Više od 5 milijuna radnih mjesta ugroženo automatizacijom

Roboti dolaze po 5 milijuna radnih mjesta, čulo se uoči Svjetskog ekonomskog foruma

Kako će izgledati potraga za poslom u ne tako dalekoj budućnosti, primjerice, za pet godina? Kako su pokazali rezultati istraživanja trendova objavljeni u švicarskom Davosu, ljudi bi mogli biti suočeni sa sve većom automatizacijom jednostavnijih poslova i s konkurencijom robota, što do 2020. godine prijeti smanjenjem raspoloživih radnih mjesta za čak 5,1 milijuna u najvećim svjetskim ekonomijama.

Ilustracija: Adafruit
U Foxconnu, tvornici Appleovih uređaja, 90% radnih mjesta već su preuzeli roboti. Ilustracija: Adafruit

Ako ste mislili da je silno teško pronaći posao dok su konkurencija drugi ljudi, vrijeme je za pripremu za još zahtjevnije izazove. S većom automatizacijom u poslu, više oslanjanja na strojeve i dolazak robota koji mogu jednako učinkovito obaviti sve što radi čovjek, puno radnih mjesta moglo bi izgubiti bitku s trendom modernizacije.

Koliko puno? Uoči godišnjeg sastanka Svjetskog ekonomskog foruma u švicarskom Davosu, time se bavi istraživanje čiji su rezultati predstavljeni u danas. S njima je stigla slika koja bi mogla uznemiriti sve naviknute na staromodno obavljanje posla.

Prognoza za petogodišnje razdoblje

Istraživanje koje je obuhvatilo 15 razvijenih svjetskih ekonomija pokazuje da bi u njima moglo doći do gubitka 5,1 milijuna trenutno postojećih radnih mjesta do 2020. godine. S pogledom na države sa sveukupno oko 65 posto zaposlene radne snage u svijetu, dolazak pametnih strojeva čini ljude sve manje potrebnima na velikom broju poslova.

Dolazeći sastanak Svjetskog ekonomskog foruma pozabavit će se upravo ovim temama, s raspravom o trendovima u tzv. četvrtoj industrijskoj revoluciji i izazovima koje donosi modernizacija. Po podacima iz istraživanja, izazovi će biti osobito ozbiljni u poslovima koje nerijetko obavljaju žene, poput prodajnih, uredskih ili administrativnih, što bi moglo utjecati na značajno drugačiju sliku na tržištu rada nego do sada.

Utjecaj na pripremu za posao

Ako će dio poslova preuzeti roboti, ljudima će trebati drugačije obrazovanje i priprema za poslove koji su složeniji. Istraživanje uoči sastanka u Davosu izdvojilo je poslove u kojima će važna biti sposobnost analize, zaključivanja i prilaska drugima, kako bi podaci koje raščlanjujemo bili što iskoristiviji, a primjerice, prodajna strategija koju razvijamo što bliža mogućim kupcima.

Za sve ostalo i ne toliko složeno, poslodavci će se sve češće oslanjati na moderno i automatsko, pritom tražeći uštedu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Karijere

Good Game Adria kreće u rujnu: Prva regionalna B2B esport liga prilagođena radu od doma (s humanitarnim karakterom)

Good Game nakon investicije kreće u širenje i pokretanje prve regionalne B2B esport lige, a koja će biti prilagođena radu od doma. Više o jedinom sportu koji je preživio vrijeme izolacije i kako gamingom oživjeti team buildinge razgovarali smo s osnivačem - Nikolom Stolnikom.

Startupi i poslovanje

Jesu li “koronabotovi” probudili uspavano tržište digitalnih asistenata?

U pratnji digitalizacije preko noći i neke tehnologije su doživjele svoj zlatni trenutak - poput chatbotova. Očito smo morali proći izolaciju da bismo cijenili automatizaciju. Kako se u kratko vrijeme realizirao prvi koronabot, otkrili su mi oni koji su ga i napravili, Combis i Erato.

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.