Mia vs Ivan: Pametni sat bez 'bullshita' - evo kako to izgleda

Mia vs Ivan: Pametni sat bez ‘bullshita’ – evo kako to izgleda

Sat, a k tome i pametan. Dok je jedan moj prijatelj iz djetinjstva s oduševljenjem listao časopis prilično očitog naziva ‘Satovi’, moje oduševljenje nisu podizali ni takozvani pametni satovi - zapravo gadgeti u obliku tradicionalne naprave koje vam treba reći vrijeme. A onda smo Mia i ja svaki na svoju ruku nabacili Samsung Gear 2.

pametansat_

Dok je Mia kao pravi sportski tip koji na Instagramu objavljuje kako trči dobila sportsku verziju pametnog sata Samsung Gear 2, mene je dopala klasična verzija primjerena mom životnom stilu.

Mia:

Da budemo iskreni, razlike u funkcionalnosti nema mnogo, osim što sportska verzija izgleda… Pa, sportskije. Ali, ne budi lijena Mia, nego istrči i prehodaj koji kilometar sa satom na rukama i dopusti aplikacijama da to zabilježe. (I nije lijena Mia – dokaz tomu je činjenica da je mene dopala sportska verzija!). Odmah sam pronjuškala što nudi – već je integrirano praćenje koraka, otkucaja srca u sklopu Samsungove usluga S Health, a jedna od popularnijih kategorija aplikacija za Gear upravo se odnosi na zdravlje i sport.

Ako želite pratiti svoje zdravstveno stanje, sam S Health trebao bi biti dovoljan. Putem sata tijekom cijelog dana pratit ćete koliko ste se kretali (te je li ta razina aktivnosti uopće zadovoljavajuća – još je prijepodne, a meni je “solidna”), koliko ste koraka prešli od zadanog cilja, koliko ste se minuta ukupno kretali, kakvi su vam otkucaji srca, koliko ste čaša vode popili (ovo ipak unosite ručno), šalica kave, a i upozorit će vas ako ste predugo neaktivni (što treba valjda svakome tko radi za računalom)… Sve u svemu, dobar prikaz sveukupnog stanja, a ako trebate nešto naprednije… Pogodite – there’s an app for that, kao što su Nike Running i slične.

A meni najdraža stvar – ne moram više nositi mobitel sa sobom da bih zabilježila prijeđene kilometre, tempo i druge parametre. Što je poprilično olakšanje jer svakodnevno koristim jedan od onih uređaja s ‘plus’ oznakom, što znači da je… Itekako velik. I poprilično nezgodan za nositi na trčanje.

Zaboravi sve ostalo – Zaista je PAMETAN sat.

Osnovna namjena svakog sata je da vam kaže koliko je sati. Zašto? Pa da ne kasnite, običaj koji pokušavam prakticirati relativno redovito kako bih opustio osobe s kojima se moram naći. OK, lažem. Priznajem: Imam naviku kasniti i dosad mi satovi nisu posebno pomagali, jer bih ih pogledao u trenutku kad sam kasnio dobrih pet do deset minuta.

Srećom, pametni Samsung Gear u ovom slučaju mi daje sve (previše ih volim) obavijesti o sljedećem sastanku, automatski se usklađujući s Google Calendarom, ali i drugim popularnim aplikacijama za vođenje kalendara. Tako da čak i kad kasnim, barem znam da ću zakasniti prije nego što stignem do kolega smrknute face kojima se kava ohladila.

Mailovi. Baci oko na njih, arhiviraj ako su nebitni, odgovori s mobitela ili računala ako su bitni.
Mailovi. Baci oko na njih, arhiviraj ako su nebitni, odgovori s mobitela ili računala ako su bitni.

Mia dodaje:

Jedna od glavnih stavki koja je mene oduševila je također integracija s kalendarom. Ako dobro uskladite koje ćete obavijesti primati na sam sat, da ne bi izgledalo kao da vam je jedna strana tijela dobila napadaj od prevelike količine vibrirajućih notifikacija, ovo može biti itekako korisno za one koji dobar dio dana provode na sastancima. Pola sata (ili kako već sami namjestite) prije događaja u kalendaru, sat, koji je smješten na mom lijevom zapešću, lagano će zavibrirati i upozoriti me da je krajnje vrijeme da se pripremim. Da, istu tu obavijest možda ću dobiti i na mobitelu ili na računalu, ali nerijetko će se zagubiti u mnoštvu drugih notifikacija koje tamo zaprimam.

Od obavijesti koje sam dopustila da dođu do sata, osim onih iz kalendara, bile su samo one bitne za komunikaciju – mailovi, koje mogu odmah arhivirati s ruke ako su nebitni, te poruke na Facebooku, koje mogu “lajkati” (da, ovo me zbunjivalo, ali zapravo možete brzo odgovoriti na poruku palčem gore ili drugim defaultnim smajlićem koji ste namjestili u samom Messengeru, pa čak i ako je to – srce, pivo ili govance).

Koja faca: Snoopy za vikend, satni mehanizam za sastanke!

Sučelje aplikacija na Samsung Gear 2, kao i kod svakog pametnog sata, svakako je bitno, ali još je bitnije sučelje koje ću pokretom ruke otkriti bar desetak puta dnevno. Da, govorim o ‘licu’ sata.

Kazaljke – pa što?

Snoopy! I Buco!
Snoopy! I Buco!

Činjenica da se radi o pametnom satu znači da (očito) ima ekran umjesto mehaničkog sustava, omogućavajući promjenu ‘lica’ sata od onih ozbiljnijih namijenjenih rijetkim trenucima kad obučem sako (vi koji me znate, znate o čemu pričam) pa sve do onih simpatičnih zbog kojih će mi djevojka maznuti sat. S ruke. Ne šalim se. Samo jedan pogled na simpatične dizajne sa Snoopyjem bio je dovoljan da sat vikendom vidim tek kad mu je baterija na odmaku.

Pa zaboravim Snoopyja promijeniti pa mi se na sastanku smješkaju. Srećom, Snoopy je voljen. Dobro da nije Baltazar, ali tko zna – sa stotinama lica dostupnih za preuzimanje klikom, ne bih se ni iznenadio. Mia će se složiti:

Iskreno, ovo je prvi feature koji svima pokazujem. Da, uređaj je zanimljiv, ali kad okreneš sat prema sebi i pojavi se Snoopy na svojoj kućici spreman na “uzlijetanje”, ne možeš odoljeti i ne kuckati po ekranu, jer slijedi avantura – hoće li ovaj put doći do uzbudljivog izbjegavanja asteroida ili će ti Snoopy samo veselo mahnuti nakon mirnijeg leta, pitanje je sad! 😮

Ako pak preferirate neki klasičniji izgled “sata” ili nešto potpuno nekonvencionalno, razveselit će vas što najviše aplikacija za Gear možete pronaći upravo u kategoriji – izgled sata.

Nakit za praktičnu, mušku ruku (digitalne generacije)

Banana for scale. Da, banana je vidjela boljih dana.
Banana for scale. Da, banana je vidjela boljih dana.

Za satove se govori da su jedini muški nakit. Mia svakako može staviti narukvice, ogrlicu ili naušnice, ali, iako mogu to i ja, nije mi baš prirodno probijati si slojeve kože. Dapače, moja generacija muškaraca je utjecajem digitalnih tehnologija i konstantnim nošenjem pametnih telefona zapravo naučila donekle ignorirati satove. Nisu nam trebali. Sat smo od mladosti držali na mobitelu!

To je otišlo u takav ekstrem da smo kao generacija shvatili da nam ipak trebaju satovi. Treba nam nešto na ruci. Iako sam gledao različite satove, a neki su zaista zgodni, i dalje mi je nedostajala doza tehnologije koju nisam viđao na klasičnim satovima iz očitih razloga. Treba pametan sat, ali…

Mia može staviti na sebe narukvice ili ogrlice (može to i Ivan, tko mu brani), ali to većinom ne radi. Trebalo mi je dosta vremena da se naviknem da mi je nešto na zapešću, ali drago mi je vidjeti kako pametni nosivi uređaji konačno počinju ličiti na nešto.

Prije više od dvije godine pisala sam o tome – prvi su komercijalni uređaji bili poprilično neatraktivni, stoga su se teško probijali van svijeta gadget freakova i early adoptera. Stvari se mijenjaju, a jedan od najboljih primjera je i domaći startup Bellabeat s uređajem Leaf, a i Apple je shvatio sa svojim satom da mora ponuditi nešto više (iako možda nije pretjerano bio uspješan s time, ali hajd’). Samsung Gear napravio je dobar korak unaprijed drugom verzijom, tako da izgleda dovoljno elegantno na ruci, čak i u sportskoj verziji.

Da pametnom satu, ne skupoj igrački

I Samsung i svi ostali igrači žele da kupujemo pametne satove. To je očito. Ni vama, ni Miji, ni meni ne treba zlatni pametni sat (iako vjerujem da će se određenim Infinumovcima ta verzija svidjeti), već lagana nadogradnja uređaja koji već stotinama godina služi čovječanstvu.

Tendencija kod svake nove tehnologije je da nekad odemo i u ekstrem, bacajući na nju i mogućnosti koje nećemo tako često koristiti. Wi-Fi WC školjka, ajmo! Šalu na stranu, iako će mnogima skup pametan sat biti pitanje prestiža, većini nas koji ćemo ga koristiti u ‘suradnji’ s našim pametnim telefonima bit će praktično pomagalo.

Što pod time mislim?

Nadogradnja postojećih navika. Pa čak i chatanja na Messengeru.
Nadogradnja postojećih navika. Pa čak i chatanja na Messengeru.

Pa iako mogu ubaciti koliko sam vode popio i skinuti svaku aplikaciju pod vedrim nebom, u praksi ću svakodnevno koristiti ključne nadogradnje na postojeće navike, a koje su praktičnije od pogleda na pametni telefon.

Konkretno govorim o integraciji kalendara za pregled budućih događanja te prognoze vremena, za koju sam, nećete vjerovati, ali morao prije ovog sata imati namješten IFTTT da mi šalje na email svakog jutra. Da, toliko nisam gledao prognozu.

Upravo je korištenje ključnih mogućnosti, bez “preseravanja” pametnim satom ključna stavka zašto po mom mišljenju pri kupnji Samsung Gear 2 trebate gledati i njegovu prihvatljivu cijenu. Da, satovi mogu biti skupi ukrasi, ali ne morate za njihovu kupnju preuzimati kredit!

Slažem se da je pametni sat produžena ruka pametnog mobitela, koja se, igrom slučaja, nalazi na samoj ruci. Neće on zamijeniti mobitel, posebno jer su mu funkcionalnosti dok je udaljen od osnovnog uređaja ograničene, ali će izmijeniti način na koji koristimo određene usluge. Meni se to već vidi u korištenju mailova, kalendara ili aplikacija za praćenje aktivnosti, za što sada manje koristim mobitel, a vjerujem da bi s vremenom promijenio i neke druge moje navike.

Na kraju, moram priznati da je i mene i Ivana ugodno iznenadio ovaj Samsungov uređaj, a kako smo oboje Appleovci, mana mu je što se ne može koristiti u kombinaciji s iOS-om. Iako se nisam bunila što sam, zahvaljujući tome, imala mogućnost isprobati i Samsung Galaxy S7 (kakve taj fotke proizvodi, e!), čekam da glasine o mogućnosti korištenja s iOS-om postanu stvarnost.

Hoćemo još aplikacija – ali prilagođenih za sat!

Igrati igre nije nešto što ćete baš redovito raditi na pametnom satu, a ne biste to ni trebali. Mali ekran i drugačije funkcionalnosti nešto je što treba uzeti u obzir pri kreiranju aplikacija za sat.
Igrati igre nije nešto što ćete baš redovito raditi na pametnom satu, a ne biste to ni trebali. Mali ekran i drugačije funkcionalnosti nešto je što treba uzeti u obzir pri kreiranju aplikacija za sat.

I, ono što možda nedostaje je, još aplikacija, bilo specijaliziranih samo za sat, bilo prilagođenih inačica popularnih mobilnih verzija.

Tu se dobro nadovezuje Samsungov natječaj za izradu aplikacija za pametne satove, koji je bio i povod ovog testa – do 30. travnja za njega se može prijaviti, a ako to planirate učiniti, pročitajte i savjete dvojice mladih developera s kojima je naša Jasmina razgovarala. Savjet – razmišljajte o satu kao o potpuno drugačijem uređaju, nemojte samo raditi umanjene verzije aplikacija za mobilne uređaje. Koliko god zanimljivo zvučala ideja igranja Bubble Basha na zapešću, to jednostavno nije praktično. Vjerujte, probala sam!

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Fil Rouge Capital ulaže 9.225.000 kuna u akceleraciju 24 startupa u Hrvatskoj

Fil Rouge Capital odabrao je svoju prvu generaciju startupa za akceleraciju. Svaki od 24 odabrana tima osigurali su seed investiciju od 50 tisuća eura što ovu rundu čini najbrojnijom investicijom u startupe u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Internet marketing

Sedmi SoMo Borac s 27 velikih i malih pobjednika

Sa 7. SoMo Borcem zaključen je 12. Weekend Media Festival, a nagrade za najbolje digitalne projekte i kampanje otišle su na razne strane regije.

Internet marketing

Brend Hrvatske kao turističke destinacije nije posao (samo) za državu

Evolucija turizma koja prati razvoj tehnologije donosi niz prilika za rast, no kompleksnost koju donosi digital zahtijeva uključenje komunikacijskih i marketinških stručnjaka u sam strateški proces. Kako ih uključiti saznali smo od turističkog maga, Eulogia Bordasa.

Startupi i poslovanje

Poznati su finalisti šestog izdanja programa Moj Zaba Start

Trideset finalsita šeste godine natječaja Moj Zaba Start poznato je javnosti, a neki od njih će podijeliti gotovo milijun kuna financijskih potpora u tri područja.

Tehnologija

Manje kupujemo aute, ali više romobile. Rješenje? Mercedes električni romobil!

Mercedes je potiho ušao na tržište električnih romobila, a uskoro ćemo na njima možda vidjeti i lokalne "igrače" koji čim sjednu az stol u kafiću bacaju ključ Mercedesa na stol.

Internet marketing

Kovačević, Vrdoljak, Ackermann i Brkan na WMF-u otkrivaju zadnjih 10 godina digitalnog marketinga

Kako je izgledao digitalni sektor prije deset godina i kako se u njemu dan danas snalaze neki od najpoznatijih digitalaca saznat ćemo ove subote na Weekend Media Festivalu.

Startupi i poslovanje

Hubbig Dragane Lipovac kreće u nove pobjede s milijunskom investicijom i novom savjetnicom

Bili vi mali ili veliki uvoznik, naručivali iz Kine ili SAD-a, Hubbig vam može olakšati život, a da to ovom mladom startupu ide dobro potvrdila je i nedavna milijunska investicija koju je orkestrirala Monika Mikac, bivša operativna direktorica u Rimac Automobilima.