ostvare vidljivost.

A da su se studenti zabavili nema sumnje

Eugen je s nama podijelio doživljaje od prošle sezone:

Iskustva s prošlogodišnjeg SET-a su svakako bila dobra. Od učenja taktika u različitim video igrama, građenja timskog duha do smijanja situacijama u kojima se nađu igrači kojima video igra u kojoj se natječu nije “primarna” video igra (op.e. ona u kojoj su izvježbani i dobri).

Za Tomislava je cijelo iskustvo bilo super, a posebno hvali organizaciju:

Mislim da su se ovim turnirom i neki drugi fakulteti napokon malo više osvijestili i više aktivno uključili u svijet esporta, jer se vidi da postoji veliki potencijal u njemu. Drago mi je da je Good Game Global na ovaj način uspio pogurati studentsku scenu.

“U 99% slučajeva dekani nemaju percepciju o toj aktivnosti na njihovom faksu…”

Većina fakulteta kojima su se javili već su imali svoje esport sekcije, ali ako se javljaju fakultetu koji nema tu sekciju, prvi je problem kome se uopće javiti, pojašnjava nam Vladimir:

Mi šaljemo svoje pozivnice na urede dekana jer ti fakulteti potpisuju ugovor s nama i obično je dekan potpisnik. U 99% slučajeva dekani nemaju percepciju o toj aktivnosti na njihovom faksu i onda kontakt postaje netko od studentskih predstavnika.

No, studenti TVZ-a pa čak ni sam Vladimir nisu previše razmišljali što ovakvo natjecanje donosi samom fakultetu. Good Game je zato nakon završenog natjecanja 2021. slao svakom fakultetu izvještaj u kojem su naveli gdje je sve fakultetsko ime bilo viđeno i informacije o gledanosti:

Tako studenti mogu doći svom fakultetu i pokazati kako je ovo nešto vrijedno za sve. Mogu pokazati kako će fakultet dobiti veću vidljivost od esporta od npr. nogometa.

Finalni poredak prve sezone. Valentina

“To je bio plan – skrivaj se po mapi i nemoj umrijeti prvi.”

No, najvažnije da se studenti zabave, iskreno govori Vladimir.

Studenti su donijeli odluku kako će se fokusirati na 3 video igre za koje su znali da su u njima dobri. Ostali studenti su pokrili video igre u kojima su znali da su grozni. U CS:GO-u i PUBG-u su bili koma, ali im je bilo zabavno se za to pripremati. 

U sličnoj situaciji našli su se i FOI-jevci koji su nakon pobjede u League of Legendsu ostvarili mogućnost da postanu prvi, ali to je zahtijevalo dobar rezultat u PUBG-u, ističe Eugen. Kako im je igranje i učenje PUBG-ja bilo izrazito zabavno, nije im predstavljalo problem što ipak nisu zauzeli prvo mjestu u PUBG-ju.

Stvorio se komični storyline na TVZ-u prema kojem njihova ekipa jedino ne smije biti zadnja, objašnjava nam Vladimir:

Snimili smo video u kojem planiramo taktiku za PUBG i kada im ja kažem sada mi pokažite taktiku, oni se svi skrivaju iza stolica. To je bio plan, skrivaj se po mapi i nemoj umrijeti prvi.

Kako je Vladimir pun natjecateljskog humora, tako je odlučio prosuti sol ispred FER-a nakon što je TVZ u zadnjoj sekundi pobijedio FER u Rocket Leagueu. Mislim da smo shvatili koliko je Vladimiru bitan aspekt zabave, ali očito ima nečega u tome jer je ipak TVZ bio prošlogodišnji pobjednik.

EKSKLUZIVA!!! Vijesti o još jednom ponižavanju FER Esports ekipe na Student Esports Tournamentu je stigla i do Koreje. Naš Team Manager je upravo u pregovorima vezanim uz koreansko državljanstvo za cijeli tim.

Posted by TVZ esports on Friday, November 19, 2021

Koliko god Vladimir volio isticati veselu atmosferu, SET-ov model pentatlona ipak zahtjeva promišljenu strategiju – njime će se zapravo i pokazati koji je od studenta najbolji kroz sve igre natjecanja. Priznaje kako se to njegovim studentima na prvu nije svidjelo, ali su kasnije ipak promijenili mišljenje:

Ovaj način dodaje jedan razinu taktiziranja. Moraš planirati u čemu ćeš biti dobar.

Slijedi osveta prvacima

Svaki fakultet imao je svoju pripremljenu strategiju – neke se ponavljaju, a neke razlikuju. Eugenova ekipa bila je sastavljena od allroundera (op.e. igrača koji su dobri u svim igrama natjecanja), ali su ipak težili League of Legendsu jer su već nekoliko godina bili prvaci UniZG-a pa su znali kako u toj disciplini mogu pokupiti maksimalne bodove:

Ne bih rekao baš da smo imali loših igara, ekipa se stvarno trudila sve igre pohvatati maksimalno u periodima dok se nije ništa igralo. Iako, možda bi bilo bolje da smo PUBG igrali sigurnije, ali smo znali da trebamo igrati na puno eliminacija igrača (kill) i paziti na pozicioniranje kako bi bili u igri za prvo mjesto.

FER je taktiziranje shvatio vrlo ozbiljno pa su uzeli sve moguće podatke o svakoj prijavljenoj osobi za svaku igru kada su birali ekipu, naglašava Tomislav:

Izvrtjeli smo koje su sve moguće opcije i kombinacije igrača te smo uzeli onu ekipu koja se objektivno činila najbolja kroz sve igre, a najviše smo se fokusirali na svestrane igrače.

Htjeli smo u svakoj igri imati barem jednog dobrog igrača, nije nam se svidio pristup fokusiranja na samo jednu ili dvije igre.

Tomislav je prepoznao koliko je važno da igrači budu na “istoj valnoj duljini” u igri i izvan nje. To je ono što će se prenijeti i na sve ostale video igre koje igraju zajedno:

Mislim da su studenti naučili koliko se žele osvetiti TVZ-u jer nas je u dva slučaja pobijedio u borbi za 1. mjesto.

Taktiziranja najboljih fakulteta

Mateo nam otkriva kako će FER-ov pristup turniru u ovoj sezoni biti sličan kao i prošle godine što znači kako biraju 6 najsvestranijih. Ipak, malo im je poremetilo planove mijenjanje igara te Mateo dodaje kako im je čudno da se igraju i Valorant i CS:GO, s obzirom na to koliko su slične igre.

Fokusiramo se na Rocket League i League of Legends u kojima smo bili odlični prošle godine te ostajemo na ekipi koja bi, da nije bilo tehničkih poteškoća, bila i prva u PUBG-u. Zbog zamjene nekih igara i diplomiranih studenata smo malo promijenili roster, ali i dalje ciljamo na sveukupno 1. mjesto ove godine.

Sva tri fakulteta tražili su one koji imaju najbolje vještine u najviše igara, ali naravno ne mogu svi biti najbolji u svakoj disciplini. TVZ i FOI odlučili su ići taktikom stick to your guns pa su posebno obratili pozornost na discipline u kojima mogu biti najbolji. S druge strane, FER je u svakoj disciplini htio imati barem jednog kvalitetnog igrača jer im se nije svidio pristup u kojem će se usredotočiti samo na jednu ili dvije igre.

Usklađivanje treniranja i obaveza za fakultet nije lagan zadatak

Angažman samih studenata na FER-u bio je manji nego na ostalim esport turnirima jer zahtjeva veću vremensku obvezu i veći skup vještina. SET se znao igrati i preko tjedna, što je još više utjecalo na balansiranje fakulteta i natjecanja u esportu:

No, i dalje je bilo dosta zainteresiranih studenata za natjecanje, tako da nije bilo lagano izabrati roster jer ima puno kvalitetnih igrača.

S druge strane, nije bilo previše zainteresiranih za natjecanje na FOI-ju zbog toga što se većinom studenti fokusiraju na jednu do dvije “glavne” video igre koje često igraju, ističe Eugen, a malo ih je dobro u širem spektru igara s natjecanja. Također, usprkos obavezama i kolokvijima koji su otežavali treniranje, FOI-jevci su uvijek pronašli vremena za treniranje vikendima.

Svi fakulteti SET-a

Vjerujemo kako se svih 16 fakulteta marljivo pripremaju za novu sezonu, a ovo su fakulteti koji imaju svoj debitantski nastup:

 • Rochester Institute of Technology (RIT)
 • Veleučilište Velika Gorica (VVG)
 • Odjelu za matematiku, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku (MathOS)
 • Tehnički fakultet, Sveučilište u Rijeci (RITEH)
 • Tehnički fakultet u Puli (TFPU)
 • Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu (PMFZG)
 • Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu (PMFST)
 • Fakultet informatike u Puli (FIPU)

Također, otkrivene su nam nagrade za prva 3 mjesta u ukupnom plasmanu:

1. mjesto 4.500,00 HRK i 6 x 24″ zakrivljenih gaming monitor Odyssey CRG5
2. mjesto 3.300,00 HRK
3. mjesto 2.100,00 HRK

Izvlačenje parova za prvu igru odvija se danas 1. travnja u 18 sati i može se pratiti na Twitchu!

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Modrić, papige i printeri znaju da nas roboti neće zamijeniti

Poplava GPT-4 gurua i Microsoft vs Google utrke stvara dojam friške revolucije, no umjetna inteligencija već desetljećima skriva iste kosture u ormaru. Dobrih ideja i rješenja ima mnogo. Lovaca u mutnom vjerojatno i više. Pitanje je samo - tko će biti glasniji?

Analiza

Sve više mama-influencerica skriva lica svoje djece s interneta. I to je ispravna odluka.

Djeca influencera i djeca influenceri koja su odrasla na internetu danas na pragu zrelosti osvještavaju da im se zapravo nije sviđalo djetinjstvo pred kamerama i u suradnjama s brendovima. Ujedno je i sve više i daleko ozbiljnijih situacija gdje iskorištavanje djece na internetu graniči s kaznenim djelima.

Analiza

TABU: Juniorke u IT-ju imaju 4 %, a seniorke čak 18 % manju plaću od svojih muških kolega

Kako su plaćene žene u IT industriji, za iste godine iskustva, u odnosu na svoje muške kolege? Otvorilo se to pitanje prije pola godine s najnovijim izvještajem platforme TABU, danas mu se vraćamo da vidimo ima li promjena.

Što ste propustili

Novost

Hrvatski inspektori dio su EU projekta kontrole razvoja AI-ja vrijednog 3,5 milijardi eura

Impresionirani učinkovitošću hrvatskih inspektora, koji su već u prvih 310 posjeta identificirali 168 slučajeva doprinosa razvoju AI-ja, EU je potvrdila uključenost hrvatskog kadra u programu nadzora.

Kolumna

Evo zašto je poznavanje hrane i vina ključno za uspjeh hrvatskog IT-ja

Osnivači startupa teško da će zadobiti povjerenje investitora ako ne poznaju vina ili naručuju dobro pečene bifteke.

Novost

Otpušteni programeri iz “big techa” završit će u Hrvatskoj: Apis IT planira ih zaposliti 1800

Hrvatska želi “uvesti” i zaposliti otpuštene programere i ostale tehnološke stručnjake iz Googlea, Facebooka, Microsofta i Twittera kao digitalne nomade za potrebe novog projekta daljnje digitalizacije javne uprave na kojemu radi Apis IT.

Digitalni marketing

Svaki bi brend trebao napustiti generičnu “stock” glazbu i razviti svoj – audio identitet!

Iako postoje mnoge "royalty free" glazbene platforme koje nude kvalitetnu glazbu, većina video oglasa napravljena je s glazbom koja zvuči generičko i jeftino. Razlog tome djelomično je loš ukus, manjak hrabrosti ili kreativne vizije menadžmenta, a djelomično manjak vremena posvećen kuriranju kvalitetne glazbe koja zvuči drugačije, ali je konzistentna s brendom.

Gaming

Uskoro kreće 4. sezona Student Esports Tournamenta! Hoće li TVZ ostati nepokoreni prvak?

Idući tjedan počinje nova sezona SET-a, domaćeg esport turnira koji je uspio okupiti 16 tehničkih fakulteta iz svih dijelova Hrvatske, a uz to je postao i nacionalni kvalifikacijski turnir za Amazonov i Intelov University Esports Masters (AUEM)!

Izvještaj

Domaću kreativnu industriju čekaju teški pregovori s Googleom

Iako donosi više od 830 milijuna eura u hrvatski BDP, kreativna industrija još nema u potpunosti odgovarajuću zaštitu i druge uvjete za neometan rad na digitalnom tržištu.