Mia vs Ivan: Pametni sat bez 'bullshita' - evo kako to izgleda

Mia vs Ivan: Pametni sat bez ‘bullshita’ – evo kako to izgleda

Sat, a k tome i pametan. Dok je jedan moj prijatelj iz djetinjstva s oduševljenjem listao časopis prilično očitog naziva ‘Satovi’, moje oduševljenje nisu podizali ni takozvani pametni satovi - zapravo gadgeti u obliku tradicionalne naprave koje vam treba reći vrijeme. A onda smo Mia i ja svaki na svoju ruku nabacili Samsung Gear 2.

pametansat_

Dok je Mia kao pravi sportski tip koji na Instagramu objavljuje kako trči dobila sportsku verziju pametnog sata Samsung Gear 2, mene je dopala klasična verzija primjerena mom životnom stilu.

Mia:

Da budemo iskreni, razlike u funkcionalnosti nema mnogo, osim što sportska verzija izgleda… Pa, sportskije. Ali, ne budi lijena Mia, nego istrči i prehodaj koji kilometar sa satom na rukama i dopusti aplikacijama da to zabilježe. (I nije lijena Mia – dokaz tomu je činjenica da je mene dopala sportska verzija!). Odmah sam pronjuškala što nudi – već je integrirano praćenje koraka, otkucaja srca u sklopu Samsungove usluga S Health, a jedna od popularnijih kategorija aplikacija za Gear upravo se odnosi na zdravlje i sport.

Ako želite pratiti svoje zdravstveno stanje, sam S Health trebao bi biti dovoljan. Putem sata tijekom cijelog dana pratit ćete koliko ste se kretali (te je li ta razina aktivnosti uopće zadovoljavajuća – još je prijepodne, a meni je “solidna”), koliko ste koraka prešli od zadanog cilja, koliko ste se minuta ukupno kretali, kakvi su vam otkucaji srca, koliko ste čaša vode popili (ovo ipak unosite ručno), šalica kave, a i upozorit će vas ako ste predugo neaktivni (što treba valjda svakome tko radi za računalom)… Sve u svemu, dobar prikaz sveukupnog stanja, a ako trebate nešto naprednije… Pogodite – there’s an app for that, kao što su Nike Running i slične.

A meni najdraža stvar – ne moram više nositi mobitel sa sobom da bih zabilježila prijeđene kilometre, tempo i druge parametre. Što je poprilično olakšanje jer svakodnevno koristim jedan od onih uređaja s ‘plus’ oznakom, što znači da je… Itekako velik. I poprilično nezgodan za nositi na trčanje.

Zaboravi sve ostalo – Zaista je PAMETAN sat.

Osnovna namjena svakog sata je da vam kaže koliko je sati. Zašto? Pa da ne kasnite, običaj koji pokušavam prakticirati relativno redovito kako bih opustio osobe s kojima se moram naći. OK, lažem. Priznajem: Imam naviku kasniti i dosad mi satovi nisu posebno pomagali, jer bih ih pogledao u trenutku kad sam kasnio dobrih pet do deset minuta.

Srećom, pametni Samsung Gear u ovom slučaju mi daje sve (previše ih volim) obavijesti o sljedećem sastanku, automatski se usklađujući s Google Calendarom, ali i drugim popularnim aplikacijama za vođenje kalendara. Tako da čak i kad kasnim, barem znam da ću zakasniti prije nego što stignem do kolega smrknute face kojima se kava ohladila.

Mailovi. Baci oko na njih, arhiviraj ako su nebitni, odgovori s mobitela ili računala ako su bitni.
Mailovi. Baci oko na njih, arhiviraj ako su nebitni, odgovori s mobitela ili računala ako su bitni.

Mia dodaje:

Jedna od glavnih stavki koja je mene oduševila je također integracija s kalendarom. Ako dobro uskladite koje ćete obavijesti primati na sam sat, da ne bi izgledalo kao da vam je jedna strana tijela dobila napadaj od prevelike količine vibrirajućih notifikacija, ovo može biti itekako korisno za one koji dobar dio dana provode na sastancima. Pola sata (ili kako već sami namjestite) prije događaja u kalendaru, sat, koji je smješten na mom lijevom zapešću, lagano će zavibrirati i upozoriti me da je krajnje vrijeme da se pripremim. Da, istu tu obavijest možda ću dobiti i na mobitelu ili na računalu, ali nerijetko će se zagubiti u mnoštvu drugih notifikacija koje tamo zaprimam.

Od obavijesti koje sam dopustila da dođu do sata, osim onih iz kalendara, bile su samo one bitne za komunikaciju – mailovi, koje mogu odmah arhivirati s ruke ako su nebitni, te poruke na Facebooku, koje mogu “lajkati” (da, ovo me zbunjivalo, ali zapravo možete brzo odgovoriti na poruku palčem gore ili drugim defaultnim smajlićem koji ste namjestili u samom Messengeru, pa čak i ako je to – srce, pivo ili govance).

Koja faca: Snoopy za vikend, satni mehanizam za sastanke!

Sučelje aplikacija na Samsung Gear 2, kao i kod svakog pametnog sata, svakako je bitno, ali još je bitnije sučelje koje ću pokretom ruke otkriti bar desetak puta dnevno. Da, govorim o ‘licu’ sata.

Kazaljke – pa što?

Snoopy! I Buco!
Snoopy! I Buco!

Činjenica da se radi o pametnom satu znači da (očito) ima ekran umjesto mehaničkog sustava, omogućavajući promjenu ‘lica’ sata od onih ozbiljnijih namijenjenih rijetkim trenucima kad obučem sako (vi koji me znate, znate o čemu pričam) pa sve do onih simpatičnih zbog kojih će mi djevojka maznuti sat. S ruke. Ne šalim se. Samo jedan pogled na simpatične dizajne sa Snoopyjem bio je dovoljan da sat vikendom vidim tek kad mu je baterija na odmaku.

Pa zaboravim Snoopyja promijeniti pa mi se na sastanku smješkaju. Srećom, Snoopy je voljen. Dobro da nije Baltazar, ali tko zna – sa stotinama lica dostupnih za preuzimanje klikom, ne bih se ni iznenadio. Mia će se složiti:

Iskreno, ovo je prvi feature koji svima pokazujem. Da, uređaj je zanimljiv, ali kad okreneš sat prema sebi i pojavi se Snoopy na svojoj kućici spreman na “uzlijetanje”, ne možeš odoljeti i ne kuckati po ekranu, jer slijedi avantura – hoće li ovaj put doći do uzbudljivog izbjegavanja asteroida ili će ti Snoopy samo veselo mahnuti nakon mirnijeg leta, pitanje je sad! 😮

Ako pak preferirate neki klasičniji izgled “sata” ili nešto potpuno nekonvencionalno, razveselit će vas što najviše aplikacija za Gear možete pronaći upravo u kategoriji – izgled sata.

Nakit za praktičnu, mušku ruku (digitalne generacije)

Banana for scale. Da, banana je vidjela boljih dana.
Banana for scale. Da, banana je vidjela boljih dana.

Za satove se govori da su jedini muški nakit. Mia svakako može staviti narukvice, ogrlicu ili naušnice, ali, iako mogu to i ja, nije mi baš prirodno probijati si slojeve kože. Dapače, moja generacija muškaraca je utjecajem digitalnih tehnologija i konstantnim nošenjem pametnih telefona zapravo naučila donekle ignorirati satove. Nisu nam trebali. Sat smo od mladosti držali na mobitelu!

To je otišlo u takav ekstrem da smo kao generacija shvatili da nam ipak trebaju satovi. Treba nam nešto na ruci. Iako sam gledao različite satove, a neki su zaista zgodni, i dalje mi je nedostajala doza tehnologije koju nisam viđao na klasičnim satovima iz očitih razloga. Treba pametan sat, ali…

Mia može staviti na sebe narukvice ili ogrlice (može to i Ivan, tko mu brani), ali to većinom ne radi. Trebalo mi je dosta vremena da se naviknem da mi je nešto na zapešću, ali drago mi je vidjeti kako pametni nosivi uređaji konačno počinju ličiti na nešto.

Prije više od dvije godine pisala sam o tome – prvi su komercijalni uređaji bili poprilično neatraktivni, stoga su se teško probijali van svijeta gadget freakova i early adoptera. Stvari se mijenjaju, a jedan od najboljih primjera je i domaći startup Bellabeat s uređajem Leaf, a i Apple je shvatio sa svojim satom da mora ponuditi nešto više (iako možda nije pretjerano bio uspješan s time, ali hajd’). Samsung Gear napravio je dobar korak unaprijed drugom verzijom, tako da izgleda dovoljno elegantno na ruci, čak i u sportskoj verziji.

Da pametnom satu, ne skupoj igrački

I Samsung i svi ostali igrači žele da kupujemo pametne satove. To je očito. Ni vama, ni Miji, ni meni ne treba zlatni pametni sat (iako vjerujem da će se određenim Infinumovcima ta verzija svidjeti), već lagana nadogradnja uređaja koji već stotinama godina služi čovječanstvu.

Tendencija kod svake nove tehnologije je da nekad odemo i u ekstrem, bacajući na nju i mogućnosti koje nećemo tako često koristiti. Wi-Fi WC školjka, ajmo! Šalu na stranu, iako će mnogima skup pametan sat biti pitanje prestiža, većini nas koji ćemo ga koristiti u ‘suradnji’ s našim pametnim telefonima bit će praktično pomagalo.

Što pod time mislim?

Nadogradnja postojećih navika. Pa čak i chatanja na Messengeru.
Nadogradnja postojećih navika. Pa čak i chatanja na Messengeru.

Pa iako mogu ubaciti koliko sam vode popio i skinuti svaku aplikaciju pod vedrim nebom, u praksi ću svakodnevno koristiti ključne nadogradnje na postojeće navike, a koje su praktičnije od pogleda na pametni telefon.

Konkretno govorim o integraciji kalendara za pregled budućih događanja te prognoze vremena, za koju sam, nećete vjerovati, ali morao prije ovog sata imati namješten IFTTT da mi šalje na email svakog jutra. Da, toliko nisam gledao prognozu.

Upravo je korištenje ključnih mogućnosti, bez “preseravanja” pametnim satom ključna stavka zašto po mom mišljenju pri kupnji Samsung Gear 2 trebate gledati i njegovu prihvatljivu cijenu. Da, satovi mogu biti skupi ukrasi, ali ne morate za njihovu kupnju preuzimati kredit!

Slažem se da je pametni sat produžena ruka pametnog mobitela, koja se, igrom slučaja, nalazi na samoj ruci. Neće on zamijeniti mobitel, posebno jer su mu funkcionalnosti dok je udaljen od osnovnog uređaja ograničene, ali će izmijeniti način na koji koristimo određene usluge. Meni se to već vidi u korištenju mailova, kalendara ili aplikacija za praćenje aktivnosti, za što sada manje koristim mobitel, a vjerujem da bi s vremenom promijenio i neke druge moje navike.

Na kraju, moram priznati da je i mene i Ivana ugodno iznenadio ovaj Samsungov uređaj, a kako smo oboje Appleovci, mana mu je što se ne može koristiti u kombinaciji s iOS-om. Iako se nisam bunila što sam, zahvaljujući tome, imala mogućnost isprobati i Samsung Galaxy S7 (kakve taj fotke proizvodi, e!), čekam da glasine o mogućnosti korištenja s iOS-om postanu stvarnost.

Hoćemo još aplikacija – ali prilagođenih za sat!

Igrati igre nije nešto što ćete baš redovito raditi na pametnom satu, a ne biste to ni trebali. Mali ekran i drugačije funkcionalnosti nešto je što treba uzeti u obzir pri kreiranju aplikacija za sat.
Igrati igre nije nešto što ćete baš redovito raditi na pametnom satu, a ne biste to ni trebali. Mali ekran i drugačije funkcionalnosti nešto je što treba uzeti u obzir pri kreiranju aplikacija za sat.

I, ono što možda nedostaje je, još aplikacija, bilo specijaliziranih samo za sat, bilo prilagođenih inačica popularnih mobilnih verzija.

Tu se dobro nadovezuje Samsungov natječaj za izradu aplikacija za pametne satove, koji je bio i povod ovog testa – do 30. travnja za njega se može prijaviti, a ako to planirate učiniti, pročitajte i savjete dvojice mladih developera s kojima je naša Jasmina razgovarala. Savjet – razmišljajte o satu kao o potpuno drugačijem uređaju, nemojte samo raditi umanjene verzije aplikacija za mobilne uređaje. Koliko god zanimljivo zvučala ideja igranja Bubble Basha na zapešću, to jednostavno nije praktično. Vjerujte, probala sam!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.