Mia vs Ivan: Pametni sat bez ‘bullshita’ – evo kako to izgleda

Sat, a k tome i pametan. Dok je jedan moj prijatelj iz djetinjstva s oduševljenjem listao časopis prilično očitog naziva ‘Satovi’, moje oduševljenje nisu podizali ni takozvani pametni satovi - zapravo gadgeti u obliku tradicionalne naprave koje vam treba reći vrijeme. A onda smo Mia i ja svaki na svoju ruku nabacili Samsung Gear 2.

pametansat_

Dok je Mia kao pravi sportski tip koji na Instagramu objavljuje kako trči dobila sportsku verziju pametnog sata Samsung Gear 2, mene je dopala klasična verzija primjerena mom životnom stilu.

Mia:

Da budemo iskreni, razlike u funkcionalnosti nema mnogo, osim što sportska verzija izgleda… Pa, sportskije. Ali, ne budi lijena Mia, nego istrči i prehodaj koji kilometar sa satom na rukama i dopusti aplikacijama da to zabilježe. (I nije lijena Mia – dokaz tomu je činjenica da je mene dopala sportska verzija!). Odmah sam pronjuškala što nudi – već je integrirano praćenje koraka, otkucaja srca u sklopu Samsungove usluga S Health, a jedna od popularnijih kategorija aplikacija za Gear upravo se odnosi na zdravlje i sport.

Ako želite pratiti svoje zdravstveno stanje, sam S Health trebao bi biti dovoljan. Putem sata tijekom cijelog dana pratit ćete koliko ste se kretali (te je li ta razina aktivnosti uopće zadovoljavajuća – još je prijepodne, a meni je “solidna”), koliko ste koraka prešli od zadanog cilja, koliko ste se minuta ukupno kretali, kakvi su vam otkucaji srca, koliko ste čaša vode popili (ovo ipak unosite ručno), šalica kave, a i upozorit će vas ako ste predugo neaktivni (što treba valjda svakome tko radi za računalom)… Sve u svemu, dobar prikaz sveukupnog stanja, a ako trebate nešto naprednije… Pogodite – there’s an app for that, kao što su Nike Running i slične.

A meni najdraža stvar – ne moram više nositi mobitel sa sobom da bih zabilježila prijeđene kilometre, tempo i druge parametre. Što je poprilično olakšanje jer svakodnevno koristim jedan od onih uređaja s ‘plus’ oznakom, što znači da je… Itekako velik. I poprilično nezgodan za nositi na trčanje.

Zaboravi sve ostalo – Zaista je PAMETAN sat.

Osnovna namjena svakog sata je da vam kaže koliko je sati. Zašto? Pa da ne kasnite, običaj koji pokušavam prakticirati relativno redovito kako bih opustio osobe s kojima se moram naći. OK, lažem. Priznajem: Imam naviku kasniti i dosad mi satovi nisu posebno pomagali, jer bih ih pogledao u trenutku kad sam kasnio dobrih pet do deset minuta.

Srećom, pametni Samsung Gear u ovom slučaju mi daje sve (previše ih volim) obavijesti o sljedećem sastanku, automatski se usklađujući s Google Calendarom, ali i drugim popularnim aplikacijama za vođenje kalendara. Tako da čak i kad kasnim, barem znam da ću zakasniti prije nego što stignem do kolega smrknute face kojima se kava ohladila.

Mailovi. Baci oko na njih, arhiviraj ako su nebitni, odgovori s mobitela ili računala ako su bitni.
Mailovi. Baci oko na njih, arhiviraj ako su nebitni, odgovori s mobitela ili računala ako su bitni.

Mia dodaje:

Jedna od glavnih stavki koja je mene oduševila je također integracija s kalendarom. Ako dobro uskladite koje ćete obavijesti primati na sam sat, da ne bi izgledalo kao da vam je jedna strana tijela dobila napadaj od prevelike količine vibrirajućih notifikacija, ovo može biti itekako korisno za one koji dobar dio dana provode na sastancima. Pola sata (ili kako već sami namjestite) prije događaja u kalendaru, sat, koji je smješten na mom lijevom zapešću, lagano će zavibrirati i upozoriti me da je krajnje vrijeme da se pripremim. Da, istu tu obavijest možda ću dobiti i na mobitelu ili na računalu, ali nerijetko će se zagubiti u mnoštvu drugih notifikacija koje tamo zaprimam.

Od obavijesti koje sam dopustila da dođu do sata, osim onih iz kalendara, bile su samo one bitne za komunikaciju – mailovi, koje mogu odmah arhivirati s ruke ako su nebitni, te poruke na Facebooku, koje mogu “lajkati” (da, ovo me zbunjivalo, ali zapravo možete brzo odgovoriti na poruku palčem gore ili drugim defaultnim smajlićem koji ste namjestili u samom Messengeru, pa čak i ako je to – srce, pivo ili govance).

Koja faca: Snoopy za vikend, satni mehanizam za sastanke!

Sučelje aplikacija na Samsung Gear 2, kao i kod svakog pametnog sata, svakako je bitno, ali još je bitnije sučelje koje ću pokretom ruke otkriti bar desetak puta dnevno. Da, govorim o ‘licu’ sata.

Kazaljke – pa što?

Snoopy! I Buco!
Snoopy! I Buco!

Činjenica da se radi o pametnom satu znači da (očito) ima ekran umjesto mehaničkog sustava, omogućavajući promjenu ‘lica’ sata od onih ozbiljnijih namijenjenih rijetkim trenucima kad obučem sako (vi koji me znate, znate o čemu pričam) pa sve do onih simpatičnih zbog kojih će mi djevojka maznuti sat. S ruke. Ne šalim se. Samo jedan pogled na simpatične dizajne sa Snoopyjem bio je dovoljan da sat vikendom vidim tek kad mu je baterija na odmaku.

Pa zaboravim Snoopyja promijeniti pa mi se na sastanku smješkaju. Srećom, Snoopy je voljen. Dobro da nije Baltazar, ali tko zna – sa stotinama lica dostupnih za preuzimanje klikom, ne bih se ni iznenadio. Mia će se složiti:

Iskreno, ovo je prvi feature koji svima pokazujem. Da, uređaj je zanimljiv, ali kad okreneš sat prema sebi i pojavi se Snoopy na svojoj kućici spreman na “uzlijetanje”, ne možeš odoljeti i ne kuckati po ekranu, jer slijedi avantura – hoće li ovaj put doći do uzbudljivog izbjegavanja asteroida ili će ti Snoopy samo veselo mahnuti nakon mirnijeg leta, pitanje je sad! 😮

Ako pak preferirate neki klasičniji izgled “sata” ili nešto potpuno nekonvencionalno, razveselit će vas što najviše aplikacija za Gear možete pronaći upravo u kategoriji – izgled sata.

Nakit za praktičnu, mušku ruku (digitalne generacije)

Banana for scale. Da, banana je vidjela boljih dana.
Banana for scale. Da, banana je vidjela boljih dana.

Za satove se govori da su jedini muški nakit. Mia svakako može staviti narukvice, ogrlicu ili naušnice, ali, iako mogu to i ja, nije mi baš prirodno probijati si slojeve kože. Dapače, moja generacija muškaraca je utjecajem digitalnih tehnologija i konstantnim nošenjem pametnih telefona zapravo naučila donekle ignorirati satove. Nisu nam trebali. Sat smo od mladosti držali na mobitelu!

To je otišlo u takav ekstrem da smo kao generacija shvatili da nam ipak trebaju satovi. Treba nam nešto na ruci. Iako sam gledao različite satove, a neki su zaista zgodni, i dalje mi je nedostajala doza tehnologije koju nisam viđao na klasičnim satovima iz očitih razloga. Treba pametan sat, ali…

Mia može staviti na sebe narukvice ili ogrlice (može to i Ivan, tko mu brani), ali to većinom ne radi. Trebalo mi je dosta vremena da se naviknem da mi je nešto na zapešću, ali drago mi je vidjeti kako pametni nosivi uređaji konačno počinju ličiti na nešto.

Prije više od dvije godine pisala sam o tome – prvi su komercijalni uređaji bili poprilično neatraktivni, stoga su se teško probijali van svijeta gadget freakova i early adoptera. Stvari se mijenjaju, a jedan od najboljih primjera je i domaći startup Bellabeat s uređajem Leaf, a i Apple je shvatio sa svojim satom da mora ponuditi nešto više (iako možda nije pretjerano bio uspješan s time, ali hajd’). Samsung Gear napravio je dobar korak unaprijed drugom verzijom, tako da izgleda dovoljno elegantno na ruci, čak i u sportskoj verziji.

Da pametnom satu, ne skupoj igrački

I Samsung i svi ostali igrači žele da kupujemo pametne satove. To je očito. Ni vama, ni Miji, ni meni ne treba zlatni pametni sat (iako vjerujem da će se određenim Infinumovcima ta verzija svidjeti), već lagana nadogradnja uređaja koji već stotinama godina služi čovječanstvu.

Tendencija kod svake nove tehnologije je da nekad odemo i u ekstrem, bacajući na nju i mogućnosti koje nećemo tako često koristiti. Wi-Fi WC školjka, ajmo! Šalu na stranu, iako će mnogima skup pametan sat biti pitanje prestiža, većini nas koji ćemo ga koristiti u ‘suradnji’ s našim pametnim telefonima bit će praktično pomagalo.

Što pod time mislim?

Nadogradnja postojećih navika. Pa čak i chatanja na Messengeru.
Nadogradnja postojećih navika. Pa čak i chatanja na Messengeru.

Pa iako mogu ubaciti koliko sam vode popio i skinuti svaku aplikaciju pod vedrim nebom, u praksi ću svakodnevno koristiti ključne nadogradnje na postojeće navike, a koje su praktičnije od pogleda na pametni telefon.

Konkretno govorim o integraciji kalendara za pregled budućih događanja te prognoze vremena, za koju sam, nećete vjerovati, ali morao prije ovog sata imati namješten IFTTT da mi šalje na email svakog jutra. Da, toliko nisam gledao prognozu.

Upravo je korištenje ključnih mogućnosti, bez “preseravanja” pametnim satom ključna stavka zašto po mom mišljenju pri kupnji Samsung Gear 2 trebate gledati i njegovu prihvatljivu cijenu. Da, satovi mogu biti skupi ukrasi, ali ne morate za njihovu kupnju preuzimati kredit!

Slažem se da je pametni sat produžena ruka pametnog mobitela, koja se, igrom slučaja, nalazi na samoj ruci. Neće on zamijeniti mobitel, posebno jer su mu funkcionalnosti dok je udaljen od osnovnog uređaja ograničene, ali će izmijeniti način na koji koristimo određene usluge. Meni se to već vidi u korištenju mailova, kalendara ili aplikacija za praćenje aktivnosti, za što sada manje koristim mobitel, a vjerujem da bi s vremenom promijenio i neke druge moje navike.

Na kraju, moram priznati da je i mene i Ivana ugodno iznenadio ovaj Samsungov uređaj, a kako smo oboje Appleovci, mana mu je što se ne može koristiti u kombinaciji s iOS-om. Iako se nisam bunila što sam, zahvaljujući tome, imala mogućnost isprobati i Samsung Galaxy S7 (kakve taj fotke proizvodi, e!), čekam da glasine o mogućnosti korištenja s iOS-om postanu stvarnost.

Hoćemo još aplikacija – ali prilagođenih za sat!

Igrati igre nije nešto što ćete baš redovito raditi na pametnom satu, a ne biste to ni trebali. Mali ekran i drugačije funkcionalnosti nešto je što treba uzeti u obzir pri kreiranju aplikacija za sat.
Igrati igre nije nešto što ćete baš redovito raditi na pametnom satu, a ne biste to ni trebali. Mali ekran i drugačije funkcionalnosti nešto je što treba uzeti u obzir pri kreiranju aplikacija za sat.

I, ono što možda nedostaje je, još aplikacija, bilo specijaliziranih samo za sat, bilo prilagođenih inačica popularnih mobilnih verzija.

Tu se dobro nadovezuje Samsungov natječaj za izradu aplikacija za pametne satove, koji je bio i povod ovog testa – do 30. travnja za njega se može prijaviti, a ako to planirate učiniti, pročitajte i savjete dvojice mladih developera s kojima je naša Jasmina razgovarala. Savjet – razmišljajte o satu kao o potpuno drugačijem uređaju, nemojte samo raditi umanjene verzije aplikacija za mobilne uređaje. Koliko god zanimljivo zvučala ideja igranja Bubble Basha na zapešću, to jednostavno nije praktično. Vjerujte, probala sam!

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Zašto više nije dovoljno biti dobar developer u Hrvatskoj (i zašto ‘freelance’ nije rješenje)

CEO-i Rentlija, Neuralaba, Bornfighta i Locastica u Labinu su razgovarali o tome kako učiniti zaposlenike sretnima, ali i o freelancerima te - podjeli zarade.

Startupi i poslovanje

Taxify, konkurent Uberu, stiže u Hrvatsku: Traže se vozači i Country Manager

Taxify je aplikacija za naručivanje taksi prijevoza, porijeklom iz Estonije, a danas dostupna u gotovo 30 zemalja u Europi, Africi, Južnoj Americi te Australiji. Sudeći prema aktivnim oglasima za posao, uskoro stiže u Hrvatsku.

Digitalni mediji

Učimo o podcastu od domaćih snaga: Podcast inkubator i Surove strasti

Opasnost nije u novim stvarima, već u našem strahu da kad ne znamo - istražujemo, pitamo i učimo. Podcast je na naše prostore došao da ostane, samo je pitanje kada ćete vi naći vremena da saznate o čemu se tu zapravo radi.

Što ste propustili

Društvene mreže

Po Instagram profilu Josipa Budimira nikad ne biste zaključili da je on – gradonačelnik

OK, dobro, možda i biste, jer mu upravo to stoji u biografiji. Ali i usprkos tome, prije biste zaključili da je riječ o jednom od onih pokušaja humora kada neki pametnjaković u biografiju stavi da je direktor Facebooka. Što zapravo i nema smisla ako ste na Instagramu.

Novost

Zbog promocije softvera za varanje u Fortniteu dobili tužbe u stvarnom svijetu

Epic Games se ne šali, u stvarnome svijetu tuži osobe za varanje u video igri, a podrška zajednice za ovo je ogromna.

Startupi i poslovanje

Peter Looker uz 30-godišnje iskustvo i veze u SAD-u želi pomoći hrvatskim tvrtkama u usponu

On je američki poduzetnik čiji su proizvodi u 30 godina obišli mnoge strane svijeta, ali se sa svojim iskustvom i znanjem odlučio smjestiti u Europu. Što je Petera namamilo u našu regiju?

Sponzorirano

Studija slučaja: Kako po prvi put organizirati studentsku praksu u manjoj tvrtki?

Nije jednako organizirati studentsku praksu u timu od stotinu ljudi i u malim tvrtkama gdje često ne postoji jedna osoba ili cijeli tim koji će se samo praktikantima baviti cijelo ljeto.

Društvene mreže

Twitter zbunjuje one koji ga ne koriste, zato opaska ‘retweets ≠ endorsements’ nije dovoljna

Mnogi korisnici Twittera u svoju biografiju dodali su objašnjenje “retweets ≠ endorsements”. No, u pojedinim slučajevima, posebice ako je politika upletena, to neće biti dovoljno da se ogradite od sadržaja koji dijelite - posebice ako taj sadržaj dođe pred oči onih koji Twitter ne koriste.

Prikaz

Za moje sestrične: Dan u životu community managera u Remedy Entertainmentu

"Vida, ne možemo vjerovati da si već deset mjeseci u Finskoj, a mi još uvijek nemamo pojma što ti zapravo radiš", rekle su mi sestrične. Za njih, a i za sve ostale, slijedi moj tipičan radni dan u Remedy Entertainmentu.