Savjet ulagača: Ulažite u sebe

Savjet ulagača: Ulažite u sebe

Sa svakom novom godinom zadajemo si zadatak da se poboljšamo, zbog čega i donosimo novogodišnje odluke. Naravno, postoje mnoge osobe koje smatraju cijeli proces nepotrebnim, ali, iskreno, svi možemo pronaći načine da se motiviramo. Osobno sam veliki pristaša takvih odluka, iako ne bismo morali čekati Novu godinu da se pokrenemo. Kao jedno od područja na koje se želim fokusirati u novoj godini, izdvajam vještinu koja može imati velik utjecaj na osnivače startupa, ukoliko ju razviju: Mogućnost povezivanja s drugim osobama (networking).

Carlos Eduardo Espinal, partner u Seedcampu, predlaže onima s lošim komunikacijskim vještinama da na tome porade u 2014. (Slika: Mario Poje)
Carlos Eduardo Espinal, partner u Seedcampu, predlaže onima s lošim komunikacijskim vještinama da na tome porade u 2014. (Slika: Mario Poje)

Sa svakom novom godinom zadajemo si zadatak da se poboljšamo, zbog čega i donosimo novogodišnje odluke. Naravno, postoje mnoge osobe koje smatraju cijeli proces nepotrebnim, ali, iskreno, svi možemo pronaći načine da se motiviramo. Osobno sam veliki pristaša takvih odluka, iako ne bismo morali čekati Novu godinu da se pokrenemo.

Kao jedno od područja na koje se želim fokusirati u novoj godini, izdvajam vještinu koja može imati velik utjecaj na osnivače startupa, ukoliko ju razviju: Mogućnost povezivanja s drugim osobama (networking).

Uvijek iznova uviđam da dobre vještine “networkanja” mogu imati popriličan značaj za osnivače, ne samo u smislu prikupljanja investicija, nego i pri pronalasku zaposlenika, klijenata i partnera za njihovu tvrtku. Stara izreka „nije bitno što znaš, nego koga poznaješ“ sasvim je u skladu s onime što sam uvidio s godinama. Samim time, jednako je vrijedno ulagati u sebe u ovom području, kao i ulagati u područja za koja je to očito, primjerice, u samoj tvrtci (marketing itd.).

Gdje početi?

Dakle, ako se slažete s idejom da trebate poraditi na svojim vještinama povezivanja s drugim osobama, nameće se ono veliko pitanje – gdje početi? Posebice ukoliko ovo nije područje na kojemu se osjećate ugodno.

Tijekom proteklih nekoliko godina, kao dio svog osobnog puta, također sam istraživao ovo područje, stoga rado dijelim ideje o tome gdje početi, ako ste osoba koju samo ideja o gradnji mreže osoba može baciti u paniku, kao i odlazak na mnoštvo događaja posvećenim startupima gdje ćete upoznati mnogo novih osoba.

Samoučenje

Najjednostavnije mjesto za početak je samoučenje. Dvije knjige koje smatram vrlo vrijednima u ovom području su Never Eat Alone Keitha Ferazzija i Charisma Myth Olivije Fox Cabane. Ove vam knjige doista mogu pomoći pri razumijevanju društvenih normi, koje su potrebne kako biste se povezali s drugim osobama na učinkovit način. Također, pomažu pri odgovoriti na pitanje „zašto“ za razne društvene situacije, što je potrebno kako biste razumjeli i internalizirali prije izlaska van i rada na vještinama. Svakako preporučam da ih pročitate.

Profesionalni trener

Nadalje, ako želite otići korak dalje, profesionalni trener bi vam mogao pomoći u razumijevanju načina suočavanja s određenim izazovima koji su vas sprječavali u učinkovitom povezivanju s drugim osobama. Trener vam ne mora nužno zadati ciljeve, ali može pomoći pri odabiru pravih poteza koji će vam pomoći da postignete ono što ste si sami zacrtali, uzimajući u obzir sve varijable na koje možete naići. Jedan od trenera s kojim sam imao priliku provesti nešto vremena i vidjeti rezultate je Mike Herman. Radio je s nekolicinom naših tvrtki i vidio sam velik napredak kod osnivača u područjima povezanima s povezivanjem s osobama sličnima njima ili ulagačima. Da, treniranje je učinkovito.

Improvizacijska komeija

Najekstremniji korak je uključivanje u tečaj improvizacijske komedije. Sam sam isprobao imprology.com u Londonu. I poprilično sam se iznenadio. Djelovalo je to na mene poput šok terapije, ali dobio sam uvid u neke društvene dinamike koje nas povezuju s drugima, a na koje često zaboravimo ili ih ignoriramo tijekom druženja. I, da, ukoliko ste mislili da je improvizacijska komedija povezana samo s pričanjem šala, ne možete biti dalje od istine. Mislim da nismo ispričali niti jednu šalu tijekom cijeloga programa, nego smo više učili o tome kako biti dovoljno otvoreni da bismo mogli „čitati“ jedni druge i reagirati na njihove signale.

Ključni koncepti koji su iznikli iz tečaja improvizacije odnosili su se na načine naglašavanja onoga što druge osobe emocionalno nude. Odnosno, u mnogim smo slučajevima previše zatvoreni u načinu na koji komuniciramo i ne obraćamo pozornost na druge (vjerojatno jer smo previše zauzeti razmišljanjem o tome što ćemo iduće reći), a to ne funkcionira u improvizaciji. Još jedna ključna stvar u ovome je razumijevanje inherentnog društvenog statusa koji svi imamo jedni prema drugima te na koji način se to može promijeniti u različitim okolnostima. Istodobno, vidimo kako kršenje hijerarhijskih statusa može drastično utjecati na način na koji nas drugi percipiraju. Prakticiranje ovih koncepata i suočavanje s anksioznosti može nam dati osjećaj eksperimentiranja, a uskoro počinjemo učiti kako identificirati „društvene ponude“ koje vam drugi daju kako biste komunicirali s njima. Najbliža usporedba s improvizacijskim tečajem je skakanje u bazen smrznute vode (ljudske interakcije). Možda je ovo malo radikalno, ali može nam pomoći povezati različite koncepte. Usput, knjiga koja sve ovo prati, Impro Keitha Johnstonea, je također odlično štivo koje govori o tome kako se ljudi povezuju.

Na kraju, za sve je ovo potrebna praksa, vrijeme i strpljivost. Nema prečica. Morate izdvojiti vrijeme za događaje i susrete s ljudima – drugog načina nema. Jedna od stvari koja se neprestano ponavljala tijekom tečaja improvizacije je da se ne razbija glava nad time što se nisu postigli očekivani rezultati. Svi smo dobri u razbijanju glave, ali ako ćete raditi na ovim vještinama, koje vam nisu došle same po sebi, trebat ćete se potruditi, biti strpljivi, a vjerojatno ćete se osjećati i tjeskobno. No ukoliko identificirate na kojim vještinama trebate poraditi i ukoliko na njima budete radili metodički, barem ćete raditi „pametnije“.

Želim vam sve najbolje na vašem osobnom putovanju u 2014.!

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Oradian potvrđuje brz rast u Aziji nagradom na najvećoj japanskoj fintech konferenciji

Domaći Oradian širi se tržištima Azije, a velike uspjehe potvrđuje i nagrada na startup natjecanju FIN/SUM, najveće japanske fintech konferencije.

Intervju

Na Dan programera, četiri žene otkrivaju kako je tekao njihov karijerni put kroz IT industriju

Na Dan programera, predstavljamo četiri žene koje se bave (ili su se bavile) programiranjem. Je li njihov obrazovni i karijerni put bio pravocrtan ili je vrludao po krivuljama, otkrivaju nam sugovornice iz tvrtki Agency04, Five, IN2 i Styria.AI.

Tehnologija

Kako uopće možemo biti sigurni da će autonomna vozila biti – sigurna?

Autonomna vozila kod mnogih i dalje izazivaju osjećaj nesigurnosti. No, ovaj tekst mogao bi pomoći da se rasvijetli proces iza razvoja i testiranja sigurnosno-kritičnih sustava u vozilima budućnosti.

Startupi i poslovanje

Gideonovi roboti dobili pametnu ruku: Samostalno se kreće, sve vidi i popravlja!

Tvrtka Gideon Brothers nastavlja s razvojem prototipova robota, a posljednja verzija ima i robotsku ruku koja prepoznaje svijet oko sebe.

Mobilno

Apple Arcade i Apple TV+ stižu uskoro i u Hrvatsku

Osim novih iPhone modela, jučer smo saznali i novosti o dvije pretplatničke usluge koje nas čekaju iz Applea.