Osječki učenici (i roditelji) o Satu kodiranja: Zabavno, zanimljivo i - poučno

Osječki učenici (i roditelji) o Satu kodiranja: Zabavno, zanimljivo i – poučno

Kako motivirati učenike da krenu s učenjem informatike? Sat kodiranja se činio kao dobar korak u tom smjeru. Držeći ga prošle godine, bio sam impresioniran koliko su se djeca uživjela u rješavanje problema i koliko su bila fokusirana. Međutim, možemo mi (kao Osijek Software City) uložiti trud, mogu se i nastavnici informatike truditi, ali ipak su za odgoj djeteta presudni - roditelji.

sat_kodiranja_naslovna
Satu kodiranja u OŠ Mladost Osijek, uz djecu, prisustvovali su i roditelji.

Kako motivirati učenike da krenu s učenjem informatike? Sat kodiranja se činio kao dobar korak u tom smjeru. Držeći ga prošle godine, bio sam impresioniran koliko su se djeca uživjela u rješavanje problema i koliko su bila fokusirana. Čak ni zvono nisu čula ili su ga odlučila ignorirati, ne znam što je ljepše od tog dvoje? Odmor su provela rješavajući zadatak! Treba li reći da su gotovo svi riješili cijeli zadatak, a poneki i dva zadatka? Nikome logičko razmišljanje, potrebno za uspješno rješavanje zadatka, nije bilo strano. Informatika ih zanima i bili su izuzetno motivirani.

Bilo bi lijepo tu zainteresiranost i motiviranost održati. Možemo mi (kao Osijek Software City) uložiti trud, mogu se i nastavnici informatike truditi, ali ipak su za odgoj djeteta presudni roditelji.

Baš iz tog razloga nastavnica informatike u OŠ Mladost Osijek, Blanka Mihaljević na ovogodišnji Sat kodiranja pozvala je i roditelje! Ne, roditelji nisu bili iz IT sektora (dobro, neki i jesu) 😉 i ovo im je bio prvi doticaj s kodiranjem i informatikom, naravno ako ne računamo Word, Excel, Facebook i surfanje po internetu, bez čega danas teško preživljavamo. 😉 Danas se gotovo svi roditelji (pričam i iz osobnog iskustva) trude djecu odvojiti od računala. No, vrijeme za računalom može se i korisno upotrijebiti i pri tome naučiti nešto. Računala nisu samo igre, odnosno ima i korisnih igara – što je jedno ugodno iskustvo za roditelje. Vidjeti djecu i roditelje kako zajedno grade kuće, kopaju rudu, sade polja …. i pri tome ovladavaju osnovama kodiranja bio je lijep prizor.

Što o Satu kodiranja kažu roditelji?

 • Učenje kroz igru – vidimo kako je u informatici to moguće.
 • Djeca na vrlo zabavan način stječu informatičke vještine.
 • Posebno mi se sviđa neprestano logičko razmišljanje djece i to tijekom cijelog sata.
 • Nikakvu dosadu nisam primijetio kod djece. Bravo!
 • Zadovoljna sam satom informatike. Zanimljiv je i dosta toga se može naučiti kroz igru. Kodiranjem djeca vide na koji način nastaje igra. Bravo.
 • Puno zanimljivije nego što sam očekivao. Daje mi novi uvid u to što djeca rade u školi. Htio bih ponovno polaziti radionicu.
 • Jako mi se svidjelo sudjelovanje na informatičkoj radionici. Bilo je zanimljivo igrati se, ali i interaktivno se učilo kombinirati. Bilo je lijepo vidjeti kako djeca logički slažu rješenja!
 • Ovo je jako zabavno i vjerujem da djeca ovako mogu bez problema savladati osnove programiranja. Ja sam ih zaboravila – i danas ponovila! Hvala i samo tako naprijed!

A kako se učenicima svidio Sat kodiranja?

sat_kodiranja_diplome
I učenici i roditelji bili su zadovoljni Satom kodiranja! 😉
 • Meni se ovaj sat jako svidio jer sam naučila puno toga. Voljela bih da se ovakav sat s roditeljima ponovi!
 • Svidjela mi se radionica jer je igra koju sam igrao bila zabavna i za mozak.
 • Radionica mi se jako svidjela jer je bilo jako zanimljivo programirati i posebno jer su ovaj put s nama bili roditelji.
 • Na radionici je bilo zabavno. Nije bilo teško.
 • Na satu kodiranja bilo mi je super, nije bilo teško i drago mi je što smo pozvali roditelje.
 • Jako mi se svidjelo, bilo je zabavno, super je što su bili i roditelji.
 • Sat kodiranja mi se svidio, drago mi je što su roditelji sudjelovali i pomogli nam.
 • Meni je bilo jako lijepo i zanimljivo, a posebno mi se svidjelo što smo imali priliku roditelje naučiti nečemu novom.
 • Ovaj mi se sat jako svidio. Voljela bih da se ponovi, ali da moji roditelji mogu doći. Bilo je jako zabavno.
 • Meni se svidjelo jako, bilo je zabavno, riješio sam prvi, zabavio sam se jako!!!
 • Meni se Sat kodiranja jako svidio i voljela bi ga imati češće od jednom godišnje.
 • Svidjelo mi se i opet bi 100 posto došao!!! Sve je super.
 • Zanimljivo mi je jer i roditelji rade s nama i volim kodirati.

Bavljenje informatikom i u budućnosti?

Ali, kao i na TV reklami, ni to nije sve, roditelji su, baš kao i njihova djeca, dobili diplome za prisustvovanje Satu kodiranja, što ih je jako razveselilo. Meni se učinilo, možda sam subjektivan, da im se svima svidjelo i da će podržati djecu da se bave informatikom i dalje…

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.