Mia vs Ivan: Pametni sat bez 'bullshita' - evo kako to izgleda

Mia vs Ivan: Pametni sat bez ‘bullshita’ – evo kako to izgleda

Sat, a k tome i pametan. Dok je jedan moj prijatelj iz djetinjstva s oduševljenjem listao časopis prilično očitog naziva ‘Satovi’, moje oduševljenje nisu podizali ni takozvani pametni satovi - zapravo gadgeti u obliku tradicionalne naprave koje vam treba reći vrijeme. A onda smo Mia i ja svaki na svoju ruku nabacili Samsung Gear 2.

pametansat_

Dok je Mia kao pravi sportski tip koji na Instagramu objavljuje kako trči dobila sportsku verziju pametnog sata Samsung Gear 2, mene je dopala klasična verzija primjerena mom životnom stilu.

Mia:

Da budemo iskreni, razlike u funkcionalnosti nema mnogo, osim što sportska verzija izgleda… Pa, sportskije. Ali, ne budi lijena Mia, nego istrči i prehodaj koji kilometar sa satom na rukama i dopusti aplikacijama da to zabilježe. (I nije lijena Mia – dokaz tomu je činjenica da je mene dopala sportska verzija!). Odmah sam pronjuškala što nudi – već je integrirano praćenje koraka, otkucaja srca u sklopu Samsungove usluga S Health, a jedna od popularnijih kategorija aplikacija za Gear upravo se odnosi na zdravlje i sport.

Ako želite pratiti svoje zdravstveno stanje, sam S Health trebao bi biti dovoljan. Putem sata tijekom cijelog dana pratit ćete koliko ste se kretali (te je li ta razina aktivnosti uopće zadovoljavajuća – još je prijepodne, a meni je “solidna”), koliko ste koraka prešli od zadanog cilja, koliko ste se minuta ukupno kretali, kakvi su vam otkucaji srca, koliko ste čaša vode popili (ovo ipak unosite ručno), šalica kave, a i upozorit će vas ako ste predugo neaktivni (što treba valjda svakome tko radi za računalom)… Sve u svemu, dobar prikaz sveukupnog stanja, a ako trebate nešto naprednije… Pogodite – there’s an app for that, kao što su Nike Running i slične.

A meni najdraža stvar – ne moram više nositi mobitel sa sobom da bih zabilježila prijeđene kilometre, tempo i druge parametre. Što je poprilično olakšanje jer svakodnevno koristim jedan od onih uređaja s ‘plus’ oznakom, što znači da je… Itekako velik. I poprilično nezgodan za nositi na trčanje.

Zaboravi sve ostalo – Zaista je PAMETAN sat.

Osnovna namjena svakog sata je da vam kaže koliko je sati. Zašto? Pa da ne kasnite, običaj koji pokušavam prakticirati relativno redovito kako bih opustio osobe s kojima se moram naći. OK, lažem. Priznajem: Imam naviku kasniti i dosad mi satovi nisu posebno pomagali, jer bih ih pogledao u trenutku kad sam kasnio dobrih pet do deset minuta.

Srećom, pametni Samsung Gear u ovom slučaju mi daje sve (previše ih volim) obavijesti o sljedećem sastanku, automatski se usklađujući s Google Calendarom, ali i drugim popularnim aplikacijama za vođenje kalendara. Tako da čak i kad kasnim, barem znam da ću zakasniti prije nego što stignem do kolega smrknute face kojima se kava ohladila.

Mailovi. Baci oko na njih, arhiviraj ako su nebitni, odgovori s mobitela ili računala ako su bitni.
Mailovi. Baci oko na njih, arhiviraj ako su nebitni, odgovori s mobitela ili računala ako su bitni.

Mia dodaje:

Jedna od glavnih stavki koja je mene oduševila je također integracija s kalendarom. Ako dobro uskladite koje ćete obavijesti primati na sam sat, da ne bi izgledalo kao da vam je jedna strana tijela dobila napadaj od prevelike količine vibrirajućih notifikacija, ovo može biti itekako korisno za one koji dobar dio dana provode na sastancima. Pola sata (ili kako već sami namjestite) prije događaja u kalendaru, sat, koji je smješten na mom lijevom zapešću, lagano će zavibrirati i upozoriti me da je krajnje vrijeme da se pripremim. Da, istu tu obavijest možda ću dobiti i na mobitelu ili na računalu, ali nerijetko će se zagubiti u mnoštvu drugih notifikacija koje tamo zaprimam.

Od obavijesti koje sam dopustila da dođu do sata, osim onih iz kalendara, bile su samo one bitne za komunikaciju – mailovi, koje mogu odmah arhivirati s ruke ako su nebitni, te poruke na Facebooku, koje mogu “lajkati” (da, ovo me zbunjivalo, ali zapravo možete brzo odgovoriti na poruku palčem gore ili drugim defaultnim smajlićem koji ste namjestili u samom Messengeru, pa čak i ako je to – srce, pivo ili govance).

Koja faca: Snoopy za vikend, satni mehanizam za sastanke!

Sučelje aplikacija na Samsung Gear 2, kao i kod svakog pametnog sata, svakako je bitno, ali još je bitnije sučelje koje ću pokretom ruke otkriti bar desetak puta dnevno. Da, govorim o ‘licu’ sata.

Kazaljke – pa što?

Snoopy! I Buco!
Snoopy! I Buco!

Činjenica da se radi o pametnom satu znači da (očito) ima ekran umjesto mehaničkog sustava, omogućavajući promjenu ‘lica’ sata od onih ozbiljnijih namijenjenih rijetkim trenucima kad obučem sako (vi koji me znate, znate o čemu pričam) pa sve do onih simpatičnih zbog kojih će mi djevojka maznuti sat. S ruke. Ne šalim se. Samo jedan pogled na simpatične dizajne sa Snoopyjem bio je dovoljan da sat vikendom vidim tek kad mu je baterija na odmaku.

Pa zaboravim Snoopyja promijeniti pa mi se na sastanku smješkaju. Srećom, Snoopy je voljen. Dobro da nije Baltazar, ali tko zna – sa stotinama lica dostupnih za preuzimanje klikom, ne bih se ni iznenadio. Mia će se složiti:

Iskreno, ovo je prvi feature koji svima pokazujem. Da, uređaj je zanimljiv, ali kad okreneš sat prema sebi i pojavi se Snoopy na svojoj kućici spreman na “uzlijetanje”, ne možeš odoljeti i ne kuckati po ekranu, jer slijedi avantura – hoće li ovaj put doći do uzbudljivog izbjegavanja asteroida ili će ti Snoopy samo veselo mahnuti nakon mirnijeg leta, pitanje je sad! 😮

Ako pak preferirate neki klasičniji izgled “sata” ili nešto potpuno nekonvencionalno, razveselit će vas što najviše aplikacija za Gear možete pronaći upravo u kategoriji – izgled sata.

Nakit za praktičnu, mušku ruku (digitalne generacije)

Banana for scale. Da, banana je vidjela boljih dana.
Banana for scale. Da, banana je vidjela boljih dana.

Za satove se govori da su jedini muški nakit. Mia svakako može staviti narukvice, ogrlicu ili naušnice, ali, iako mogu to i ja, nije mi baš prirodno probijati si slojeve kože. Dapače, moja generacija muškaraca je utjecajem digitalnih tehnologija i konstantnim nošenjem pametnih telefona zapravo naučila donekle ignorirati satove. Nisu nam trebali. Sat smo od mladosti držali na mobitelu!

To je otišlo u takav ekstrem da smo kao generacija shvatili da nam ipak trebaju satovi. Treba nam nešto na ruci. Iako sam gledao različite satove, a neki su zaista zgodni, i dalje mi je nedostajala doza tehnologije koju nisam viđao na klasičnim satovima iz očitih razloga. Treba pametan sat, ali…

Mia može staviti na sebe narukvice ili ogrlice (može to i Ivan, tko mu brani), ali to većinom ne radi. Trebalo mi je dosta vremena da se naviknem da mi je nešto na zapešću, ali drago mi je vidjeti kako pametni nosivi uređaji konačno počinju ličiti na nešto.

Prije više od dvije godine pisala sam o tome – prvi su komercijalni uređaji bili poprilično neatraktivni, stoga su se teško probijali van svijeta gadget freakova i early adoptera. Stvari se mijenjaju, a jedan od najboljih primjera je i domaći startup Bellabeat s uređajem Leaf, a i Apple je shvatio sa svojim satom da mora ponuditi nešto više (iako možda nije pretjerano bio uspješan s time, ali hajd’). Samsung Gear napravio je dobar korak unaprijed drugom verzijom, tako da izgleda dovoljno elegantno na ruci, čak i u sportskoj verziji.

Da pametnom satu, ne skupoj igrački

I Samsung i svi ostali igrači žele da kupujemo pametne satove. To je očito. Ni vama, ni Miji, ni meni ne treba zlatni pametni sat (iako vjerujem da će se određenim Infinumovcima ta verzija svidjeti), već lagana nadogradnja uređaja koji već stotinama godina služi čovječanstvu.

Tendencija kod svake nove tehnologije je da nekad odemo i u ekstrem, bacajući na nju i mogućnosti koje nećemo tako često koristiti. Wi-Fi WC školjka, ajmo! Šalu na stranu, iako će mnogima skup pametan sat biti pitanje prestiža, većini nas koji ćemo ga koristiti u ‘suradnji’ s našim pametnim telefonima bit će praktično pomagalo.

Što pod time mislim?

Nadogradnja postojećih navika. Pa čak i chatanja na Messengeru.
Nadogradnja postojećih navika. Pa čak i chatanja na Messengeru.

Pa iako mogu ubaciti koliko sam vode popio i skinuti svaku aplikaciju pod vedrim nebom, u praksi ću svakodnevno koristiti ključne nadogradnje na postojeće navike, a koje su praktičnije od pogleda na pametni telefon.

Konkretno govorim o integraciji kalendara za pregled budućih događanja te prognoze vremena, za koju sam, nećete vjerovati, ali morao prije ovog sata imati namješten IFTTT da mi šalje na email svakog jutra. Da, toliko nisam gledao prognozu.

Upravo je korištenje ključnih mogućnosti, bez “preseravanja” pametnim satom ključna stavka zašto po mom mišljenju pri kupnji Samsung Gear 2 trebate gledati i njegovu prihvatljivu cijenu. Da, satovi mogu biti skupi ukrasi, ali ne morate za njihovu kupnju preuzimati kredit!

Slažem se da je pametni sat produžena ruka pametnog mobitela, koja se, igrom slučaja, nalazi na samoj ruci. Neće on zamijeniti mobitel, posebno jer su mu funkcionalnosti dok je udaljen od osnovnog uređaja ograničene, ali će izmijeniti način na koji koristimo određene usluge. Meni se to već vidi u korištenju mailova, kalendara ili aplikacija za praćenje aktivnosti, za što sada manje koristim mobitel, a vjerujem da bi s vremenom promijenio i neke druge moje navike.

Na kraju, moram priznati da je i mene i Ivana ugodno iznenadio ovaj Samsungov uređaj, a kako smo oboje Appleovci, mana mu je što se ne može koristiti u kombinaciji s iOS-om. Iako se nisam bunila što sam, zahvaljujući tome, imala mogućnost isprobati i Samsung Galaxy S7 (kakve taj fotke proizvodi, e!), čekam da glasine o mogućnosti korištenja s iOS-om postanu stvarnost.

Hoćemo još aplikacija – ali prilagođenih za sat!

Igrati igre nije nešto što ćete baš redovito raditi na pametnom satu, a ne biste to ni trebali. Mali ekran i drugačije funkcionalnosti nešto je što treba uzeti u obzir pri kreiranju aplikacija za sat.
Igrati igre nije nešto što ćete baš redovito raditi na pametnom satu, a ne biste to ni trebali. Mali ekran i drugačije funkcionalnosti nešto je što treba uzeti u obzir pri kreiranju aplikacija za sat.

I, ono što možda nedostaje je, još aplikacija, bilo specijaliziranih samo za sat, bilo prilagođenih inačica popularnih mobilnih verzija.

Tu se dobro nadovezuje Samsungov natječaj za izradu aplikacija za pametne satove, koji je bio i povod ovog testa – do 30. travnja za njega se može prijaviti, a ako to planirate učiniti, pročitajte i savjete dvojice mladih developera s kojima je naša Jasmina razgovarala. Savjet – razmišljajte o satu kao o potpuno drugačijem uređaju, nemojte samo raditi umanjene verzije aplikacija za mobilne uređaje. Koliko god zanimljivo zvučala ideja igranja Bubble Basha na zapešću, to jednostavno nije praktično. Vjerujte, probala sam!

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Kako je Estonija postala “startup nacija”, može li to Hrvatska, kako – i kad?

Može li novoosnovana udruga Cro Startup ponoviti uspjeh koji je postigla Startup Estonia? Eve Peeterson iz te udruge ispričala je koje su promjene, inicijative i angažmani bili ključni za uspjeh.

Digitalni marketing

Na digitalno oglašavanje u Hrvatskoj u 2021. potrošeno 1,65 milijarde kuna, 75% otišlo Googleu i Meti

Na digitalno oglašavanje u Hrvatskoj u 2021. godini potrošeno je milijardu i 657 milijuna kuna, pokazalo je istraživanje digitalni AdEx koje su za HUDI (Hrvatsku udrugu digitalnih izdavača) proveli austrijska agencija Momentum i lokalni partner Ipsos.

Digitalni mediji

Urednik ukrajinskog Forbesa: “Dezinformacije nam zapravo nisu predstavljale veliki problem – Rusi su izgubili informacijski rat”

Grad bombardiraju doslovno, a vas vijestima i dojavama, "ne možete se usredotočiti na bilo što duže od 10 minuta...", prisjeća se Mykhailo prvih tjedana rata u Ukrajini. Ispričao nam je kako su u ukrajinskom Forbesu operativno i mentalno pripremali redakciju za rad u takvim okolnostima.

Što ste propustili

Digitalni marketing

Anton Smolčić kao novi voditelj digitalnog marketinga pomaže Muzeju iluzija u globalnom širenju

Muzej iluzija pridobio ga je činjenicom da je to globalni projekt s ambicioznim planovima i prilika da bude dio stvaranja tog globalnog uspjeha.

Novost

Poticaji za električna vozila podijeljeni u samo 50 minuta

Već nakon jedne minute rezervirano je gotovo 30 posto sredstava, a ukupni broj prijava po prodajnom mjestu varirao je od samo pet prijava za one salone sa slabijim rezultatom pa do sveukupno 60-ak prijava za uspješnije prodajne salone.

Panel

Rok trajanja programera: Možete li 57-godišnjaka zamisliti na razgovoru za posao frontend developera?

Možete li 57-godišnjaka zamisliti na razgovoru za posao frontend developera u nekoj domaćoj IT agenciji? Zavirili smo u raspravu o tome koliki je rok trajanja programera i upitali nekoliko njih, različitih razina iskustva i pristupa karijeri, može li se do mirovine biti "samo programer".

Kriptovalute i Blockchain

Tržište kriptovaluta ušlo je u još jedno krizno razdoblje. Slijedi li nakon kripto zime – proljeće?

Cijene kriptovaluta padaju, značajno, opet. Što se događa, zašto? Otkrivamo u novoj epizodi s Electrocoinovim Nikolom Škorićem.

Sponzorirano

Jeste li znali da iza nove aplikacije portala Dnevnik.hr stoji osječka IT agencija COBE?

Nova aplikacija news portala Dnevnik.hr brzo je osvojila korisnike, ali i nagrade struke, a mi smo provjerili koja je tajna osječkog tima koji je od nule uspio razviti tako dobru aplikaciju u samo 4 mjeseca.

Novost

Iz Oraclea u startup: Zoran Šegić postaje VP prodaje u Farseeru

Zoran je proveo 20 godina razvijajući prodajne organizacije unutar vodećih tehnoloških korporacija na prostoru CEE i Adriatic regije.