STEM avantura osnovnoškolskih robotičara: iz Prigorja Brdovečkog do Maroka

STEM avantura osnovnoškolskih robotičara: iz Prigorja Brdovečkog do Maroka

Programiranje LEGO robota, razvijanje solarnog punjača mobilnih telefona, natjecanje s drugim ljubiteljima STEM-a, osvajanje medalja i putovanje na drugi kontinent. Malo je reći kako su osnovnoškolci iz Tima Regoč imali uzbudljivu STEM avanturu na kojoj su proputovali preko 2500 kilometara!

Ako nešto volim, onda je to priča o uspjehu. Pogotovo kada je to uspjeh djece iz maloga mjesta kojeg nitko ne bi mogao smjestiti na karti. Tim Regoč je skupina djece koja se već tri godine bavi robotikom, a dolaze iz osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić u Prigorju Brdovečkom, koje se nalazi pored Zaprešića.

Ipak ova godina je nešto drugačija za Tim Regoč. Članovi su potpuno novi, što znači da im je ovo prva godina u timu, ali usprkos tome osvojili su drugo mjesto na natjecanju FIRST LEGO League koje pokriva regiju Adria i tako su dobili pozivnicu na svjetsku verziju natjecanja u Maroku. Iz njihovih vještina i znanja rodio se Solarko, solarni punjač mobilnih uređaja kojeg su prezentirali desetak tvrtki, a neke od njih su Končar, HEP i Taxi Cammeo.

Njihova najveća snaga leži upravo u različitosti jer svaki član tima razlikuje se po znanju, iskustvu i načinu prezentiranja, ističe roditelj-mentor Tomislav Poljak:

Mislimo da se ovakva generacija neće uskoro ponoviti, posebno zbog te različitosti, ali i velikog entuzijazma jer im je ovo svima prva godina u timu pa im je sve super zabavno.

Upoznajmo bolje generaciju koja se neće uskoro ponoviti i njihovu robotsku avanturu na drugom kontinentu.

Od FER-a do Ljubljane pa sve do Maroka

FIRST LEGO League je internacionalno natjecanje koje uključuje djecu u razigrano i smisleno učenje, a istovremeno im pomaže otkriti zabavu u znanosti i tehnologiji, ističe Tomislav. Hrvatska inačica je održana na FER-u krajem veljače u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza:

U Hrvatskoj je ove godine nastupilo 30-tak timova s članovima tima starih između 9 i 16 godina. Svaka ekipa nastupila je u četiri kategorije: inovativni projekt, temeljne vrijednosti, tehnički intervju i robotska igra.

Kako bi se ekipa plasirala u sljedeći krug natjecanja, tako je morala pokazati odlične rezultate u sve četiri kategorije koje jednako vrijede. Tim Regoč je zauzeo mjesto viceprvaka što nije bilo baš jednostavno, priznaje Tomislav:

S obzirom na osrednju robotsku igru, u ostalim kategorijama (prezentacija projekta, prikazivanje temeljnih vrijednosti i tehnički intervju) morali smo blistati kako bismo osvojili visok plasman – drugo mjesto.

Najbolje hrvatske ekipe s državnog natjecanja izborile su sudjelovanje na sljedećoj stepenici natjecanja, a to je finale Adria regije, koje je bilo održano u ožujku u Sloveniji:

Natjecali smo se s najboljim ekipama iz cijele regije. Tamo su sudjelovali timovi iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, te Bosne i Hercegovine. S Adria regionalnog natjecanja mi smo bili jedina ekipa iz Hrvatske koja je izborila sudjelovanje na svjetskom natjecanju u Maroku.

Tako je Tim Regoč dobio priliku da svoje vještine i znanje pokažu u Marakešu, glavom gradu Maroka, gdje se natjecalo više od 60 ekipa iz 50 zemalja svijeta.

Prezentacija inovativnog projekta žiriju u Maroku.

Oni se ne igraju s LEGO kockama, već izrađuju i programiraju robote

Kada ljudi čuju kako je ovo natjecanje povezano s LEGO kockama, svi misle da djeca moraju složiti nekoliko kockica, izraditi robota i programirati, ali tako se ostvaruje samo polovica natjecateljskih bodova. Drugi dio bodova ostvaruje se kroz inovativni projekt, objašnjava Tomislav:

Ovogodišnja tema bila je “superpowered”, kojom su organizatori željeli potaknuti djecu da razmisle i istraže put kojim prolazi energija prije nego dođe do same djece, od različitih izvora električne energije, skladištenja i prijenosa energije do potrošnje i upotrebe u svakodnevnom životu.

Također, bili su iznenađeni visokom razinom detalja kojom suci ocjenjuju inovativni projekt. Potrebno je napraviti konkretan proizvod na zadanu godišnju temu ili razvijeni idejni projekt kojeg zatim treba pretvoriti u maketu:

Suci na natjecanju pitaju najsitnije detalje čime provjeravaju razumijevanje djece za izrađeni projekt ili maketu, poslovno opravdano korištenje te niz provokativnih pitanja putem kojih pokušavaju izbaciti iz ritma.

Pripremiti djecu na takvu razinu odgovaranja je vrlo izazovno, naglašava Tomislav, ali zapravo to je bit cijelog natjecanja, da djeca sama odgovaraju na takva pitanja koristeći svoje riječi, odgovore i objašnjenja:

Mi mentori ih potičemo da se jasno izražavaju i koriste emocije u izlaganju, jer time pokazuju strast i energiju s kojom su zapravo i radili cijelo vrijeme.

“…morate djeci objasniti kako model robota koji su radili desetak sati sada moraju potpuno raskopati…”

Put do uspjeha uvijek je popločen izazovima, ali Tim Regoč nije se dao smesti. Prvi izazov ove godine bio im je što nisu imali napredak u izradi inovativnog projekta skoro mjesec dana jer se nisu mogli dogovoriti oko izgleda, veličine i karakteristika samog projekta:

Eto, to je bio prvi izazov za nas mentore, pomoći djeci i usmjeriti ih da od tehničke skice koju su sami napravili u idućih 60-ak dana izrade solarni punjač.

Drugi veliki izazov bio je dizajniranje robota jer su članovi tima radili zasebne dijelove za robota po pojedinoj zadanoj misiji koju robot treba ostvariti, ali često ti dijelovi nisu bili usklađeni po veličini i obliku za robota.

Naša uloga mentora bila je da im pomognemo objasniti zašto neki modeli neće nikada proraditi, pojasniti kako se programiraju neki specijalni pokreti robota, a nekoliko puta sugerirali smo i potpuno rastavljanje konstrukcija robota jer smo vidjeli da se u tom obliku nikada neće moći iskoristiti.

To znači da morate djeci objasniti kako model robota koji su radili desetak sati sada moraju potpuno raskopati, što je samo po sebi veselo i izazovno u isto vrijeme.

Robot day u Maroku. Jučer smo u prvom službenom puštanju robota imali vrlo dobrih 280 bodova. Htjeli smo više pa smo namjerno mnogo riskirali u drugom puštanju, ali rizik se nije isplatio. Danas idemo na sve ili ništa!Navijanje je na max, atmosfera u timu i na natjecanju je za 10! 🇭🇷🙏💪

Posted by Regoč Team on Saturday, May 20, 2023

Pokazan je interes da se njihov projekt komercijalizira

Inovativni projekt Tima Regoč zove se Solarko, a radi se o solarnom punjaču mobilnih telefona. On se može postaviti bilo gdje, a u okvirnom periodu od 15 do 60 minuta on napuni mobilni telefon:

Djeca su se brinula o sigurnosti mobitela tijekom punjenja te su to riješili tako da se mobitel zaključava u poseban dio unutar samog Solarka, korisnik sam postavlja jednokratni PIN, a u slučaju da netko zaboravi PIN, glavna osoba ima master key s kojim može otključati box.

S vremenom je napredovao i sam dizajn pa su izradili korisničke upute, povećali kapacitet bateriju i došli na ideju komercijalne upotrebe:

Za komercijalnu upotrebu trebali bismo standardizirati veličinu, zapravo malo ga smanjiti, patentirati i mogao bi ići u proizvodnju. Imamo dva kontakta iz tvrtki iz Hrvatske i Maroka koje su zainteresirane pokrenuti proizvodnju Solarka, ali to je druga razina, van ovog natjecanja.

Programiranje Solarka je jako zahtjevno jer se podešavanje robota bazira na vremenskoj osnovi, programiranju na udaljenost ili praćenjem linija putem senzora:

Imali smo mnogo izazova u programiranju, djeca nemaju dovoljnu podlogu iz Lego programskog jezika, nedostajali su nam neki dijelovi, robot se resetirao kada smo najmanje očekivali i tako, bilo je svega.

Posted by Regoč Team on Saturday, May 20, 2023

U Maroku su osvojili “Motivation award” i stvorili nezaboravne trenutke

Malo je reći kako je Maroko bio emotivno iskustvo. Tomislav posebno pamti osjećaj sreće nakon odrađene prezentacije inovativnog projekta:

Nakon 30 minuta izlaganja, a kada su djeca izašla iz sudačke prostorije, mi mentori smo doslovno skakali od sreće jer smo znali da su djeca dala sve od sebe, potpuno su se nadopunjivali tijekom prezentacije, što smo poticali cijelo vrijeme.

Drugi izljev emocije bio je nakon treće robotske vožnje. Prve dvije vožnje su bile srednje, a nakon dodatnih priprema i izmjena, sve nade su polagali u zadnju treću vožnju koja je bila blizu savršenstva, naglašava Tomislav:

Kako bismo potaknuli članove tima koji voze, tako je prije treće vožnje pala oklada. Ako sve bude savršeno, onda ćemo se obučeni baciti u bazen u maniru vaterpolista kada osvoje Ligu prvaka!

Mi nismo osvojili Ligu prvaka, ali kako je vožnja bila skoro pa savršena trčali smo prema bazenu da se bacimo unutra. To je bilo fenomenalno, tu se vidi da svi doslovno živimo i radimo kao jedan.

U Maroku su osvojili Motivation award kojeg dobiva tim za snažno prihvaćanje kulture FIRST LEGO Leaguea kroz jačanje timskog duha, timska druženja i iskazani entuzijazam:

Jako smo ponosni na nagradu jer ona prepoznaje timski rad, sposobnost izgradnje tima u svakom aspektu svog rada i razvijanje snažnih odnosa unutar tima. Članovi našeg tima se aktivno uključuju u rješavanje problema i izazova koje predstavlja natjecanje, i ova nagrada djeci naglašava koliko je timski rad ključan za postizanje uspjeha.

Mentor te usmjerava, ali ne vodi za ruku

Tim Regoč vode dva mentora, a to je, uz Tomislava, profesor fizike i tehničke kulture Igor Jurišić. Prve sastanke i okupljanja s djecom u počeli su u listopadu prošle godine, a nekoliko mjeseci prije odlaska u Maroko timu se pridružuje i treći mentor Ronald Galić. Također, veliku administrativnu podršku dao im je ravnatelj škole Goran Hotko.

Uloga mentora je vrlo bitna jer pomažu da usmjere djecu u aktivnostima prema pravilima natjecanja, objašnjava nam Tomislav. Djeca sve moraju izraditi sama, što počinje izradom robota i programiranja njegovog kretanja pa do izrade projekta:

Kako su to ipak djeca, tako ih mi usmjeravamo da ne troše previše vremena na nepotrebne korake, uskočimo ako vidimo da gube energiju na manje bitnim stvarima, pripremamo ih za prezentaciju tako da im pokazujemo bitne karakteristike javnog izlaganja te ih pozitivno izazivamo u svim elementima natjecanja kako bi se što bolje pripremili.

Mentori su usredotočeni na poticanje dostizanja rješenja pojedine robotske faze u što kraćem vremenu te kvalitetno pripremanje prezentacije inovativnog projekta, objašnjava Tomislav.

“Imali smo nemoguću misiju… skupiti novac za odlazak u Maroko i to u pet dana.”

Imaju točno sto planova za iduću godinu od kojih će vjerojatno ostvariti možda pet, u šali nam govori Tomislav. Na kraj dana, sve njihove ambicije ovise o vremenu i novcima. vrijeme im treba kako bi iduće godine pripremili dvije ekipe, a drugi je naravno novac kojeg ne treba previše objašnjavati ističe Tomislav:

Imali smo nemoguću misiju… skupiti novac za odlazak u Maroko i to u pet dana. Uskočili su nam Zagrebačka Županija i Općina Brdovec, uz pomoć lokalne zajednice tvrtki i privatnih donacija, gdje smo doslovno skupljali priloge po 10, 20, 50, 100€, samo da osiguramo plaćanje kotizacije za natjecanje i avionsku kartu do Maroka za sve članove time i mentore.

Kako im je takva situacija stvarala stres, tako bi im odlazak iduće godine izrazito olakšalo osiguravanje sredstava unaprijed. Bome, kada čovjek vidi kako su mladi robotičari bili dočekani iz svoje avanture u Maroku, već osjetiš potrebu donirati koji euro za iduću godinu.

Stigli smo rano noćas, a roditelji, prijatelji i profesori iz Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Prigorje Brdovečko priredili su nam fenomenalan doček! Hvala svima!! 🇭🇷💪Želimo se zahvaliti Hrvatski robotički savez i Super Glavce – ustvarjalci prihodnosti na velikoj podršci od prve razine natjecanja. Ove godine stekli smo neprocjenjivo iskustvo i znanje, koje ćemo sigurno dodatno nadopunjavati, ali i prenijeti svim novim članovima našeg tima. Hvala još jednom! 🔝👍

Posted by Regoč Team on Tuesday, May 23, 2023

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Ekskluzivno

57hours Viktora Marohnića narastao 4 puta i osigurao još 2,75 milijuna dolara

U ekskluzivnom intervjuu za Netokraciju, suosnivač brzorastuće avanturističke platforme Viktor Marohnić, sa svojim investitorima, otkriva planove.

Tvrtke i poslovanje

7 savjeta za učinkovitu izradu poslovnog plana (posebno za one koji nemaju vremena)

Nisu bez razloga velikani povijesti od Sun Tzua do Dwight D. Eisenhowera pričali o planiranju kao o svetom gralu uspjeha - i ne stoji bez razloga ona narodna: dobra organizacija je pola posla.

Tvrtke i poslovanje

Ivan Burazin pokreće novi startup – Daytonu, već ima Fortune 500 klijente

Nakon tri godine, uspostave i razvoja Infobipovog Developer Experience odjela, Ivan Burazin, pokreće novi dev projekt. Time se nastavlja njegova startuperska priča i misija koja je počela prije više od dekadu - pomagati developerima da rade lakše, brže i učinkovitije. Upoznajemo njegov novi projekt, Daytonu!

Što ste propustili

Panel

“Design Handoff” je proces zbog kojeg developer i dizajner ne moraju imati “standoff”

Predaja bilokakvog projekta ne završava s vašom točkom na kraju - nego svih kojih se taj projekt usko tiče. Uz Neuralab prolazimo kako od “ja sam svoje riješio” doći do kvalitetnog, strukturiranog “design handoffa” koji će značajno olakšati život svima uključenima: dizajnerima, developerima, PM-ovima, klijentima…

Tvrtke i poslovanje

HR.WEEKEND: Jelena Jelušić o 7 smrtnih grijeha “employer brandinga”

Na prvome HR.Weekendu na WMF-u saznali smo 7 smrtnih grijeha "employer brandinga" koji će definitivno ubiti sliku vaše tvrtke, ali donosimo i recept kako ga spasiti.

Intervju

Evo kako je hrvatska glazbena industrija pregovarala s Big Techom!

Dolazak Spotifya i drugih poznatih glazbenih servisa u Hrvatskoj povijesni su dani, ali njima su prethodile godine i godine pravnih pregovora sa samim servisima, kao i domaćih udruga koja štite prava svih sudionika. Upravo u tim pregovorima možemo pronaći lekcije za medijsku industriju koja trenutno vodi pregovore s Big Techom.

Izvještaj

Infobip Shift 2023: Kako pridonositi projektima otvorenog koda?

Zadnje retke s Infobip Shift 2023 konferencije posvećujemo ljudima i inicijativama vezanima uz open source (otvoreni kod).

Ekskluzivno

57hours Viktora Marohnića narastao 4 puta i osigurao još 2,75 milijuna dolara

U ekskluzivnom intervjuu za Netokraciju, suosnivač brzorastuće avanturističke platforme Viktor Marohnić, sa svojim investitorima, otkriva planove.

Zabava i zanimljivosti

Infobip Shift 2023: Od pive do savjeta za sreću, što su developeri dobili “ispod Peke”?

Infobip Shift iz godine u godinu potvrđuje kako zalužuje biti na popisu najboljih developerskih konferencija u Europi jer uspjevaju postići nešto teško - kvalitetan sadržaj svjetske razine predstaviti sa stilom u iskrenoj i pozitivnoj atmosferi.