Realno stanje startupa iliti kako mi je u dva tjedna američka tech scena skinula ružičaste naočale osnivača

Realno stanje startupa iliti kako mi je u dva tjedna američka tech scena skinula ružičaste naočale osnivača

Što vas može naučiti samo nekoliko dana u Seattleu, jednom od najpoznatijih startup i tech gradova na svijetu? Možda kako ste na svoje poslovanje do sada gledali malo previše "romantično".

Kako sam iz Zagreba došao do Seattlea? Imao sam čast biti izabran kao YTILI fellow i kao jedini predstavnik iz Hrvatske „braniti“ naše boje s ciljem povezivanja mladih europskih tvrtki s američkim ekosustavom. YTILI program sponzoriran je od strane američke vlade, a u samoj provedbi pomaže im German Marshall Fund.

Sam program bio je sadržan od niza sastanaka i radionica s ciljem upoznavanja američkog ekosustava, javnog i privatnog sektora te poduzetništva generalno. Cilj? 50 poduzetnika i budućih lidera iz Europe povezati s pojedincima i organizacijama iz Amerike kako bi ostvarili prekoatlantske suradnje.

Posjet Seattleu, za pojedinca koji pokušava utjecati na svoju zajednicu i izgraditi vlastitu tvrtku u domeni IT-a, bio je pun pogodak. Prilikom planiranja puta u Seattle imao sam jasan cilj s kakvim profilima ljudi i tvrtkama želim razgovarati. Međutim, nakon svih razgovora, pokazalo se da su moje pretpostavke o industriji i tržištu bile krive. Otkrio sam da naše poslovanje nije jedinstveno, ali unatoč tome, vratio sam se mnogo “bogatiji”… Posjet mi je donio veliko osobno iskustvo i možda ponajviše – onaj pravi reality check.

Velike tvrtke su blagoslov.

Oni koji rade u IT-u na riječ Seattle (ili Redmond) vrlo vjerojatno će pomisliti na Microsoft. Oni malo upućeniji pomislit će i na Amazon i Google. U razgovoru s pojedincima koji žive i rade u Seattleu evidentno je odmah na početku koliki je njihov utjecaj, ponajviše Microsofta, na cijeli grad. Komentari koji se mogu čuti idu toliko daleko da će stanovnici Seattlea reći kako Microsoft ima utjecaj na izgradnju cesta i organizaciju javnog prijevoza.

I uistinu su tehnološki jaki. Primjera radi, Amazon kroz Alexa akcelerator ulaže u mlade tvrtke koje rade s tehnologijama za prepoznavanje glasa, inkubatori koji rade isključivo s AI startupima i drugi buzzwordi o kojima se kod nas najčešće samo priča (i mašta) ondje su „živa“ stvar. Svi mi moramo biti svjesni da, iako određena tehnologija u našem ekosustavu nije pronašla poslovnu vrijednost, taj buzzword jest s razlogom tu.

Amazonove sfere jedan su od pokazatelja da se ovdje radi zaista o “tech” gradu.

Uspješni investitori + dobra zajednica = kvalitetni startupi

U Seattleu sam imao priliku posjetiti Startup Hall, Impact Hub Seattle, Madrona Venture Group, Galvanize i druga mjesta koja odišu inovacijama i tehnologijom. Ako pogledamo samo Startup Hall kao jedan od primjera vidjet ćemo veliku razliku u odnosu na domaći ekosustav. U njemu su zajednički snage udružili University of Washington, Techstars i Amazon Alexa Accelerator. Tako Startup Hall nudi priliku mladim tvrtkama da svoje timove i ideje razvijaju u prostoru u kojemu surađuju sveučilište, Amazon i Techstars – vrhunski!

O svojim poslovnim idejama također sam imao priliku razgovarati s većim brojem investitora koji, uistinu fascinantno, iza sebe imaju višestruke poslovne uspjehe i sada kroz investicije i savjetovanje “guraju” druge mlade tvrtke. Zanimljivo iskustvo bilo je i razgovarati sa skupinom od 10-ak investitora koja se svakog petka okuplja u Starbucksu na Mercer Islandu kako bi kroz pola sata poslušala tvrtku koja im taj tjedan pokušava „prodati“ svoju ideju i poslovanje. Jedna tvrtka svakog petka. Ta skupina investitora nema slobodan petak do veljače 2020. godine! Jasno je zašto su toliko traženi. Oni, ali i drugi domaći investitori ili VC-jevi s kojima smo razgovarali, iza sebe imaju barem jedan ako ne i više uspješnih poslovnih projekata.

Kroz sve te razgovore shvatio sam jednu vrlo bitnu stvar, u narodu jako dobro znanu, a koju rijetko čujem i vidim u pristupu domaćih tvrtki…

…Pretpostavka je majka svih za****

Dolaskom u Seattle shvatio sam nešto što sam zapravo i znao i čitao, no nikada nisam izravno osjetio na svojoj koži. Sada napokon imam osjećaj zašto je Steve Blank, otac Lean startup metodologije, toliki naglasak stavio na koncept „Get out of the Building“. I da ne spominjem sada važnost razumijevanja korisnika, tržišta, konkurencije, ispričao bi priču koja jasno pokazuje zašto su koncepti opisani u Lean Startup (i drugim metodologijama) važni i zašto iskusni poduzetnici žele što brže validirati svoje ideje.

Posjet Seattleu, za pojedinca koji pokušava utjecati na svoju zajednicu i izgraditi vlastitu kompaniju u domeni IT-a bio je pun pogodak. Bio je veliko osobno iskustvo i možda ponajviše – onaj pravi reality check.

Na jednom od sastanaka razgovarali smo s Geoffom Entressom, managing direktorom Pioneer Square Labsa. PSL je startup studio koji radi s poduzetnicima na njihovim idejama ili izravno na idejama koje sami interno generiraju, a na kojima radi interni tim vrhunskih stručnjaka za marketing, prodaju, inženjering, dizajn i ostalo. Ono što u jednu ruku oduševljava, a u drugu otrežnjuje, jest metoda kojom tim validira same ideje.

Kako bi validirao ideju što prije, PSL kroz marketing kanale pokušava ispitati tržište odnosno pokušava pronaći prve kupce čak i prije nego se i jedna linija koda napiše. Cilj PSL-a je izgraditi ideju do prve investicije nakon čega CEO (koji je ili već postojao ili ga oni traže na tržištu) nastavlja graditi svoj tim i proizvod.

I sada, osim što nas svojim modelom uče važnosti razumijevanja svega onoga što se događa u svijetu izvan naše ideje i da ono što radimo trebamo konstantno validirati, zanimljive su i brojke „uspješnosti“ ideja na kojima rade. Dakle, vrhunski tim stručnjaka, vođeni iskusnim poduzetnicima, u jednom od glavnih tehnoloških centara na svijetu u okolini prepunoj iskustva i znanja, ima sljedeću statistiku – 13 ideja su doveli do investicije, 102 ideje su ubili! Razlozi su razni: krive pretpostavke, krivo vrijeme, premalo tržište i tako dalje. Sama ideja nije previše vrijedna…

E sada: ako na primjer moj prijatelj Pero i ja sjedimo na pivu, dođemo do ideje, zatvorimo se u podrum, radimo na našoj ideji bez da smo prethodno validirali naše pretpostavke i bahato tvrdimo da mi „znamo“ da postoji tržište i potražnja – dobre su šanse da smo se za******  🙂

Konkurencija nam je svijet, ne Balkan

U Seattleu sam želio razgovarati s pojedincima koji me mogu svojim iskustvom savjetovati i s tvrtkama za koje sam smatrao da nam mogu biti partner u budućnosti. U zadnje dvije godine razmišljanja, promišljanja i građenja tvrtke, imao sam manje ili više jasnu sliku gdje idemo te sam vjerovao da gradimo nešto jedinstveno. E, tu sam pogriješio. 🙂 Ono što se nama činilo jedinstveno, kada smo se uspoređivali s vrlo uskim tržištem, zapravo je potpuno normalno i takve tvrtke već dugo posluju.

Tvrtku Unitfly od početka gradimo na principima da su razumijevanje korisnika i njegova poslovanja temelji bez kojih ne možemo razgovarati o tehnologiji. Pomažemo tvrtkama da digitaliziraju svoje poslovne procese te da u radu s dokumentima i drugim poslovnim informacijama koriste tehnologije koje će im značajno olakšati svakodnevno poslovanje. U kombinaciji tehnološko-konzultantske tvrtke, s obzirom na prijašnja iskustva i pozadinu, tehnologija nam je u potpunosti poznata, a osobno se zadnjih godina jednako usavršavam i u poslovnom segmentu.

Temeljem svega gore napisanog i temeljem onoga što sam naučio u cijelom ovom putovanju, shvatio sam da – bez obzira nudili vi usluge ili prodavali proizvod (u ovom drugom slučaju pogotovo) – moramo gledati što se događa u svijetu, naravno, ovime nisam otkrio toplu vodu, ali drugačije je kad to doživiš svojim očima.

Određene države su u nekim stvarima lideri i ako želimo graditi „svjetske“ proizvode/usluge onda se s tim istim svijetom i moramo uspoređivati. Osim što ćemo se tako realno pozicionirati na mapi onoga što radimo, dobit ćemo i dozu motivacije da idemo još dalje. Vjerovao sam u to i prije, no ovo iskustvo sigurno će promijeniti naš pristup.

Građani Seattlea gledaju u Microsoft kao jednog od svojih najvećih spasitelja.

SAD ili Hrvatska – principi su isti

Nema smisla uspoređivati Seattle i Hrvatsku po bilo kojem poslovnom parametru. No – principi rada, koncepti i poslovna logika mogu i trebaju biti jednaki.

Korisnika morate razumjeti bez obzira je li on Amerikanac, Hrvat ili Japanac. Tržište morate razumjeti bez obzira koliko ono veliko bilo i kojih karakteristika bilo. I što je još važnije – potrebno je razumjeti da za uspjeh na svjetskom tržištu nije dovoljno biti “bolji od susjeda” ili biti “najbolji u selu”. Kada pomislimo da smo najbolji ili jedinstveni, onda je pravi trenutak za napraviti reality check.

Čak i ako želimo proizvod ili uslugu ponuditi na lokalnoj razini, moramo biti svjesni trendova u domeni u kojoj radimo. Osim što ćemo se kao pojedinci i tvrtke bolje pripremiti na ono što dolazi, i našim korisnicima tako možemo dati svježe poglede i povećati kvalitetu usluge.

Novoostvarena poznanstva, kao i upoznavanje jednog tako, rekao bih „bogatog“ ekosustava, ostavili su velik utjecaj na mene i vjerujem da ćemo i sami sada našem poslu pristupiti još ozbiljnije i s nekim novim pogledima na „realnost“. 🙂

Komentari

  • Bojan

   Bojan

   06. 12. 2019. u 4:43 pm Odgovori

   Nije tesko zakljuciti 5 stvari koje je htio reci ako se procita tekst (pa cak i samo podnaslovi):
   1. Velike tvrtke su blagoslov (iako je ovo najmanje jasan dio teksta)
   2. Uspješni investitori + dobra zajednica = kvalitetni startupi
   3. …Pretpostavka je majka svih za****
   4. Konkurencija nam je svijet, ne Balkan
   5. SAD ili Hrvatska – principi su isti

 1. Miro

  Miro

  09. 12. 2019. u 9:12 am Odgovori

  @Bojan, a koliko mu je ‘iskustva’ trebalo da to zaključi. Evo dodajem i ja jedno slično, bolje biti mlad bogat i zdrav nego star bolestan i siromašan.

  • Ivan Marković

   Ivan Marković

   11. 12. 2019. u 6:38 pm Odgovori

   Pozdrav Miro,
   Hvala na komentaru. Moguće je da nisam napisao ništa novo za Vas i mnoge druge, dapače u jednom dijelu članka sam i naglasio da svime ovime “ne otkrivam toplu vodu”, no često se u svakodnevnom poslu zaboravi na ono “bitno”. Također, vjerujem da će mnogi dobiti vrijednost iz ovog članka samo čitajući podnaslove, kao što je i Bojan spomenuo.
   Lijep pozdrav,
   Ivan M.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.

Sponzorirano

5 najzanimljivih komentara hrvatskih stručnjaka o stanju Europske Unije!

Hrvatski stručnjaci na panel raspravi Digital Brunch jučer su komentirali stanje Europske unije: kako EU može dodatno pomoći poduzetnicima i demokratskim procesima te što može učiniti da ojača protok ljudi, dobara i kapitala, samo su neke od stavki kojih su se dotakli.

Tehnologija

Apple jučer nije najavio novi mobitel, ali njegovi proizvodi barem više nisu skupi kao prije

Novi rujan, novi Apple događaj. Ovoga puta, možda bez mobitela, ali i dalje zanimljiv.

Novost

Employer branding i marketing kroz esport: Naučite kako doći do novih talenata i kupaca uz drugi Good Game ebook!

Kao što smo prošlog tjedna najavili, Good Game ebook dolazi u dva dijela - danas je dostupan i drugi! Tvrtka ste koja brine kako pristupiti novim generacijama? Ovo je verzija za vas.