Osječki učenici (i roditelji) o Satu kodiranja: Zabavno, zanimljivo i - poučno

Osječki učenici (i roditelji) o Satu kodiranja: Zabavno, zanimljivo i – poučno

Kako motivirati učenike da krenu s učenjem informatike? Sat kodiranja se činio kao dobar korak u tom smjeru. Držeći ga prošle godine, bio sam impresioniran koliko su se djeca uživjela u rješavanje problema i koliko su bila fokusirana. Međutim, možemo mi (kao Osijek Software City) uložiti trud, mogu se i nastavnici informatike truditi, ali ipak su za odgoj djeteta presudni - roditelji.

sat_kodiranja_naslovna
Satu kodiranja u OŠ Mladost Osijek, uz djecu, prisustvovali su i roditelji.

Kako motivirati učenike da krenu s učenjem informatike? Sat kodiranja se činio kao dobar korak u tom smjeru. Držeći ga prošle godine, bio sam impresioniran koliko su se djeca uživjela u rješavanje problema i koliko su bila fokusirana. Čak ni zvono nisu čula ili su ga odlučila ignorirati, ne znam što je ljepše od tog dvoje? Odmor su provela rješavajući zadatak! Treba li reći da su gotovo svi riješili cijeli zadatak, a poneki i dva zadatka? Nikome logičko razmišljanje, potrebno za uspješno rješavanje zadatka, nije bilo strano. Informatika ih zanima i bili su izuzetno motivirani.

Bilo bi lijepo tu zainteresiranost i motiviranost održati. Možemo mi (kao Osijek Software City) uložiti trud, mogu se i nastavnici informatike truditi, ali ipak su za odgoj djeteta presudni roditelji.

Baš iz tog razloga nastavnica informatike u OŠ Mladost Osijek, Blanka Mihaljević na ovogodišnji Sat kodiranja pozvala je i roditelje! Ne, roditelji nisu bili iz IT sektora (dobro, neki i jesu) 😉 i ovo im je bio prvi doticaj s kodiranjem i informatikom, naravno ako ne računamo Word, Excel, Facebook i surfanje po internetu, bez čega danas teško preživljavamo. 😉 Danas se gotovo svi roditelji (pričam i iz osobnog iskustva) trude djecu odvojiti od računala. No, vrijeme za računalom može se i korisno upotrijebiti i pri tome naučiti nešto. Računala nisu samo igre, odnosno ima i korisnih igara – što je jedno ugodno iskustvo za roditelje. Vidjeti djecu i roditelje kako zajedno grade kuće, kopaju rudu, sade polja …. i pri tome ovladavaju osnovama kodiranja bio je lijep prizor.

Što o Satu kodiranja kažu roditelji?

 • Učenje kroz igru – vidimo kako je u informatici to moguće.
 • Djeca na vrlo zabavan način stječu informatičke vještine.
 • Posebno mi se sviđa neprestano logičko razmišljanje djece i to tijekom cijelog sata.
 • Nikakvu dosadu nisam primijetio kod djece. Bravo!
 • Zadovoljna sam satom informatike. Zanimljiv je i dosta toga se može naučiti kroz igru. Kodiranjem djeca vide na koji način nastaje igra. Bravo.
 • Puno zanimljivije nego što sam očekivao. Daje mi novi uvid u to što djeca rade u školi. Htio bih ponovno polaziti radionicu.
 • Jako mi se svidjelo sudjelovanje na informatičkoj radionici. Bilo je zanimljivo igrati se, ali i interaktivno se učilo kombinirati. Bilo je lijepo vidjeti kako djeca logički slažu rješenja!
 • Ovo je jako zabavno i vjerujem da djeca ovako mogu bez problema savladati osnove programiranja. Ja sam ih zaboravila – i danas ponovila! Hvala i samo tako naprijed!

A kako se učenicima svidio Sat kodiranja?

sat_kodiranja_diplome
I učenici i roditelji bili su zadovoljni Satom kodiranja! 😉
 • Meni se ovaj sat jako svidio jer sam naučila puno toga. Voljela bih da se ovakav sat s roditeljima ponovi!
 • Svidjela mi se radionica jer je igra koju sam igrao bila zabavna i za mozak.
 • Radionica mi se jako svidjela jer je bilo jako zanimljivo programirati i posebno jer su ovaj put s nama bili roditelji.
 • Na radionici je bilo zabavno. Nije bilo teško.
 • Na satu kodiranja bilo mi je super, nije bilo teško i drago mi je što smo pozvali roditelje.
 • Jako mi se svidjelo, bilo je zabavno, super je što su bili i roditelji.
 • Sat kodiranja mi se svidio, drago mi je što su roditelji sudjelovali i pomogli nam.
 • Meni je bilo jako lijepo i zanimljivo, a posebno mi se svidjelo što smo imali priliku roditelje naučiti nečemu novom.
 • Ovaj mi se sat jako svidio. Voljela bih da se ponovi, ali da moji roditelji mogu doći. Bilo je jako zabavno.
 • Meni se svidjelo jako, bilo je zabavno, riješio sam prvi, zabavio sam se jako!!!
 • Meni se Sat kodiranja jako svidio i voljela bi ga imati češće od jednom godišnje.
 • Svidjelo mi se i opet bi 100 posto došao!!! Sve je super.
 • Zanimljivo mi je jer i roditelji rade s nama i volim kodirati.

Bavljenje informatikom i u budućnosti?

Ali, kao i na TV reklami, ni to nije sve, roditelji su, baš kao i njihova djeca, dobili diplome za prisustvovanje Satu kodiranja, što ih je jako razveselilo. Meni se učinilo, možda sam subjektivan, da im se svima svidjelo i da će podržati djecu da se bave informatikom i dalje…

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Probao sam robotsku kosilicu – mnogo je više od “Roombe za travnjake”

Imati robota koji vam kosi travu je super ideja, ali koliko je realizacija zapravo jednostavna i uspješna?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Što ste propustili

Tehnologija

Tenisice, ruž, naočale… Kad ih već ne možemo isprobati u trgovini, zašto ne bismo virtualno?

Unatoč razvoju online prodaje, fizičke trgovine zadržale su svoju glavnu prednost - mogućnost da kupac sam isproba željene proizvode. No, nakon što su se trgovine diljem svijeta zatvorile zbog pandemije, porasla je popularnost virtualnog isprobavanja proizvoda koje pokušava donekle nadomjestiti korisničko iskustvo na kakvo smo navikli u tradicionalnim trgovinama.

Intervju

Nakon investicije od više od 50.000 eura, najveća regionalna CS:GO zajednica, CSadria, postala Esport Adria

Ovaj novi brend okupit će gamere i fanove ne samo esport igara, već i mobilnih i drugih igara koje igra mnogo veći broj ljudi.

Startupi i poslovanje

Email marketing u doba “korone”: 3 greške i 3 trika za bolju učinkovitost

Pomno pripremate i šaljete newslettere, ali učinka nema? Uz Brunu Zagorščaka iz agencije Neuralab, nedavno certificiranog Mailchimp partnera, prolazimo osnovne pogreške i taktike email marketinga.

Tehnologija

S Omoguru widgetom ne čitaju lakše samo disleksičari, već svi mi koji u ekrane buljimo svakodnevno

Za osobe koje imaju poteškoće u čitanju Omoguru je dar s neba, a odnedavno im je njihov alat još dostupniji. Radi se o widgetu koji gotovo svaku stranicu može učiniti čitljivijom.

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Startupi i poslovanje

Kakva je budućnost hibridnog rada u Hrvatskoj i regiji?

U Netokraciji već desetljeće radimo 'hibridno', malo od doma, malo iz ureda, ali kako će izgledati tržište rada u kojem i velike tvrtke i startupi rade tako - gdje to nije ni opcija, nego osnova posla?