Osječki učenici (i roditelji) o Satu kodiranja: Zabavno, zanimljivo i - poučno

Osječki učenici (i roditelji) o Satu kodiranja: Zabavno, zanimljivo i – poučno

Kako motivirati učenike da krenu s učenjem informatike? Sat kodiranja se činio kao dobar korak u tom smjeru. Držeći ga prošle godine, bio sam impresioniran koliko su se djeca uživjela u rješavanje problema i koliko su bila fokusirana. Međutim, možemo mi (kao Osijek Software City) uložiti trud, mogu se i nastavnici informatike truditi, ali ipak su za odgoj djeteta presudni - roditelji.

sat_kodiranja_naslovna
Satu kodiranja u OŠ Mladost Osijek, uz djecu, prisustvovali su i roditelji.

Kako motivirati učenike da krenu s učenjem informatike? Sat kodiranja se činio kao dobar korak u tom smjeru. Držeći ga prošle godine, bio sam impresioniran koliko su se djeca uživjela u rješavanje problema i koliko su bila fokusirana. Čak ni zvono nisu čula ili su ga odlučila ignorirati, ne znam što je ljepše od tog dvoje? Odmor su provela rješavajući zadatak! Treba li reći da su gotovo svi riješili cijeli zadatak, a poneki i dva zadatka? Nikome logičko razmišljanje, potrebno za uspješno rješavanje zadatka, nije bilo strano. Informatika ih zanima i bili su izuzetno motivirani.

Bilo bi lijepo tu zainteresiranost i motiviranost održati. Možemo mi (kao Osijek Software City) uložiti trud, mogu se i nastavnici informatike truditi, ali ipak su za odgoj djeteta presudni roditelji.

Baš iz tog razloga nastavnica informatike u OŠ Mladost Osijek, Blanka Mihaljević na ovogodišnji Sat kodiranja pozvala je i roditelje! Ne, roditelji nisu bili iz IT sektora (dobro, neki i jesu) 😉 i ovo im je bio prvi doticaj s kodiranjem i informatikom, naravno ako ne računamo Word, Excel, Facebook i surfanje po internetu, bez čega danas teško preživljavamo. 😉 Danas se gotovo svi roditelji (pričam i iz osobnog iskustva) trude djecu odvojiti od računala. No, vrijeme za računalom može se i korisno upotrijebiti i pri tome naučiti nešto. Računala nisu samo igre, odnosno ima i korisnih igara – što je jedno ugodno iskustvo za roditelje. Vidjeti djecu i roditelje kako zajedno grade kuće, kopaju rudu, sade polja …. i pri tome ovladavaju osnovama kodiranja bio je lijep prizor.

Što o Satu kodiranja kažu roditelji?

 • Učenje kroz igru – vidimo kako je u informatici to moguće.
 • Djeca na vrlo zabavan način stječu informatičke vještine.
 • Posebno mi se sviđa neprestano logičko razmišljanje djece i to tijekom cijelog sata.
 • Nikakvu dosadu nisam primijetio kod djece. Bravo!
 • Zadovoljna sam satom informatike. Zanimljiv je i dosta toga se može naučiti kroz igru. Kodiranjem djeca vide na koji način nastaje igra. Bravo.
 • Puno zanimljivije nego što sam očekivao. Daje mi novi uvid u to što djeca rade u školi. Htio bih ponovno polaziti radionicu.
 • Jako mi se svidjelo sudjelovanje na informatičkoj radionici. Bilo je zanimljivo igrati se, ali i interaktivno se učilo kombinirati. Bilo je lijepo vidjeti kako djeca logički slažu rješenja!
 • Ovo je jako zabavno i vjerujem da djeca ovako mogu bez problema savladati osnove programiranja. Ja sam ih zaboravila – i danas ponovila! Hvala i samo tako naprijed!

A kako se učenicima svidio Sat kodiranja?

sat_kodiranja_diplome
I učenici i roditelji bili su zadovoljni Satom kodiranja! 😉
 • Meni se ovaj sat jako svidio jer sam naučila puno toga. Voljela bih da se ovakav sat s roditeljima ponovi!
 • Svidjela mi se radionica jer je igra koju sam igrao bila zabavna i za mozak.
 • Radionica mi se jako svidjela jer je bilo jako zanimljivo programirati i posebno jer su ovaj put s nama bili roditelji.
 • Na radionici je bilo zabavno. Nije bilo teško.
 • Na satu kodiranja bilo mi je super, nije bilo teško i drago mi je što smo pozvali roditelje.
 • Jako mi se svidjelo, bilo je zabavno, super je što su bili i roditelji.
 • Sat kodiranja mi se svidio, drago mi je što su roditelji sudjelovali i pomogli nam.
 • Meni je bilo jako lijepo i zanimljivo, a posebno mi se svidjelo što smo imali priliku roditelje naučiti nečemu novom.
 • Ovaj mi se sat jako svidio. Voljela bih da se ponovi, ali da moji roditelji mogu doći. Bilo je jako zabavno.
 • Meni se svidjelo jako, bilo je zabavno, riješio sam prvi, zabavio sam se jako!!!
 • Meni se Sat kodiranja jako svidio i voljela bi ga imati češće od jednom godišnje.
 • Svidjelo mi se i opet bi 100 posto došao!!! Sve je super.
 • Zanimljivo mi je jer i roditelji rade s nama i volim kodirati.

Bavljenje informatikom i u budućnosti?

Ali, kao i na TV reklami, ni to nije sve, roditelji su, baš kao i njihova djeca, dobili diplome za prisustvovanje Satu kodiranja, što ih je jako razveselilo. Meni se učinilo, možda sam subjektivan, da im se svima svidjelo i da će podržati djecu da se bave informatikom i dalje…

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Gaming

Razumjeti gamere, game dev i esport – otkud početi?

Pa možda najbolje od osnova: što je to tako dobro u igrama, ne potiču li one nasilje; zar razvoj video igara nije super zabavan posao i zašto esport još muku muči da postane punopravni sport? Kao dežurni gameri Netokracije, Ivan i ja preuzeli smo ovotjednu epizodu ne bi li vam odgovorima na ta pitanja približili svijet gaminga.

Izvještaj

Znate li otkud vam dolaze najbolji kandidati i kako se prijavljuju na vaše oglase?

O kandidatima, načinu kako se prijavljuju na poslove i kako uspješno doći do onih najkvalificiranijih otkrili smo više na Employer Branding konferenciji uz domaći regrutacijski alat TalentLyft.

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.

Startupi i poslovanje

TransferWise: Klijentima štedimo više od milijardu funti bankarskih naknada godišnje, ali preostaje nam još 199 milijardi

Svojim jedinstvenim rješenjem za plaćanje u stranim valutama diljem svijeta, TransferWise bio je sreća za mnoge potrošače, ali godinama trn u oku mnogih banaka. Danas su upravo banke i druge velike korporacije poslovanja kojima se okreću u želji da do 2025. postanu vodeće infrastrukturno rješenje za međunarodna plaćanja. Kako planiraju u tome uspjeti, saznala sam od njihovog Alastaira Thompsona.

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.