'Hrvati navijaju, Hrvatice peru' - sudeći po Saponijinom videu

‘Hrvati navijaju, Hrvatice peru’ – sudeći po Saponijinom sad već viralnom videu

Zelena trava, bijela polja, crvene kockice… I navijač koji s barjakom odlazi u nešto što se čini poput ratnog pohoda, dok ga njegova “djeva” nježno oblači i priprema mu svježe oprani dres u kofer, a sve popraćeno rečenicom: “Iza svakog hrvatskog navijača stoji jedna žena”. Ne, nije riječ o onim ‘vintage’ reklamama iz doba Mad Mena i ranije, prepunima seksizma koje svako toliko postanu viralne, nego o vrlo aktualnom videu iza kojega stoji Saponia, a koji upravo postaje viralan - i to ne na pozitivan način.

https://www.youtube.com/watch?v=UwDZk7bYN9c

Ruku na srce, većina marketinških kampanja koje promoviraju proizvode široke potrošnje, kao što su sama sredstva za čišćenje, prepune su stereotipa, gdje se ženu prikazuje vladaricom doma, koja sve bakterije, nečistoće i neugodne mirise stavlja pod kontrolu. Tek se tu i tamo stidljivo ukaže kakav muškarac, ali ne mogu se izbjeći dojmu da je to u svrhu da se pokaže kako su kućanski poslovi, uz reklamirani proizvod, toliko jednostavni da ih može raditi čak i – on.

Daleko je Hrvatska od… Indije?

No, ne kaže se uzalud da “najgluplje” reklame najčešće najbolje prolaze kod ciljane skupine, pogotovo kod ovakvih proizvoda, ali da se može drugačije, pokazuje i primjer iz, ne biste vjerovali, Indije.

Naime, samo nekoliko mjeseci ranije, u Indiji je Ariel pokrenuo možda mrvu patetičnu, ali hrabru kampanju #ShareTheLoad. Izazivaju se tu stereotipi i zastarjele kulturalne i društvene norme jer, kako je objasnila nedavno indijska marketingašica Shagorika Heryani u Zagrebu, to je zapravo jedan od načina da brendovi zadobiju i povjerenje svojih korisnika, a i, ne biste vjerovali, povećaju prodaju.

https://www.youtube.com/watch?v=xogBz71IHAo

Riječ je o jednoj Indiji, u kojoj je biti žena vrlo izazovno, a gdje se, iako ima pomaka, i dalje njene “dužnosti” povezuju s kućanskim poslovima. No, ovaj se ponešto riskantan marketinški potez isplatio – kampanja je postala viralna, posebice nakon što ju je podijelila Facebookova Sheryl Sandberg, začetnica pokreta Lean In, i pohvalila da je riječ o jednom od najmoćnijih videa koji je ikada vidjela, jer pokazuje kako nam stereotipi svima štete i kako se prenose s generacije na generaciju.

Kad se djevojčice i dječaci igraju ”kuće“, oponašaju svoje roditelje. To ne utječe samo na njihove djetinje igre, nego oblikuje i njihove dugoročne snove.

To rekavši, postavlja se logično pitanje – hoće li hrvatski mali navijači, danas kad budu gledali utakmicu u kojoj nastupa Hrvatska, poslati svoje prijateljice i sestre da im operu i spakiraju dresove? Karikiram, ali vjerujem da je svima jasno da je ponavljanje i prenošenje stereotipa, koliko god oni godili većini, opasno.

saponiaseksizam_4komentari
Na negativne Facebook komentare i dalje se ne reagira – čak je i video ponovno podijeljen.

Nimalo blistava kampanja

Da, Hrvati su tradicionalan narod, koji o ovakvim stereotipima ne promišlja, nego ih uzima zdravo za gotovo, što pokazuje i dosta pozitivnih komentara na sporni video. Nije to ni čudno, aktualan je, diže duh navijača (ne i navijačica) i potvrđuje ono što smo već naučili kao “normalno” ponašanje. No, iznijeti to u marketinškoj kampanji, koja će pronaći put do brojnih kućanstava, predstavlja kretanje linijom manjeg otpora – netko se pri kreiranju marketinške kampanje nije ni potrudio izići iz zadanih okvira, nego se željelo ciljanu skupinu pogoditi “u sridu”. Zaboravljajući možda (ili čak svjesno imajući na umu) da su baš žene ciljana skupina proizvoda za čišćenje, čime su upravo njima plasirali poruku da trebaju biti ponosne što ostaju kod kuće dok ispraćaju svoje “snažnije polovice” u (nogometni) boj za Hrvatsku.

Da je riječ o potpunom nerazumijevanju situacije, pokazuje i činjenica da se na negativne komentare na društvenim mrežama ne reagira te da je, unatoč njima, sporni video ponovno podijeljen u navijačkom zanosu na Facebook stranicu – prije sat vremena! Blistava Hrvatska? Saponia će ovu mrlju ipak nešto teže oprati.

Dodatak, 13. lipnja: Saponia je obrisala sporni video s Facebook stranice i objavila ispriku, a na cijeli slučaj, kao i na ostale reklame nastale u jeku Svjetskog prvenstva u nogometu, reagirala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Komentari

  1. Velibor Andrišić

    Velibor Andrišić

    13. 06. 2016. u 9:52 am Odgovori

    Ma svaka čast.Ja sam zbog komentara “PIJEŠ I MIRIŠEŠ” 🙂 dobio pisanu opomenu koju sam uramio i okačio na vidljivo mjesto i to u visini očiju.Naravno po nalogu “visoko pozicionirane”osobe unutar preduzeća.Baš me zanima da li će sada netko biti odgovoran za promašenu reklamu i kampanju,a to da je promašena dokaz su komentari…..

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Tehnologija

Domaći ININ uz AI i OCR “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Kolumna

Portfolio s Dribbblea je kao loše driblanje u utakmici za posao product dizajnera

Dribbble je platforma i zajednica na kojem se dizajneri mogu razvijati, dijeliti radove i zapošljavati. Product design je proces razrade, formiranja i iteriranja proizvoda koji rješavaju korisničke probleme ili adresiraju specifične tržišne potrebe. E sad, na papiru nema razloga da ove dvije stvari budu u sukobu - zašto mi se onda digne kosa na glavi kad u prijavi za product dizajnera dobijem portfolio pun Dribbble radova?

Tehnologija

Domaći ININ uz AI i OCR “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Startupi i poslovanje

Kobe Bryant: košarkaš, Oskarovac, investitor – ulagao je u tvrtke poput Alibabe i Epic Gamesa

Jučer je u 41. godini preminuo Kobe Bryant, jedan od najvećih košarkaša svih vremena koji je svojim uspjesima na terenu i izvan njega zauvijek obilježio ovaj sport.

Društvene mreže

Bartol Šimunić: Da će društvene mreže biti okosnica kampanje Zorana Milanovića odlučilo se još u svibnju

Bio je među prvim community managerima Vlade kad je 2011. došla na društvene mreže, a sada je jedna od ključnih osoba koja je stajala digitalne kampanje novog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Internet marketing

Podcast o specifičnostima podcasta u Hrvatskoj kao sadržajnom, ali i oglašivačkom formatu

Podcasti, iako postoje već godinama, očito su format koji će obilježiti digitalno tržište u Hrvatskoj u 2020. tako da je red pozabaviti se njihovim specifičnostima - u obliku podcasta!

Tehnologija

Hrvatska pošta u zraku: Dostava dronom u Hrvatskoj sve nam je bliža

Nakon eksperimentiranja s kriptovalutama, Hrvatska pošta poletjela je i u istraživanje bespilotnih letjelica koje bi mogle dostavljati pakete u udaljenim dijelovima Hrvatske.