'Hrvati navijaju, Hrvatice peru' - sudeći po Saponijinom videu

‘Hrvati navijaju, Hrvatice peru’ – sudeći po Saponijinom sad već viralnom videu

Zelena trava, bijela polja, crvene kockice… I navijač koji s barjakom odlazi u nešto što se čini poput ratnog pohoda, dok ga njegova “djeva” nježno oblači i priprema mu svježe oprani dres u kofer, a sve popraćeno rečenicom: “Iza svakog hrvatskog navijača stoji jedna žena”. Ne, nije riječ o onim ‘vintage’ reklamama iz doba Mad Mena i ranije, prepunima seksizma koje svako toliko postanu viralne, nego o vrlo aktualnom videu iza kojega stoji Saponia, a koji upravo postaje viralan - i to ne na pozitivan način.

https://www.youtube.com/watch?v=UwDZk7bYN9c

Ruku na srce, većina marketinških kampanja koje promoviraju proizvode široke potrošnje, kao što su sama sredstva za čišćenje, prepune su stereotipa, gdje se ženu prikazuje vladaricom doma, koja sve bakterije, nečistoće i neugodne mirise stavlja pod kontrolu. Tek se tu i tamo stidljivo ukaže kakav muškarac, ali ne mogu se izbjeći dojmu da je to u svrhu da se pokaže kako su kućanski poslovi, uz reklamirani proizvod, toliko jednostavni da ih može raditi čak i – on.

Daleko je Hrvatska od… Indije?

No, ne kaže se uzalud da “najgluplje” reklame najčešće najbolje prolaze kod ciljane skupine, pogotovo kod ovakvih proizvoda, ali da se može drugačije, pokazuje i primjer iz, ne biste vjerovali, Indije.

Naime, samo nekoliko mjeseci ranije, u Indiji je Ariel pokrenuo možda mrvu patetičnu, ali hrabru kampanju #ShareTheLoad. Izazivaju se tu stereotipi i zastarjele kulturalne i društvene norme jer, kako je objasnila nedavno indijska marketingašica Shagorika Heryani u Zagrebu, to je zapravo jedan od načina da brendovi zadobiju i povjerenje svojih korisnika, a i, ne biste vjerovali, povećaju prodaju.

https://www.youtube.com/watch?v=xogBz71IHAo

Riječ je o jednoj Indiji, u kojoj je biti žena vrlo izazovno, a gdje se, iako ima pomaka, i dalje njene “dužnosti” povezuju s kućanskim poslovima. No, ovaj se ponešto riskantan marketinški potez isplatio – kampanja je postala viralna, posebice nakon što ju je podijelila Facebookova Sheryl Sandberg, začetnica pokreta Lean In, i pohvalila da je riječ o jednom od najmoćnijih videa koji je ikada vidjela, jer pokazuje kako nam stereotipi svima štete i kako se prenose s generacije na generaciju.

Kad se djevojčice i dječaci igraju ”kuće“, oponašaju svoje roditelje. To ne utječe samo na njihove djetinje igre, nego oblikuje i njihove dugoročne snove.

To rekavši, postavlja se logično pitanje – hoće li hrvatski mali navijači, danas kad budu gledali utakmicu u kojoj nastupa Hrvatska, poslati svoje prijateljice i sestre da im operu i spakiraju dresove? Karikiram, ali vjerujem da je svima jasno da je ponavljanje i prenošenje stereotipa, koliko god oni godili većini, opasno.

saponiaseksizam_4komentari
Na negativne Facebook komentare i dalje se ne reagira – čak je i video ponovno podijeljen.

Nimalo blistava kampanja

Da, Hrvati su tradicionalan narod, koji o ovakvim stereotipima ne promišlja, nego ih uzima zdravo za gotovo, što pokazuje i dosta pozitivnih komentara na sporni video. Nije to ni čudno, aktualan je, diže duh navijača (ne i navijačica) i potvrđuje ono što smo već naučili kao “normalno” ponašanje. No, iznijeti to u marketinškoj kampanji, koja će pronaći put do brojnih kućanstava, predstavlja kretanje linijom manjeg otpora – netko se pri kreiranju marketinške kampanje nije ni potrudio izići iz zadanih okvira, nego se željelo ciljanu skupinu pogoditi “u sridu”. Zaboravljajući možda (ili čak svjesno imajući na umu) da su baš žene ciljana skupina proizvoda za čišćenje, čime su upravo njima plasirali poruku da trebaju biti ponosne što ostaju kod kuće dok ispraćaju svoje “snažnije polovice” u (nogometni) boj za Hrvatsku.

Da je riječ o potpunom nerazumijevanju situacije, pokazuje i činjenica da se na negativne komentare na društvenim mrežama ne reagira te da je, unatoč njima, sporni video ponovno podijeljen u navijačkom zanosu na Facebook stranicu – prije sat vremena! Blistava Hrvatska? Saponia će ovu mrlju ipak nešto teže oprati.

Dodatak, 13. lipnja: Saponia je obrisala sporni video s Facebook stranice i objavila ispriku, a na cijeli slučaj, kao i na ostale reklame nastale u jeku Svjetskog prvenstva u nogometu, reagirala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

ponuda

Komentari

  1. Velibor Andrišić

    Velibor Andrišić

    13. 06. 2016. u 9:52 am Odgovori

    Ma svaka čast.Ja sam zbog komentara “PIJEŠ I MIRIŠEŠ” 🙂 dobio pisanu opomenu koju sam uramio i okačio na vidljivo mjesto i to u visini očiju.Naravno po nalogu “visoko pozicionirane”osobe unutar preduzeća.Baš me zanima da li će sada netko biti odgovoran za promašenu reklamu i kampanju,a to da je promašena dokaz su komentari…..

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.

Startupi i poslovanje

TransferWise: Klijentima štedimo više od milijardu funti bankarskih naknada godišnje, ali preostaje nam još 199 milijardi

Svojim jedinstvenim rješenjem za plaćanje u stranim valutama diljem svijeta, TransferWise bio je sreća za mnoge potrošače, ali godinama trn u oku mnogih banaka. Danas su upravo banke i druge velike korporacije poslovanja kojima se okreću u želji da do 2025. postanu vodeće infrastrukturno rješenje za međunarodna plaćanja. Kako planiraju u tome uspjeti, saznala sam od njihovog Alastaira Thompsona.

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.