Samsung vs. Apple: Jesu li korisnici iPhonea mlađi, bogatiji i bolje obrazovani?

Samsung vs. Apple: Jesu li korisnici iPhonea mlađi, bogatiji i bolje obrazovani?

Samsungovi i Appleovi pametni telefoni imaju svoje horde obožavatelja i zagovornika, a nemali je broj rasprava o tome koji je smartphone bolji i zašto. Samsung je čak objavio reklamu u kojoj se ruga iPhone korisnicima koji svoje nove uređaje čekaju u redovima, dok Samsungovci žive svoj život bez kolona. Samsungovi korisnici su urbani mladi ljudi, hipsteri, a Appleovi fanovi stari šmokljani, središnja je tema reklame pod geslom „The next big thing is already here“.

Samsung i Apple jedan su drugome najveća konkurencija. (Slika: t3.com)
Samsung i Apple jedan su drugome najveća konkurencija. (Slika: t3.com)

Samsungovi i Appleovi pametni telefoni imaju svoje  horde obožavatelja i zagovornika, a nemali je broj rasprava o tome koji je smartphone bolji i zašto. Samsung je čak objavio reklamu u kojoj se ruga iPhone korisnicima koji svoje nove uređaje čekaju u redovima, dok Samsungovci žive svoj život bez kolona. Samsungovi korisnici su urbani mladi ljudi, hipsteri, a Appleovi fanovi stari šmokljani, središnja je tema reklame pod geslom The next big thing is already here.

Statistika iz istraživanja koje je proveo CIRP (Consumer Intelligence Research Partners), a prenio Business Insider pokazuje, međutim, kako su korisnici iPhone zapravo mlađi, bogatiji i bolje obrazovani.

iPhone privlači mlađe korisnike
iPhone privlači mlađe korisnike

Apple na tržištu očito više privlači skupinu potrošača do 24 godine, a gotovo sedamdeset posto korisnika je mlađe od 35. Samsungove mobitele više preferiraju korisnici između 35 i 55 godina.

Samsungovi mobiteli privlačniji korisnicima s nižim godišnjim prihodom
Samsungovi mobiteli privlačniji korisnicima s nižim godišnjim prihodom

Samsung je očito popularniji među korisnicima s nižim godišnjim prihodom, to jest prihodom do 50 tisuća dolara godišnje. To je savršeno smisleno ako se uzme u obzir da Samsungovi pametni mobiteli pokrivaju nekoliko cjenovnih razreda, no bit će zanimljivo vidjeti hoće li se statistika značajno promijeniti kada Apple izbaci pristupačniju verziju svog smartphonea.

Appleov telefon popularniji je među visoko obrazovanom publikom.
Appleov telefon popularniji je među visoko obrazovanom publikom.

Veći dio korisnika iPhonea postigao je neku vrstu višeg obrazovanja, nego što je slučaj sa Samsungovim korisnicima. Tomu može biti nekoliko uzroka – više obrazovanje često se veže uz veći godišnji prihod, pa je ovaj graf zapravo usko povezan s prikazom o prihodima korisnika. S druge strane, velik broj korisnika iPhonea s fakultetom možda svoju vjernost duguje i poznatim Appleovim popustima za studente.

Imajte na umu da su ovo infografike temeljene na američkim korisnicima i da stanje u našim krajevima ne mora odgovarati ovim podacima.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!