Savjet ulagača: Ulažite u sebe

Savjet ulagača: Ulažite u sebe

Sa svakom novom godinom zadajemo si zadatak da se poboljšamo, zbog čega i donosimo novogodišnje odluke. Naravno, postoje mnoge osobe koje smatraju cijeli proces nepotrebnim, ali, iskreno, svi možemo pronaći načine da se motiviramo. Osobno sam veliki pristaša takvih odluka, iako ne bismo morali čekati Novu godinu da se pokrenemo. Kao jedno od područja na koje se želim fokusirati u novoj godini, izdvajam vještinu koja može imati velik utjecaj na osnivače startupa, ukoliko ju razviju: Mogućnost povezivanja s drugim osobama (networking).

Carlos Eduardo Espinal, partner u Seedcampu, predlaže onima s lošim komunikacijskim vještinama da na tome porade u 2014. (Slika: Mario Poje)
Carlos Eduardo Espinal, partner u Seedcampu, predlaže onima s lošim komunikacijskim vještinama da na tome porade u 2014. (Slika: Mario Poje)

Sa svakom novom godinom zadajemo si zadatak da se poboljšamo, zbog čega i donosimo novogodišnje odluke. Naravno, postoje mnoge osobe koje smatraju cijeli proces nepotrebnim, ali, iskreno, svi možemo pronaći načine da se motiviramo. Osobno sam veliki pristaša takvih odluka, iako ne bismo morali čekati Novu godinu da se pokrenemo.

Kao jedno od područja na koje se želim fokusirati u novoj godini, izdvajam vještinu koja može imati velik utjecaj na osnivače startupa, ukoliko ju razviju: Mogućnost povezivanja s drugim osobama (networking).

Uvijek iznova uviđam da dobre vještine “networkanja” mogu imati popriličan značaj za osnivače, ne samo u smislu prikupljanja investicija, nego i pri pronalasku zaposlenika, klijenata i partnera za njihovu tvrtku. Stara izreka „nije bitno što znaš, nego koga poznaješ“ sasvim je u skladu s onime što sam uvidio s godinama. Samim time, jednako je vrijedno ulagati u sebe u ovom području, kao i ulagati u područja za koja je to očito, primjerice, u samoj tvrtci (marketing itd.).

Gdje početi?

Dakle, ako se slažete s idejom da trebate poraditi na svojim vještinama povezivanja s drugim osobama, nameće se ono veliko pitanje – gdje početi? Posebice ukoliko ovo nije područje na kojemu se osjećate ugodno.

Tijekom proteklih nekoliko godina, kao dio svog osobnog puta, također sam istraživao ovo područje, stoga rado dijelim ideje o tome gdje početi, ako ste osoba koju samo ideja o gradnji mreže osoba može baciti u paniku, kao i odlazak na mnoštvo događaja posvećenim startupima gdje ćete upoznati mnogo novih osoba.

Samoučenje

Najjednostavnije mjesto za početak je samoučenje. Dvije knjige koje smatram vrlo vrijednima u ovom području su Never Eat Alone Keitha Ferazzija i Charisma Myth Olivije Fox Cabane. Ove vam knjige doista mogu pomoći pri razumijevanju društvenih normi, koje su potrebne kako biste se povezali s drugim osobama na učinkovit način. Također, pomažu pri odgovoriti na pitanje „zašto“ za razne društvene situacije, što je potrebno kako biste razumjeli i internalizirali prije izlaska van i rada na vještinama. Svakako preporučam da ih pročitate.

Profesionalni trener

Nadalje, ako želite otići korak dalje, profesionalni trener bi vam mogao pomoći u razumijevanju načina suočavanja s određenim izazovima koji su vas sprječavali u učinkovitom povezivanju s drugim osobama. Trener vam ne mora nužno zadati ciljeve, ali može pomoći pri odabiru pravih poteza koji će vam pomoći da postignete ono što ste si sami zacrtali, uzimajući u obzir sve varijable na koje možete naići. Jedan od trenera s kojim sam imao priliku provesti nešto vremena i vidjeti rezultate je Mike Herman. Radio je s nekolicinom naših tvrtki i vidio sam velik napredak kod osnivača u područjima povezanima s povezivanjem s osobama sličnima njima ili ulagačima. Da, treniranje je učinkovito.

Improvizacijska komeija

Najekstremniji korak je uključivanje u tečaj improvizacijske komedije. Sam sam isprobao imprology.com u Londonu. I poprilično sam se iznenadio. Djelovalo je to na mene poput šok terapije, ali dobio sam uvid u neke društvene dinamike koje nas povezuju s drugima, a na koje često zaboravimo ili ih ignoriramo tijekom druženja. I, da, ukoliko ste mislili da je improvizacijska komedija povezana samo s pričanjem šala, ne možete biti dalje od istine. Mislim da nismo ispričali niti jednu šalu tijekom cijeloga programa, nego smo više učili o tome kako biti dovoljno otvoreni da bismo mogli „čitati“ jedni druge i reagirati na njihove signale.

Ključni koncepti koji su iznikli iz tečaja improvizacije odnosili su se na načine naglašavanja onoga što druge osobe emocionalno nude. Odnosno, u mnogim smo slučajevima previše zatvoreni u načinu na koji komuniciramo i ne obraćamo pozornost na druge (vjerojatno jer smo previše zauzeti razmišljanjem o tome što ćemo iduće reći), a to ne funkcionira u improvizaciji. Još jedna ključna stvar u ovome je razumijevanje inherentnog društvenog statusa koji svi imamo jedni prema drugima te na koji način se to može promijeniti u različitim okolnostima. Istodobno, vidimo kako kršenje hijerarhijskih statusa može drastično utjecati na način na koji nas drugi percipiraju. Prakticiranje ovih koncepata i suočavanje s anksioznosti može nam dati osjećaj eksperimentiranja, a uskoro počinjemo učiti kako identificirati „društvene ponude“ koje vam drugi daju kako biste komunicirali s njima. Najbliža usporedba s improvizacijskim tečajem je skakanje u bazen smrznute vode (ljudske interakcije). Možda je ovo malo radikalno, ali može nam pomoći povezati različite koncepte. Usput, knjiga koja sve ovo prati, Impro Keitha Johnstonea, je također odlično štivo koje govori o tome kako se ljudi povezuju.

Na kraju, za sve je ovo potrebna praksa, vrijeme i strpljivost. Nema prečica. Morate izdvojiti vrijeme za događaje i susrete s ljudima – drugog načina nema. Jedna od stvari koja se neprestano ponavljala tijekom tečaja improvizacije je da se ne razbija glava nad time što se nisu postigli očekivani rezultati. Svi smo dobri u razbijanju glave, ali ako ćete raditi na ovim vještinama, koje vam nisu došle same po sebi, trebat ćete se potruditi, biti strpljivi, a vjerojatno ćete se osjećati i tjeskobno. No ukoliko identificirate na kojim vještinama trebate poraditi i ukoliko na njima budete radili metodički, barem ćete raditi „pametnije“.

Želim vam sve najbolje na vašem osobnom putovanju u 2014.!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.

Što ste propustili

Tehnologija

Hrvatska pošta u zraku: Dostava dronom u Hrvatskoj sve nam je bliža

Nakon eksperimentiranja s kriptovalutama, Hrvatska pošta poletjela je i u istraživanje bespilotnih letjelica koje bi mogle dostavljati pakete u udaljenim dijelovima Hrvatske.

Tehnologija

Gradionica – gdje zagrebački klinci grade LEGO robote i zajednicu spremnu za svijet budućnosti

Marljivi polaznici udruge Gradionica svoje zimske praznike nisu provodili pred računalima, mobitelima i konzolama. Nadvijeni nad LEGO kockicama, motorima, kabelima i senzorima planirali su što s novim zadatkom FIRST LEGO lige, na čijoj je svjetskoj završnici u Houstonu prošle godine bio upravo robot iz hrvatske (G)radionice.

Intervju

Hrvatski studio Tanais Games usred razvoja igre Saint Kotar rebrandirao se u Red Martyr Entertainment

Razviti igru u Hrvatskoj samo po sebi je teško, ali napraviti potpun rebrend studija usred razvoja posve je nov izazov.

Kultura 2.0

Sextortion mailovi kruže Hrvatskom: Ucjenjivač je već ugrabio 49 tisuća kuna

Nacionalni CERT (eng. Computer Emergency Response Team) danas je zabilježio povećani broj lažnih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od žrtve, a prema posljednjim informacijama na račun je stiglo najmanje sedam uplata od po 7 tisuća kuna.

Startupi i poslovanje

Porezna prognoza za freelancere: Strože kontrole, nove minimalne plaće, zdravstveno…

Godina iza nas započela je pretežno vedrom prognozom, no s izmjenama Općeg poreznog zakona vrijeme se krajem 2020. značajno pogoršalo za nezavisne izvođače te mikro i male poduzetnike. Što nas još čeka u novoj (fiskalnoj) godini?

Društvene mreže

Nana Nadarević, Mija Dropuljić, Natko Beck: Influenceri koji zdravlje – a možda i život – znače

Razgovarala sam s tri influencera, Nanom Nadarević, Mijom Dropuljić i Natkom Beckom, koji su svoj utjecaj iskoristili za poticanje važnih tema - od podizanja svijesti o uznemiravanju do boljeg komuniciranja u zdravstvu.