Osječki učenici (i roditelji) o Satu kodiranja: Zabavno, zanimljivo i - poučno

Osječki učenici (i roditelji) o Satu kodiranja: Zabavno, zanimljivo i – poučno

Kako motivirati učenike da krenu s učenjem informatike? Sat kodiranja se činio kao dobar korak u tom smjeru. Držeći ga prošle godine, bio sam impresioniran koliko su se djeca uživjela u rješavanje problema i koliko su bila fokusirana. Međutim, možemo mi (kao Osijek Software City) uložiti trud, mogu se i nastavnici informatike truditi, ali ipak su za odgoj djeteta presudni - roditelji.

sat_kodiranja_naslovna
Satu kodiranja u OŠ Mladost Osijek, uz djecu, prisustvovali su i roditelji.

Kako motivirati učenike da krenu s učenjem informatike? Sat kodiranja se činio kao dobar korak u tom smjeru. Držeći ga prošle godine, bio sam impresioniran koliko su se djeca uživjela u rješavanje problema i koliko su bila fokusirana. Čak ni zvono nisu čula ili su ga odlučila ignorirati, ne znam što je ljepše od tog dvoje? Odmor su provela rješavajući zadatak! Treba li reći da su gotovo svi riješili cijeli zadatak, a poneki i dva zadatka? Nikome logičko razmišljanje, potrebno za uspješno rješavanje zadatka, nije bilo strano. Informatika ih zanima i bili su izuzetno motivirani.

Bilo bi lijepo tu zainteresiranost i motiviranost održati. Možemo mi (kao Osijek Software City) uložiti trud, mogu se i nastavnici informatike truditi, ali ipak su za odgoj djeteta presudni roditelji.

Baš iz tog razloga nastavnica informatike u OŠ Mladost Osijek, Blanka Mihaljević na ovogodišnji Sat kodiranja pozvala je i roditelje! Ne, roditelji nisu bili iz IT sektora (dobro, neki i jesu) 😉 i ovo im je bio prvi doticaj s kodiranjem i informatikom, naravno ako ne računamo Word, Excel, Facebook i surfanje po internetu, bez čega danas teško preživljavamo. 😉 Danas se gotovo svi roditelji (pričam i iz osobnog iskustva) trude djecu odvojiti od računala. No, vrijeme za računalom može se i korisno upotrijebiti i pri tome naučiti nešto. Računala nisu samo igre, odnosno ima i korisnih igara – što je jedno ugodno iskustvo za roditelje. Vidjeti djecu i roditelje kako zajedno grade kuće, kopaju rudu, sade polja …. i pri tome ovladavaju osnovama kodiranja bio je lijep prizor.

Što o Satu kodiranja kažu roditelji?

 • Učenje kroz igru – vidimo kako je u informatici to moguće.
 • Djeca na vrlo zabavan način stječu informatičke vještine.
 • Posebno mi se sviđa neprestano logičko razmišljanje djece i to tijekom cijelog sata.
 • Nikakvu dosadu nisam primijetio kod djece. Bravo!
 • Zadovoljna sam satom informatike. Zanimljiv je i dosta toga se može naučiti kroz igru. Kodiranjem djeca vide na koji način nastaje igra. Bravo.
 • Puno zanimljivije nego što sam očekivao. Daje mi novi uvid u to što djeca rade u školi. Htio bih ponovno polaziti radionicu.
 • Jako mi se svidjelo sudjelovanje na informatičkoj radionici. Bilo je zanimljivo igrati se, ali i interaktivno se učilo kombinirati. Bilo je lijepo vidjeti kako djeca logički slažu rješenja!
 • Ovo je jako zabavno i vjerujem da djeca ovako mogu bez problema savladati osnove programiranja. Ja sam ih zaboravila – i danas ponovila! Hvala i samo tako naprijed!

A kako se učenicima svidio Sat kodiranja?

sat_kodiranja_diplome
I učenici i roditelji bili su zadovoljni Satom kodiranja! 😉
 • Meni se ovaj sat jako svidio jer sam naučila puno toga. Voljela bih da se ovakav sat s roditeljima ponovi!
 • Svidjela mi se radionica jer je igra koju sam igrao bila zabavna i za mozak.
 • Radionica mi se jako svidjela jer je bilo jako zanimljivo programirati i posebno jer su ovaj put s nama bili roditelji.
 • Na radionici je bilo zabavno. Nije bilo teško.
 • Na satu kodiranja bilo mi je super, nije bilo teško i drago mi je što smo pozvali roditelje.
 • Jako mi se svidjelo, bilo je zabavno, super je što su bili i roditelji.
 • Sat kodiranja mi se svidio, drago mi je što su roditelji sudjelovali i pomogli nam.
 • Meni je bilo jako lijepo i zanimljivo, a posebno mi se svidjelo što smo imali priliku roditelje naučiti nečemu novom.
 • Ovaj mi se sat jako svidio. Voljela bih da se ponovi, ali da moji roditelji mogu doći. Bilo je jako zabavno.
 • Meni se svidjelo jako, bilo je zabavno, riješio sam prvi, zabavio sam se jako!!!
 • Meni se Sat kodiranja jako svidio i voljela bi ga imati češće od jednom godišnje.
 • Svidjelo mi se i opet bi 100 posto došao!!! Sve je super.
 • Zanimljivo mi je jer i roditelji rade s nama i volim kodirati.

Bavljenje informatikom i u budućnosti?

Ali, kao i na TV reklami, ni to nije sve, roditelji su, baš kao i njihova djeca, dobili diplome za prisustvovanje Satu kodiranja, što ih je jako razveselilo. Meni se učinilo, možda sam subjektivan, da im se svima svidjelo i da će podržati djecu da se bave informatikom i dalje…

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Data science u sportu: prof. dr. sc. Marina Ivašić-Kos analizira rukometne akcije uz strojno učenje

Automatsko prepoznavanje događanja na rukometnom terenu može uvelike pomoći trenerima i profesorima.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Startupi i poslovanje

Hrvatske ekološke tenisice MIRET na Kickstarteru preko noći prešle cilj i skupile 20 tisuća dolara

Nakon nekoliko godina razvoja i usavršavanja, hrvatski brend ekoloških tenisica MIRET zadovoljan svojim inovacijama i certifikatima pokreće Kickstarter kampanju ne bi li što prije proširio dobar glas i osvojio srca ekološki osviještenih kupaca diljem svijeta. U razgovoru s osnivačima otkrivamo i kako...

Što ste propustili

Kultura 2.0

Kreativci Brukete&Žinić&Grey i Brigade inspirirani radom od doma počeli tiskati ružičasti toaletni papir

Krizna vremena zahtijevaju krizne mjere, a koronavirus nikoga nije ostavio ravnodušnim. Absolut Vodka okrenula se sanitetskom alkoholu, Airbus i Jaguar proizvodnji respiratora, a hrvatske kreativne agencije Bruketa&Žinić&Grey i Brigada - toaletnom papiru!

Kultura 2.0

MUP licencirao tehnologiju Pokemon GO-a za praćenje kršitelja samoizolacije!

U doba krize uzrokovane virusom COVID-19, mnoge institucije okreću se nekonvencionalnim rješenjima za suzbijanje širenja pandemije.

Kultura 2.0

Zbog prisilne digitalizacije gospodarstva i društva u izolaciji, Hrvatska prvi put prvak DESI indeksa!

Europska komisija ove godine odlučila je nešto ranije objaviti Indeks gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) za 2020. godinu ne bi li oraspoložila građane Europske unije u ovim tmurnim danima - naime, indeksi država članica EU otišli su značajno u vis, a Hrvatska među njima prednjači!

Kultura 2.0

“Niste bili kod kuće” poruke od poštara omogućile Hrvatskoj osvajanje Guinnessa za najduži red na svijetu

Zahvaljujući velikim naporima jako male skupine poštara Hrvatska je postavila novi rekord impresivnim redom u jednom zagrebačkom naselju.

Kultura 2.0

Osnovana crkva Presvetog Rada na Daljinu, već potpisan “Zoomovski ugovor” s Republikom Hrvatskom

Ekskluzivno otkrivamo da je u Zagrebu prije nekoliko dana putem novodigitaliziranih servisa hrvatske javne uprave registrirana nova crkva - Prva crkva "Presvetog 'Remote' Rada'.

Intervju

U iščekivanju drugog paketa mjera: Hoće li se freelancerima i malim poduzetnicima ponuditi slamka spasa?

Vladajući ne shvaćaju problematiku samozaposlenih, malih i mikro poduzetnika. Glasno im to poručuju njihovi predstavnici svakog dana od kada je Vlada predstavila prvi paket mjera za suzbijanje ogromnih posljedica koje za privatni sektor donosi pandemija virusa COVID-19.