RMRK protokol Brune Škvorca od NFT-ova želi napraviti mnogo više od obične slike

RMRK protokol Brune Škvorca od NFT-ova želi napraviti mnogo više od obične slike

Čuli ste vjerojatno već za OpenSea, svjetski poznatu platformu gdje možete kupovati, prodavati i stvarati NFT-ove... Uoči BlockSplit konferencije imamo vam priliku predstaviti i projekt hrvatskog osnivača - Brune Škvorca, čiji RMRK protokol bi napokon mogao od NFT-ova napraviti nešto multimedijalno i višestruko korisno.

Bruno Škvorc pripremao se za web3 još prije nego je riječ ušla u mainstream. Kao freelance developer ulazi u Ethereum 2015. godine i od tada se aktivno educirao za developera na webu treće generacije. Nakon različitih blockchain angažmana u međuvremenu, došao je i do toga da 2019. radi u Web3 Fondaciji na razvoju novih blockchainova – Polkadota i Kusame.

Nedugo nakon, taman tijekom drugog pandemijskog vala u 2020. Bruno s troje kolega developera pokreće RMRK projekt – danas jedan od najnaprednijih NFT protokola na svijetu.

Kako su došli do te etikete? Što RMRK čini tako naprednim? Kakvu budućnost NFT-a žele izgraditi? Na ova i još mnoga pitanja potražili smo odgovore uoči BlockSplita – s Brunom koji je jedan od glavnih gostiju ove najveće regionalne konferencije posvećene blockchainu i srodnim temama.

Dosta je bilo statičnih slika…

Za početak, važno je objasniti na čemu je nastao RMRK. Kako smo već u par navrata spominjali na Netokraciji, imamo nekoliko vrsta i generacija blockchain protokola. Prva generacija je Bitcoin, poznat danas i kao digitalno zlato, koji manje-više i služi samo tome – da prenosi odnosno čuva vrijednost. Potom je uslijedio Ethereum, koji je donio revoluciju pametnim ugovorima koji su omogućili da se na blockchainu grade alati i aplikacije. Uslijedila je treća generacija protokola poput Cardana, Solane i Polkadota koji su svatko na svoj način željeli popraviti propuste prethodnih generacija.

Polkadot se tu definitivno izdvaja kao relay, meta iliti Layer 0 blockchain. Dok Bitcoin i Ethereum spadaju u blockchain razine 1 (Layer 1) na kojima se mogu odrađivati transakcije, aplikacije, pametni ugovori… Blockchainovi razine 0 usmjereni su na međusobnu komunikaciju različitih blockchaina. Upravo to svojstvo omogućuje projektima na Polkadotu veliku interoperabilnost. Sada kada znate što je Polkadot znate i što je Kusama.

Naime, Kusama je zapravo ranija verzija koda koji se kasnije odvojio i postao Polkadot, tako da ova dva protokola praktički dijele iste arhitekturne temelje. Ipak, dok je Polkadot s vremenom postao robusniji i sporiji protokol kako bi osigurao veću pouzdanost za velike enterprise projekte, Kusama je s druge strane usmjerena da potiče brži razvoj svojim manje rigoroznim parametrima i češćim nadogradnjama kako bi osigurala fleksibilnije okruženje za inoviranje.

A Bruno i kolege odlučili su inovirati frustrirani tadašnjom situacijom na tržištu, prisjeća se.

RMRK sam započeo u 8. mjesecu 2020. radi frustracije trenutnim NFT-ovima: svi su bili statični linkovi na slike. Htio sam da rade nešto više, da budu redovi podataka za koje možete matematički dokazati da ste im vlasnik. Kada tako razmišljamo o NFT-ovima, stotine tisuća novih aplikacija postaju moguće.

NFT-ovi kakvi su trebali biti od početka

RMRK platforma brzo se proslavila u NFT sferi zbog svoje modularnosti standarda kojom je korisnicima platforme omogućila da s NFT-ovima naprave mnogo više. Konkretno, Bruno objašnjava da RMRK nudi nekoliko koncepata (docs.rmrk.app/concepts) koji su predstavljeni kao zasebne “lego kockice”, a koje praktički služe za ugrađivanje različitih svojstava u neki NFT. Njih osoba koja razvija NFT projekt može po volji podržati ili ne podržati u nekoj aplikaciji, kripto novčaniku, sučelju za portfelj, itd.

Ono po čemu se RMRK primarno razlikuje od drugih je da kod podržavanja tih osnovnih lego kockica, tih osnovnih koncepata, sučelje ili aplikacija koja ih podržava automatski podržava svaku permutaciju i derivaciju njihovog kombiniranja. To znači da nudimo izuzetno ekstenzibilni set osnovnih logičkih blokova koji ne zahtijevaju developerski tim koji radi samo na tom projektu.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Prevedeno, RMRK omogućuje i onim osobama s manje tehničkog znanja da stvaraju NFT projekte. A zbog RMRK-ovog specifičnog seta standarda, NFT-ovi mogu evoluirati s vremenom, biti vlasnici drugih NFT-ova i time postići kompatibilnost s budućim projektima koji dolaze. No, kako to zapravo izgleda u praksi? Bruno objašnjava:

Primjerice, set avatara koji mogu obući različite jakne i kape koje su same po sebi zasebni NFT-ovi već zvuči zanimljivo, no kombinacija RMRK koncepata omogućava da te jakne i kape postanu kompatibilne i s drugim, budućim, još nepoznatim kolekcijama, davši im tako “vječnu upotrebu”, nešto što volimo zvati “forward compatibility”.

Rijetkost, atribut na kojem se bazira relativna vrijednost NFT-ova u “starom svijetu”, u RMRK protokolu okrenuta je naglavačke jer svaki NFT može dobiti novu upotrebu dugo nakon svog inicijalnog mintanja i time ostati koristan i vrijedan do daljnjega – štoviše, može postajati sve vrjedniji kako mu kompatibilnost s drugim kolekcijama raste, napominje Bruno.

U suradnji s hrvatskim Michelangelo Labsima, o čijim smo skulpturama poznatih NFT-ova imali priliku pisati, RMRK je pokrenuo humanitarnu akciju za Ukrajinu – limitirano izdanje Kanaria figura s nekoliko “perkova”.

Kako se rađaju mali i veliki NFT projekti na RMRK?

Nemamo prostora da u ovom tekstu prođemo pojedinosti pokretanja NFT projekta na RMRK platformi, ali zato sam zamolila Bruna da nam ukratko objasni kako ta modularnost standarda dolazi do izražaja na jednostavnijim, a kako na kompleksnijim projektima.

Kod jednostavnih kolekcija proces je prilično linearan, pojašnjava Bruno. Korisnici uz pomoć Singular.app, RMRK-ove aplikacije za mintanje – ako imaju Kusama novčanik i na njemu nešto KSM-a (što im daje obično RMRK, a $5 je dovoljno za nekoliko stotina NFT-ova) – prate sučelje za jednostavno mintanje.

Kad žele mintati nešto naprednije, dodaje Bruno, primjerice eBook koji je istovremeno audio, PDF i naslovna slika (cover), isto to sučelje im omogućava podizanje (upload) tzv. novih “resursa” na svaki NFT.

Tako je za neki eBook NFT PDF datoteka jedan resurs koji se automatski učitava ako učitate taj NFT u PDF čitač, audio datoteka je drugi resurs koji se automatski učitava ako učitate NFT u neki audio player, a naslovnica je treći resurs koji se učitava u okruženjima tipa OpenSea i drugih tržnica za NFT-ove koje ne podržavaju naprednije standarde.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Najkompleksnije kolekcije za sad još uvijek zahtijevaju nešto kodiranja, napominje Bruno, ali takve rezultiraju najzabavnijim NFT-ovima smatra. Primjerice, Mushroomtopia je kompozitni avatar kojeg možete sastaviti skupljanjem komponenata na Singularu, a svaka komponenta je i zasebni NFT. Bruno daje i drugi primjer:

Jedna od najuzbudljivijih aplikacija RMRK tehnologije meni osobno su glazbeni NFT-ovi koji omogućavaju kreiranje kolaborativnih glazbenih kreacija u kojima je moguće uključiti zasebne audio komponente po volji, filtere, promjene, bez da se gubi pravo na royalties, zarade od sekundarnih prodaja. Pa tako više ljudi može kreirati pjesme i dijeliti zaradu za prodaju istih, a ista se tehnologija može koristiti i za službene remixeve već postojećih glazbenika. Na Singularu već sada imamo glazbenike koji našu tehnologiju koriste za mintanje cijelih albuma.

Mediji mogu biti kompatibilni jedni s drugima pa tako gore spomenuta pjesma čini zanimljiv NFT sam po sebi, ali može je se učiniti kompatibilnom s, primjerice, zemljištem u metaverseu, pa će tako bilo koji avatar koji uđe u taj prostor čuti tu pjesmu kao soundtrack lokacije.

Izazovi web3 svijeta

Počeci RMRK-a nastali su Brunovim “hakiranjem nekog osnovnog seta alata koji su donekle radili”. Kaotično, neuredno, ali kreativno, dodaje. Danas pak RMRK čini tim od 20 ljudi, svaki specijaliziran za svoj dio. Uz to su i profitabilni pa Bruno navodi kako ih trenutni pad tržišta ne tangira puno dodajući da imaju i dovoljno da se “pokriju” za narednih par godina rada.

Ne smatramo da će značajno utjecati na nas u kratkom roku, a na makro razini, vidjet ćemo u kojem se smjeru situacija razvija.

No, nije bilo jednostavno dogurati do funkcionalnog i profitabilnog poslovanja u zadnje dvije pandemijske godine. Kao developer i osnivač, Bruno je imao nekoliko različitih prepreka za premostiti.

Najteže je bilo graditi NFT infrastrukturu na blockchainu bez pametnih ugovora, jako puno izazova. Drugi najveći problem bio je naći developere. Treći problem bio je iskomunicirati sve što RMRK može i želi pridošlicama, što često znači čekanje od nekoliko mjeseci prije nego netko postane produktivan!

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Bruno je svojedobno sam prešao iz web2 u web3 pa me zanimalo i njegovo iskustvo. Je li lakše nego što se čini – što pitcha developerima koji se premišljaju?

Lakše je nego se čini – blockchain je samo jedna vrlo ne-efikasna baza podataka i kad razmišljamo o njemu na taj način bilo kakav web2 development važi i u web3. Ono u čemu je daleko veći problem je mentalna sprema – developer mora biti svjestan rizika i prihvatiti mogućnost da njegov bug može rezultirati gubitkom desetaka milijuna dolara vrijednosti. Mnogi nisu spremni za takav omjer rizika i nagrade.

Kad smo kod rizika, nezaobilazna tema su i NFT prijevare. Prisjetimo se, početkom ovog mjeseca imali smo i prvi poznatiji slučaj lažnih NFT projekta za koji se sumnja da su iscenirala četvorica Hrvata. Trenutni NFT ekosustav nudi prilike, ali i dosta problema. Kako RMRK gleda na sve što se događa, žele li kako utjecati na to, upitala sam Bruna.

Na scamove ne možemo direktno utjecati na nekoj makro razini, isto kao što gašenje jednog indijskog scam call centra neće zaustaviti taj poslovni model globalno. Radimo što možemo na lokalnoj razini – imamo tim verifikatora radova, nudimo opcionalnu registraciju identiteta, i imamo hotline za prijavu plagijata, ali na kraju krajeva radi se o ljudima, a ljudi će naći način da skemaju ako to žele. Čini se da je na blockchainu disproporcionalno mnogo scamova, ali nije – ništa više nego u turističkim zamkama oko Montmartrea ili bespućima Njujorških ulica – samo je to ovdje mnogo transparentnije pa se čini i učestalije.

Što je sljedeći korak za RMRK?

Bruno navodi kako su u završnom stadiju razvoja njihove tehnologije za EVM blockchain (Ethereum i slično) i za Substrate blockchain (Polkadot ekosustav) što vjeruje da će dovesti do RMRK-ovog potpunog preuzimanja NFT prostora.

NFT-ovi na RMRK-u su jednostavno predobri da ne zamijene postojeću infrastrukturu i primarni cilj nam je to javnosti pokazati kroz naš novi flagship projekt Skybreach – decentralizirani metaverse koji objedinjuje svu tehnologiju koju smo do sada izgradili i samostalno evoluira kroz odluke zajednice, a pritom ne treba centralni server na kojem vrti svoju infrastrukturu. To je prvi i jedini decentralizirani metaverse projekt.

Za kraj, dotaknuli smo se i korisnika ovakvih projekata. Kompleksnost blockchaina nije išla u prilog njegovom prihvatu u široj javnosti, ali opet – nije potrebno da svaki korisnik tehnologije zna sve o njoj kako bi ju koristio. Približavanje blockchain projekata mainstream publici jedan je od razloga zašto su i u RMRK-u dosta angažirani da krajnje korisnike izoliraju od kompleksne pozadine tehnologije kako jednostavnijim korisničkim iskustvom tako i projektima poput Skybreacha.

Koliko u tome uspijevaju? Je li prosječan korisnik RMRK-a još uvijek netko dublje u blockchain sferi?

UX je prioritet – čvrsto vjerujemo da sljedeći val korisnika neće prilaziti web3 infrastrukturi ako tehnikalije ne sakrijemo od njih. Mogu s ponosom reći da je velik dio naših korisnika non-crypto-native, čak i kod kompleksnih projekata poput Mushroomtopie, no još uvijek tu ima puno posla, posebno oko težine korištenja novčanika itd.

Jedan od ključnih planova za Skybreach je zapravo kompletno maknuti interakcije s novčanikom, ali još uvijek na decentralizirani način – to će omogućiti ljudima participaciju u projektu bez da uopće znaju da koriste blockchain.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

eUsluge

Grad Zagreb omogućio potpun uvid u proračun kroz aplikaciju iTransparentnost

Nova aplikacija omogućuje svakom građaninu da detaljno prouči gradski porarčun po različitim parametrima.

Umjetna inteligencija

Zach Kass, ex-Open AI na Vizionaru godine: “AGI će možda biti zadnja tehnologija koju će ljudi izumiti”

Kako smo došli do ChatGPT-ja, koje promjene nas dalje čekaju, što je AGI, što donosi i kako se za to mogu pripremiti tvrtke i nove generacije otkriva nekadašnji Open AI stručnjak.

Umjetna inteligencija

Mojmira Pastorčić i Kolinda Grabar Kitarović najnovije AI “žrtve”: Pazite se lažnih videa!

Kako vrijeme prolazi, čini se kako će sumnjičavost biti nužnost pri konzumiranju sadržaja na internetu.

Što ste propustili

Intervju

Pobjedu u generiranju slika uz AI odnosi riječki pisac: “Dobar ‘prompter’ mora biti dobar s riječima!”

Nije trebalo dugo čekati da umjetna inteligencija generira i nove "sportove"!

Startupi

Novi GapMinder Fond II s 80 milijuna eura cilja i na hrvatske startupe

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke tvrtke iz Rumunjske, pokreće GapMinder Fond II, investicijski paket od 80 milijuna eura koji će biti alociran i na širu istočnoeuropsku regiju, pa tako i Hrvatsku i Srbiju.

Analiza

Raj za dezinformacije: Pola svjetske populacije ove godine bira novo vodstvo!

Stanje povjerenja na internetu trenutno nije najbolje. Borimo se s lažnim vijestima i deepfakeovima koje ćemo viđati sve češće kako nam se približavaju nacionalni i europski izbori - kakvo je stanje, donosimo direktno iz Bruxellesa.

Startupi

U Hrvatsku stiže Choice, češki CRM za restorane

Foodtech startup Choice s novih 2,5 milijuna američkih dolara investicije ulazi na hrvatsko tržište.

Startupi

AI4Health.Cro predstavio 28 timova koji će razvijati AI rješenja za problem rane rehospitalizacije

Cilj ovog natjecanja je razviti rješenja za problem ranog ponovnog prijema pacijenata u bolnice, primjenom računarstva i AI tehnologije.

Intervju

Croteam retrospektiva s Admirom Elezovićem: Kako su se prilagođavali igračima i industriji proteklih 30 godina?

Nakon 30 godina, Croteam žari i pali gaming industrijom, ali na svoj način... skromno i s onom starom "pamet u glavu".